Λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει για τον 63ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Οι προετοιμασίες στη Λισαβόνα είναι πυρετώδεις. Η αλήθεια είναι ότι ζήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα national final season. Στο παρόν άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τις δέκα σημαντικότερες στιγμές, όπως τις αξιολογήσαμε και τις επιλέξαμε εμείς, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αντίστοιχα και άλλα highlights αντίστοιχου ενδιαφέροντος.
10.Το Destination Eurovision εντυπωσίασε
Αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) εθνικούς τελικός της χρονιάς ήταν αυτός της Γαλλίας. Η δημόσια τηλεόραση της χώρας, μετά από δύο καλά αποτελέσματα στο διαγωνισμό και με το ενδιαφέρον του κοινού να έχει αυξηθεί, επέλεξε τη φετινή της συμμετοχή μετά από αρκετά χρόνια μέσω ενός εθνικού τελικού. Ο ίδιος ο Jon Ola Sand παρευρέθηκε στον τελικό του Destination Eurovision, δίνοντας συγχαρητήρια στη γαλλική τηλεόραση για το αποτέλεσμα που παρουσίασε και εκφράζοντας την ευχή, ο φετινός τους εθνικός τελικός να ήταν μόνο η αρχή. Νομίζουμε ότι δεν υπήρξε άλλη εθνική επιλογή με τόσο υψηλό επίπεδο συμμετοχών. Η βαθμολογία στο τέλος ήταν το κερασάκι της τούρτας, ακόμα και για τον πιο απαιτητικό eurofan!
https://www.youtube.com/watch?v=uBA6yJ7l-mY
9. Οι Βρετανοί Eurofans στέλνουν το δικό τους μήνυμα για το Brexit
Στον ίδιο χώρο όπου διεξήχθη και ο διαγωνισμό της Eurovision το 1974, το Brighton Dome, πραγματοποιήθηκε ο φετινός εθνικός τελικός του Ηνωμένου Βασίλειο, Eurovision : You Decide. Προφανώς πέρα από τη νίκη της SuRie και του Storm που ήταν ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα, highlight της βραδιάς ήταν οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κρατούσαν οι παρευρισκόμενοι. Μάλιστα ήταν πολύ περισσότερες από τις αντίστοιχες Βρετανικές. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, τις σημαίες μοίραζαν έξω από το Brighton Dome, μία ΜΚΟ η οποία μάχεται ακόμα και τώρα υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Το BBC ζήτησε από τους παρευρισκόμενους στην τελική νικητήρια ερμηνεία της SuRie, να ανεμίζουν τις Βρετανικές και όχι τις Ευρωπαϊκές σημαίες. Το αποτέλεσμα αυτό που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.
8. Η φιλόδοξη προσπάθεια του Αγίου Μαρίνου που κατέληξε σε Βατερλό
Όταν η δημόσια τηλεόραση του Αγίου Μαρίνου εξήγγειλε από τη Ρώμη, το φιλόδοξο project για την επιλογή της συμμετοχής της στη Eurovision 2018, όλοι ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα. Το 1in360 φαινόταν αρκετά ενδιαφέρον και θα ήταν ένας τρόπος για το κρατίδιο να βρει έναν καλλιτέχνη που θα πληρούσε τα κριτήρια για την εμφάνιση σε μία σκηνή, όπως αυτής της Eurovision. Εξάλλου ο διαγωνισμός ήταν ανοιχτός σε όλους. Πράγματι η συμμετοχή ήταν μεγάλη, από όλα τα μήκη και τα πλάτη όχι μόνο της Ευρώπης. Τα προβλήματα όμως δεν άργησαν να φανούν. Αρχικά με την online ψηφοφορία για την επιλογή των wildcards. Καταγγελίες επί καταγγελιών για πληρωμένες ψήφους, υποψήφιοι που μέσα σε λίγες ώρες εμφανίζονταν με χιλιάδες παραπάνω ψήφους από ότι πριν και πολλά άλλα τραγελαφικά. Στη συνέχεια είχαμε αλλεπάλληλες αλλαγές στους κανονισμούς, κόψιμο των προκριματικών βραδιών. Φθάνοντας στον τελικό, όλοι θεωρούσαν δεδομένη τη νίκη της Sara De Blue. Η κριτική επιτροπή όμως είχε άλλη άποψη, αφού έδωσε την νίκη στο Who We Are της Jessika και της Jenifer. Ακόμα απορούμε ποιος ο λόγος όλης αυτής της ταλαιπωρίας, για να επιλεγεί τελικά ένα τραγούδι που θα τους φέρει και πάλι στην τελευταία θέση του ημιτελικού, όταν μάλιστα είχαν πολύ καλύτερη εναλλακτική;
