Melodifestivalen 2024: τα αποτελέσματα του Α’ Ημιτελικού

Melodifestivalen 2024: τα αποτελέσματα του Α’ Ημιτελικού

Γενικές πληροφορίες

Ξεκινάμε, λοιπόν, και μάλιστα σήμερα στις 3 Φεβρουαρίου, οπότε με 4 τελικούς (Ισπανία, Μάλτα, Νορβηγία, Ουκρανία) και 3 ημιτελικούς (Λετονία, Λιθουανία, Σουηδία) χωρών μιλάμε για το λεγόμενο “Super Saturday”, δηλαδή το Σάββατο με τα περισσότερα γιουροπρογράμματα στην Ευρώπη για φέτος! Ως γνωστόν το Melodifestivalen, “64 ετών” πλέον, είναι η διαδικασία επιλογής την οποία η πλειοψηφία των φαν περιμένει διακαώς. Μοναδική παρουσιάστρια η Carina Berg (Carina Lilly Luuk-Berg), αφού ο Björn Gustafsson απομακρύνθηκε και ο ρόλος του περιορίστηκε… Α’ Ημιτελικός απόψε στην Malmö Arena, η οποία θα φιλοξενήσει τον Μάη την ίδια τη Γιουροβίζιον. Πριν από την καθαυτό μετάδοση υπάρχει ημίωρη εκπομπή με τα προεόρτια (Förfest), όπου βλέπουμε παρασκήνια με τους καλλιτέχνες και τη διοργάνωση, καθώς και προγνωστικά από ειδικούς και τυχαίους πολίτες. Μία ώρα πριν ο κόσμος έκανε ουρές, για να μπει στο στάδιο.

Η βραδιά

Η ζωντανή μετάδοση έχει για πρώτη φορά σχολιαστές. Είναι η Tina Mehrafzoon και ο Ronny Larsson. Προβάλλεται ένα βίντεο, για την οργάνωση “Παιδιά του κόσμου” (Världens Barn), ζητώντας από τον κόσμο να συνεισφέρει στον έρανο. Στην έναρξη η παρουσιάστρια τραγουδά για τη… συντέλεια του κόσμου και πώς θα την αποφύγουμε! Το κοινό κρατά λευκά μπαλόνια και πολύχρωμα φώτα. Δεν λείπουν οι εκκεντρικές εμφανίσεις. Βλέπουμε κάθε καλλιτέχνη να πηγαίνει από το green room στη σκηνή, καθώς και την προετοιμασία (ακουστικά κλπ.). Εισαγωγικό βιντεάκι για τον καθένα και εικόνες από τις πρόβες, το στήσιμο του σκηνικού, τον μπουφέ…

Carina & Björn
Tina & Ronny

Αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ

Το γεγονός ότι περισσότεροι από 1.005 καλλιτέχνες έχουν ταχθεί κατά της συμμετοχής του Ισραήλ ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για το φόβο πιθανού σαμποτάζ ή διακοπής της μετάδοσης. Θα υπάρχουν αστυνομικοί γύρω από, αλλά και μέσα στην αρένα, ακόμα και ανάμεσα στους θεατές (κάτι που είχε συμβεί και στην Κωνσταντινούπολη). Θυμίζουμε ότι πέρυσι στο Melodifestivalen διεκόπη η ερμηνεία της Loreen από ακτιβιστή της ομάδας Restoring Våtmarker, κατά της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος εισέβαλε στη σκηνή. Ανάμεσα στους ανθρώπους που αντιτίθενται συναντάμε γνωστά ονόματα, όπως ο Eric Saade, η Malena Ernman, ο Alvaro Estrella, η Jacqline, οι Medina, η Cleo, o Eagle-Eye Cherry και η Robyn. Υπεύθυνη ασφαλείας είναι η αντιπρόεδρος του καναλιού SVT, Anne Lagercrantz. Στο πλευρό τους τάχθηκε η Nooshi Dadgostar, αρχηγός του αριστερού κόμματος Vänsterpartiet. Αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν σε Νορβηγία, Φινλανδία και Ισλανδία με πλήθος καλλιτεχνών να πνέουν μένεα εναντίον της σφαγής 27.000 Παλαιστινίων, της ισοπέδωσης όλης της περιοχής και της προσφυγοποίησης του 85% του πληθυσμού της λωρίδας της Γάζας.

