Junior Eurovision 2021: Trivia του φετινού διαγωνισμού

Junior Eurovision 2021: Trivia του φετινού διαγωνισμού

Βρισκόμαστε ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από τη μετάδοση του 19ου διαγωνισμού Γιουροβίζιον για παιδιά (Junior Eurovision Song ContestJESC). Καθώς, λοιπόν, ετοιμαζόμαστε για να παρακολουθήσουμε το μεγάλο γεγονός, ας δούμε μερικά αξιοπερίεργα και αξιοσημειωτα της φετινής διοργάνωσης:

Η διοργάνωση

  • Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει η Γαλλία τη JESC (μετά από την περσινή της νίκη). Δύο φορές κατά το παρελθόν (1989, 1999) φιλοξένησε τον διαγωνισμό Eurovision Young Dancers.
  • Ενώ κατά το παρελθόν δεν ήθελε να αναλάβει τον διαγωνισμό σε περίπτωση νίκης, είχε εκ των προτέρων δηλώσει ότι ενδιαφερόταν, όπως έκανε, εξάλλου, και η Ισπανία, η οποία γενικά κάνει ό, τι μπορεί για να αποφύγει τη νίκη.
  • Ποτέ ξανά ο διαγωνισμός δεν έγινε τόσο αργά (19 Δεκεμβρίου) και μάλιστα σε συνδυασμό με τα Χριστούγεννα (το logo παραπέμπει στον πύργο του Άιφελ, αλλά και σε Χρισοτυγεννιάτικο δέντρο). Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε μόνο το 2012 (1η του μηνός, στο Άμστερνταμ).
  • Για δεύτερη φορά στη σειρά ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε πρωτεύουσα κάποιας χώρας (Βαρσοβία, Παρίσι).

Παρουσίες και απουσίες

  • Οκτώ χώρες επιστρέφουν. Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία μετά από ένα χρόνο αποχής, το Αζερμπαϊτζάν μετά από δύο και η Βουλγαρία μετά από τέσσερα.
  • Η Λευκορωσία έχει αποβληθεί για τρία χρόνια από την EBU. Κάπως έτσι έχασε το προνόμιο να είναι -μαζί με την Ολλανδία– οι μόνες χώρες που συμμετέχουν αδιαλλείπτως από το 2003 μέχρι σήμερα.
  • Συνολικά 40 χώρες έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον μία φορά στη σκηνή του διαγωνισμού. Από τις χώρες της Γιουροβίζιον ενηλίκων δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ οι: Τουρκία, Φινλανδία, Ισλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Ισραήλ, Ουγγαρία, Μαρόκο, Ανδόρρα. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (το 2007), το Μονακό (το 2005 και 2006) και η Σλοβακία (το 2003, 2019 και 2021), μολονότι δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν, τελικά αποσύρθηκαν.

Πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος

  • Στο διάλειμμα θα εμφανιστεί ως guest star η Barbara Pravi (FRA 2021-2η), η οποία, έγραψε το νικητήριο τραγούδι της Junior Eurovision 2020 J’Imagine, χάρη στο οποίο κέρδισε η Γαλλία. από αυτό προέκυψε το μότο της φετινής διοργάνωσης Imagine. Το πασίγνωστο ομώνυμο τραγούδι πρόκειται να ερμηνεύσουν στο διάλειμμα όλα τα παιδιά που συμμετέχουν.
  • Για τρίτη φορά καλλιτέχνης, και μάλιστα ρωσικής καταγωγής, συμμετέχει στη JESC: είναι η Tanya Mezhentseva (RUS 2019, 2021). Προηγήθηκαν οι Katya Ryabova (RUS 2009, 2011) και Lerika (MLD 2011, RUS 2012).
  • Στη JESC η χρήση κάποιας από τις εθνικές γλώσσες της εκάστοτε χώρας είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, 11 χώρες προτίμησαν δίγλωσσες συμμετοχές, μαζί με Αγγλικά (Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία) ή Γαλλικά (το Καζακστάν), ενώ η Γεωργία είναι τρίγλωσση, μαζί με Αγγλικά και Γαλλικά.
  • Πέρα από τις 19 χώρες που λαμβάνουν μέρος, γνωρίζουμε ότι θα μεταδώσει τον διαγωνισμό και η Ισλανδία.
  • Η Γεωργία είναι η “βασίλισσα” της JESC, με τρεις νίκες, το 2008, το 2011 και το 2016.

