Γιούροσταρ κατατρεγμένοι από τη μοίρα -49β- 2004 (τελικός)

Γιούροσταρ κατατρεγμένοι από τη μοίρα -49β- 2004 (τελικός)

Ανθρώπινες ιστορίες, όπως πάντα εξάλλου, οι οποίες καταδεικνύουν πως οι γιούροσταρ έχουν τη φωτεινή τους πλευρά, αλλά μπορεί και να έχουν αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες, γεγονός που μάς τους κάνει ακόμα πιο οικείους. Άνθρωποι που άλλαξαν επάγγελμα, προκειμένου να ασχοληθούν με το τραγούδι ή αναγκάστηκαν να εκγαταλείψουν τη σώου-μπιζ, για να μπορέσουν να βιοποριστούν ή για να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Κορωνίδα, φυσικά, ο αδόκητος θάνατος ενός πολύ μεγάλου ταλέντου από τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία. Αν ζούσε, θα ήταν σήμερα 43 ετών…

Οι καλλιτέχνες της χρονιάς

Ramón (SPA 04-Ramón del Castillo Palop): γεννημένος το 1985 στις Κανάριες Νήσους, ήρθε 2ος στη διαδικασία επιλογής καλλιτέχνη της Ισπανίας Operación Triunfo, αλλά το κοινό στη φάση της ανάδειξης τραγουδιού τον προτίμησε. Στην κριτική επιτροπή βρίσκουμε την Anabel Conde (SPA 1995) και τον David Civera (φωνητικά SPA 2002), ενώ στους καλεσμένους τη Sertab (TUR 03), τη Gisela (φωνητικά SPA 2002, AND 08), τον David Bustamante (φωνητικά SPA 2002). Το άσμα πήγε στο #1 της χώρας. Μετά από ένα μέτριο (#68) και ένα αποτυχημένο άλμπουμ, εγκατέλειψε την καριέρα του το 2010, έχοντας προηγηθεί λάβρες δηλώσεις κατά της παραγωγού Alicia Cebrián, η οποία, ενώ είχε αναλάβει τους απόφοιτους της Μουσικής Ακαδημίας, δεν του έκλεινε εμφανίσεις. Το 2016 -μαζί με άλλους καλλιτέχνες- έκανε καταγγελίες κατά των υπευθύνων της ισπανικής τηλεόρασης, Τoñi Prieto και Federico Llano, οι οποίοι δεν ήθελαν να ξοδέψουν χρήματα για τη Γιουροβίζιον και υπονόμευαν τις ίδιες τους τις συμμετοχές. Σπούδασε τεχνικός και από το 2013 εργάστηκε στο Όσλο της Νορβηγίας ως βοηθός κάμεραμαν και φωτιστής για λογαριασμό της εταιρείας παραγωγής Seefood TV, η οποία έκανε την παραγωγή σε εκπομπές γαστρονομίας. Έμαθε και τη γλώσσα. Το 2022 επέστρεψε στις Κανάριες Νήσους, και συγκεκριμένα στην πόλη El Puertillo de Arucas, όπου άνοιξε το εστιατόριο Surkos. Παράλληλα, παράγει το δικό του τυρί.

Tie Break (AUS 04): ο εθνικός τελικός έφερε τον τίτλο Song.Null.Vier (τραγούδι 04) και είχε 10 άσματα (εννέα από τις δισκογραφικές συν ένα από λοιπούς ενδιαφερόμενους), τα οποία ψήφισε αποκλειστικά το κοινό. Δεύτεροι ήρθαν οι Waterloo & Robinson (AUS 76), οι οποίοι έκαναν μήνυση στους δημιουργούς του νικητήριου τραγουδιού, αφενός διότι ξεπερνούσε τα 3 λεπτά (ήταν 3’9”), αφετέρου γιατί είχε αντιγράψει το Für dich της Yvonne Cattlefield που είχε κυκλοφορήσει την προηγούμενη χρονιά. Το τοπικό δικαστήριο που έγινε μετά τον διαγωνισμό δικαίωσε τους κατηγορούμενους, λέγοντας ότι δεν ήταν ξεκάθαρο από το κανάλι ORF κατά πόσον θα επιλέγονταν οι Waterloo & Robinson σε περίπτωση αλλαγής εκπροσώπου. Οι άλλοι υποψήφιοι, πάντως, πήραν το μέρος των δύο παλαίμαχων. Το κανάλι περιορίστηκε να πει πως η μεγαλύτερη διάρκεια δεν ήταν λόγος ακύρωσης του τραγουδιού (για την αντιγραφή… ούτε κουβέντα!). Οι Tie Break, οι οποίοι δημιουργήθηκαν ειδικά για τον διαγωνισμό και διαλύθηκαν αμέσως μετά ήταν οι Thomas Pegram (μετείχε σε γερμανικό τάλεντ σώου το 2012 και συνεχίζει να ασχολείται με τον χώρο), Stefan di Bernardo (έχει γίνει σύμβουλος επιχειρήσεων) και Thomas Elzenbaumer (πλέον υπεύθυνος πωλήσεων σε εταιρεία που κατασκευάζει σωλήνες). To άσμα ανέβηκε στο #44 των singles chart.

Thomas Pegram
Stefan di Bernardo
Thomas Elzenbaumer

Knut Anders Sørum (NOR 04): γεννήθηκε το 1976 στο Østre Toten. Για πολλά χρόνια μετείχε στη metal band Vardøger , η οποία ερμηνεύει τραγούδια χριστιανικού περιεχομένου και έχει κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ και ένα EP. Το τραγούδι του (#20 στα charts) που γράφτηκε από Σουηδούς δημιουργούς πήρε 3 βαθμούς όλους κι όλους από τη… Σουηδία. Για πολλά χρόνια έκανε φωνητικά στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “Skal vi danse”. Το 2006 έκανε φωνητικά σε άλμπουμ των Wig Wam. Δέκα χρόνια μετά κατέπληξε όλη τη χώρα, όταν ερμήνευσε την υπέροχη άρια Nessun Dorma από την όπερα “Turandot”, κερδίζοντας έτσι το talent show “Stjernekamp”. Παλαιότερα είχε μετάσχει και στο “The Voice”, δίχως να διακριθεί. Έχει κυκλοφορήσει δύο σόλο άλμπουμ που μπήκαν στα charts, το 2010 (#12) και το 2013 (#5), καθώς και πέντε ακόμα, με μικρότερη απήχηση. Έχει διαγωνιστεί σε αρκετά τάλεντ σώου. Ερμηνεύει τόσο στα νορβηγικά, όσο και στην τοπική διάλεκτο του Toten. Έχει δηλώσει δημόσια την αμφισεξουαλικότητά του. Ο εθνικός τελικός είχε 12 τραγούδια που διαγωνίστηκαν σε δύο γύρους (final και superfinal). Υποψήφιοι ήταν και οι Wig Wam (3οι).

