Η δημόσια τηλεόραση της Αυστραλίας και η EBU απαντούν στις κατηγορίες των Balkanika

Η δημόσια τηλεόραση της Αυστραλίας και η EBU απαντούν στις κατηγορίες των Balkanika

Μετά το τέλος του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, οι Balkanika, που εκπροσώπησαν φέτος την Σερβία (19η θέση με 113 βαθμούς), κατήγγειλαν τις επιτροπές για την αξιοπιστία τους σχετικά με τις ψήφους. Η Δημόσια τηλεόραση της Αυστραλίας , SBS, και η EBU έσπευσαν να απαντήσουν σε αυτή την καταγγελία.

Αρχικά πρέπει να σας υπενθυμίσουμε τι δήλωσε μέλος των Balkanika σχετικά με την καταγγελία:

“Είδα πως κάποιες από τις λεγόμενες «σοβαρές» χώρες κάναν ανταλλαγή βαθμών. Υπήρχε ένας μεσάζων, που επισκέπτονταν τις αποστολές στα ξενοδοχεία και κανόνιζε την ανταλλαγή ψήφων στις βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών. Έλεγαν ο ένας στον άλλον, θα σας δώσουμε τόσους βαθμούς και εσείς θα μας δώσετε τόσους. Ήμουν μάλιστα αυτόπτης μάρτυρας  όταν κάποιος πλησίασε την αποστολή της Αυστραλίας και τους πρότεινε ανταλλαγή ψήφων. Είδα επίσης αργότερα κατά τη διάρκεια της βαθμολογίας, κάποιες χώρες να μην λαμβάνουν τις ψήφους που είχαν νωρίτερα συνεννοηθεί.

Την απάντηση του SBS εξασφάλισε το oikotimes.com, το οποίο επικοινώνησε με την επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων Katie Morgan. Συγκεκριμένα η ίδια δήλωσε:

“Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εντελώς αβάσιμοι και αναληθείς.  Μπορώ επίσης να επαναλάβω όλα όσα έχει επιβεβαιώσει η EBU και να διευκρινίσω ότι η κριτική επιτροπή της Αυστραλίας ελέγχεται εδώ από συμβολαιογράφο. Η πρότασή σας στο άρθρο σύμφωνα με την οποία η SBS κρύβει κάτι είναι ανακριβής και εσφαλμένη.  Ο λόγος που δεν δημοσιοποιούνται περισσότερες πληροφορίες είναι επειδή η ιστορία είναι απλώς γεμάτη σκουπίδια και δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για να δώσουμε”

Την δική της απάντηση στην καταγγελία των Blakanika έδωσε και η EBU:

“Η EBU, καθώς και ένας εξωτερικός ελεγκτής, εξετάζει αυστηρά όλες τις υποβολές των μελών της επιτροπής σε στενή συνεννόηση με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Όλα τα μέλη υπογράφουν συμφωνία με την EBU προτού πάρουν μέρος, επιβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνουν αμερόληπτοι και θα ψηφίσουν αυστηρά για τις εμφανίσεις στα shows που θα αποφανθούν. Υπάρχει επίσης μια διαδικασία κατά την οποία οι τυχαίες επιθεωρήσεις λαμβάνουν χώρα σε ορισμένες τοποθεσίες της κριτικής επιτροπής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας κάθε χρόνο. Οι εξωτερικοί συνεργάτες μας βοηθούν επίσης να επιβεβαιώσουμε την ασφάλεια του televoting.

πηγή: oikotimes

 

18 σκέψεις για το “Η δημόσια τηλεόραση της Αυστραλίας και η EBU απαντούν στις κατηγορίες των Balkanika

  1. Δηλαδή η ΕBU δεν ελέγχει η ίδια 100% την διαδικασία της ψηφοφορίας, ούτε των επιτροπών, ούτε του televoting. Στηρίζεται στους “εξωτερικούς συνεργάτες” για να διασφαλίσει την όλη διαδικασία.
    Μάλιστα…
    Ότι δηλαδή μόνο η ίδια η EBU δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Αυτό σε απλά Ελληνικά λέγεται αποποίηση ευθύνης σε περίπτωση (λέμε τώρα) κάποιου σοβαρού λάθους(;)!

