‘Ενας πολυσχιδής καλλιτέχνης
O Lars “Lasse” Nils Berghagen γεννήθηκε το 1945 από αστική οικογένεια στη Στοκχόλμη, δισκογραφούσε από το 1965 και έκανε μέχρι το τέλος του καριέρα σε καμπαρέ, ρεβύ και θέατρα ως κονφερανσιέ, αλλά και ως κωμικός ηθοποιός. Μεταξύ 1994 και 2003 παρουσίαζε το θερινό εβδομαδιαίο πρόγραμμα Allsång på Skansen σημειώνοντας πολύ υψηλές τηλεθεάσεις. Με τη Lill-Babs (SWE 61) υπήρξαν ανδρόγυνο στα 60’ς (1965-1968), η δε κόρη τους Malin ήταν η σύζυγος του Tommy Nilsson (SWE 89). Σε δεύτερο γάμο, με την Eva Strand, απέκτησε ακόμα μία κόρη, τη Maria. Οι κόρες του τού χάρισαν αρκετά εγγόνια. Έκανε καριέρα και στη Γερμανία, ενώ θεωρείται επίσης αξιόλογος ποιητής και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Το ποίημά του “Då knapper jag mina händer” έχει συμπεριληφθεί στο σουηδικό υμνολόγιο. Διακρίθηκε, επίσης, ως στιχουργός, είτε γράφοντας δικά του άσματα, είτε μεταφράζοντας ξένα τραγούδια, τα οποία εκτέλεσαν άλλοι τραγουδιστές, με μεγάλη επιτυχία. Έκανε και κάποιες μεταγλωττίσεις. Δεινός παίκτης του γκόλφ, κατέχει το ρεκόρ μεγαλύτερης απόστασης ανάμεσα σε τρεις χώρες: το μπαλάκι που χτύπησε ξεκίνησε από τη Νορβηγία, πέρασε τη Σουηδία και βρέθηκε στη Φινλανδία! Υπήρξε πολυβραβευμένος, μέλος διαφόρων οργανώσεων, πρόεδρος της FAMN (Ένωση Καλλιτεχνών κατά των ναρκωτικών), πραγματοποιώντας επισκέψεις σε σχολεία για ενημέρωση, αλλά και ελευθεροτέκτονας. Σε έναν αγώνα γκολφ το 2020 χτύπησε την πλάτη του και περπατούσε έκτοτε με μπαστούνι. Τον Σεπτέμβριο έκανε εγχείρηση αλλαγής καρδιακής βαλβίδας (είχε γεμίσει με βακτήρια), από την οποία δεν ανάρρωσε ποτέ, παρόλο που “ξύπνησε” κάποια στιγμή μετά από εβδομάδες σε καταστολή. Πάνω από ένα εκατομμύρριο τηλεθεατές παρακολούθησαν στις 8/10 το αφιέρωμα που του έκανε το κανάλι TV4, το οποίο είχε μαγνητοσκοπηθεί τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο και αναβλήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο.
Οι συμμετοχές στο Melofifestivalen
To 1973 ήρθε 7ος με το Ding Dong (#1 και 17 εβδομάδες στα charts), οι πρώτοι στίχοι του οποίου προέρχονται από μια παράσταση ρεβύ και δεν βγάζουν νόημα. Το 1974 ήταν δεύτερος στο Melodifestivalen, πίσω από τους ανίκητους AΒΒΑ (η διαφορά τους ήταν περίπου 100 βαθμοί), με την -επίσης- τεράστια επιτυχία (#1 και 11 εβδομάδες στα charts) Min kärlekssång till dig, γνωστή και με δεύτερο τίτλο, Jag har köpt mig en akustisk gitarr, την οποία ερμήνευσε ξανά σε ένα διάλειμμα του Melodifestivalen 2008, με χιουμοριστική διάθεση. Είχε διαγωνιστεί κι ως στιχουργός το 1969 (με συνθέτη τον Benny Anderson), με το Hey Clown (2ο) και ερμηνευτή τον Jan Malmsjö. Επανήλθε το 1996, για λογαριασμό του Henrik Åberg (το You are always a part of me έμεινε στον ημιτελικό-διατηρήθηκε όμως 36 εβδομάδες στα charts). Μια τελευταία απόπειρα, πάλι ως στιχουργός, έγινε με τον Niklas Anderson το 2004: το Tro på me επίσης δεν προκρίθηκε στον τελικό.
H Γιουροβίζιον του 1975
Ο Lars κέρδισε στον εθνικό τελικό με 117 πόντους έναντι 93 των δεύτερων Gimmicks. Τρία τραγούδια έμελλε να γίνουν κλασικά: το Bang, En Boomerang με το interacial ζεύγος των Svenne & Lotta (3οι), το Michelangelo με τον Björn Skifs (5ο) και το Den Gamla Jukeboxen με τους Landslaget (7οι). Ο ίδιος, λόγω των επεισοδίων έξω από τον χώρο της Γιουροβίζιον από αριστερούς εξτρεμιστές, οι οποίοι διαδήλωναν κατά της εμπορευματοποίησής της και της χρήσης Αγγλικών, ενώ παράλληλα διοργάνωσαν αντιφεστιβάλ, πήγε με περιπολικό. Οι εξτρεμιστές τού φώναζαν: «Lasse, Lasse liten, sjungen för profiten» (= Λάσσε, Λάσσε μικρούλη, τραγούδα για το κέρδος) και προσπάθησαν να τον λιντσάρουν. Τον είδαμε ξανά στο περίφημο medley του Melodifestivalen 2000, μαζί με εννέα ακόμα αοιδούς. Έχει ύψος 1.98 και είναι γνωστός ως ο ψηλότερος καλλιτέχνης της σουηδικής show business! Κατείχε το ρεκόρ του ψηλότερου γιούροσταρ μέχρις ότου εμφανίστηκε ο Daði Freyr το 2021 (με ύψος 2.08). Το Jennie, Jennie, κατέλαβε την 8η θέση, αλλά η επιτυχία του (#1 και έξι εβδομάδες στα σουηδικά charts, #7 στη Νορβηγία) ξεπέρασε τα σουηδικά σύνορα, γνωρίζοντας αρκετές διασκευές. Από τον Τύπο είχε σχολιαστεί σκωπτικά η προφορά του στα Αγγλικά. Στην Ελλάδα το ακούσαμε με τη βελούδινη φωνή του Ρόμπερτ Ουίλλιαμς (GRE 77).
Ελαφρύ ας είναι το χώμα για το κύριο Lars. Ακούγοντας πάντως τα τραγούδια του με τα οποία διαγωνίστηκε στα Melodifestivalen με κάνουν να συνειδητοποιω το εξής: Από εκείνα ακόμα τα χρόνια το συγκεκριμένο φεστιβάλ είχε πολύ ανεβασμένο επίπεδο συμμετοχών και πολλά από τα τραγούδια που ήταν στον τελικό του, θα μπορούσαν άνετα να πάνε καλά κ στη eurovision
Ισχύει. Από τότε ήταν ο καλύτερος τελικός της Ευρώπης.
Όντως, πολύ ωραία η διασκευή του Ρόμπερτ.
Btw, δεν είναι καθόλου κακή ή διασκευή του Τζένη Τζένη από τον Robert Williams