Jonatan Cerrada (FRA 04-Jonatan Cerrada Moreno): Αν και γεννημένος στη Λιέγη το 1985 από Ισπανούς γονείς, δεν διαθέτει τη Βελγική υπηκοότητα. Από τα 10 του χρόνια σπούδασε στην Όπερα της Βαλλονίας και αργότερα σε δραματική σχολή. Από τα 11 μετείχε σε τηλεοπτικά γκαλά και φεστιβάλ. Έχει τέσσερα αδέλφια. Το 2003 κέρδισε το “Nouvelle Star”. Το πρώτο του άλμπουμ πούλησε σε Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο. Κάπως έτσι επελέγη να εκπροσωπήσει τη Γαλλία. Προσπάθησε να αναπαραστήσει επί σκηνής την ιστορία του «Μικρού Πρίγκηπα» (“Le petit prince” του Antoine de Saint-Exupéry), με μια ξυλοπόδαρη και φωνητικά ντυμένα με στολές Λουδοβίκειας εποχής, μια σyλληψη του Kamel Quali που είχε αναλάβει και την εμφάνιση της Ρωσίας την ίδια χρονιά. Παρασκηνιακά τον στήριξε η Marie Myriam. Δεύτερο άλμπουμ, επίσης επιτυχημένο, το 2005. Μέχρι το 2007 συνέχισε να έχει παρουσία στα charts των γαλλόφωνων χωρών. Το εν λόγω τραγούδι πήγε στο #12 της Γαλλίας, το #5 του Βελγίου και το #36 της Ελβετίας. Μετείχε σε μιούζικαλ, ταινίες και σήριαλ (ένα εκ τωνοποίωνισπανικό, με τον ίδιο να ντουμπλάρει στη γαλλική μεταγλώττιση τον εαυτό του), με κορυφαίο ρόλο εκείνο του ποιητή Arthur Rimbaud σε μουσική κωμωδία. Το 2007 έκανε διαδικτυακό έρανο για να κυκλοφορήσει το 3ο του άλμπουμ (συγκέντρωσε 25.000 από τα 50.000 Ευρώ που απαιτούνταν). Το 2018 έβγαλε ένα single στα Ινδονησιακά, έχοντας εγκατασταθεί στο Μπαλί από το 2015, αμέσως μετά από το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον 32χρονο αδελφό του, ο οποίος εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στο Βέλγιο. Ακολούθησε μία ακόμα επιτυχία, έπαιξε σε τοπική ταινία και έγινε σταρ στα κανάλια της χώρας. Επέστρεψε το 2022, παντρεύτηκε έναν Γάλλο και απέκτησαν ένα παιδί. Μετά από σύντομη παραμονή στην Ελβετία, όπου έπαιξε στο θέατρο, ζουν πλέον στο Βέλγιο. Ένας από τους συνθέτες είναι ο Ουαλλο-Ιταλός Steve Balsamo με σημαντική καριέρα. Αρχικά είχε επιλεγεί το τραγούδι Laissez-moi le temps, το οποίο όμως, αφοότου παρουσιάστηκε στο κοινό στο πλαίσιο συναυλίας, κρίθηκε ακατάλληλο. Το νέο τραγούδι ακούστηκε στο πρόγραμμα του καναλιού France 3 Symphonic Show .

Željko Joksimović (SCG 04, SRB 12) & Ad hoc Orchestra: γεννημένος το 1972, παίζει 12 μουσικά όργανα. Πέρα από τα σερβικά, μιλά ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και πολωνικά. Στα 12 του κέρδισε σε διαγωνισμό ακορντεόν στο Παρίσι. Ξεκίνησε επαγγελματικά το 1997. Έχει κερδίσει σε πολλά φεστιβάλ. Έχει γράψει τραγούδια για το σινεμά, το θέατρο και την τηλεόραση, ενώ έχει διακριθεί ως συνθέτης, δίνοντας τραγούδια του σε διάφορους καλλιτέχνες των Βαλκανίων (από τον Dino Merlin και τον αδικοχαμένο Toše Proeski μέχρι την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τη Μελίνα Ασλανίδου). Πέρα από τις δύο συμμετοχές του, υπέγραψε τη μουσική σε τρεις ακόμα (Βοσνία 2006, Σερβία 2008, Μαυροβούνιο 2015). Το 2008 συμπαρουσίασε τη Γιουροβίζιον. Είναι νυμφευμένος με την τηλεπαρουσιάστρια Jovana Janković. Έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, ενώ έχει ένα ακόμα από την πρώτη του σύζυγο, Mina. Η Ad hoc Orchestra αποτελείτο από τους: Tijana Miloševič (βιολί), Rastko Aksentijević (κρουστά), Miloš Nikolić (καβάλι) και Dragan Krstić (σάζι). Από το φεστιβάλ της Beovizija προκρίθηκαν τέσσερα τραγούδια, τα οποία προτέθηκαν στα 20 που προέκυψαν από εσωτερική επιλογή. Στους υποψηφίους συναντούμε την Extra Nena (YUG 92), τη Jelena Tomašević (SRB 08), τον Knez (MNE 15). Υπήρχαν δύο επιτροπές, μία από τη Σερβία και μία από το Μαυροβούνιο, καθώς και η τηλεψηφοφορία. Καλεσμένος ο Johnny Logan. Έγινε σκάνδαλο, καθώς οι συμμετοχές του Μαυροβουνίου δεν έλαβαν καμία ψήφο από τη σερβική επιτροπή και αντίστοιχα τα δύο πρώτα τραγούδια της Beovizija δεν ψηφίστηκαν από τους Μαυροβούνιους. Ευτυχώς συμφώνησαν όλοι στο Lane Moje. Το τραγούδι αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα (#24) και διασκευάστηκε από τον Πέτρο Ίμβριο, χωρίς την άδεια του συνθέτη, γεγονός που τον έκανε έξαλλο! Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στα ελληνικά του τραγούδι του Έλα πάμε.

Julie and Ludwig (MAL 04-Julie Ann Zahra & Ludwig Galea): Εκείνη γεννήθηκε το 1982. Έχει κάνει σπουδές στο κλασικό τραγούδι στο Λονδίνο. Έχει λάβει μέρος σε τοπικά και διεθνή φεστιβάλ, σήριαλ και θεατρικές παραστάσεις. Έχει διδάξει μουσική και τραγούδι στο Newcastle upon Tyne, καθώς και σε διάφορες θεατρικές σχολές, ενώ έχειμετάσχει σεworkshops του είδους. Το ίδιο κάνει πλέον στην πατρίδα της, όπου έχει εγκατασταθεί μόνιμα. Δισκογραφεί και δίνει συναυλίες με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μάλτας. Το 2015 ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της χώρας. Έχει μία κόρη, τη Nina Mae. Από το 2021 έχει εκλεγεί βουλευτής με το Εθνικιστικό Κόμμα μέσω της ποσόστωσης. Εκείνος γεννήθηκε το 1977 και έχει κάνει κλασικό τραγούδι. Πρώτη του εμφάνιση σε νεανικό φεστιβάλ (Festival ghaz-zghazagh 2000), όπου ήρθε 3ος. Το 2021 «άναψε φωτιές», όταν προέβη σε καταγγελίες για πληρωμένα στοιχήματα και κλικ, ανταλλαγές βαθμών με άλλες χώρες και άλλα που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά. Μαζί με τη Julie διαγωνίστηκαν σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, π. χ. στη Ρουμανία, με μία διασκευή της γιουροσυμμετοχής Tell me Why. Το τραγούδι τους ηχογραφήθηκε στη Γερμανία. Στον εθνικό τελικό, με 16 τραγούδια, συναντούμε τη Giorgina (MAL 91-15η), τη Debbie Scerri (ΜΑL 97-14η), την Olivia Lewis (MAL 07) και τον Fabrizio Faniello (MAL 01, 06-3ος).

Re-union (NDL 04): πρόκειται για βραχύβιο ντουέτο που αποτελείτο από τον Ολλανδό Paul de Corte και τον Ιταλο-Βέλγο Fabrizio Pennisi. Αμφότεροι γεννήθηκαν το 1979. Ο δεύτερος ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του boy band All of Us (1998), στο οποίο προσχώρησε ο πρώτος το 2001. Στα τέλη του 2002 το γκρουπ διαλύθηκε, επομένως η Γιουροβίζιον ήταν για εκείνους μια επανένωση (Re-union). Το τραγούδι πήγε στο #12. Ακολούθησε ένα ακόμα single, το If you love somebody (#36). Toν επόμενο χρόνο τράβηξαν ξεχωριστούς δρόμους. Η διαδικασία επιλογής περιελάμβανε τέσσερεις ημιτελικούς, ένα γύρο wildcard και τον τελικό. Στην επιτροπή μετέχει και η Ruth Jacott (NDL 93). O Arno Kolenbrander διαγωνίστηκε με τραγούδι του Johnny Logan, αλλά δεν προκρίθηκε. Το μεγαλύτερο όνομα ήταν ο τραγουδιστής, ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής Charly-4ος. Καλεσμένοι στον τελικό ήταν η Hind (2008), η Sandra Kim (BEL 86), η Mandy Huydts (1986), η Maxine (1996), η Marjolein Spijkers (1997), η Marlayne (1999), η Michelle (2001) και η Esther Hart (2003). Αν και βγήκαν 6οι στον ημιτελικό, στον τελικό καταποντίστηκαν (20οι), γεγονός που προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Φέτος, συναντήθηκαν ξανά και αποκάλυψαν διάφορες πληροφορίες σε ένα podcast. O de Corte δραστηριοποιείται στον χώρο του catering, ενώ ο Pennisi έχει γίνει σεφ.