  2. Η ebu νομίζω μας δουλεύει με αυτές τις δηλώσεις…”υπογράφουν συμφωνία με την ebu επιβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνουν αμερόληπτοι”
    Αμερόληπτα λοιπόν οι κριτές του Αζερμπαϊτζάν έχουν όλως τυχαίως και οι 5 στη τελευταία θέση την Αρμενία,κάθε χρόνο και αντιστρόφως.Αμεροληπτα οι κριτικές επιτροπές είναι πιο επιεικείς με κάποιες χώρες (Μάλτα Σουηδία Αυστραλία)ενώ χαντακωνουν κάθε χρόνο άλλες συγκεκριμένες όπως η Πολωνία.
    Επίσης αμερόληπτα ήρθε και η τελευταία θέση από τις κριτικές επιτροπές στην Ουκρανία φέτος-μετα τις περυσινες αντιπαραθέσεις ebu-ουκρανιας- ενώ στο televoting κατετάγη 7η.
    Εντάξει ebu. Ξέρουμε η πλειονότητα των φανς(και μη)το φιάσκο σχεδόν κάθε χρόνο των επιτροπών-και δυστυχώς σχεδόν όλες οι χώρες έχουν συμβιβαστεί με αυτή τη πραγματικότητα- αλλά αυτές οι δηλώσεις είναι εξοργιστικες όταν γίνονται…

    1. Πλήρη και απόλυτη αμεροληψία μπορεί να έχει μόνο ένα μηχάνημα. Όταν υπάρχουν άνθρωποι που κρίνουν, τα βιώματα, οι ιδέες, οι συνθήκες εκ των πραγμάτων περισσότερο και λιγότερο θα επηρεάζουν την κρίση. Ειδικά στην Ελλάδα θα έπρεπε να το ξέρουμε αυτό.

      1. Ακριβώς για αυτό το λόγο ανέφερα τα συγκεκριμένα παραδείγματα….
        Επομένως οι δηλώσεις περί αμεροληψίας που έκανε η ebu δεν ευσταθούν πόσο μάλλον όταν η κάθε κριτική επιτροπή αποτελείται από μικρό αριθμό ατόμων που εύκολα παρασύρονται η δωροδοκουνται…

        1. Τί μπορεί να πει και τί μπορεί να κάνει η ΕΒU; Γνωρίζει ότι είναι μέρος του παιχνιδιού οι προσωπικές και εθνικές προτιμήσεις. Και 10 μέλη να είχε μία επιτροπή, υπάρχει περίπτωση η ελληνική επιτροπή να μη δώσει τίποτα στην Κύπρο;

          1. Από τη στιγμή που γνωρίζει πως έχουν τα γεωπολιτικά και οι προτιμήσεις του κάθε κριτή γιατί να αναφέρεται σε αμεροληψία;
            Επίσης, αφου αυτό δε γίνεται να αλλάξει εκ των πραγμάτων,είναι “δώρον αδωρον”να υπάρχουν επιτροπές και να έχουν τόσο μεγάλη ισχύ κατά τη γνώμη μου.

          2. Γιατί δεν μπορεί να αποδειχθεί και η μεροληψία. Σου λέει ο κριτής της Αρμενίας “δεν μου άρεσε το τραγούδι του Αζερμπαιτζάν”. Υποθέτω το ζήτημα μπορεί να είναι μόνο αν υπάρξει συνεννοήση για ανταλλαγή ψήφων, χρηματισμός κλπ.
            Ούτε το televoting είναι αμερόληπτο, ο κόσμος ψηφίζει ακόμα περισσότερο με κριτήρια εθνικά, γειτονίας, συμπάθειας χωρών κλπ.