Το πρόγραμμα των φετινών σώου

Πρόκειται να γίνουν συνολικά πέντε ημιτελικοί, με έξι τραγούδια ο καθένας, καθώς και ο μεγάλος τελικός. Για πρώτη φορά διαγωνίζονται συνολικά 30 τραγούδια, αντί για 28. Τα δύο πρώτα περνούν απευθείας. Όσα κατετάγησαν στην 3η ή 4η θέση θα μπουν σε επιπλέον ψηφοφορία στο τέλος του Ε΄ Ημιτελικού, προκειμένου να προκριθούν δύο ακόμα. Αυτή η διαδικασία ουσιαστικά αντικαθιστά τη γνωστή μας “2η ευκαιρία” (Andra Chansen / Second Chance). Ο τελικός, επομένως, θα απαρτίζεται από 12 άσματα.

 • Α΄ Ημιτελικός: Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, Malmö Arena, Malmö
 • Β’ Ημιτελικός: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, Scandinavium, Göteborg
 • Γ’ Ημιτελικός: Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, Vida Arena, Växjö
 • Δ’ Ημιτελικός: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, Stiga Sports Arena, Eskilstuna
 • Ε’ Ημιτελικός: Σάββατο 2 Μαρτίου, Löfbergs Arena, Karlstad
 • Τελικός: Σάββατο 9 Μαρτίου, Friends Arena, Stockholm – Solna

Οι διαγωνιζόμενοι

Με εξαίρεση την Melina Borglowe, όλοι οι υπόλοιποι καλλιτέχνες ήταν στο παρελθόν τουλάχιστον μια φορά υποψήφιοι στο Melodifestivalen, συγκεκριμένα: Adam Woods (2023), Samir & Viktor (2015, 2016, 2018), Elisa Lindström (2014, 2021), Lisa Ajax (2016, 2017, 2019, 2022) και Smash Into Pieces (2023), κανείς εξ αυτών όμως δεν εκπροσώπησε ποτέ την Σουηδία στην Eurovision. Ας τους δούμε όμως αναλυτικά.

‘Supernatural’ – Adam Woods

(Adam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl)

Τον γνωρίσαμε πέρυσι, όταν διαγωνίστηκε ως τρίο μαζι με τους Jon Henrik Fjällgren και Arc North στο Where You Are (Sávežan) (4οι-#6 στα σουηδικά charts). Το φετινό του τραγούδι χαρακτηρίζεται ως high energy dance track που παραπέμπει -ως προς το είδος- στο Euphoria. O Adam Woods (Adam Christopher Allskog), γεννημένος το 2001, προσπάθησε δύο φορές να μετάσχει στο “Idol”. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα singles. Το επώνυμό του, στα σουηδικά, σημαίνει “όλο το δάσος”! Επιστρατεύει όλα τα “μέσα”, αφού βγάζει το σακάκι, για να αποκαλύψει το γυμνασμένο του σώμα… Το τραγούδι ανήκει στην επονομαζόμενη “Edm-pop”. Υπήρξαν κάποιες φωνητικές αστάθειες στις πρόβες… Μόνος στη σκηνή, με διάφορα γραφικά στο φόντο. Κάποια στιγμή έπιασε τα γεννητικά του όργανα… Πολλά κοντινά του κάνει ο σκηνοθέτης. Δεν ήταν κακό, απλά χιλιοακουσμένο κι εκείνος δεν έπεισε καθόλου.