7. Η Laura Pausini δείχνει πόσο μεγάλη star είναι
Guest star στον μεγάλο τελικό του φετινού φεστιβάλ του Sanremo ήταν η απόλυτη Ιταλίδα star, Laura Pausini. Ερμηνεύοντας κάποιες από τις διαχρονικές της επιτυχίες η Laura Pausini χωρίς να το περιμένει κανείς, βγαίνει έξω από το Teatro Ariston και μπροστά στα μάτια των έκπληκτων θαυμαστών του φεστιβάλ που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί, παρακολουθώντας το διαγωνισμό από γιγαντοοθόνες, τραγούδα κυριολεκτικά στο δρόμο! Όπως ήταν φυσικό οι παρευρισκόμενοι την επευφήμησαν, ενώ η ίδια έβγαινε selfie και τραγουδούσε μαζί τους!
6. Η φινλανδική δημόσια τηλεόραση ακυρώνει όλες τις υποψήφιες συμμετοχές για τη Eurovision 2018 και στέλνει τη Saara Aalto
Μέσω του γνωστού και καθιερωμένου UMK επέλεξε και φέτος τη συμμετοχή της η Φινλανδία. Μάλιστα ζητήθηκε από δημιουργούς και ερμηνευτές να στείλουν τις συμμετοχές τους για να επιλεγούν οι φιναλίστ. Τελικά με μία αιφνίδια ανακοίνωση η δημόσια τηλεόραση της χώρας, ακύρωσε τη διαδικασία, ρίχνοντας ουσιαστικά στον κάλαθο των αχρήστων όσα τραγούδια είχαν υποβληθεί για το διαγωνισμό και επέλεξε με εσωτερική ανάθεση τη Saara Aalto για να εκπροσωπήσει τη Φινλανδία στον ερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Κανένα από τα τραγούδια που είχαν υποβληθεί δεν κράτησε η Saara για την επιλογή της συμμετοχής της και προτίμησε τρία νέα τραγούδια, από τα οποία κοινό και επιτροπή επέλεξε τελικά το Monsters. Η φινλανδική τηλεόραση δεσμεύθηκε πάντως ότι από την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις και θα είναι γνωστός εξ αρχής ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής της συμμετοχής τους.
5. Η επιστροφή του Alexander Rybak στο διαγωνισμό
Το 2009 πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του διαγωνισμού με το Fairytale και έφερε τη Eurovision και πάλι στη Νορβηγία. Για χρόνια υπήρχαν οι φήμες ότι θα επιστρέψει για μια δεύτερη απόπειρα. Το επιχείρησε κάποιες φορές ως συνθέτης χωρίς όμως επιτυχία. Φέτος, έστειλε τη δική του συμμετοχή στο Melodi Grand Prix, τον εθνικό τελικό της Νορβηγίας, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και αν είσαι ο Alexander Rybak και είσαι ουσιαστικά ένας εκ των θριαμβευτών του διαγωνισμού, σε χώρες όπως η Νορβηγία θα πρέπει να περάσεις από τον εθνικό τελικό μαζί με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους για να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου. Τι κι αν τα στοιχήματα τον έφερναν δεύτερο πίσω από τη συμπαθέστατη και ταλαντούχα Rebecca, όταν ο Alexander Rybak εμφανίσθηκε στη σκηνή του MGP και ερμήνευσε το That’s How You Write A Song, ήταν φανερό πως η νίκη ήταν δική του. Θα μπορέσει να πετύχει τη δεύτερη νίκη του στο διαγωνισμό και να γίνει ο νέος Johnny Logan; Σε λίγες ημέρες θα το γνωρίζουμε.