    2. Το θεμα για απουσία αμεροληψίας ξεκινά όταν 5/5 Αζέρους κριτές έχουν τελευταία την Αρμενία και αντιστρόφως,η όταν 36/43 κριτικές επιτροπές “τυχαίνει”κάθε χρόνο να αποθεώνουν και να ψηφίζουν μαζικά ο,τι και αν εχουν στείλει συγκεκριμένες χώρες (η Σουηδία κατά βάση και η Αυστραλία).Πως γίνεται επί συναπτά έτη τόσοι άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών,χωρών καταγωγής και επαγγέλματος να συγκλίνουν τόσο πολύ στις απόψεις τους;;
      Κατά τη γνώμη μου, πάντως, το televoting είναι πολύ πιο αντικειμενικο σε σχέση με τις επιτροπές και αυτό έχει αποδειχθεί αρκετές φορές:πχ ψήφοι στην Ελλάδα από Τουρκία η Σκόπια,ψήφοι από την Ελλάδα στη Τουρκία, αυτός ο 1 βαθμός (κατόρθωμα)από την Αρμενία στο Αζερμπαϊτζάν το 2009 και αλλα τέτοια.Αν δε κάνω λάθος κατά τη δεκαετία του ’80 και 90 Ελλάδα κι Κύπρος δεν αντάλλαζαν πάντοτε 12αρια.
      Κατά τη δική μου εκτίμηση το televoting έχει αποδειχθεί πιο αμερόληπτο αφού εκτός από κάποια “κουλά” αποτελέσματα (αν και αυτό υποκειμενικο είναι) συνήθως ψηφίζει ότι του αρέσει με αποτέλεσμα πολλές χρονιές να μη ψηφίζει τα φαβορί των στοιχημάτων (πχ φέτος την Γαλλία) η να ψηφίζει κάποια “αουτσάιντερ”(πχ.Δανια)και γι αυτό εντοπιζονται σχεδόν κάθε χρόνο διαμετρικά αντίθετες απόψεις μεταξύ επιτροπών και κοινού με αποκορύφωμα τα φετινά αποτελέσματα που νόμιζες ότι άλλα τραγούδια έκριναν οι μεν αλλά οι δε…

  3. Υπήρχε περίπτωση να παραδεχτεί το SBS ότι “ναι, κάποιος μας πλησίασε”;
    Αχ αυτές οι δηλώσεις της EBU που είναι ικανές να στείλουν τη νοημοσύνη μας σε απόσπασμα στη Σιβηρία.
    Δηλ. είναι αδύνατο ο Χ να πλησιάσει το Ψ μέλος μιας επιτροπής & να γίνει το deal, & μετά ο Ψ να πάει “αμερόληπτα” & να ψηφίσει; Η μήπως εκεί στην EBU έχουν & mind-readers;

    1. Τις καταγγελίες οφείλει να τις αποδεικνύει αυτός που τις κάνει. Όχι ο καταγγελόμενος ότι δεν είναι ελέφαντας. Τα νομίζω, άκουσα, μου είπαν, δεν στοιχειωθετούν κατηγορίες.

      1. Ας τραβούσε κανένα βιντεάκι με το κινητό του, να δεις τι χαμός θα γινόταν. Απλά τώρα δεν μπορεί να το αποδείξει, παρόλο που ήταν ό ίδιος, όπως ισχυρίζεται, αυτόπτης μάρτυρας.

  4. Και μόνο που ο καταγγέλων χρησιμοποιεί τον όρο “από τις λεγόμενες σοβαρές χώρες” δείχνει ότι κάποιοι δεν ξεπέρασαν ποτέ το κόμπλεξ του βλαχοβαλκάνιου.

    1. Έννοεί όλες αυτές τις χώρες που καλλιεργούν το προφίλ αμέμπτου ηθικής, δηλ. ότι τα πάντα σ’ αυτούς λειτουργούν με άριστη διαφάνεια σε σχέση με άλλες χώρες που η διαφθορά είναι συνήθες φαινόμενο.

