H Ελπίδα ξανά στο Ισραήλ
Όπως διαβάσαμε σε μια – εκ βαθέων – εξομολόγηση της Ελπίδας (Ελπίδα Καραγιαννοπούλου-Ελλάδα 1979, Κύπρος 1986) στο περιοδικό “People“, η καλλιτέχνιδα είναι προσκεκλημένη στις 12 Ιανουαρίου σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν της νικήτριας της Γιουροβίζιον, Netta Barzilai. Εκεί, ακριβώς 40 χρόνια μετά από την αλησμόνητη εμφάνισή της στα ιερά χώματα της Ιερουσαλήμ, θα ερμηνεύσει, συνοδεία της συμφωνικής ορχήστρας του Τελ Αβίβ, τον “Σωκράτη”, ένα τραγούδι-θρύλο στο Ισραήλ, το οποίο ακούγεται μέχρι σήμερα.
Στην υπόλοιπη συνέντευξη μάθαμε γιατί τα τελευταία χρόνια η φεστιβαλική τραγουδίστρια απέχει συνειδητά από τη δισκογραφία και τα μαγαζιά, εκτός από κάποιες σποραδικές εμφανίσεις, όπως η παρουσία της στο “Just the two of us”, ως coach του Θεοχάρη Ιωαννίδη.
Η περιπέτεια με το στρατοδικείο επί χούντας
Θα σταθούμε, όμως, σε ένα άγνωστο περιστατικό, το οποίο μας εντυπωσίασε. Όπως δήλωσε η ίδια: «Την περίοδο της Χούντας με κόβανε από τα ραδιόφωνα. Σκέψου ότι πριν γίνω τραγουδίστρια, είχα περάσει και στρατοδικείο. Σε μια εκδρομή που κάναμε, όταν ήμουν 19 χρόνων, τραγουδούσαμε σε ένα πούλμαν το τραγούδι “Στο περιγιάλι το κρυφό” του Γιώργου Σεφέρη και του Μίκη Θεοδωράκη. Ένα από τα “καρφιά” της εποχής που ήταν μέσα στο πούλμαν είπε στον οδηγό να μας πάει σε ένα στρατόπεδο στο Καπανδρίτι. Για να μην σ’ τα πολυλογώ, μείναμε για δύο μέρες στο κρατητήριο, καθώς θεωρηθήκαμε αντιστασιακοί. Περάσαμε από στρατοδικείο και πήρα ποινή τριών ετών φυλάκισης με αναστολή. Κρίθηκα ένοχη γιατί απλά ερμήνευσα σε ένα πούλμαν μαζί με άλλα έξι άτομα (τα οποία έλαβαν την ίδια ποινή με εμένα) ένα τραγούδι που μου άρεσε, χωρίς να δώσω σημασία στη σημειολογία του».
Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους… Γιούροσταρ!
Το γεγονός αυτό την εντάσσει στον μικρό κατάλογο των γιουροκαλλιτεχνών που έχουν περάσει χρόνο στη φυλακή ή στο κρατητήριο. Θυμίζουμε τον Franklin Brown (Ολλανδία 1996, για σεξουαλική παρενόχληση-απολύθηκε από αστυνομικός και έκανε δύο μήνες φυλακή), τον Omar Naber (Σλοβενία 2005, 2017, για σεξουαλική παρενόχληση-τη γλίτωσε με ένα πρόστιμο), τον Tony Wegas (Αυστρία 1992, 1993, για ναρκωτικά-έμεινε 30 μήνες στην φυλακή), την Carola (Σουηδία 1983, 1991, 2006, που συνελήφθη εκ παραδρομής στην Κω, όταν κατήγγειλε κλεφτρόνια που έκαναν πλιάτσικο σε μηχανές σκαφών και την πέρασαν για διακινήτρια λαθρομεταναστών!).
Ακολουθεί η αλησμόνητη εμφάνιση της Ελπίδας, αλλά και μια διασκευή από τον διάσημο Εβραίο καλλιτέχνη Shlomi Saranga.
Αυτοί και εμείς. Και οι δύο με το σύνδρομο του περιούσιου λαού!