Paul de Corte
Fabrizio Pennisi

Max (GER 04-Maximilian Nepomuk Mutzke): γεννήθηκε το 1981 στην πόλη Waldshut-Tiengen, δίπλα στα σύνορα με την Ελβετία. Έχει πέντε αδέλφια, εκ των οποίων ο Menzel είναι διάσημος τρομπετίστας. Ξεκίνησε με μία φανκ μπάντα, τους Project Five. Έγινε γνωστός στις αρχές του 2004, όταν κέρδισε το SSDSGPS, ένα talent show που διοργάνωσε ο Stefan Raab (GER 00). Ο τελευταίος έγραψε τη συμμετοχή του στη Γιουροβίζιον και βρισκόταν μαζί του στη σκηνή. Στον εθνικό τελικό μετείχαν δέκα acts, τα οποία μπήκαν άπαντα στα charts (μερικά μάλιστα και σε Αυστρία και Ελβετία) κάτι που δεν είχε συμβεί και δεν συνέβη ποτέ ξανά. Tα δύο πρώτα μπήκαν στο super final. 2οι ήρθαν οι Scooter με σημαντική καριέρα από το 1993 και 30 εκατομμύρια πωλήσεις, με το τραγούδι τους να μπαίνει στα charts 10 χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μουσικοί έπαιζαν ζωντανά. Το τραγούδι πήγε στο # 1 της Γερμανίας (από την εποχή της νικήτριας Nicole είχε να γίνει αυτό), #2 της Αυστρίας, #4 της Ελβετίας και #11 του Βελγίου. Τα tabloids ασχολήθηκαν με τις κάκιστες σχέσεις των δύο παρουσιαστών της επιλογής, Sarah Kuttner και Jörg Pilawa, καθώς και τους μεταξύ τους διαξιφισμούς. Μετά από τη Γιουροβίζιον επέστρεψε στο σχολείο για τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Ο Stefan Raab του έγραψε το πρώτο άλμπουμ. Έκτοτε δεν έχει σταματήσει να δισκογραφεί, με μεγάλη επιτυχία στις γερμανόφωνες χώρες. Το 2010 ήταν από τους δημιουργούς του I care for you της υποψήφιας Jennifer Braun. Το 2014 εκπροσώπησε το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης στον διαγωνισμό “Bundesvision Song Contest”, όπου μετέχουν τα κρατίδια της Γερμανίας και κατέλαβε την 7η θέση. Το 2020 μετείχε στο “Free European Song Contest” που αντικατέστησε την ακυρωμένη Γιουροβίζιον, εκπροσώπησε τη… Σελήνη με το ψευδώνυμο Der Astronaut και ήρθε 3ος! Με την ίδια περσόνα είχε κερδίσει την προηγούμενη χρονιά το “The Masked Singer”. Το 2024 επανήλθε στον εθνικό τελικό και ήρθε 2ος. Έχει τέσσερα παιδιά με τη σύντροφό του Nazu, η οποία κατάγεται από την Ερυθραία. Τον ελεύθερό του χρόνο οδηγεί groom, δηλαδή το ειδικό όχημα που συσσωρεύει χιόνι, στο χιονοδρομικό κέντρο του Bernau.

Anjeza Shahini (ALB 04): γεννηθηκε το 1987 στα Τίρανα. Ο εθνικός τελικός ξεκίνησε με 30 τραγούδια, από τα οποία τα 18 πέρασαν στον τελικό, Νίκησε στα αλβανικά (Imazhi yt) και μετά έγινε η αγγλική βερσιόν. Μετά από τον διαγωνισμό έζησε για δύο χρόνια στη Βιέννη, έχοντας αυστριακό μάνατζερ. Συνέχισε το τραγούδι, ενώ παράλληλα σπούδασε διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιο των Τιράνων. Συνεργάστηκε με διάφορα ονόματα σε Αλβανία και Κόσοβο. Πέρυσι συμπαρουσίασε τον πρώτο εθνικό τελικό του Κοσόβου, στο πρότυπο του αλβανικού “Festivali i Këngës”. Ήταν ξανά υποφήφια το 2006 (χωρίς κατάταξη), το 2008 (2η) και το 2012 (2η). Έχει κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ και αρκετά singles. Έχει να δισκογραφήσει από το 2014. Έχει παντρευτεί από το 2015 τον εύπορο Άγγλο διπλωμάτη, Edward Conolly, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Η ίδια διέψευσε τις φήμες για “σύννεφα” στον γάμο τους. Ζει, πλέον, στην Αγγλία, έχοντας αφήσει στην άκρη το τραγούδι.

Ruslana (UKR 04-Ruslana Stepanivna Lyzhychko): γεννημένη το 1973, από Ουκρανό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα, εννοείται πως δεν ήταν 19 ετών, όπως ισχυριζόταν τότε στις κάμερες· εξάλλου, λίγο καιρό μετά από τον διαγωνισμό έγινε μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, εκπροσωπώντας εθνικιστικό κόμμα., καθώς και σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις στη χώρα της, ενώ υπήρξε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF. Όπως και ο Σάκης Ρουβάς, ανήκει στα 10 πιο επιδραστικά άτομα της χώρας τους, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού FORBES. Είναι συνθέτις, στιχουργός, τραγουδίστρια, πολυοργανίστα, μαέστρος, χορεύτρια, μεταγλωττίστρια και ακτιβίστρια. Είναι παντρεμένη με τον δισκογραφικό παραγωγό Olexandr Ksenofontof. Η εταιρεία τους παράγει ραδιοφωνικά και κινηματογραφικά trailer. Το εν λόγω άλμπουμ Dyki tantsi (είναι ο πρωτότυπος τίτλος του Wild Dances) είναι το πρώτο για καλλιτέχνη της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. που έγινε πλατινένιο. Παραμένει δε το ουκρανικό άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το τραγούδι, που προέκυψε μετά από εσωτερική επιλογή, σάρωσε στα charts πολλών χωρών (97 εβδομάδες συνολικά), ενώ σε Ελλάδα (#1), Βέλγιο (#1), Τσεχία, Σλοβακία, Κύπρο και Ρουμανία έγινε χρυσό. Εκτός Ευρώπης, σημείωσε επιτυχία σε Φιλιππίνες, Νότια Κορέα και Αργεντινή, χώρες όπου η ίδια μετείχε σε τηλεοπτικά προγράμματα και φεστιβάλ. Απέσπασε διάφορες διακρίσεις, π. χ. στην Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο σέξυ γυναίκα, στο Βέλγιο το πιο δημοφιλές άτομο ή στη Ρουμανία η πιο αγαπητή ξένη καλλιτέχνιδα. Σπούδασε σε πειραματικό μουσικό σχολείο, ενώ από μικρή εντάχθηκε σε μουσικά σχήματα. Συνέχισε στο Ωδείο της πόλης της, όπου σπούδασε πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας. Επαγγελματικά ξεκίνησε το 1996, όταν κέρδισε σε φεστιβάλ της Λευκορωσίας. Επρόκειτο να παρουσιάσει τη Γιουροβίζιον του 2005, αλλά είχε δεσμευτεί να κάνει μια φιλανθρωπική συναυλία για τα θύματα του Τσερνόμπυλ. Έχει να δισκογραφήσει από το 2013, καθότι ασχολείται πλέον με άλλες δραστηριότητες. Πρωτεργάτρια της Πορτοκαλί Επανάστασης, αναμείχθηκε ενεργά με την πολιτική, στηρίζοντας συγκεκριμένους υποψηφίους. Μετείχε σε ακτιβιστικές δράσεις υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας, όπως και των φιλορώσων πολιτικών της χώρας της, δεχόμενη απειλές για τη ζωή της. Άλλες δράσεις της αφορούσαν το εμπόριο λευκής σαρκός και τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. Η φιγούρα της, ως αντιπροσωπευτική της Ουκρανής γυναίκας, έγινε κούκλα Barbie.