‘Hela Världen Väntar’ (Όλος ο κόσμος περιμένει)– Samir & Viktor

(David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Matsson)

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Προσπαθούν για 4η φορά να εκπροσωπήσουν τη χώρα. Είναι οι Samir Badran & Viktor Frisk. Ο πρώτος έγινε γνωστός ως παίκτης στο reality show “Paradise Hotel”, ενώ ο δεύτερος είναι fashion blogger. Ήρθαν 8οι το 2015 με το Groupie (#3), 12οι το 2016 με το Bada nakna (#1) και 4οι το 2018 με το Shuffla (#2). Είναι δραστήριοι από το 2014, με τα περισσότερα τραγούδια τους να σαρώνουν στα charts. Στυλίστας του γκρουπ είναι ο σύζυγος του Viktor, Andreas Gran που ήταν παρών σε όλες τις πρόβες. Το τραγούδι βγάζει απίστευτη ενέργεια, παρόλο που η φωνή του Samir έσπασε πολλές φορές στις πρόβες. Όπως πληροφορηθήκαμε, ένας σεκιουριτάς τού αρνήθηκε την είσοδο, διότι προσήλθε χωρίς διαπίστευση. Ευτυχώς το ζήτημα λύθηκε, καθότι είναι αναγνωρίσιμος… Οι χορευτές στα λευκά (ένας κάνει breakdance) και εκείνοι στα μαύρα, ενώ στο φόντο προβάλλονται εικόνες από διάφορα μέρη του κόσμου. Υπάρχει και μια εξέδρα με σκάλες, την οποία χρησιμοποιούν. Στο τέλος ο Samir προσπάθησε να φιλήσει τον Viktor στο στόμα, αλλά αποτραβήχτηκε.

‘Min Melodi’ – Melina Borglowe

(Andreas Mattsson, Melina Borglowe, Thomas G:son)

Μόλις πέρυσι κυκλοφόρησε το πρώτο της EP, οπότε είναι ουσιαστικά πρωτοεμφανιζόμενη. Διαγωνίζεται με μπαλάντα, συνοδεία κιθάρας και εγχόρδων. Η “ποιοτική νότα” της βραδιάς, με “flower power” πινελιές. Στους στίχους μνημονεύονται… αγγούρια και μούρα. Άλλαξε τρία outfit μέχρι να καταλήξει ποιο θα φορέσει τελικά. Σεμνή και γλυκιά, αλλά δεν είχε επαφή με την κάμερα.

‘Forever Yours’ – Elisa Lindström

(Elisa Lindström, Erik Bernholm, Henric Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son)

Η Elisa είχε δική της χορευτική μπάντα, την Elisa’s. Γεννημένη το 1991, ειδικεύεται στην ποπ και την κάντρι μουσική. Το τραγούδι της είναι ένα κλασικό schlager, όπως αυτά που κυριαρχούσαν 20 χρόνια πριν. Το 2005 διαγωνίστηκε στο Lilla Melodifestivalen, δηλαδή τον αντίστοιχο διαγωνισμό για παιδιά, με το Du får ta mitt hjärta (6η). Έχει μετάσχει ή διευθύνει αρκετές χορωδίες, μάλιστα η χορωδία της κέρδισε σε εθνικό διαγωνισμό εκείνη της Anna Book (οι παλαιοί φαν την ξέρουν!). Το 2014 έμεινε στον ημιτελικό με το Casanova. Το 2021 απέτυχε εκ νέου να προκριθεί με το Den du är (#8). Έχει κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ. Στις πρόβες έβηχε. Πολύ απαιτητικό από φωνητικής απόψεως. Όσο για την παρουσίαση δεν χρειάζεται περιγραφή: μια εικόνα, χίλιες λέξεις! Αν είχε διαγωνιστεί δύο δεκαετίες πριν, θα το είχαμε δει πιθανότατα στη Γιουροβίζιον.

