Στις 9 Νοεμβρίου η AVROTROS, ο ολλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, ανακοίνωσε ότι ο Waylon θα είναι αυτός που θα πετάξει με τα χρώματα της Ολλανδίας στη Λισαβόνα τον προσεχή Μάιο για τον 63ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι Outlaw In ‘Em.
Ο Waylon
Γεννημένος στο Apeldoorn της Ολλανδίας, ο Willem Bijkerk εμπνέεται κυρίως από την country μουσική. Στα 17 του υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με την EMI και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Nashville για να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το 2001, έζησε και εργάστηκε για ένα χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έπαιξε με το είδωλό του τον Waylon Jennings. Μετά το θάνατο του Jennings το 2002, ο Bijkerk επέστρεψε στην Ολλανδία και εντάχθηκε στο συγκρότημα σε διάφορα συγκροτήματα. Η μεγάλη ανακάλυψη ήρθε το 2008, όταν κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην ολλανδική έκδοση του Got Talent. Ένα χρόνο αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με την Motown, ένα τμήμα δισκογραφικών προϊόντων της Universal Music και κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ Wicked Ways, το οποίο έφθασε στο Top 10 των Charts.
Η επιτυχία στην Κοπεγχάγη
Το 2014 ο Waylon συμμάχησε με την τραγουδίστρια Ilse Delange για να σχηματίσει το συγκρότημα The Common Linnets. Οι δυο τους γνωρίζονταν από τότε που ήταν έφηβοι, όταν έπαιζαν και οι δύο σε country σχήματα στην Ολλανδία. Στη Eurovision 2014 που έγινε στην Κοπεγχάγη της Δανίας συμμετείχαν με το τραγούδι Calm After The Storm. To τραγούδι προκάλεσε αίσθηση μετά την εμφάνισή του στον Ημιτελικό και κατάφερε να φέρει τη δεύτερη θέση στην Ολλανδία με 238 βαθμούς, το καλύτερο αποτέλεσμα της χώρας από το 1975.
Η επιστροφή στη Eurovision
H AVOTROS μετά τις συνεχείς προκρίσεις που έχει καταφέρει από το 2013 – με εξαίρεση το 2015 – αποφάσισε και φέτος να στείλει απευθείας καλλιέχνη στη Eurovision. Ο Waylon πέντε μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του τραγουδιού παρουσίασε πέντε διαφορετικά ταγούδια από τον νέο του δίσκο – ένα κάθε μέρα – μέσω της επομπής De Wereld Draait Door.
Αυτά ήταν:
- 23 Φεβρουαρίου – Back Together
- 26 Φεβρουαρίου – Outlaw In ‘Em
- 27 Φεβρουαρίου – The World Can Wait
- 28 Φεβρουαρίου – That’s How She Goes
- 1 Μαρτίου – Thanks But No Thanks
Στις 2 Μαρτίου ανακοινώθηκε πως το τραγούδι που θα τραγουδήσει ο Waylon στη σκηνή της Eurovision θα είναι το Outlaw In ‘Em, γραμμένο από τους Waylon, Ilya Toshinsky και Jim Beavers.
Ο ίδιος είπε για τη συμμετοχή του:
Ο καθένας έχει κάτι που πιστεύει ακράδαντα, αλλά δεν τολμά να σταθεί για αυτό. Για μένα είναι διαφορετικό, διότι δεν μπορώ να κάνω κάτι με άλλο τρόπο. Είναι στα γονίδια μου και στο αίμα μου να αμφισβητώ συνεχώς τα πάντα, με μοναδικό στόχο να βγάζω το καλύτερο από τον εαυτό μου σε πρώτη φάση και συχνά, ως αποτέλεσμα αυτού, και από άλλους. Η μουσική είναι η αγάπη μου και ο τόπος όπου αισθάνομαι ασφαλής και σίγουρος. Η μουσική είναι η μητέρα μου, ο πατέρας μου, ο εραστής μου και οι φιλίες μου. Πάω στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι που αισθάνομαι ιδιαίτερα καλός. Ένα τραγούδι που λέει κάτι για τον εαυτό μου. Για μένα αυτό είναι το “Outlaw In ‘Em”.