Ivan Mikulić (HRV 04): γεννηθηκε το 1968 στη Mostar. Είναι Βόσνιος. Διακρίθηκε σε παιδικά φεστιβάλ και διαγωνισμούς. Έπαιζε μπάσο στους Zvezdana staza. Ως ενήλικος, έχει εμφανιστεί σε διάφορα φεστιβάλ της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. Η φωνή του έχει μεγάλη έκταση, κάτι που όμως δεν φάνηκε στον διαγωνισμό. Έγινε γνωστός, όταν διαγωνίστηκε στον εθνικό τελικό “Dora” το 1995, παρόλο που ήρθε 11ος. Διαγωνίστηκε και το 2002 (9oς). Υποδύθηκε τον Ιησού στο “Jesus Christ Superstar”. Έχει δώσει πάνω από 100 συναυλίες με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Τραγουδά συχνά για τους Κροάτες της διασποράς. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και έχει κάνει μεταπτυχιακό στις δημόσιες σχέσεις. Έχει κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ, με τελευταίο εκείνο του 2006. Ο πρωτότυπος τίτλος είναι Daješ mi krila (Δώσε μου φτερά). Προηγήθηκαν δύο ημιτελικοί και ο τελικός. Στους υποψήφιους συναντούμε και τον Jacques Houdek (HRV 17-4ος). Καλεσμένες η Ruslana (UKR 04)και η Claudia Beni (HRV 03). Κάνει σπάνιες εμφανίσεις, αφότου αφαίρεσε έναν όγκο από τον εγκέφαλο το 2008. Ζει στην επαρχία, παίζει ποδόσφαιρο και γυμνάζεται. Έχει έναν γιο και μία κόρη. Όταν επέστρεψε δειλά-δειλά το 2022, δήλωσε: “με έβγαλαν από τη ναφθαλίνη”!

Deen (BIH 04, 16-Fuad Backović): γεννημένος το 1982 στο Σεράγεβο, είναι ποπ σταρ, παίκτης reality -και συγκεκριμένα στη Φάρμα- και σχεδιαστής μόδας. Έζησε για έξι χρόνια στη Λιβύη, όπου ο πατέρας του έκανε κατασκευές. Το όνομα Fuad σημαίνει «καρδιά» στα αραβικά, ενώ το ψευδώνυμό του Deen προέρχεται επίσης από τα αραβικά (Dīn) και σημαίνει «πίστη». Ήδη στα 12 έκανε μια ηχογράφηση σε επαγγελματικό στούντιο. Ξεκίνησε επίσημα με το boy band 7UP (1997-2002) που κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ και έγινε γνωστό σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο θάνατος του μέλους τους Damir Pašić Dadi το 2023 τού ράγισε την καρδιά. Το 1998 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, τραγουδώτας Carmina Burana. Διέκοψε τη σόλο καριέρα του το 2008, για να ασχοληθεί με τη μόδα, την οποία σπούδασε στο Μιλάνο (Istituto Marangoni). Επανήλθε για λίγο το 2016, όταν τον έπεισαν να μετάσχει ξανά στη Γιουροβίζιον, με τη συμμετοχή που έμελλε να είναι η τελευταία της χώρας μέχρι σήμερα, καθώς και η μόνη που δεν προκρίθηκε στον τελικό. Κυκλοφόρησε τρία σόλο άλμπουμ και δέκα δισκάκια. Πέρασε τον πόλεμο κρυμμένος στο υπόγειο του σπιτιού του μαζί με τους συγγενείς του, εκτός από τον πατέρα του, ο οποίος πολέμησε. Αργότερα ο τελευταίος έγινε πολιτικός και υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών. Ο Deen, όσο ζούσε στην ομοφοβική Βοσνία αρνείτο πεισματικά την ομοφυλοφιλία του, ισχυριζόταν ότι βρίσκει αυτού του είδους τις επαφές αποκρουστικές, μάλιστα εμφανιζόταν σε σχέση με την Hana Hadžiavdagić, η οποία αργότερα αποκάλυψε πως είναι αμφισεξουαλική. Ζώντας πλέον στο Los Angeles, είναι σε σχέση με τον Αφροαμερικανό art director Will Phearson III. Η επιλογή έθετε πολύ αυστηρά κριτήρια για τους καλλιτέχνες, ως εκ τούτου η τηλεόραση έλαβε όλες κι όλες επτά συμμετοχές, από τις οποίες μόλις οι πέντε κρίθηκαν έγκυρες. Ο Deen επελέγη εσωτερικά (υποψήφια και η Tinka Milinović-SWI 06, φωνητικά BIH 02). Είχε προσπαθήσει ξανά το 1999 μαζί με τους 7UP (3οι), σόλο το 2001 (7ος) και το 2003 (2ος). Στην κριτική επιτροπή μετείχε και η Mija Martina. Σε δεύτερη φάση υπεβλήθησαν 32 τραγούδια για τον καλλιτέχνη, τα οποία διαγωνίστηκαν σε τρεις φάσεις. Έξι μπήκαν στον τελικό. Υποψήφιοι συνθέτες ο Muhamed Fazlagić (ΒΙΗ 93) και η Vesna Pisarović (ΗRV 02), της οποίας η συμμετοχή κέρδισε τελικά. Ο Andrej Babić (συνθέτης έξι γιουροτράγουδων) απορρίφθηκε εκ των υστέρων, διότι δεν διέθετε βοσνιακή υπηκοότητα. Η συνεργασία της Vesna με την Milana, σύζυγο τότε του ποδοσφαιριστή του Παναθηναίκού Goran Vlaović βοήθησε στο να ανταλλάξει η Ελλάδα 5 βαθμούς με τη Βοσνία. Και ναι: η εισαγωγή θυμίζει αρκετά εκείνη του Hot Stuff της Donna Summer!

Xandee (BEL 04-Sandy Boets): γενήθηκε το 1978 στο Tienen. Το 1993 έφτασε στα ημιτελικά του φλαμανδικού “Soundmixshow”. Στα 16 ίδρυσε το ντουέτο Touch of Joy μαζί με τον Sergio (BEL 02). Ακόμα και μετά τη διάλυσή τους συνέχισαν να συνεργάζονται. Αν και παιζόταν ανάμεσα στα φαβορί, κατέληξε 22η. Ίσως της κόστισε το στήθος της χορεύτριας που φάνηκε τυχαία (;), ίσως τα σεξουαλικά υπονοούμενα επί σκηνής. Ακολούθησαν κάποια singles που μπήκαν στο Τοπ 50. Αν και έγκυος το 2006, έκανε πρόμο στο νέο της τραγούδι Conga που μπήκε στα ολλανδικά charts. Απ΄το 2011 συμμετέχει στους Xansation μαζί με τον Jurgen Dejaegher κάνοντας διασκευές. Κυκλοφόρησε ένα μόνο άλμπουμ, το One Life (#7), με το ομώνυμο τραγούδι να σκαρφαλώνει στο #1 επί 18 εβδομάδες (ήταν το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της χρονιάς). Η αδερφή της Bianca κέρδισε το “Soundmixshow” το 1994. Από το 2023 είναι μαζί με τον σύζυγό της ιδιοκτήτες ενός μπαρ στο Sint-Truiden. Ο συνθέτης Marc Paelinck έχει γράψει τις συμμετοχές του Βελγίου 2002, της Μάλτας 2009 και της Λευκορωσίας 2013. Η διαδικασία επιλογής είχε τέσσερεις ημιτελικούς με 28 τραγούδια συνολικά και τον τελικό με 7. Υπήρχαν επιτροπή ειδικών, διεθνής επιτροπή, τηλεψηφοφορία (που μετρούσε το 1/3) και ψηφοφορία μέσω δύο ραδιοφωνικών σταθμών. Στους υποψήφιους συναντάμε τη Barbara Dex (BEL 93), η οποία επίσης τραγούδησε One Life (3η), αλλά και τους θρυλικούς Nicole & Hugo (BEL 73), οι οποίοι, αν και ήρθαν 2οι στον ημιτελικό, δεν προκρίθηκαν διότι είχαν τη μικρότερη βαθμολογία από τα τέσσερα τραγούδια των ημιτελικών που κατέλαβαν τη 2η θέση (απαράδεκτο, λες και έγινε για να μείνει το ντουέτο εκτός!)… H Xandee αποσύρθηκε για χρόνια: ο θάνατος της μητέρας της, τρεις εγχειρίσεις καρδιάς και αλλαγή βαλβίδας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, επτά εγχειρίσεις στο πόδι, δύο αφαιρέσεις όγκων από τη μήτρα, η οστεοπόρωση και διάφοροι χωρισμοί την ανάγκασαν να αναβάλει συνεχώς την επιστροφή της. Έχει δύο κόρες από τον γάμο της. Αν και επιθυμούσε να αποκτήσει παιδί από τον δεύτερο σύζυγό της, Eric, η κατάσταση της υγείας της είναι άκρως απαγορευτική.

