Η βραδιά, οι παρουσιαστές, οι καρτ-ποστάλ
Οι Γάλλοι προσέφεραν ένα φαντασμαγορικό σώου, χωρίς όμως υπερβολές. Πολύ καλοί οι παρουσιαστές, τόσο ο έμπειρος Olivier Minne (“Παιχνίδια χωρίς σύνορα”, “Fort Boyard”), όσο και η πρώην εστεμμένη Élodie Gossuin. Όπως συνέβη και στο παρελθόν, στο ρόλο της συμπαρουσιάστριας βρέθηκε μια μικρή γιούροσταρ, η Carla (JESC FRA 2019). Πλαισιώθηκαν από τους DJ Ofenbach, τη Barbara Pravi (FRA 2021) και μια πλειάδα παιδιών-χορευτών, τα οποία είδαμε και στις cartes-postales, οι οποίες γυρίστηκαν στο Παρίσι και σε περιοχές γύρω από αυτό (ακολουθούν τα στοιχεία για κάθε μία, όπως δημοσιεύτηκαν στη Wikipedia).
- Albania – Palais Garnier
- Armenia – Galerie Vivienne
- Azerbaijan – Musée Grévin
- Bulgaria – La Samaritaine
- France – Louvre
- Georgia – Pont de Bir-Hakeim
- Germany – Musée des Arts Forains
- Ireland – Eiffel Tower
- Italy – Panthéon
- Kazakhstan – Palace of Versailles
- Malta – Institut du Monde Arabe
- Netherlands – Espace Niemeyer
- North Macedonia – Galeries Lafayette
- Poland – Pont des Arts
- Portugal – Folies Bergère
- Russia – Château de Chantilly
- Serbia – Musée Condé
- Spain – Sacré-Cœur, Paris
- Ukraine – Musée d’Art Moderne de Paris
Ποιοί ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν είτε από πρώην γιούροσταρ της Junior Eurovision, όπως η Sandra Gadella (GEO 2020), η Karina Ignatyan (ARM 2019), o Oleksandr Balabanov (UKR 2020), η Angelina (FRA 2018), o Matheu (NED 2019), είτε από παιδιά που σπουδάζουν στο Παρίσι.
Ο θρίαμβος του Καυκάσου
Παρατηρήσαμε θρίαμβο των χωρών του Καυκάσου: η Αρμενία πέτυχε τη 2η της νίκη στον διαγωνισμό. Στην 4η θέση φιγουράρει η Γεωργία, ενώ στην 5η το Αζερμπαϊτζάν. 2η ήρθε η Πολωνία, την οποία οι ξένοι φαν είχαν σχεδόν σίγουρη για τη νίκη, ενώ την πεντάδα έκλεισε η οικοδέσποινα Γαλλία. Γενικότερα, από τα 19 βραβεία στη JESC, 13 ανήκουν σε χώρες της Ανατολικής και 6 σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Το Qami qami, όπως και το Qele qele οδήγησαν την Αρμενία στα ψηλά…
Ανταλλαγές βαθμών
Στις επιτροπές, Γαλλία και Γεωργία αντάλλαξαν 12άρια, όπως επίσης η Ρωσία και το Καζακστάν. Η Αρμενία δεν ψηφίστηκε μόνο από τις επιτροπές του Αζερμπαϊτζάν (αναμενόμενο), αλλά και της Ιταλίας, ίσως γιατί η τελευταία παιζόταν στα φαβορί. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία έδωσαν μεγάλους βαθμούς η μία στην άλλη, ενώ για πολλοστή φορά το πρώην Ανατολικό μπλοκ αλληλοϋποστηρίχθηκε. Τέλος, Καζακστάν και Γαλλία αντάλλαξαν 7άρια (ο ένας από τους τραγουδιστές του Καζακστάν ζει στη Γαλλία).
Μερικά ακόμα σχόλια
Τελευταία ήρθε η Ολλανδία, η οποία με Ιαπωνικό “άρωμα” και ένα στήσιμο που δεν άρμοζε σε μπαλάντα δεν έπεισε. Το ίδιο συνέβη με την Ιταλία. Περιμέναμε να δούμε μια ροκ μπάντα-αντ’ αυτού είδαμε μια ροκού πλαισιωμένη από κοριτσάκια (10η). Στην 6η και 7η θέση οι “μικρομέγαλες” του διαγωνισμού, δηλαδή η Ουκρανία και η Ρωσία (η 2η τραγούδησε με κρύωμα, οπότε δεν την έσωσε η βοήθεια της “dream team”). 8ο το Καζακστάν, το οποίο “επιστράτευσε” ένα παιδί ΑΜΕΑ, το οποίο ισοψήφισε στην 1η θέση στον εθνικό τελικό. Όπως, όμως, όλοι ξέρουμε, η παρουσία ενός ατόμου ΑΜΕΑ δεν διασφαλίζει αυτόματα τις ψήφους συμπάθειας (θυμίζω το στραπάτσο που έπαθαν η Corinna May, η Monika Kuszyńska, η Julia Samoylova και άλλοι). Κάποιοι φαν εντόπισαν ομοιότητες ανάμεσα στο τραγούδι της Γαλλίας και το Click Clack του Ralf Mackenbach, με το οποίο κέρδισε η Ολλανδία το 2009.