‘Awful Liar’ – Lisa Ajax

(David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström)

Αν και μόλις 25 ετών, με τέσσερεις συμμετοχές θεωρείται ήδη βετεράνος! Ήδη το 2012 διαγωνίστηκε στο Lilla Melodifestivalen με το Allt som jag har. Το 2016 μετέχει στο Melodifestivalen με το My Heart Wants Me Dead (7ο και #10). Έναν χρόνο μετά διαγωνίζεται με το I don’t give A (9o και #25). Κέρδισε το “Idol” το 2018. Το 2019 επιστρέφει με το Τorn (9o και #9). Τέλος, το 2022 μαζί με τον Niello δοκίμασαν την τύχη τους με το Tror du att jag bryr mig, αλλά δεν προκρίθηκαν. Παράλληλα, η καριέρα της παραμένει ψηλά, με αρκετές επιτυχίες. Άψογη φωνητικά στις πρόβες, αλλά και απόψε, με την εγκυμοσύνη να μην της στέκεται εμπόδιο. Σε ορισμένα σημεία του τραγουδιού εμφανίζονται ένας χορευτής και μία χορεύτρια. Εξαιρετικά τα φωνητικά που ήταν κρυμμένα εκτός σκηνής. Μωβ χρωματισμοί. Στους συνθέτες και ο Victor Crone. Στο πάρτυ μετά τη βραδιά, όπου έμεινε για λίγο, συνοδεόταν από τον σύντροφό της Max Huss. Προηγουμένως έγινε μία παρεξήγηση, όταν το SVT δεν την άφησε να φωτογραφηθεί μαζί με τους έτερους νικητές της βραδιάς.

‘Heroes Are Calling’ – Smash Into Pieces

(Andreas ”Giri” Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam Hedman Sörbye, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist)

Προκάλεσαν αίσθηση πέρυσι και σκαρφάλωσαν στην 3η θέση του τελικού. Το Six Feet Under έγινε μία από τις μεγαλύτερες ραδιοφωνικές επιτυχίες στη χώρα. Υπάρχουν από το 2008. Είναι οι Benjamin Jennebo, Per Bergquist, Chris Adam Hedman Sörbye και The Apocalypse DJ, με τον τελευταίο να εντάσσεται στο γκρουπ το 2015. Οκτώ άλμπουμ και πλήθος singles, καθώς και περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική για μια ροκ μπάντα που δεν περνά απαρατήρητη. Από τα δάχτυλα του ντράμερ πετάγονται λέιζερ. Στις οθόνες led προβάλλονται εικόνες ανατιναγμένων πόλεων μέσα σε ένα φουτουριστικό τοπίο, τοποθετημένο το έτος 2080, όπως διαβάσαμε. Υπονοούν άραγε έμμεσα τη Γάζα; Ολόκληρο το φιλμάκι των 3′ αναμένεται να δημοσιευτεί στη Mellopedia. Όπως είπαν στη συνέντευξη Τύπου, έξω από την αρένα έσωσαν μια γυναίκα από επίθεση δύο ροτβάιλερ… Στο βιντεάκι ρωτούσε η παρουσιάστρια τον μασκοφορεμένο ποια αντωνυμία τον χαρακτηρίζει: hon (αυτή), han (αυτός) ή hen (αυτό); Απάντησε το τελευταίο. Εκρηκτική παρουσία απόψε και φωνητικά εξαιρετικοί. Κόκκινα και λευκά λέιζερ.

Τι ψήφισε το κοινό της αίθουσας στη γενική πρόβα;

1140 άτομα παρευρέθησαν στην αρένα κατά την πρόβα τζενεράλε. Ψήφισαν το ένα και μοναδικό αγαπημένο τους τραγούδι και ιδού τα αποτελέσματα!

 1. Smash Into Pieces – “Heroes Are Calling” – 454 (39.8%)
 2. Samir & Viktor – “Hela världen väntar” (The whole world is waiting) – 204 (17.9%)
 3. Lisa Ajax – “Awful Liar” – 201 – (17.6%)
 4. Adam Woods – “Supernatural” – 169 – (14.8%)
 5. Elisa Lindström – “Forever Yours” -95 (8.3%)
 6. Melina Borglowe – “Min melodi” (My melody) – 17 (1.5%)

