Μάρω Λύτρα: οι απώλειες, η κατάθλιψη, η ζωή στον Καναδά

Estimated read time 1 min read

Από τα ψηλά στα χαμηλά

Η Μάρω Λύτρα, η οποία έγινε γνωστή από το “Fame Story”, έκλεισε τα 50 και έδωσε μια σειρά συνεντεύξεων, σε τηλεοράσεις και περιοδικά, για τις δυσκολίες που έχει βιώσει. Η αρχή της κατάθλιψης έγινε με τον θάνατο του πατέρα της και κορυφώθηκε με εκείνον του σκύλου της Τσίγκα, ο οποίος της προκάλεσε διαταραχή μετατραυματικού στρες (complex PTSD), θυμίζοντάς της όλα τα δυσάρεστα που προηγήθηκαν. Κάποια στιγμή έπεσε θύμα απάτης και έχασε πολλά χρήματα, ενώ είχε ένα ατύχημα με το ποδήλατο, το οποίο της προκάλεσε διάσειση. Έχει πλέον αφήσει τη ζωή της στα χέρια του Θεού, αφού η ζωή την πήγαινε πάντα αλλού από εκεί όπου η ίδια ήθελε.

Η πορεία της καλλιτέχνιδας

Σπούδασε μουσική στο ΜcGill University Conservatory of Music. Ήρθε μόνη στην Ελλάδα (εξάλλου, για κάποιο μυστήριο λόγο είναι πιο εύκολο για τα παιδιά μεταναστών να κάνουν καριέρα, παρά για όσους είναι γηγενείς), όπου βίωσε την αγάπη, αλλά και το μίσος του κόσμου (σ. σ. όταν ήταν στο “Fame Story”, ούσα ακόμα παντρεμένη, φλέρταρε ανοιχτά με τον Κώστα Καραφώτη). Θεωρεί ότι έγινε γνωστή με τον λάθος τρόπο. Τελικά επέστρεψε μόνιμα στον Καναδά, διότι είχε μείνει μόνη και δεν μπορούσε ούτε να προωθήσει την καριέρα της, μήτε να εξελιχθεί στα επαγγελματικά. Εκεί έγινε νοσοκόμα στο πλάι πλαστικών χειρουργών, στο ενδιάμεσο προσπάθησε να κάνει ένα comeback στην Ελλάδα (αν και ουσιαστικά δεν σταμάτησε να δισκογραφεί) και τελικά παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Theo Pappas (Θεόφιλος Παπαδόπουλος) στο Μόντρεαλ το 2017. Εδώ και κάποια χρόνια τραγουδά πλέον αγγλόφωνα τραγούδια, σε μη επαγγελματικό πλαίσιο.

Η σχέση με τη Γιουροβίζιον

Το 2006 η Κύπρος είχε πολύ μεγάλες προσδοκίες. Για να υποστηρίξει την -γνωστή εκ των προτέρων- πρόκριση της Αννέτ Αρτάνι, έφερε διάφορους guest star στην επιλογή. Συγκεκριμένα στον α’ ημιτελικό ήταν καλεσμένες οι Azucar Moreno (SPA 90) και η Chiara (MAL 98, 05, 09), στον β’ ημιτελικό τραγούδησε η Μάρω Λύτρα και η Nicki French (UK 00), ενώ στον τελικό εμφανίστηκαν ο Σταύρος Κωνσταντίνου, η Linda Martin (IRL 84, 92-winner) και ο Fabrizio Faniello (MAL 01, 06).

Για το 2008, πάλι όσον αφορά στην Κύπρο, γνωρίζουμε τα εξής: η πρώτη επιθυμία του ΡΙΚ, πριν καταλήξει στον εθνικό τελικό, ήταν η ανάθεση: προσέγγισε τη Δέσποινα Ολυμπίου (με συνθέτη τον Μιχάλη Χατζηγιάννη). Εκείνη ήταν πολύ θετική, εκείνος όμως, αν και το όνομά του ακουγόταν σχεδόν κάθε χρόνο για την εκπροσώπηση, τούτο αποδείχθηκε διαφημιστικό τρυκ, αφού ήταν κάθετα αντίθετος. Μετά προσεγγίστηκε η Lisa Andreas, όμως αρνήθηκε ευγενικά, διότι ήταν δύσκολο να επαναλάβει την τότε επιτυχία. Τεχνηέντως διέρρευσε και το όνομα της Μάρως Λύτρα, ποτέ όμως δεν της έγινε κρούση.

Το «La noche es para mí» του Δημήτρη Στάσσου που δόθηκε στη Soraya (SPA 09), το γνωρίζετε. O αρχικός του τίτλος ήταν «Αυτά που ξέρεις». Είχε προταθεί διαδοχικά στην Έλενα Παπαρίζου και τη Μάρω Λύτρα, για τις δισκογραφικές τους δουλειές, αλλά εκείνες το απέρριψαν, ενώ το έκαναν σε demo, η Χρύσπα και ίσως η Μαρίνα Αγγέλου, προτού ταξιδέψει προς την Ιβηρική χερσόνησο.

Το 2010 τα media από την αρχή προέβαλαν – υπέρ το δέον – την Κατερίνα Αυγουστάκη, τα video-clip, την καριέρα της γενικότερα, τις φωτογραφήσεις της με εσώρουχα ή ιππαστί, το γεγονός ότι είχαν σπεύσει να της γράψουν τραγούδια Βέλγοι, Πολωνοί, Σουηδοί, ακόμα και… Καναδοί, εξωθώντας τη Μάρω Λύτρα, η οποία είχε μεν αυτοπροταθεί για την επιλογή, είχε δε μείνει δίχως δισκογραφική εταιρεία, να δηλώσει εξοργισμένη πως όλα γίνονται για την Αυγουστάκη και ότι οι άλλοι είναι για τα μάτια του κόσμου. (δήλωση στις 7/12). Νομίζουμε ότι, μετά από αυτό, ακόμα κι αν είχε μια αμυδρή ελπίδα να βρεθεί στη Γιουροβίζιον, αυτή εξανεμίστηκε…