Τα 50χρονα της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον πλησιάζουν. Η ΕΡΤ ακούει;

Estimated read time 1 min read

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα μπήκε στον διαγωνισμό το 1974 (6 Απριλίου), καθότι η τηλεόραση ξεκίνησε μεν στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 1966, αλλά σύντομα ακολούθησε η δικτατορία του Παπαδόπουλου (21 Απριλίου 1967-25 Νοεμβρίου 1973), η οποία διοργάνωσε τις Ολυμπιάδες Τραγουδιού που αποτέλεσαν τον προάγγελο της ελληνικής παρουσίας στη Γιουροβίζιον. Αυτό συνέβη τελικά επί της βραχύβιας δικτατορίας Ιωαννίδη (25 Νοεμβρίου 1973-23 Ιουλίου 1974) και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα, με ελάχιστες απουσίες, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά (1975, 1982, 1984, 1986, 1999, 2000). Αυτά τα γεγονότα μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά σε προηγούμενα αφιερώματά μας. Θα θέλαμε έγκαιρα να θυμήσουμε στην ΕΡΤ πώς γιόρτασαν άλλες χώρες διάφορες επετείους. Αφού αυτές μπορούν, δεν μπορούμε κι εμείς; Σταχυολογήσαμε μερικά μόνο παραδείγματα.

Σουηδία 2000

Η Σουηδία το 2000 διοργάνωσε τη Γιουροβίζιον στη Στοκχόλμη. Στο διάλειμμα του Melodifestivalen, αλλά και πριν αρχίσει η βραδιά του διαγωνισμού, πρόβαλε ένα βιντεάκι, όπου 10 γνωστοί καλλιτέχνες που έχουν “θητεύσει” στη Γιουροβίζιον με διάφορους τρόπους (Carola, Lotta Engberg, Lena Philipsson, Loa Falkman, Elisabeth Andreassen, Arja Saijonmaa, Tommy Körberg, Björn Skifs, Lasse Berghagen, Lasse Holm)  ερμήνευσαν όχι μόνο σουηδικές συμμετοχές, αλλά και επιτυχίες από τους εθνικούς τελικούς της χώρας.

Ισλανδία 2016

Η Ισλανδία εκείνη τη χρονιά γιόρτασε τα 30 χρόνια της στον διαγωνισμό. Όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι της χώρας (εκτός από τους Halla Margrét, Anna Mjöll, Jónsi, Silvia Night, Eiríkur Hauksson και Eyþór Ingi) ερμήνευσαν τις συμμετοχές της νησιωτικής χώρας, καταλήγοντας στο εμβληματικό Gleðibankinn, με όλους τους αστέρες επί σκηνής.

Μάλτα 2022

Με έναν χρόνο καθυστέρηση λόγω πανδημίας, η νησιωτική χώρα γιόρτασε τα 50 της χρόνια στον διαγωνισμό, αφού ξεκίνησε να μετάσχει το 1971. Οι 22 υποψήφιοι του εθνικού τελικού τραγούδησαν ένα μέρος κάθε τραγουδιού, με τους Μαλτέζους γιούροσταρ να συνεχίζουν. Ειδική αναφορά έγινε στον Chris Scicluna (MAL 94), ο οποίος πέθανε την ίδια μέρα, αλλά είχε προλάβει, αν και πολύ άρρωστος, να μαγνητοσκοπήσει τη μικρή συμβολή του στο σώου.

Στην Ελλάδα, μολονότι πολλά τραγούδια από επιλογές έκαναν τεράστια επιτυχία, δεν σκέφτηκε ποτέ κανείς να φτιάξει ένα αφιερωματικό medley. Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να γίνει προβολή μέσω ΕΡΤFLIX των εθνικών τελικών σε HD, ίσως κάποιες συνεντεύξεις, όχι μόνο με ανθρώπους που εκπροσώπησαν τη χώρα, αλλά και με καλλιτέχνες που προσπάθησαν στις επιλογές.

Πώς σας φάνηκαν αυτά τα αφιερώματα; Γράψτε μας τα σχόλιά σας!