Yulia Savicheva (RUS 04-Yulia Stanislavovna Savicheva): γεννήθηκε το 1987 στο Kurgan. Ο πατέρας της είναι γνωστός πιανίστας, ο οποίος ήταν έντονα δικτυωμένος στα μουσικά πράγματα και επιπλέον της έγραφε τραγούδια. Ξεκίνησε με το χορευτικό γκρουπ Agatha Christie στα 4 της. Σύντομα τους κάλεσαν στη Μόσχα για εμφανίσεις. Ακολούθησε το χορευτικό γκρουπ Zhuravushka και η συνεργασία με την L. Azadanova. Πέρα από κάποιες εμφανίσεις σε εκκλησίες, ουσιαστικά αναδείχτηκε από το “Star Factory”, όπου υπήρξε φιναλίστ (4η). To 2007 σημείωσε πρωτόγνωρη επιτυχία στην Ιαπωνία. Έξι άλμπουμ, δύο EP, πλήθος singles και συμμετοχές σε μιούζικαλ. Είναι παντρεμένη με τον καλλιτέχνη Alexander Vladimirovich Arshinov. Έχουν αποκτήσει μια κόρη, την οποία μεγαλώνουν τα πεθερικά της που ζουν στην Πορτογαλία. Ως εκ τούτου, η Julia από το 2021 προσπαθεί να αποκτήσει άδεια παραμονής στην Πορτογαλία. Έχει μπει στη μαύρη λίστα των καλλιτεχνών που υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παραμένει ενεργή. Περιστασιακά εργάζεται ως ηθοποιός και μεταγλωττίστρια. Είναι πολυβραβευμένη. Το Βelieve me έφτασε στο #9 των ρωσικών και το #20 των λετονικών charts. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το ότι χτύπησε τον χορευτή της, επειδή… ξέβαψε και τη λέρωσε με μπογιά!

Toše Proeski (MKD 04-Todor Proeski): υπήρξε από τα μεγαλύτερα ονόματα στα Βαλκάνια. Γεννήθηκε το 1981 στο Prilep και σκοτώθηκε στη Nova Gradiška της Κροατίας το 2007. Ήταν μόλις 26 ετών… Η οικογένειά του έχει βλάχικη καταγωγή. Ήδη από τα 12 μετείχε σε παιδικά και αργότερα εφηβικά φεστιβάλ. Έγινε γνωστός το 1997, όταν ερμήνευσε σε φεστιβάλ το τραγούδι Pušti me (Άσε με). Ακολούθησαν κι άλλες εμφανίσεις. Χάρη στον συνθέτη Grigor Κoprov ήρθαν οι μεγάλες επιτυχίες. To 1998 ήρθε 8ος μαζί με τους Megatim Plus. Το 2000, αν και κέρδισε την τηλεψηφοφορία, κατετάγη τελικά 3ος στον εθνικό τελικό. Το τρίτο του άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα. Το 2003 επρόκειτο να εκπροσωπήσει τη Σερβία & Μαυροβούνιο με το Čija si που έγινε τεράστια επιτυχία, αλλά η EBU έθεσε όριο χωρών. Έκανε μαθήματα στη Νέα Υόρκη με τον δάσκαλο του Luciano Pavarotti, William Riley. Επιστρέφοντας έγινε πρέσβυς Καλής Θέλησης της Unicef και βραβεύτηκε με το βραβείο “Μητέρα Τερέζα”. Το 2004 ερμήνευσε και τα οκτώ τραγούδια του τελικού, τα οποία ηχογραφήθηκαν και στα σλαβομακεδονικά και στα αγγλικά, ενώ έξι από αυτά και στα σερβικά. Ψηφισε κοινό, επιτροπή (μέλος και η Esma Redžepova) και ο ίδιος. Ο αρχικός τίτλος είναι Angel si ti (Είσαι άγγελος). Δεν έμεινε ευχαριστημένος από το στήσιμο επί σκηνής. Πριν σκοτωθεί, ήταν τελειόφοιτος στη Μουσική ακαδημία των Σκοπίων. Πρόλαβε να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά και με την Ιταλίδα Gianna Nannini. Υπήρξε και επιτυχημένος συνθέτης. Στην τελευταία του συνέντευξη τη βραδιά πριν σκοτωθεί δήλωσε πως ήθελε να ολοκληρώσει τις σπουδές του, να βρει σύντροφο και να κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ. Το κομικ Super Toše, όπου παρουσιαζόταν ως υπερήρωας, φιλοτεχνήθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό. Στις 16 Οκτβρίου 207 ήταν επιβάτης σε ένα αυτοκίνητο που καρφώθηκε σε ένα φορτηγό και μετά στα κιγκλιδώματα. Ο καλλιτέχνης κοιμόταν στη θέση του συνοδηγού. Η συγκρουση τού έσπασε τον αυχένα και ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Ο οδηγός τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι, ενώ η μάνατζέρ του Ljiljana Petrović ελαφρύτερα. Τον μετέφεραν στη γενέτειρά του με ελικόπτερο, μέσω Σκοπίων. Ο κόσμος περίμενε, για να τον τιμήσει τόσο στο αεροδρόμιο, όσο και στην κεντρική πλατεία. Κηρύχθηκε εθνικό πένθος. Μετά θάνατον έλαβε τιμητικό τίτλο. Ετάφη με στρατιωτικές τιμές, με την τελετή να λαμβάνει χώρα στην ορθόδοξη εκκλησία, πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Στεφάνου, με πλήθος επίσημων καλεσμένων (από διπλωμάτες μέχρι καλλιτέχνες) να μεταδίδεται από τη δημόσια τηλεόραση. Μαζεύτηκαν υπογραφές, για να τιμηθει στη Γιουροβίζιον του 2008, αλλά η EBU εκώφευσε. Η εκπρόσωπος της χώρας, Tamara Todevska (MKD 19) δήλωσε πως η συμμετοχή της είναι αφιερωμένη σε έναν «άγγελο που μας προσέχει από ψηλά». Αφιερωματικές και φιλανθρωπικές συναυλίες και δράσεις διοργανώθηκαν, ενώ ένα μουσικό σχολείο στη Βίτολα, μα και το στάδιο των Σκοπίων πήρε το όνομά του. Άγαλμά του τοποθετήθηκε στην Art Bridge, κοντά σε εκείνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, ενώ του αφιερώθηκε η εκκλησία του St.Preobrazenie κοντά στο Kruševo. Μνημείο ανεγέρθη στην Κροατία, εκεί όπου έχασε τη ζωή του. Ηχογράφησε οκτώ άλμπουμ και έπαιξε σε τρεις ταινίες. Τα τραγούδια του σάρωσαν στα charts όλων των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το Life πήγε στο #1 της Βόρειας Μακεδονίας, #2 της Σερβίας και Μαυροβουνίου, #25 της Τουρκίας, #49 της Νότιας Αφρικής! Ακόμα και μετά θάνατον κυκλοφόρησε άφθονο αδημοσίετο υλικό.

