Junior Eurovision 2015
21 Νοεμβρίου 2015 και τα φώτα είναι στραμμένα στην Armeec Arena της Σόφιας, όπου θα διεξαχθεί η Junior Eurovision, ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2003. Μετά την περσινή νίκη της Ιταλίας και την άρνηση της RAI να αναλάβει τη διοργάνωση, έγινε γνωστό μέσω του Executive Supervisor, Vladislav Yakovlev, ότι ενδιαφέρθηκαν η Βουλγαρία και η Μάλτα (που είχαν καταταγεί 2η και 4η αντίστοιχα) να το κάνουν. Πράγματι, προκρίθηκε η πρώτη από τις δύο. Το φετινό logo είναι μια ανθισμένη πικραλίδα, τα σποράκια της οποίας συμβολίζουν τα παιδιά (της Βουλγαρίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου) είναι οι σπόροι του μέλλοντος. Στην παρουσίαση μια γνώριμη του διαγωνισμού, η Poli Genova (Βουλγαρία 2011), ενώ αναμένονται και εκπλήξεις από τους διοργανωτές. Το τραγούδι-σλόγκαν, με τίτλο “#Discover” θα ερμηνεύσει η περσινή εκπρόσωπος της Βουλγαρίας, Krisia Todorova.
Ο αριθμός των συμμετεχουσών χωρών ανέρχεται στις 17, κάτι που είχε να γίνει από το 2007, με την Αυστραλία και την Ιρλανδία να κάνουν το ντεμπούτο τους, τις Αλβανία και Π. Γ. Δ. Μ. να επιστρέφουν, ενώ τις Κροατία και Κύπρο να αποχωρούν, αμέσως μετά το περσινό comeback τους. Η Σουηδία αποχωρεί για πρώτη φορά μετά το 2008. Η Ελλάδα προτίμησε για μία ακόμη χρονιά να απέχει. Μια ειδική περίπτωση αποτελεί εκείνη της Ισπανίας, για την οποία ενδιαφέρθηκαν να την επαναφέρουν στον διαγωνισμό κάποια ιδιωτικά της κανάλια, ωστόσο αυτό- επί του παρόντος- απαγορεύεται.
Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, ακόμα και χώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν (π. χ. Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία) αποφάσισαν να μην μετάσχουν, ενώ το ίδιο έκαναν και κράτη της Κεντρικής ή Βόρειας Ευρώπης (όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Ισλανδία), οι οποίες αδιαφορούν για τον διαγωνισμό ήδη από τη γέννησή του. Συνολικά 37 χώρες έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στη σκηνή αυτής της μίνι Γιουροβίζιον.
Ένα στοιχείο που παραπέμπει στις παλιές καλές εποχές είναι η διατήρηση των εθνικών γλωσσών. Όλα τα τραγούδια θα ερμηνευτούν υποχρεωτικά σε αυτές, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης και κάποιας άλλης γλώσσας. Έτσι, οι Σλοβενία, Ολλανδία, Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Ουκρανία, Άγιος Μαρίνος και Αλβανία θα ακουστούν εν μέρει και στα αγγλικά. Η συμμετοχή της Σλοβενίας εμπεριέχει μία φράση στα ιταλικά, εκείνη την Ιταλίας μία φράση στα αγγλικά, ενώ η Αλβανική πρόταση περιλαμβάνει ένα κράμα φράσεων στα τουρκικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά και σλοβενικά! Αξίζει να σταθεί κανείς στην Ιρλανδική συμμετοχή: είναι η δεύτερη φορά μετά από την κανονική Γιουροβίζιον του 1972 που θα ακουστούν τα γαελικά (δηλαδή τα ιρλανδικά) στον διαγωνισμό, ενώ το τραγούδι εμπεριέχει -για πρώτη φορά στα χρονικά- μια φράση στα λατινικά!
Θα θέλαμε, τέλος, να επισημάνουμε πως, μολονότι δεν συμμετέχουν, έχουν στείλει σχολιαστές στη Βουλγαρία η Γερμανία (τον Thomas Mohr) και η Αγγλία (τον Ewan Spence), του οποίου ο σχολιασμός θα αναμεταδοθεί ταυτόχρονα σε ραδιοφωνικά μέσα της Σκωτίας, της Ουαλλίας, των Η.Π.Α., της Νέας Ζηλανδίας και της Σιγκαπούρης, αποδεικνύοντας –για άλλη μια φορά- πως η Γιουροβίζιον αρέσει πολύ εντός και εκτός Ευρώπης.
Τα φετινά τραγούδια, τα οποία θα κρίνουν το κοινό και η κριτική επιτροπή, σε ποσοστό 50-50 είναι τα εξής:
- Σερβία: Lena Stamenković – Lenina pesma
- Γεωργία: The Virus – Gabede
- Σλοβενία: Lina Kuduzović – Prva ljubezen
- Ιταλία: Chiara & Martina – Viva
- Ολλανδία: Shalisa – Million lights
- Αυστραλία: Bella Paige – My girls
- Ιρλανδία: Aimee Banks – Réalta na mara
- Ρωσία: Mikhail Smirnov – Mechta
- Π.Γ.Δ.Μ.: Ivana Petkovska & Magdalena Aleksovska – Pletenka (Braid of love)
- Λευκορωσία: Ruslan Aslanov – Volshebstvo
- Αρμενία: Mika – Love
- Ουκρανία: Anna Trincher – Pochny z sebe
- Βουλγαρία: Gabriela Yordanova & Ivan Stoyanov – Colour of hope
- Άγιος Μαρίνος: Kamilla Ismailova – Mirror
- Μάλτα: Destiny Chukunyere – Not my soul
- Αλβανία: Mishela Rapo – Dambaje
- Μαυροβούνιο: Jana Mirković – Oluja
Ακολουθεί ένα βιντεάκι από τις πρόβες, για να πάρουμε μια γεύση