Η Ολλανδία ήταν μία εκ των 14 χωρών που πήραν μέρος στην πρώτη Eurovision, το 1956 και έχει καταφέρει να κερδίσει 4 φορές. Από το 2004, που εμφανίστηκαν οι Ημιτελικοί, η Ολλανδία δε θεωρείται από τις πιο πετυχημένες χώρες, μιας και έμεινε εκτός Τελικού 8 συνεχόμενες χρονιές. Από το 2013, όμως, η τύχη της άλλαξε και με εξαίρεση το 2015, η Ολλανδία βρίσκεται στον Τελικό, με καλά αποτελέσματα. Πέρυσι τη χώρα εκπροσώπησαν οι O’G3NE και κατέκτησαν την 11η θέση με το τραγούδι Lights And Shadows.
Η βαθμολογία της συντακτικής ομάδας του InfeGreece:
Αργυρίου Γιάννης: 6
Κοντακιώτης Χρυσόστομος: 1
Κορυπάς Ανδρέας: 7
Κωστίκας Γιάννης: 7
Ματάμης Αποστόλης: 5
Μπαρμπούτης Πασχάλης: 7
Μπογιάννος Απόστολος: 2
Περβενάς Ανδρέας: 8
Πετράκη Αναστασία: 4
Σακκάς Νικόλαος: 8
Σαρκισιάν Τιγκράν: 7
Σιακαντάρης Σπύρος: 2
Τσεκούρας Γιώργος: 8
Φαρμάκας Δημήτρης: 10
Χαρπαντίδης Στέφανος: 7
Μ.Ο.: 5,93
Το μόνο που με… “χαλάει” στο συγκεκριμένο τραγούδι είναι το ότι είναι προβλέψιμο (ήτοι: Waylon = μουσική country).
Κατά τα άλλα είναι πολύ του γούστου μου.
#11/43.
Και θα συμπληρώσω ότι είναι όχι μόνο προβλέψιμο αναφορικά με τον τραγουδιστή αλλά και προβλέψιμο μέσα στο ίδιο του το είδος. Πρώτη φορά που συμφωνώ τόσο απόλυτα με τη συντακτική ομάδα του INFE. Βέβαια ανάμεσα σε τόσα τερατουργήματα στον 2ο ημιτελικό, αυτό εδώ φαντάζει διαμάντι!
Μέχρι στιγμής :
1. Ολλανδία 6/10
2. Δανία 6/10
3. Αυστραλία 5/10
4. Μολδαβία 3/10
5. Άγιος Μαρίνος 2/10
INFE :
1. Αυστραλία 7.80
2. Δανία 7.20
3. Ολλανδία 5.93
4. Μολδαβία 5.66
5. Άγιος Μαρίνος 4.13
Ο πιο ώριμος και επαγγελματίας τραγουδιστής φέτος.
Υ.Γ. Ποιοί είναι αυτοί που βάζουν τους άσσους και τα δυάρια; Μπορεί ένα τραγούδι να μην είναι του γούστου κάποιου, η βαθμολόγησή του ως το απόλυτο τίποτα πως ακριβώς τεκμηριώνεται μουσικά;
Προφανώς όσοι του έβαλαν 1 δεν τους άρεσε καθόλου. Δε χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.
Αυτό λοιπόν ακριβώς λέω. Μπορεί να μην είναι ένα τραγούδι του γούστου μου, αλλά το να το χαρακτηρίζω ως “σκουπίδι” απαιτεί τεκμηρίωση. Αν μπερδεύουμε το “δεν μου αρέσει” με το “δεν είναι καλό”, υπάρχει πρόβλημα. Τουλάχιστον έτσι βλέπω εγώ τις βαθμολογίες τραγουδιών, περιγραφή της ποιότητάς τους, κατά τη δική μου υποκειμενική γνώμη φυσικά.
Πόσοι από εδώ μέσα πιστεύεις ότι μπορούν, δηλ. έχουν τις γνώσεις να κρίνουν με καθαρά μουσικά κριτήρια & όχι βάσει των προσωπικών τους ακουσμάτων; Δυστυχώς ή ευτυχώς το προσωπικό γούστο πάντα θα κυριαρχεί σε μια βαθμολόγηση.
p.s. Στην πρώτη Eurovision το 1956 πήραν μέρος 7 χώρες & όχι 14 (κάθε χώρα συμμετείχε με δυο τραγούδια).