4. Να προβληματίσουν θέλουν πολλές από τις φετινές συμμετοχές
Σίγουρα ένα ακόμα χαρακτηριστικό του φετινού διαγωνισμού είναι ότι πολλές από τις συμμετοχές θέλουν να μας προβληματίσουν με το στίχο τους. Είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε ήδη από τους προηγούμενους διαγωνισμούς αλλά στη Eurovision 2018 έχει ενταθεί. Σαφέστατα τα σκήπτρα σε αυτό τον τομέα για αυτή τη χρονιά κρατούν η Γαλλία και η Ιταλία. Η πρώτη με μία πραγματική ιστορία για το προσφυγικό και η δεύτερη με ένα τραγούδι κατά της τρομοκρατίας. Υπάρχουν όμως και άλλες συμμετοχές με κοινωνικοπολιτικό στίχο. Το Ηνωμένο Βασίλειο που στέλνει ένα τραγούδι με πανανθρώπινο μήνυμα ή η Μάλτα για την κατάθλιψη. Ο Άγιος Μαρίνος και η Ελβετία αναφέρονται στο bullying, ενώ φυσικά υπάρχει και η ελληνική συμμετοχή με σαφείς αναφορές στην οικονομική κρίση και τη μάχη της χώρας μας να βγει από αυτή.
3. Ο Δημήτρης Κοντόπουλος στην όγδοη συμμετοχή του στο διαγωνισμό
Ο διάσημος Έλληνας συνθέτης και η Dream Team με το Φωκά Ευαγγελινό, Ηλία Κοκοτό, Άλεξ Παναγή κλπ επιστρέφει και φέτος στο διαγωνισμό. Ο Δημήτρης Κοντόπουλος υπογράφει για δεύτερη φορά μία συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν. Η γλυκύτατη Aisel θα ερμηνεύσει το X My Heart στον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού, ελπίζοντας τόσο η ίδια όσο και ο Δημήτρης Κοντόπουλος να έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα μετά την περσινή 19η θέση της Demy και του This Is Love. Εκτός όμως του Αζερμπαϊτζάν, έντονη είναι η φημολογία ότι και η συμμετοχή της Μολδαβίας είναι ένα τραγούδι του Κοντόπουλου, παρότι επισήμως τουλάχιστον φαίνεται ως συνθέτης ο Philipp Kirkorov.
2. Το Fuego, η Έλενα Παπαρίζου, η Τάμτα και η Ελένη Φουρέιρα
Έντονο παρασκήνιο είχαμε και στην Κύπρο. Το ΡΙΚ ανακοίνωσε από νωρίς τη συνεργασία του με τον Alex Papaconstantinou, που επιστρέφει για τέταρτη φορά ως συνθέτης στη Eurovision. Μάλιστα διεξήγαγε και έναν διαγωνισμό για να βρει τον ερμηνευτή της συμμετοχής του. Με τη συνδρομή του Christer Bjorkman έγιναν οι οντισιόν της τελικής φάσης επιλογής. Στη συνέχεια όμως και θέλοντας προφανώς το ΡΙΚ, αλλά και ο συνθέτης έναν έμπειρο τραγουδιστή, έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι η Έλενα Παπαρίζου συζητά να είναι αυτή που θα ερμηνεύσει στη Λισαβόνα το τραγούδι του Alex. Μετά από μία σειρά δημοσιευμάτων που άλλα υποστήριζαν ότι η Έλενα Παπαρίζου είπε το ναι και άλλα ότι είπε το όχι, εμείς εδώ από το infegreece.gr σας αποκαλύψαμε ότι το Όχι της Έλενας ήταν οριστικό και αμετάκλητο. Ακολούθως το όνομα που ενεπλάκη ήταν αυτό της Τάμτα, η οποία επίσης αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση του ΡΙΚ χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Τελικά η Ελένη Φουρέιρα, η οποία εξ αρχής ήταν και ένας από τους βασικούς στόχους τόσο του γνωστού συνθέτη, όσο και της κυπριακής δημόσιας τηλεόρασης ανακοινώθηκε ότι θα είναι η εκπρόσωπος της μεγαλονήσου στο διαγωνισμό, ερμηνεύοντας το Fuego και επιχειρώντας να φέρει την πρώτη νίκη της Κύπρου.