Τι έκαναν οι επιτροπές και τι το κοινό;
Στις επιτροπές πρώτευσε η Γαλλία, ακολουθούμενη από τις Πολωνία και Αρμενία. Στην τηλεψηφοφορία μέσω διαδικτύου, όμως, θριάμβευσε η Αρμενία. Από κοντά η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Γαλλία. Η 3η θέση της Πορτογαλίας, την οποία οι επιτροπές “κατέθαψαν”, κατατάσσοντάς την προτελευταία (11η στο σύνολο) σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Στο twitter υπήρξαν καταγγελίες για κατευθυνόμενες ψήφους προς τραγούδια που δεν ήταν φαβορί. Από την άλλη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το τραγούδι, πολύ μακριά από τα γούστα των φαν, ενδεχομένως να συγκίνησε ένα κοινό μεγαλύτερων ηλικιών, καθώς απέπνεε νοσταλγία και ναι, είχε “Salvador Sobral vibes”. Μεγάλη απόκλιση είδαμε και στη Σερβία: 6η στο κοινό και 15η στις επιτροπές. Αντίθετα, το -πολυαγαπημένο για την EBU- Αζερμπαϊτζάν προωθήθηκε, μάλλον σκανδαλωδώς, από τις επιτροπές (4ο), ενώ το κοινό το είχε 15ο. Κατά τα άλλα, πάνω-κάτω, οι δύο ψηφοφορίες ήταν ισορροπημένες. Μόνο δύο Δυτικές χώρες μπήκαν στη δεκάδα: η Γαλλία (3η) και η Ιταλία (10η). Ως προς τις εθνικές γλώσσες, είδαμε να διακρίνονται τόσο άσματα αμιγώς στη γλώσσα της χώρας, όσο και υβρίδια, με μείξη Αγγλικών ή Γαλλικών.
Και ολίγη πολιτική
Όχι ότι δεν το άξιζε η Αρμενία, παρόλο που το live είχε κάποια θεματάκια, ωστόσο, όπως σχολίασε ο αρθρογράφος μας Γιώργος Τσεκούρας, όταν η Σερβία έχασε το Κόσοβο και η Ουκρανία την Κριμαία, κέρδισαν στη Γιουροβίζιον. Τώρα που το αμφισβητούμενο Ναγκόρνο Καραμπάχ επικυρώθηκε στο Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία κέρδισε στη Junior Eurovision. Πώς να το κάνουμε; Η Γιουροβίζιον είναι ΚΑΙ πολιτική, είναι και μουσική, είναι και σκηνική παρουσία, είναι και συμπάθειες, είναι και συμμαχίες, είναι και συμφέροντα.
Αστείες και αξιοσημείωτες στιγμές
Δεν πέρασαν απαρατήρητα τα άθλια Αγγλικά της Carla, η αμήχανη στιγμή που διέκοψε τον Πορτογάλο και δεν τον άφησε να ολοκληρώσει την πρότασή του, η άκομψη απόπειρά της να διακόψει το “Happy Birthday” που τραγουδούσε η Αλβανική αποστολή στο μέλος της, Emiliano. Η κάμερα έπιασε μία νεαρά θεατή να κοιμάται την ώρα του τραγουδιού της… Πορτογαλίας. Επίσης, τα δάκρυα της Malena και η ξινίλα που έβγαλε κατά τη συνέντευξη Τύπου, όπου αποκάλυψε αισθάνθηκε χάλια, καθότι δεν άκουγε τίποτα. Άλλες είχαν αγχωθεί για τα γραφικά, άλλες δεν μπορούσαν να ανοίξουν τον φάκελο με τα αποτελέσματα, κάποιοι δεν άκουγαν και, γενικά, υπήρξαν στιγμές αμηχανίας, όπως είναι φυσικό να υπάρξουν σε ένα ζωντανό πρόγραμμα με παιδιά. Δείτε τα στο παραπάνω βίντεο.
Περισσότερα trivia για τον διαγωνισμό μπορείτε να δείτε σε προηγούμενο άρθρο μας. Εάν εντοπίσατε κάτι άλλο ή θέλετε να κάνετε οποιοδήποτε σχόλιο, είστε ευπρόσδεκτοι!