Το διάλειμμα

Αμέσως μετά το πέρας του διαγωνιστικού μέρους ο -παρολίγο συμπαρουσιαστής- Björn Gustafsson κάνει ένα σκετσάκι μαζί με την παρουσιάστρια. Ανεβαίνει ο σύζυγός της, ο γνωστός ποδοσφαιριστής Anders Erik Johansson, ο οποίος μετά από τον γάμο τους πήρε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της γυναίκας του και ονομάζεται πλέον Erik Berg, στη σκηνή και τους φέρνει ένα βραβείο με μια κορώνα κι ένα πτηνό στην κορυφή. O Björn, αν καταλάβαμε καλά, “έκανε παιχνίδι” μαζί του, μέχρι να τον “προσγειώσει” θυμίζοντάς του ότι είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Πριν φύγει, η Carina τον φίλησε στο στόμα. Ακολούθησε το recap. Οι δυο τους έκαναν την αντίστροφη μέτρηση, για να σταματήσει ο κόσμος να ψηφίζει. Τότε ανέλαβαν οι σχολιαστές. Λίγο μετά ανακοινώθηκαν οι πρώτοι φιναλίστ. Νέο recap και δεύτερη ψηφοφορία. Βλέπουμε ένα βιντεάκι για τους ΑΒΒΑ, καθότι κλείνουν φέτος 50 χρόνια από τη νίκη τους και τους “κλώνους” τους. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, οι Α*Teens κάνουν reunion μετά από την επίσημη διάλυσή τους το 2006 (μέσα σε είκοσι χρόνια έχουν συναντηθεί μόνο τρεις φορές, όπως δήλωσαν στη συνέντευξη Τύπου). Γιορτάζουν απόψε τα 25 χρόνια τους. Διαβάσαμε σε σουηδική εφημερίδα ότι η Marie Serneholt ξέσπασε σε δάκρυα χαράς κατά την πρόβα και την παρηγόρησε η έγκυος Sara Lumholdt. Υπέρλαμπροι, είπαν απόψε το Mamma Mia, το Upside Down, το Floorfiller, το Gimme, Gimme, Gimme (a Man after Midnight). Μόνοι στην αρχή και με χορευτές στη συνέχεια. Υπέροχο διάλειμμα. Το κοινό τους αποθέωσε! H Marie έκλαιγε πάλι και την πήραν όλοι αγκαλιά. Τι κρίμα που δεν τους είδαμε ποτέ στη Γιουροβίζιον… Έξω από το ξενοδοχείο τους είχαν μαζευτεί φαν, οι οποίοι επίσης έκλαιγαν από συγκίνηση. Ο Björn ανεβαίνει στο control room και μιλά με τον σκηνοθέτη. Αρχίζει η αναλυτική ψηφοφορία. Το κοινό είναι χωρισμένο σε έξι γκρουπ ανάλογα με την ηλικία, ενώ υπάρχει και μία συνολική τηλεφωνική ψηφοφορία. Οι σχολιαστές αναλύουν τα μέχρι ώρας αποτελέσματα. Θρίλερ για λίγο ανάμεσα στην Elisa και τη Lisa! Προκρίθηκε τελικά η Lisa Ajax με μεγάλη διαφορά πόντων!!! Όπως πάντα, ακολουθεί εκπομπή με τα μεθεόρτια (Efterfest).

Μπορείτε να ακούσετε μονόλεπτα αποσπάσματα από τα τραγούδια εδώ.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την εφημερίδα Aftonbladet (Jimmy Wixström).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Α’ ημιτελικό στις 21.00 ώρα Ελλάδας εδώ.

Πρώτοι φιναλίστ οι Smash Into Pieces!!! Ξεκίνησαν τη reprise από το green room και μετά μέσα στο κοινό πάνω σε μια εξέδρα που είχε στηθεί για τον λόγο αυτό. Προς το τέλος του τραγουδιού ανεβαίνουν στη σκηνή. Δεύτερη φιναλίστ η Lisa Ajax που ερμηνεύει ξανά τη συμμετοχή της στην εξέδρα! Όπως μαθεύτηκε το app παρουσίασε προβλήματα, όπως συνέβη επίσης σε Ισπανία και Ουκρανία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.