1. Η ΕΡΤ ακυρώνει τις άλλες δύο συμμετοχές και η Γιάννα Τερζή πάει απευθείας στη Λισαβόνα
Το μεγαλύτερο παρασκήνιο που υπήρξε ποτέ σε εθνικό τελικό της χώρας στο διαγωνισμό, ίσως ζήσαμε φέτος. Η χρονιά για την Ελλάδα ξεκίνησε πολύ νωρίς, αφού ήδη από τον Οκτώβριο η ΕΡΤ ζήτησε από τις δισκογραφικές εταιρείες να στείλουν τις υποψήφιες συμμετοχές τους για τη διαδικασία επιλογής της συμμετοχής μας, που θα πραγματοποιούνταν σε δεύτερο χρόνο. Τελικά 20 συμμετοχές υποβλήθηκαν, με τις πέντε να προκρίνονται στην επόμενη και τελική φάση από την καλλιτεχνική επιτροπή που σύστησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ για το σκοπό αυτό. Λίγες ημέρες αργότερα και πάντα μέσα από δημοσιεύματα κυρίως του Newsit, πληροφορηθήκαμε ότι από τα πέντε τραγούδια έμειναν τρία, αφού η οργανωτική επιτροπή της ΕΡΤ διαπίστωσε ότι δύο συμμετοχές δεν πληρούν τα κριτήρια για ελληνικό ηχόχρωμα που έθετε η αρχική προκήρυξη. Φθάνοντας στο Φεβρουάριο και ενώ ο ελληνικός τελικός είχε ήδη αλλάξει ημερομηνία διεξαγωγής δύο φορές, δύο από τις τρεις δισκογραφικές αποκλείονται από τη διαδικασία, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της ΕΡΤ και έτσι η Γιάννα Τερζή και το Όνειρο Μου μένει ως η μοναδική υποψήφια συμμετοχή και παίρνει αυτομάτως το εισιτήριο για τη Λισαβόνα.
Αυτά είναι τα 10 highlights της φετινή γιουροπεριόδου, ένα μήνα πριν τον τελικό της Eurovision 2018. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, αυτή είναι η υποκειμενική μας κρίση σε όλα όσα ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες και σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσαν να αναφερθούν.
Ποια γεγονότα εσείς ξεχωρίσατε από τα παραπάνω; Ποιο άλλο γεγονός πιστεύετε ότι στιγμάτισε τη φετινή περίοδο των εθνικών τελικών; Πείτε μας την άποψη σας στα σχόλια που ακολουθούν.
Ωραίο άρθρο…
Συμφωνώ απόλυτα για το Destination Eurovision 😉
Δεν θα πρέπει να μας ξεγελά το κατά τύχη καλό αποτέλεσμα της ελληνικής διαδικασίας επιλογής (τουλάχιστον ως προς την αποδοχή του τραγουδιού που είναι μαζική, γιατί βαθμολογικά δεν το ξέρουμε ακόμα) και να ξεχνάμε ότι η ΕΡΤ ακολούθησε φέτος μία παράλογη και ερασιτεχνική καλλιτεχνικά και τεχνικά διαδικασία, που δεν θα πρέπει να επαναληφθεί, γιατί την επόμενη φορά δεν θα μας ευνοήσει η τύχη. Φοβάμαι όμως ότι με ένα ενδεχόμενο καλό αποτέλεσμα της Τερζή η ΕΡΤ θα εμφανιστεί ως θριαμβεύουσα, παρά όχι μόνο τη δική της μηδενική συνεισφορά σε αυτό, αλλά και τα προσκόμματα που έβαλε από άγνοια ή ιδεοληψία.
Συμφωνώ ότι η Γαλλία είχε την καλύτερη τραγουδιστικά διαδικασία (επιμένω ότι τεχνικά τα show δεν είναι ό,τι καλύτερο). Το momentum που χτίζει η χώρα με τις δύο τελευταίες καλές εμφανίσεις της μετά από χρόνια “ανομβρίας”, το επίκαιρο μήνυμα του τραγουδιού σε μία φοβική Ευρώπη και η παρουσία στον εθνικό τελικό του Jon Ola Sand σημαίνουν ότι η EBU μπορεί να σπρώξει ευγενικά και διακριτικά τον διαγωνισμό προς τα εκεί φέτος; Δεν θα το απέκλεια.