Sakis Rouvas (GRE 04, 09-Αναστάσιος Ρουβάς): γεννήθηκε το 1972 στην Κέρκυρα. Ο πατέρας του, οδηγός ασθενοφόρου, δραηστηριοποιείται και ως ηθοποιός. Έχει τρεις αδελφούς (ο ένας ετεροθαλής). Το 1984 οι γονείς του πήραν διαζυγιο και ο πατέρας του νυμφεύτηκε ξανά. Ως έφηβος, είχε κερδίσει μετάλλια στο άλμα επί κοντώ. Παράλληλα εργάστηκε σε οικοδομή, συνεργείο και μπαρ, ενώ έκανε και μαθήματα μπαλέτου. Αν και έπασχε από δυσλεξία, το βράδυ πήγαινε, όπως και τη μητέρα του, σε νυχτερινό σχολείο. Έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1991 με το Πάρ’ τα. Τον ανακάλυψε ο Δάκης, όταν τραγουδούσε σε νυχτερινό κέντρο της Πάτρας. Το πρώτο του άλμπουμ πήγε στο #1. Ακολούθησαν αμέτρητες επιτυχίες, χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι. Ηθοποιός (παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο Λος Άντζελες) σε ταινίες, σήριαλ, ακόμα και σε αρχαία τραγωδια (όπου κάποιοι μάλιστα τον βράβευσαν), εκτελεστής του Άξιον Εστί, παρουσιαστής μεταγλωττιστής, πρωταγωνιστής σε διαφημιστικά σποτ, μέτοχος σε εταιρίες. Μετά από μια σχέση με μια Sally, την Rebecca Wang, διάφορες ανεπιβεβαίωτες σχέσεις με τις Ζέτα Λογοθέτη, Σόφη Κανταρού και Έλλη Κοκκίνου και πολλές φήμες ακόμα και για γάμο στην Ολλανδία με τον Ηλία Ψινάκη, νυμφεύτηκε την Κάτια Ζυγούλη, με κουμπάρους τον Βαρδή και τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Η διαδικασία επιλογής “Eurostar Vodafone” ανέδειξε νικητή τον Απόστολο Ψυχράμη, όμως ο συνθέτης Νίκος Τερζής ήθελε τον Σάκη Ρουβά, έτσι πηρε τους τρεις φιναλίστ στα φωνητικά. Το ύφος του τραγουδιού άλλαξε: έφυγε η ρούμπα και μπήκε μπουζούκι. Με τη βοήθεια της Νάνας Μούσχουρη επιχείρησε να κάνει καριέρα στη Γαλλία, ως support act των L5 (οι αντίστοιχες Hi-5). Παρουσίασε τη Γιουροβίζιον το 2006 μαζί με τη Μαρία Μενούνος και επανήλθε το 2009. Παρασκήνια μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Υπήρξε Πρέσβυς Καλής Θέλησης της Unesco και έχει μετάσχει σε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Προσπαθούσε να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία λόγω αγοραφοβίας. Μετά από ψυχιατρική εκτίμηση και μια φημολογούμενη απόπειρα αυτοκτονίας, υποχρεώθηκε να υπηρετήσει. Σάλος προκλήθηκε το 1997 από τη συναυλία του μαζί με τον Burak Kut στην Πράσινη Γραμμή. Για καιρό του πετούσαν αυγά, ντομάτες και πέτρες στις συναυλίες του. Το 2000 ήταν στο κότερο μαζί με άλλες διασημότητες και τους… πολίστες. Φυσικά δεν ξεχνάμε την αλήστου μνήμης εμφάνιση του με τη φούστα. Νέο σκάνδαλο προκλήθηκε από τη φωτογράφησή του για την Pepsi, όπου ημίγυμνος κρατούσε ένα μπουκάλι μπροστά από τα γεννητικά του όργανα. Στο δημοφήφισμα έκανε διαφημιστικό σποτ υπέρ του ΝΑΙ προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Το 2020 ο Παύλος Πολάκης τον κατηγόρησε ως υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής, για να λάβει ως απάντηση εξώδικο. 217.000 Ευρώ πήρε από τον Δήμο Αθηναίων για συναυλία 17 λεπτών την Πρωτοχρονιά του 2022. Δεν έπαψε να αποτελεί ένα από τα πιο επιδραστικά άτομα στην Ελλάδα. Όσο για το Shake It, παραμένει η συμμετοχή της Ελλάδας με τις περισσότερες ψήφους (252), καθώς και μία από τις 20 περίπου συμμετοχές σε όλη την ιστορία της Γιουροβίζιον που ψηφίστηκαν από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, κάτι που είχαν πετύχει και οι Antique. Περισσότερα παρασκήνια και παραλειπόμενα εδώ.

Jónsi (ISL 04, 12-Jón Jósep Snæbjörnsson): γεννημένος το 1977 στο Akureyri, μετακόμισε το 1997 στην πρωτεύουσα, για να ακολουθήσει τη μουσική του καριέρα. Έναν μόλις χρόνο μετά έγινε γνωστός ως τραγουδιστής των Í svörtum fötum. Το τραγούδι τους Nakinn (γυμνός) πήγε στο #2. Μαζί έβγαλαν τέσσερα άλμπουμ με πολλές επιτυχίες. Τους εγκατέλειψε το 2019. Είναι πλέον μέλος των Nýju fötin kessarans. Έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο “Grease” στο πλευρό της Birgitta (ISL 03). Ήταν υποψήφιος και το 2007, αλλά έμεινε στον ημιτελικό. Επελέγη με εσωτερική διαδικασία. Η ανακοίνωση του ονόματός του αποτέλεσε έκπληξη, καθώς υπήρχαν διαρροές για εκπροσώπηση από την Emiliana Torrini με το Morning Light, σύνθεση της Selma (ISL 99, 05). Η παρουσίαση του βίντεο-κλιπ έγινε σε τηλεοπτική εκπομπή. Καθότι στην Ισλανδία είναι αδύνατον να βιοποριστεί κάποιος ως τραγουδιστής, το κανονικό του επάγγελμα είναι οικονομικός σύμβουλος. Κάνει μόνιμα διατροφή και γυμναστική, σηκώνοντας βάρη. Στα νιάτα του υπήρξε φροντιστής σε αεροπορική εταιρεία.

Chris Doran (IRL 04-Christopher Doran): Γεννήθηκε στο Waterford το 1979. Το 2004 κέρδισε το τάλεντ σώου “You’re a Star”, με ακροάσεις σε όλη την Ιρλανδία, από το οποίο προέκυψε η εκπροσώπηση της χώρας. Το τραγούδι έμεινε στο #1 για δύο εβδομάδες. Κυκλοφόρησε κάποια singles, από τα οποία πεντε μπήκαν στα charts και ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ το 2004. Υπήρξε το 2006 κριτής σε σώου ταλέντων. Με τη βοήθεια του μάνατζερ Joe Staxx έκανε κάποιες ηχογραφήσεις στις Η.Π.Α., αλλά οι χαμηλές πωλήσεις τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει. Έχει σταματήσει να δισκογραφεί από το 2008. Η οικογένειά του ανήκε στους λεγόμενους Irish Travellers, με τσιγγάνικη καταγωγή. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν νεός έτους. Ο ίδιος επιδόθηκε στο Kickboxing, όταν ήταν νέος, κερδίζοντας διακρίσεις. Εργάστηκε και ως οικοδόμος. Το 2013 συνελήφθη και καταδικάστηκε από περιφερειακό δικαστήριο μαζί με επτά ακόμη άτομα, για συμμετοχή σε καυγά στη μέση του δρόμου.