Kαι κρίνοντας μουσικά έβαλαν στην Εσθονία ή την Ολλανδία 1;
Εχω ξαναπει οτι δεν καταλαβαινω τις βαθμολογιες 1 και 2 σε αξιοπρεπη για το ειδος τους τραγουδια ακομα κι οταν το ειδος μπορει να μην ανηκει στα μουσικα γουστα μας. Δηλαδη τραγουδια αθλια με ερμηνευτες τραγικους που βλεπουμε και γελαμε στο γιουτιουμπ ποσο θα επαιρναν? 1 και αυτοι? Αλλα ο καθενας ψηφιζει οπως νομιζει. Απλα μου κανει καπως παιδικο το “μ’ αρεσει ενα τραγουδι του βαζω 10” “δεν μ’ αρεσει του βαζω 0”. Ξαναλεω ομως οτι εγω προσωπικα δεν λειτουργω ετσι αλλα σεβομαι τις αποψεις ολων.
Η Καουντρι μουσικη ειναι απο τα αγαπημενα μου ειδη μουσικης. Μπορω να την ακουω ωρες και να σκεφτομαι οτι ειμαι καπου στην αμερικανικη υπαιθρο ή σε ενα σαλουν και πινω τζακ ντανιελς. Το τραγουδι της Ολλανδιας δεν ειναι και οτι καλυτερο εχω ακουσει σε αυτο το ειδος αλλα ειναι αξιοπρεπες. Ο τραγουδιστης πολυ καλος φωνητικα και ερμηνευτικα. Απλα μου κλωτσαει λιγο η τοσο αμερικανια στην γιουροβιζιον. Θα το δεχομουν καλυτερα αν ηταν συμμετοχη της Αμερικης. Οπως και να εχει ειναι μια συμμετοχη και ενα τραγουδι που το ακουω πολυ ευχαριστα και νομιζω λαιβ κερδιζει περισσοτερους ποντους. Περιμενω να δω και ενα ωραιο στησιμο επι σκηνης και ισως να ανεβει κι αλλο στο τοπ μου. 8/10 απο μενα και 11/43 στο τοπ μου με ανοδικες τασεις.
Βρίσκω αρκετά διχαστική τη συγκεκριμένη συμμετοχή, ειδικά την επιτηδευμένη προφορά «βαθιάς Αμερικής». Επιπλέον θεωρώ ότι ο εν λόγω είχε και καλύτερα τραγούδια, με το συγκεκριμένο περισσότερο από country να παραπέμπει σε ροκ περασμένων δεκαετιών τύπου Guns ‘n’ Roses. Δεν αποκλείω πάντως το live του να με κάνει να το εκτιμήσω περισσότερο.
6/10 από μένα και στην 18η θέση της λίστας μου προς το παρόν.
Συμφωνω οτι δεν ειναι καθαροαιμη Country τουλαχιστον οπως την ξερω εγω αν και υπαρχουν πολλα διαφορετικα στυλ της Country. Θα το ελεγα ροκιζουσα country και οντως φερνει σε Guns ‘n’ Roses και Paradise City ισως. Ειμαι σιγουρος οτι λαιβ θα κερδισει ποντους. Το εχει ξανακανει με την προηγουμενη συμμετοχη του που ουσιαστικα απο το στησιμο και το λαιβ απογειωθηκε αν και εμενα μου αρεσε εξαρχης
Στο live ίσως κερδίσει πόντους, από την άλλη θεωρώ ότι η επιλογή του τραγουδιού θα διχάσει το κοινό. Γενικώς η εμμονή των ολλανδών με τα τις αμερικανιές τύπου country καλό είναι να τελειώνει κάποια στιγμή.
Δε με ενοχλει που επελεξε κατι προβλεψιμο αλλα κατι το οποιο θα μπορουσε να ναι πολυ καλυτερο στο ειδος του!Calm after the storm δεν ειναι και δε θα πλασαριστει τοσο ψηλα αλλα παραμενει μια αξιοπρεπεστατη συμμετοχη που σιγουρα θα κερδισει στο λαιβ…Τελικο περναει ανετα αλλα εκει νομιζω οτι θα βρεθει κοντα στη 15η θεση.
Το κατέχει καλά το σπορ ο Waylon, ακούγεται πιο αμερικάνος κι από τους αμερικάνους. Το τραγούδι δεν έχει βέβαια να προσφέρει κάτι καινούριο στη μουσική, το ίδιο όμως συμβαίνει και στο 90% της μή αμερικάνικης μουσικής, κάτι που επιλεκτικά το ξεχνάμε ορισμένοι.
Καλό και συνειδητοποιημένο mainstream, που θα ακουστεί καλά μέσα στη ροή του σόου. Βαθμός 7.