“Δεν υπήρχε άλλη εθνική επιλογή με τέτοιο υψηλό επίπεδο συμμετοχών”. Ποιες ακριβώς από τις γαλλικές συμμετοχές είχαν αυτό το …υψηλό επίπεδο; Σε σχέση με το πραγματικό επίπεδο της γαλλικής ποπ μουσικής, η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν σίγουρα πολύ αδύναμη και μουσικά δεν υπάρχει ουδεμία σύγκριση με τους αντίστοιχους τελικούς ανατολικών χωρών όπως η Ουκρανία, η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Σερβία ή με το μονίμως υψηλό επίπεδο του Σαν Ρέμο. Απλώς η Γαλλία είναι χαϊδεμένη των eurofans που ήθελαν διακαώς να επιστρέψει στους εθνικούς τελικούς, έστω κι αν με απευθείας ανάθεση είχαν μάλλον καταλήξει σε πιο αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα τα δύο προηγούμενα χρόνια. Για το συγκεκριμένο τραγούδι μένει να δούμε αν η αγάπη των eurofans θα είναι αρκετή για να το «σπρώξει» και στη Λισαβόνα ή αν θα αποδειχθεί «άνθρακες ο θησαυρός» όπως τόσα και τόσα αγαπημένα τους…
Και μια που το αναφέραμε, ιδού η λίστα με τα αγαπημένα μου από τους εθνικούς τελικούς που δεν τα κατάφεραν φέτος. Η Γαλλία μόλις και μετά βίας καταφέρνει να πλασαριστεί στην 13η θέση…Αυτά είναι τα 30 σε αντίστροφη μέτρηση:
30. Sudden Lights – “Just fine” (Λετονία)
29. Dilemma – “Na party” (Ουκρανία)
28. Biber & DJ Niko Bravo – “Svatovi” (Σερβία)
27. Anna Ritsmar – “Starlight” (Δανία)
26. Noée – “L’un près de l’autre” (Γαλλία)
25. Lo Stato Sociale – “Una vita in vacanza” (Ιταλία)
24. Emmy Liyana – “OK ou KO” (Γαλλία)
23. BQL – “Promise” (Σλοβενία)
22. Ifi Ude – “Love is stronger” (Πολωνία)
21. Peu Madureira – “Só por ela” (Πορτογαλία)
20. The Erised – “Heroes” (Ουκρανία)
19. Frankie Animal – “(Can’t keep calling) Misty” (Εσθονία)
18. Stella & Alexandra – “You got me” (Νορβηγία)
17. Tayanna – “Lelya” (Ουκρανία)
16. Ornella Vanoni ft. Bungaro & Pacifico – “Imparare ad amarsi” (Ιταλία)
15. The Roop – “Yes I do” (Λιθουανία)
14. The Kolors – “Frida” (Ιταλία)
13. Igit – “Lisboa Jérusalem” (Γαλλία)
12. Rejbass – “Umoran” (Σερβία)
11. Madara – “Esamība” (Λετονία)
10. Felix Sandman – “Every single day” (Σουηδία)
9. Serhiy Babkin – “Kriz tvoyi ochi” (Ουκρανία)
8. Gergely Dánielfy – “Azt mondtad” (Ουγγαρία)
7. Illaria – “Syla” (Ουκρανία)
6. Etnopatsy – “Külm” (Εσθονία)
5. Lili – “O vôo das cegonhas” (Πορτογαλία)
4. Lord – “Samo nek se okreće” (Σερβία)
3. Ana Guerra & Aitana – “Lo malo” (Ισπανία)
2. Sibyl Vane – “Thousand words” (Εσθονία)
1. Tamás Horváth – “Meggyfa” (Ουγγαρία)
Διαφωνώ για το Destination καθώς αν και είχε καλή οργάνωση ο ήχος ήταν χάλια όπως και τα τραγούδια. Μόνο το mercy ξεχώριζε. Άλλωστε η Γαλλία είχε καλά αποτελέσματα με απευθείας ανάθεση τι ήθελε να κάνει διαγωνισμό.
Και το dream team δεν υπάρχει πια, αυτό είναι αποτυχία team. Και πέρσι και φέτος δεν έχουν στείλει κανένα καλό τραγούδι.
Nightmare team! 😛