Άγνωστες ιστορίες: παραλίγο να υπάρξει μαγνητοσκοπημένη συμμετοχή το 1980

Άγνωστες ιστορίες: παραλίγο να υπάρξει μαγνητοσκοπημένη συμμετοχή το 1980

Γιατί απείχε το Ισραήλ;

Σύμφωνα με πληροφορίες της διαδικτυακής ομάδας “Eurovision Gold”, Ολλανδικές εφημερίδες της εποχής καταγράφουν την πληροφορία ότι η EBU δέχτηκε να κάνει μία παραχώρηση, δηλαδή να μαγνητοσκοπήσει από πριν τη συμμετοχή του το Ισραήλ, ώστε να μπορέσει να λάβει μέρος, έστω και με αυτόν τον τρόπο, καθότι ο διαγωνισμός συνέπεσε με την Ημέρα Μνημης (Yom HaZikaron / יוֹם הַזִּכָּרוֹן) των Εβραίων στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε πολέμους, καθώς και όσων υπήρξαν θύματα τρομοκρατικής ενέργειας, μια κινητή εορτή που θεσπίστηκε το 1963. Η EBU σκεπτόταν, επίσης, το ενδεχόμενο να επιτρέψει την πραγματοποίηση της μετάδοσης 48 ώρες μετά. Τελικά, το κοινό (άγνωστο με ποιον τρόπο) διαφώνησε με οποιουδήποτε είδους συμμετοχή εκείνη την ημέρα, οπότε η ιδέα εγκαταλείφθηκε και το Ισραήλ έγινε η μοναδική χώρα που κέρδισε και όχι απλώς δεν διοργάνωσε, αλλά ούτε καν έλαβε μέρος στην επόμενη Γιουροβίζιον. Αξίζει να αναφερθεί πως ως αρχική ημερομηνία είχε οριστεί η 26η Απριλίου, ωστόσο, ένας από τους όρους που έθεσε το ολλανδικό κανάλι NOS, προκειμένου να αναλάβει τη διοργάνωση, ήταν να μεταφερθεί το σώου στις 19 του ίδιου μήνα, όπερ και εγένετο. Το Ισραήλ αρνήθηκε να αναλάβει ξανά (διοργάνωσε τη Γιουροβίζιον του 1979) για οικονομικούς λόγους. Στον εθνικό τελικό, όπου συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- η Ofra Haza (ISR 83) και η Lea Lupatin (ISR 76) είχαν νικήσει οι Ηa’achim ve Ha’achayot (αδελφοί και αδελφές) με το Pizmon Chozer που σημαίνει “Ρεφραίν”.

Δεκαετίες μετά είδαμε μαγνητοσκοπημένες συμμετοχές

Τελικά, η πρώτη φορά που επιστρατεύτηκε μαγητοσκοπημένη συμμετοχή ήταν το 2021 (η live-on-tape εκδοχή της Αυστραλίας, η καλλιτέχνιδα της οποίας δεν ταξίδεψε καν στο Ρότερνταμ, καθώς και η μαγνητοσκοπημένη πρόβα της Ισλανδίας, διότι τα αγόρια του γκρουπ κόλλησαν κορωνοϊό). Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι πρόβες μαγνητοσκοπούνταν και ήταν stand-by, σε περίπτωση που συνέβαινε οτιδήποτε κατά τη ζωντανή μετάδοση.

4 σκέψεις για το “Άγνωστες ιστορίες: παραλίγο να υπάρξει μαγνητοσκοπημένη συμμετοχή το 1980

  1. Τέτοιες εναλλακτικές και χατηράκια, γιατί δεν μας πρόσφερε η EBU σε εμάς και στην Κύπρο όταν η Eurovision έγινε Μεγάλο Σάββατο (δηλαδή το 1986 και το 1994?)

    1. Πάντα είχε τα πουλέν της η EBU. Το Ισραήλ ήταν ένα από αυτά, εμείς και η Κύπρος όχι! Θυμίζω ότι “έκανε τα στραβά μάτια” όταν το μεν “Only Teardrops” είχε παιχτεί σε αυναυλία πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία, το δε “Heroes” ήταν πασιφανέστατα κλεμμένο. Για την Κύπρο όμως το 1988 δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία, ούτε για την Ελλάδα το 1986 και 1994…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.