Η ακτινογραφία του Φεστιβάλ του Sanremo 2018

Estimated read time 1 min read

Λίγες μόνο ημέρες αφού ανακοινώθηκαν στη Villa Ormond οι 20 “Big”, για το 68ο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Sanremo, θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε το προφίλ του φετινού διαγωνισμού. Ένα Sanremo με πολλές αλλαγές, με καινούριο παρουσιαστή και καλλιτεχνικό διευθυντή και σίγουρα με εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το Sanremo των τριών τελευταίων ετών, που ήταν κάτω από την πλήρη καθοδήγηση και εποπτεία του Carlo Conti.

Claudio Baglioni που ανέλαβε τις τύχες του πιο ιστορικού ίσως φεστιβάλ τραγουδιού στην Ευρώπη, φαίνεται πως έκανε πράξη το νικητήριο λόγο του Salvador Sobral και έτσι φέτος τα ονόματα που ανακοινώθηκαν ως υποψήφια στη μεγάλη κατηγορία, αν εξασφαλίζουν κάτι είναι η μελωδικότητα και η κλασσικότητα του φεστιβάλ. Ο Carlo Conti έφερε το Sanremo πιο κοντά στις νέες ηλικίες και τώρα ο Baglioni θέλει να το επαναφέρει σε πιο σίγουρα μονοπάτια, πιο παλιομοδίτικα για άλλους, πιο φινετσάτα για κάποιους άλλους.

Αν θα μπορούσαμε να προσωποποιήσουμε το Sanremo 2018, θα λέγαμε ότι είναι άνδρας, 50άρης, με εμπειρία στο φεστιβάλ και χωρίς γιουροβιζιονικά vibes αν θα μπορούσε να μας επιτραπεί ο όρος.

Πιο συγκεκριμένα φέτος ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων στη μεγάλη κατηγορία είναι κάτι μεταξύ 50 και 51 ετών! Όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος πέρσι ήταν στα 36! Ο νεαρότερος των υποψηφίων είναι ο Giovanni Caccamo που είναι 28 και μαζί με τους The Kolors οι μοναδικοί κάτω των 30 ετών. Η μεγαλύτερη φυσικά είναι η Ornella Vanoni η οποία είναι ήδη 83!

Μεταξύ των υποψηφίων έχουμε αρκετούς πρώην νικητές του Sanremo. Οι I Pooh κέρδισαν το 1990, το συγκρότημα μπορεί να μην υφίσταται πλέον, αλλά τα πρώην μέλη του Roby Facchinetti, Red Canzian και Riccardo Fogli είναι όλοι τους μέσα αυτή τη χρονιά. Ο Ricardo Fogli είχε κερδίσει ως σόλο καλλιτέχνης και το 1982. Άλλοι προηγούμενοι νικητές είναι ο Luca Barbarossa το 1992, ο Ron το 1996, ο Enrico Ruggeri των Decibel το 1987 και το 1993 και ο Peppe Servillo το 2000. Μοναδικός νικητής της κατηγορίας των νέων καλλιτεχνών είναι ο Giovanni Caccamo το 2015.

Εκτός όμως των πρώην νικητών του φεστιβάλ έχουμε και τέσσερις πρώην eurostar ανάμεσα στους φετινούς διαγωνιζόμενους. Η πιο πρόσφατη είναι η Nina Zilli που εκπροσώπησε την Ιταλία το 2012 στο Μπακού, ο Ricardo Fogli που συμμετείχε στο διαγωνισμό του 1983 και ευελπιστεί (;) να κάνει το μεγαλύτερο χρονικά comeback στη σκηνή της Eurovision, αλλά και ο Luca Barbarossa το 1988 και ο Enrico Ruggeri ως σόλο καλλιτέχνης το 1993.

Κάτι που δεν είχα παρατηρήσει και που πολύ ορθά μου επισήμανε ένας φίλος, η Ιταλία μετά την επιστροφή της στο διαγωνισμό το 2011 το πάει εναλλάξ. Δηλαδή τις μονές χρονιές στέλνει άνδρα καλλιτέχνη και τις ζυγές γυναίκες. Αν αυτό συνεχιστεί τότε μόνο τέσσερις είναι οι υποψήφιες να πάνε στη Λισαβόνα: Annalisa, Noemi, Nina Zilli και Ornela Vanoni, αφού είναι οι μοναδικές γυναίκες διαγωνιζόμενες για το 2018. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μόνο με τους άνδρες υποψηφίους η Ιταλία πέτυχε καλά πλασαρίσματα τα τελευταία χρόνια, αφού οι γυναίκες με εξαίρεση τη Nina Zilli που πήρε την ένατη θέση, δεν κατάφεραν σπουδαία αποτελέσματα…Η ιστορία είναι βέβαια για να ανατρέπεται.

Οι εταιρείες στοιχημάτων πάντως δίνουν ως πρόωρο φαβορί δύο άνδρες. Το ντουέτο των Ermal Meta & Fabrizio Moro προηγείται, προσωπικά θα τους ήθελα πολύ και στη Λισαβόνα, εφόσον φυσικά έχουν ωραίο τραγούδι. Ακολουθούν στα στοιχήματα δύο γυναικείες παρουσίες, η Annalisa και η Noemi.

Θυμίζουμε ότι το Sanremo 2018, διεξάγεται στο Teatro Ariston, της μικρής πόλης της Λιγουρίας από τις 6 μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η RAI χρησιμοποιεί το φημισμένο φεστιβάλ τραγουδιού για την επιλογή του εκπροσώπου της στο διαγωνισμό της Eurovision. Ο νικητής θα έχει τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί να εκπροσωπήσει τη χώρα του, το Μάιο στη Λισαβόνα. Τα μουσικά φώτα της Ευρώπης θα είναι στραμμένα και αυτή τη φορά στο Sanremo, ευελπιστώντας να μας χαρίσει όμορφες μουσικές στιγμές όπως αυτές:

https://www.youtube.com/watch?v=sWLNqVCmhTA

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Πόλα

    Τον Ermal Meta, αλβανικής καταγωγής, τον παρακολουθώ τα δύο τελευταία χρόνια στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο με μεγάλο ενδιαφέρον και νομίζω ότι έχει φτάσει μέχρι και την τρίτη θέση πέρσι και την τρίτη θέση στους νέους καλλιτέχνες πρόπερσι. Κάνει πάντα αίσθηση με την ερμηνεία του και με τα ποιοτικά του τραγούδια που γράφει πάντα ο ίδιος. Για το Σαν Ρέμο 2018, όπως μας ενημερώνετε από την σελίδα σας, το όνομά του φιγουράρει σαν ντουέτο με τον Fabrizio Moro, 7ος στο Σαν Ρεμο 2017. Σίγουρα πάνε για πρώτη η δεύτερη θέση. Πολύ θα χαιρόμουν να τους έβλεπα και στην Γιουροβίζιον. Εν αντιθέσει με πολλούς Έλληνες που αντιδρούν για μια Φουρέιρα στην Γιουροβίζιον με την Ελλάδα, οι Ιταλοί ούτε καν σχολιάζουν ότι ο Ermal Meta δεν είναι Ιταλός. Τους φτάνει μόνο να είναι καλός στην δουλειά του. Μακάρι να πάει στην Γιουροβίζιον και να πάει και καλά γιατί το αξίζει !!!

Comments are closed.