  5. Ενταξει λες και η EBU ή η Αυστραλια θα ελεγε οτι εχουν δικιο στα οσα ειπαν οι Σερβοι. Δυστυχως οταν δεν υπαρχουν αποδειξεις ειναι δυσκολα τα πραγματα. Και τι να εκαναν δηλαδη οι Σερβοι για να αποδειξουν οτι δεν ειναι τρελοι ή φαντασιοπληκτοι και οτι οντως ειδαν και ακουσαν συμφωνιες ψηφων? Να τους ηχογραφουσαν ή να τραβουσαν βιντεο? Αυτοι καταθετουν οσα ακουσαν και ειδαν και που ειναι κοινο μυστικο. Απο εκει και περα η EBU ως διοργανωτρια αρχη οφειλει να το ψαξει αλλα φυσικα δεν εχει κανενα τετοιο σκοπο αφου με τις ευλογιες της γινονται ολα αυτα. Η δε απαντηση της οτι δηλαδη οι κριτες υπογραφουν συμφωνια αμεροληψιας και με αυτο ειναι καλυμμενη η EBU ειναι απλα αστεια. Τα αποτελεσματα δειχνουν την αμεροληψια ή μη (αληθεια ποσο τυχαιο να ειναι καθε χρονια οι ομοιες 26αδες και των 5 κριτων σε διαφορες χωρες, ή οι γειτονικες ψηφοι τλ) και οχι ενα υπογεγραμμενο χαρτι. Υπαρχουν και συνενοησεις μεταξυ των μελων των κριτικων επιτροπων ωστε το τελικο αποτελεσμα να ευνοει αυτες που θελουν να ευνοησουν ή την δικη τους χωρα αν διεκδικει πρωτια και γραμμη παιρνουν απο το τηλεοπτικο φορεα και τους απεσταλμενους στην εκαστοτε χωρα διεξαγωγης και εξυπηρετησεις κανουν σε γνωστους τους, και δανεικες ψηφους επιστρεφουν. Εμενα αυτο που υπογραφουν μου κανει περισσοτερο ως συμφωνια σιωπης παρα αμεροληψιας.

    1. Είναι φανερό από τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία, ότι τα σκονάκια στους κριτές δίνονται πριν τη βραδιά που καλούνται να βαθμολογήσουν. Πηγαίνουν έτοιμοι, ωστε να μην τους καταλάβει ο/η επόπτης. Τα αποτελέσματα της κάθε επιτροπής γίνονται αμέσως γνωστά στην αντίστοιχη αποστολή και ως την επομένη όλες γνωρίζουν πως ψήφισαν όλες οι επιτροπές.
      Είναι φανερό από τα αναλυτικά αποτελέσματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι με βάση τα αποτελέσματα των ημιτελικών γίνευαι ένα δεύτερο παζάρι που έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και την ολική μεταστροφή ορισμένων επιτροπών.

  6. Το ερώτημα είναι: όταν η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, γιατί οι κριτές εξακολουθούν να ψηφίζουν μία ημέρα πριν;

  7. Πιο εκνευριστικό και αηδιαστικό από το ίδιο το στήσιμο των αποτελεσμάτων από την EBU, είναι αυτή η επιτηδευμένη και υποκριτική διάψευση ότι δεν συμβαίνει τίποτα και όλα είναι μυθεύματα.
    Η EBU δεν μπορεί και δεν θέλει να καταλάβει ότι την έχουν πάρει χαμπάρι οι περισσότεροι για το τι παιχνίδια γίνονται ώστε να διαμορφώσουν τα αποτελέσματα όπως τα θέλουν.
    Με αυτά και με εκείνα ο διαγωνισμός κινδυνεύει να πάρει την κάτω βόλτα με ευθύνη της EBU.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.