Blue Café (POL 04): ιδρύθηκαν στο Łódź το 1998. Ξεκίνησαν δυναμικά με τρεις αλλεπάλληλες επιτυχίες τη διετία 2002-3. Στη σκηνή της Γιουροβίζιον ήταν οι: Tatiana Okupnik, Paweł Rurak-Sokal (κιθάρα-σύνθεση), Piotr Sławiński (τρομπέτα), Michał Niewiadomski (τρομπόνι) και Piotr Grąbkowski (σαξόφωνο). Υπήρξε θύελλα αντιδράσεων στη συντηρητική χώρα λόγω του διάφανου ρούχου της Tatiana. Ήταν υποψήφιοι και το 2003 (3οι) με το You may be in love που έγινε πλατινένιο και ακούστηκε ως soundtrack σε ταινία. Όπως και η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, μπήκε σε διάφορα ραδιοφωνικά charts, όχι όμως στο επίσημο πολωνικό chart. Την ίδια χρονιά, στο φεστιβάλ Opole απέσπασαν το βραβείο της κριτικής επιτροπής και υπήρξαν υποψήφιοι στα βραβεία MTV. Έναν χρόνο μετά έφυγε από το γκρουπ η τραγουδίστρια Tatiana και αντικαταστάθηκε από την Dominika Gawęda. Έχει επίσης αποχωρήσει ο σαξοφωνίστας, ο οποίος τότε ήταν εντελώς νέα προσθήκη στο δυναμικό τους. Συν τω χρόνω έχουν γίνει πολλές αλλαγές στα μέλη τους. To 2019 ήταν στην κριτική επιτροπή για την εκπροσώπηση στη Junior Eurovision. Εννέα άλμπουμ μέχρι σήμερα και πολλές επιτυχίες. Όσο για την Tatiana, συνεχίζει τη σόλο καριέρα της. Συχνά έχει προσληφθεί ως κριτής σε talent show και τηλεπαρουσιάστρια. Έχει σπουδάσει ρωμανικές γλώσσες και μπαλέτο, το οποίο εγκατέλειψε. Έχει αποκτήσει δύο παιδιά με τον πρώην μπασκετμπωλίστα και νυν μάνατζερ καλλιτεχνών Michał Micielski, για το μεγάλωμα των οποίων διέκοψε τη σταδιοδρομία της επί οκτώ χρόνια μέχρι το 2022. έχει μιλήσει για την επολόχειο κατάθλιψη που πέρασε, τις τάσεις φυγής, αλλά και για επιπλοκές που εμφανίστηκαν μετά από μία γέννα που κράτησε 33 ώρες, όταν από ιατρικό λάθος σκίστηκαν οι μύες του αιδοίου της, αναγκάζοντάς την να προβεί σε αιδοιοπλαστική. Ο εθνικός τελικός, με καλεσμένη τη Sertab, είχε 15 τραγούδια.

James Fox (UK 04-James Richard Mullett): γεννήθηκε το 1976 στο Cardiff της Ουαλλίας. Με πατέρα μουσικό, παίζει κι ο ίδιος διάφορα όργανα. Υποστηρικτής της ομάδας Bluebirds, έγραψε τον ύμνο τους, εν όψει του τελικού του κυπέλλου (#15) και έχει εμφανιστεί πολλές φορές πριν από τους αγώνες τους. Το 2003 ήρθε 5ος στο “Fame Academy”. Τότε υιοθέτησε το ψευδώνυμό του. Η συμμετοχή του πήγε στο #13. Έκανε καταγγελίες για προκατειλημμένη και πολιτική βαθμολογία, καθώς και για ανταλλαγές μεταξύ χωρών. Τον υποστήριξε ως προς αυτό και η νικήτρια του 1981 Cheryl Baker. Έχει εμφανιστεί είτε μόνος, είτε ως support act μεγάλων ονομάτων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α. Το 2004 υποδύθηκε τον Ιούδα στο “Jesus Christ Superstar”, γεγονός που του άνοιξε τις πόρτες στο μουσικό θέατρο, όπου διακρίθηκε για χρόνια. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε ο ρόλος του Paul McCartney στο μιούζικαλ “Let it be”. Τελευταίο επίσημο single το 2018. Στην πανδημία ανέβασε διαδικτυακά κάποια νέα τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ του. Έχασε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό στον τζόγο (πάνω από 100.000 λίρες). Η σύζυγός του Shannon, την οποία γνώρισε σε ένα κρουαζιερόπλοιο, όπου εκείνος τραγουδούσε και εκείνη χόρευε, τον βοήθησε να απεξαρτηθεί. Το 2022 τον ανακάλυψε ξανά το κοινό σε ειδική εκπομπή για τη Γιουροβίζιον, όπου ήταν καλεσμένος μαζί με τη Lindsay Dracass. Έγινε εθνικός τελικός με έξι τραγούδια, όπου ψήφισε αποκλειστικά το κοινό. Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή γνωστών συνθετών όπως ο Gary Barlow των Take That, οι Andy McCluskey & Stuart Kershaw των OMD, η Pam Sheyne, o Brian Rawling και άλλοι. Καλεσμένες η Sertab και η Emma Bunton των Spice Girls, η οποία ερμήνευσε το νικητήριο του 1967. Στοπάνελ των σχολιαστών συναντάμε και την Carrie Grant των Sweet Dreams (UK 83). Η Sonia (UK 93) έδωσε τους βαθμούς της Βόρειας Αγγλίας. Το νικητήριο πήρε έξι από τα επτά διαθέσιμα 12άρια, καθώς κι ένα 8άρι.

Lisa Andreas (CYP 04-Lisa Jayne Large Porter): γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1987 από Άγγλο πατέρα και Ελληνοκύπρια μητέρα. Βαπτίστηκε στην Κύπρο όπου έμεινε για 2,5 χρόνια, πριν εγκατασταθούν στο Gillingham. Σπούδασε τραγούδι και μουσικό θέατρο. Προέκυψε μετά από εσωτερική επιλογή. Παρόλο που το τραγούδι είχε κι έναν στίχο στα ελληνικά, τελικά προτιμήθηκαν εξ ολοκλήρου τα αγγλικά. Δεν έκανε καριέρα στο τραγούδι· αντίθετα, προσχώρησε σε μια χορευτική ομάδα χιπ χοπ κι αργότερα έγινε δασκάλα χορού. Το 2007 μετείχε στο βρετανικό “X Factor” όπου έφτασε μέχρι τον 2ο γύρο. Από το 2014 ζει με την οικογένειά της στην Αριζόνα. Τον Οκτώβριο του 2003 αφαίρεσε τις αμυγδαλές της. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της, ο Mike Connaris τής έγραψε το Stronger every minute. Είχε κλείσει τα 16 της λίγους μήνες πριν από τον διαγωνισμό. Πραγματοποιήθηκε εθνικός τελικός με 10 τραγούδια. Στην επιτροπή βρίσκουμε και τη Δάφνη Μπόκοτα. Καλεσμένοι ο Στέλιος Κωνσταντάς (CYP 03), η Μαριάντα Πιερίδη (φωνητικά GRE 95), ο David D’Or (ISR 04) και οι Linas & Simona (LIT 04-με τον Κύπριο Μιχάλη Αντωνίου ανάμεσα στους δημιουργούς). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.

Athena (TUR 04): είναι ροκ/σκα μπάντα, με ιδρυτές τα δίδυμα αδέλφια Hakan Özoğuz (κιθάρα και φωνητικά) και Gökhan Özoğuz (τραγούδι και κιθάρα). Το πρώτο τους άλμπουμ το 1987 ήταν thrash metal. Η αποτυχία του τους ανάγκασε να αλλάξουν ύφος. Έχουν μετάσχει σε σημαντικά ροκ φεστιβάλ και έχουν ανοίξει τη συναυλία των Rolling Stones στην Τουρκία. Η συμμετοχή τους κυκλοφόρησε σε Γερμανία και Ελλάδα, σημειώνοντας επιτυχία. Το 2016 συζητήθηκαν έντονα λόγω του βίντεο-κλιπ του τραγουδιού Ses Etme με θέμα μια transgender. Μαζί τους στη σκηνή ήταν ο Ozan Musluoğlu (μπάσο-έφυγε το 2007), ο Doğaç Titiz (ντραμς-έφυγε την ίδια χρονιά). Τους πλαισίωσαν ένας τρομπετίστας και μια χορεύτρια. Με 195 βαθμούς παραμένει η τουρκική συμμετοχή με τους περισσότερους στην ιστορία. Όπως είναι φυσικό, έχουν γίνει πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους. 8 άλμπουμ και αρκετά singles, με μεγάλα διαλείμματα αποχής. Το συγκρότημα προέκυψε μετά από εσωτερική επιλογή. Προσέφερε στο κοινό τρία τραγούδια, για να επιλέξει το αγαπημένο του, το οποίο κέρδισε με σαρωτική διαφορά. Στην εκπομπή, όπου παρουσιάστηκε το νικητήριο χόρεψαν οι Fire of Αnatolia και τραγούδησε ο Kayahan (TUR 90), ο οποίος έμελλε να πεθάνει κάποιους μήνες μετά. Οι δίδυμοι έχουν γράψει τραγούδια για την εθνική ομάδα μπάσκετ, αλλά και τον ύμνο για τα 100 χρόνια της Fenerbahçe. Ο 47 χρονος Gökhan υπήρξε επί πέντε χρόνια κριτής στο “The Voice”. Νυμφευμένος με την Melis Ülken, έχουν μια κόρη και δύο δίδυμα αγόρια. Ο Hakan υπήρξε επί δύο σαιζόν κριτής στο ίδιο talent show. Έχει ένα παιδί.