Αξιοσημείωτα από τους εθνικούς τελικούς. Σημαντικές παρουσίες

  • Το Καζακστάν έκανε κάτι μοναδικό στην ιστορία: στον εθνικό τελικό ισοψήφισαν δύο τραγούδια. Η επιτροπή επέλεξε το ένα από τα δύο, όρισε, ωστόσο, μετά από συνεννόηση με τους συνθέτες τους, να το ερμηνεύσουν από κοινού οι Beknur Zhanibekuly και Alinur Khamzin, δηλαδή οι τραγουδιστές των δύο ασμάτων που ισοψήφισαν. Επιπροσθέτως, ο Beknur, ο οποίος μένει μόνιμα στο Στρασβούργο, είναι Α.Μ.Ε.Α., καθότι γεννήθηκε με φωκομέλεια.
  • Οι Dajte muzika (Дајте музика) που εκπροσωπούν τη Βόρεια Μακεδονία είναι τέσσερα παιδιά που μετέχουν στην ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή.
  • Στη Γεωργία η διαδικασία επιλογής έγινε μέσα από ένα talent show με διαφορετικούς κριτές κάθε εβδομάδα. Σε αυτούς φιγουράρουν η Elene Kalandadze (παρουσιάστρια JESC 2017), η Sopho Toroselidze (μέλος των Eldrine-GEO 2011), η Sopho Khalvasi (GEO 2007) και η Sopho Gelovani (GEO 2013).
  • Η Sara James, εκπρόσωπος της Πολωνίας, είναι Νιγηριανής καταγωγής. Από την ίδια χώρα προέρχεται και ο πατέρας της Destiny Chukunyere (νικήτρια JESC 2015, MAL 2020, 2021-7η).
  • Ο πατέρας της Anna Gjebrea, Ardit, είναι πασίγνωστος συνθέτης, τραγουδιστής και τηλεπαρουσιαστής στην Αλβανία.
  • Η Maléna ή Maléna Fox (Arpine Martoyan) ήταν υποψήφια το 2018. Επελέγη το 2020, αλλά η Αρμενία απείχε λόγω του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Είναι κόρη της ηθοποιού Anna Manucharyan. Το τραγούδι έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Tokionine (συνθέτης του “Walking Out” με τη Srbuk-ARM 2019).
  • Κάποια από τα παιδιά ξεχώρισαν μέσα από talent show όπως το The Voice Kids (ο Γάλλος, η Αζέρα, ο Ισπανός, η Πολωνή, ο Πορτογάλος-μάλιστα οι τρεις τελευταίοι ήταν οι νικητές του εν λόγω προγράμματος), το Britain’s Got Talent (ο Ιρλανδός), το Malta’s Got Talent (οι Μαλτέζοι). H Kaya είχε επιλεγεί και πέρυσι.
  • Η Ayana (Ayana Voss) που εκπροσωπεί την Ολλανδία έχει Βρετανικές και Ιαπωνικές ρίζες. Για τον λόγο αυτο το τραγούδι της εχει τίτλο στα Ιαπωνικά. Ψήφισε επιτροπή παιδιών που μετείχαν ως υποψήφιοι στον περσινό εθνικό τελικό (ανάμεσά τους οι νικητές Unity), αλλά και επιτροπή ενηλίκων, όπου είδαμε και τον Jeangu Macrooy (NL 2020, 2021)
  • Η Ρωσίδα εκπρόσωπος είχε κάποτε καθηγήτρια την Alla Pugacheva (RUS 1997), πρώην σύζυγο του πανίσχυρου Philip Kirkorov.
  • Ο Enzo (Henzo Hilaire) έχει ζήσει στη Γαλλία, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ.
  • Η Olena Ushenko ήρθε πέρυσι δεύτερη στον ουκρανικό εθνικό τελικό για τη JESC. Στη φετινή επιλογή βρίσκουμε ανάμεσα στους κριτές την Alyosha (UKR 2010) και τον Oleksandr Balabanov (JESC UKR 2020). Εκεί διαγωνίστηκαν πέντε παιδιά που υπήρξαν υποψήφια σε παλαιότερες χρονιές, ωστόσο ακυρώθηκε ένα, διότι ο συνθέτης δεν έδωσε την άδεια να διαγωνιστεί το τραγούδι του (!).
  • Στην επιλογή της Ιρλανδίας κάθε εβδομάδα υπήρχε ένας καλεσμένος κριτής. Εκεί είδαμε τους εξής εκπροσώπους της χώρας: Niamh Kavanagh (IRL 1993, 2010), Brian Kennedy (2006), Jedward (2011, 2012), Micky Joe Harte (2003), Lesley Roy (2020, 2021), Linda Martin (1992).
  • Στην επιλογή της Πολωνίας επίσης συναντήσαμε γνωστά πρόσωπα, διαφορετικά κάθε εβδομάδα, ως κριτές: Cleo (POL 2014), Marianna Josefina Piatkowska (σχολιασμός JESC 2019, 2020), Viki Gabor (JESC POL 2019-νικήτρια), Ida Nowakowska (παρουσιάστρια JESC 2019, 2020), Ala Tracz (JESC POL 2020), Roxie (JESC POL 2018-νικήτρια), Edyta Gorniak (POL 1994),  οι δύο τελευταίες χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Που είναι η Ελλάδα και η Κύπρος;

2 σκέψεις για το “Junior Eurovision 2021: Trivia του φετινού διαγωνισμού

  1. Πολύ ωραίο άρθρο. Να προσθέσω, ότι η μια εκ των φετινών παρουσιαστών, η Carla, εκπροσώπησε τη Γαλλία στη Junior Eurovision 2019 με το “Bim Bam Toi” της Barbara Pravi, έκανε τη μετάδοση της Junior Eurovision 2020 και ανακοίνωσε τη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής στη Eurovision 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.