Sanda (ROM 04-Sanda Ladoși): γεννηθηκε το 1970 στο Târgu Mureș. Βαπτίστηκε κρυφά μες στη νύχτα λόγω απαγόρευσης από το καθεστώς. Ο πατέρας της δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, όπως ούτε στον θρησκευτικό γάμο του αδελφού της, επειδή εργαζόταν στον τομέα της ασφάλειας και είχε τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Ξεκίνησε από παιδικές χορωδίες και εφηβικά γκρουπ. Σπούδασε πιάνο, κιθάρα και τραγούδι. Οι γονείς της ήταν δάσκαλοι. Όταν κέρδισε στο φεστιβάλ της Mamaia, μετακόμισε στο Βουκουρέστι, όπου σπούδασε παιδαγωγικά, παράλληλα δε επιδόθηκε στο τραγούδι. Έχει κάνει σημαντικές συνεργασίες και έχει ανέβει στη σκηνή διεθνών φεστιβάλ. Έχει αποκτήσει μία κόρη και έναν γιο. Για χρόνια πάλευε με τον φόβο του θανάτου (και μάλιστα από βόμβα ή κάποιο πυρηνικό ατύχημα), τον οποίο πυροδότησαν ο μεγάλος σεισμός του 1977 και κυρίως ο χαμός του πατέρα της μετά από την επάρατη νόσο στα 21 της. Έγιναν δύο ημιτελικοί και ο τελικός, με τα δώδεκα καλύτερα. Ψήφισαν κοινό και επιτροπή. Το νικητήριο πήρε 12 και από τους δύο. Η Elena Cârstea αμφισβήτησε έντονα το αποτέλεσμα. Φυσικά σχολιάστηκαν το ρούχο και τα σεξουαλικά υπονοούμενα του τραγουδιού, η φωνή και η προφορά της. Συνυποψήφιοι η Nico (ROM 08) και η Paula Seling (ROM 10, 14). Έχει κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ, με τελευταίο εκείνο του 2006. Δάνεισε τη φωνή της στη Μουλάν. Κέρδισε το ερίτιμο βραβείο “Barbara Dex”, για τον πιο κακοντυμένο καλλιτέχνη της χρονιάς.

Lena Philipsson (SWE 04-Maria Magdalena Filipsson): γεννήθηκε το 1966 στη Vetlanda. Αν και ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική (μάλιστα εργάστηκε για λίγο σε τεχνικό γραφείο), ως έφηβη μετείχε σε ένα γκρουπ. Αναδείχθηκε από το πρόγραμμα “New Faces” το 1982. Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε το πρώτο της single. Το 1987 ψηφίστηκε ως η πιο σέξυ γυναίκα της χώρας, κάτι που διακωμώδησε μαζί με τον αντίστοιχο άνδρα, Sven Wollter, σε τηλεοπτικό σκετς, εξάλλου κάνει συχνά εμφανίσεις ως ηθοποιός, αλλά και τηλεπαρουσιάστρια. Δεν σταμάτησε να βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες ποπ τραγουδίστριες της Σκανδιναβίας, παρότι έκανε μεγάλα διαλείμματα αποχής. Ήταν υποψήφια το 1986 με το Kärleken är evig (2η και #6 στα charts) που μάλιστα ψηφίστηκε κάποτε ως το καλύτερο τραγούδι από εθνικό τελικό (προ 2000) που δεν πήγε στον διαγωνισμό, το 1987 με το Dansa i Neon (5η και #50) και το 1988 (2η και # 10). Το τελευταίο είχε απορριφθεί από την Kikki Danielsson (SWE 82, 85). Το 1993 της πρότειναν να διαγωνιστεί με το Närmare dig, αλλά δεν της άρεσε. Το 1991 και 1999 μετείχε ως συνθέτις για την Pernilla Wahlgren (χωρίς κατάταξη) και τους Arvingarna (3οι) αντίστοιχα. Ο σουηδικός τίτλος της συμμετοχής της είναι Det gör ont (Πονάει). Μπήκε ως μία από τις τέσσερεις wild card που επέλεξαν οι παραγωγοί του Melodifestivalen. Στον τελικό συναντάμε ονόματα όπως η Shirley Clamp (φωνητικά GRE 01), οι παλαίμαχες Hanson (υποψήφια 14 φορές!), Carson (υποψήφια αρκετές φορές) & Malmkvist (SWE 60, GER 69), οι Fame (SWE 03). To 2006 παρουσίασε το Melodifestivalen, ωστόσο κατακρίθηκε για τα ακατάλλληλα δια ανηλίκους αστεία που έκανε. Είχε προηγηθεί το 2000 η συμπαρουσίαση μαζί με εννέα ακόμα καλλιτέχνες και το αλησμόνητο διάλειμμα “schlager medley”, αλλά και το 2003. To 2005 ερμήνευσε ένα “Ph medley” με πέντε επιτυχίες της. Το 2007 έκανε ένα σκετς ως μάντισσα. Το 2011 και το 2013 ήταν στο διάλειμμα των ημιτελικών. Επανήλθε το 2021 ως συμπαρουσιάστρια του Α’ Ημιτελικού. Μαζί με τους Roxette και τον Jerry Williams (φωνητικά SWE 89) είναι οι σταρ που έγιναν γραμματόσημο τη δεκαετία του ’90. Έκανε ντουέτο με τον Michael Bolton σε μια προσπάθεια για διεθνή καριέρα. Από τον Μάη του 2024 είναι επίσημα η αντικαταστάτρια της Marie Fredricsson στους Roxette. Αναμένεται παγκόσμια περιοδεία το 2025. 13 άλμπουμ της έχουν μπει στο Τοπ 20 και 16 singles στο Τοπ 60. Το αρχικό F- του επωνύμου της έγινε Ph-, κατόπιν επιθυμίας του πατέρα της. Η μητέρα της, Kerstin Filipsson, υπήρξε επίσης τραγουδίστρια, με μικρότερη όμως επιτυχία. Είναι γνωστή και ως Lena Ph. Πρώτος γάμος με τον σκηνοθέτη Måns Herngren, από τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Ακολούθησε ο σχεδιαστής μόδας Per Holknekt, από τον οποίο επίσης πήρε διαζύγιο. Όσο ήταν μαζί του, λάνσαρε τη δική της σειρά ρούχων.

2 σκέψεις για το “Γιούροσταρ κατατρεγμένοι από τη μοίρα -49β- 2004 (τελικός)

  1. Μιλάμε εντελώς αγνώριστος σήμερα ο Βρετανός James Fox! Μιλάμε για εντελώς άλλο σώμα, χώρια το ξυρισμένο κρανίο! Πολύ με χαροποίησε η πορεία του Deen, και το γεγονός ότι τελικά ζει τη ζωή που πάντα ήθελε να ζήσει, όπως επίσης και η πορεία (και ο καλός γάμος) της τόσο συμπαθητικής αλβανίδας Anjeza. Από την άλλη πλευρά, στενοχωρήθηκα για την Xandee και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Το τραγούδι της θυμάμαι παιζόταν ανάμεσα στα φαβορί εκείνη τη χρονιά.
    Τέλος έχω τρελή εκτίμηση για τους Τούρκους Athena. Το συγκεκριμένο ska κομμάτι τους ήταν το προσωπικό μου 12άρι εκείνη τη χρονιά

    1. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω σε όλα!
      Πραγματικά πολύ στενάχωρη η εξέλιξη της Xandee. Δεν το περίμενα με τίποτα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.