Ελένη Φουρέιρα : “Κανένας από αυτούς που με έκαναν κάποτε να ντρέπομαι και να φοβάμαι να πω ποια είμαι δεν θα με κάνει να μισήσω την Ελλάδα”.

Estimated read time 1 min read

Η Ελένη Φουρέιρα δύο 24ωρα μετά την τεράστια επιτυχία της, έχοντας φθάσει στη δεύτερη θέση της φετινής Eurovision, δίνει την πρώτη της συνέντευξη, όπου κυριολεκτικά δίνει απάντηση σε όλους και σε όλα.

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια μιλά για το ρίσκο που έλαβε, αποφασίζοντας να διαγωνισθεί με την Κύπρο και όχι με την Ελλάδα. Για την τακτική που ακολούθησε με το ΡΙΚ, για το γεγονός ότι τα στοιχήματα στην αρχή την ήθελαν ακόμα και εκτός τελικού. Για την μεγάλη αποδοχή που έτυχε από τους Eurofans, αλλά και τα συναισθήματα της μετά τη δικαίωση, όπως την χαρακτηρίζει η ίδια.

Απαντά στους επικριτές της, σε όλους όσους την σχολίασαν αρνητικά εξαιτίας της καταγωγής της και της εξωτερικής της εμφάνισης. Δείχνει για μία ακόμα φορά, πόσο συγκροτημένη και πόσο πατά στα πόδια της, ενώ αναφέρεται και στη συνέντευξη που έδωσε στους New York Times.

Σχολιάζει την πολλαπλή απόρριψη της ΕΡΤ. Χαρακτηρίζει πατρίδα της την Ελλάδα και απευθύνεται σε όλους αυτούς που επιμένουν να τις κάνουν ρατσιστικές επιθέσεις, λέγοντας τους ότι δεν θα την κάνουν να μισήσει τη χώρα μας.

Μιλά με παράπονο για το 7αρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής στον ημιτελικό, αλά και με ευγνωμοσύνη για την αγάπη που εισέπραξε από το ελληνικό κοινό. Αποκαλύπτει τα επόμενα επαγγελματικής της σχέδια και δίνει την καλύτερη απάντηση που θα μπορούσε να υπάρξει, στη Ραχήλ Μακρή και σε όσα της καταλόγισε.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Ελένης Φουρέιρα στη Lifo παρακάτω:

Δύο εικοσιτετράωρα μετά τον τελικό της Eurovision, όπου κατέκτησε τη δεύτερη θέση για λογαριασμό της Κύπρου, η Ελένη Φουρέιρα ακόμα ρίχνει παλμούς.   Καθώς κάνουμε μια πρωινή βόλτα στην πλατεία Συντάγματος, ακούμε ένα ουρλιαχτό. Μια παρέα έφηβων κοριτσιών την έχει μόλις πάρει χαμπάρι και ζητά να βγάλει selfies μαζί της.   Ακολουθεί ένα ζευγάρι μεγάλης ηλικίας. Παράλληλα, μια τουρίστρια από το Καζακστάν, μια χώρα που δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό τραγουδιού, με ρωτά αν είναι όντως αυτή.  

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση στη δισκογραφία με το γκρουπ των Mystique, η καριέρα της φαίνεται να απογειώνεται μέσα σε μία νύχτα. Ή, για την ακρίβεια, μέσα σε περίπου δέκα μέρες, όσες χρειάστηκε για να ανέβει από τον πάτο των προγνωστικών, που την έβγαζαν οριακά εκτός τελικού, στην κορυφή και να απειλήσει σοβαρά το Ισραήλ, μια συμμετοχή με τεράστια προώθηση που εξαρχής είχε όλα τα φόντα για να νικήσει και ερχόταν πρώτη για μήνες σε όλα τα στοιχήματα.  

Και ξαφνικά, όλοι οι επικριτές της που συνήθιζαν να της προσάπτουν δύο χαρακτηριστικά για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη, την ομορφιά και την αλβανική της καταγωγή, φαίνονται ακόμα «μικρότεροι» μπροστά σε μια Ευρώπη που παραδέχτηκε το ταλέντο της.  

Τόσες εκπομπές με έκαναν σκουπίδι απλώς και μόνο για να βγάλουν πρώτο θέμα, υποστηρίζοντας κάτι ψευδές. Με σόκαρε ολόκληρη η χώρα που αγαπάω να είναι μιντιακά ξαφνικά εναντίον μου. Αυτοί με πλήγωσαν, όχι οι Έλληνες. Κανένας από αυτούς που με έκαναν κάποτε να ντρέπομαι και να φοβάμαι να πω ποια είμαι δεν θα με κάνει να μισήσω την Ελλάδα. Δεν θα το καταφέρουν.

«Την ώρα που έμπαινα στο αεροπλάνο για τη Λισαβόνα, ήξερα ότι είχα πάρει ένα μεγάλο ρίσκο, τόσο με την ίδια τη συμμετοχή μου όσο και με το τραγούδι, που ήταν εκτός της comfort zone μου, αλλά και με το γεγονός ότι πήγαινα με την Κύπρο και όχι με την Ελλάδα» θα μου πει.   «Πίστευα πολύ στον εαυτό μου, όμως γνώριζα ότι την Κύπρο δεν τη δίνουν ποτέ ψηλά στα στοιχήματα. Είχαμε προσχεδιάσει με την ομάδα μου και το ΡΙΚ ότι θα κάνουμε ένα κλιπ ωραίο αισθητικά, αλλά όχι χορευτικό, ώστε να μην προδώσουμε αυτό που θα παρουσιάζαμε. Το κόλπο πέτυχε και όταν φτάσαμε, ενώ δεν μας υπολόγιζε κανείς, μετά την πρώτη πρόβα μπήκα στην πεντάδα των στοιχημάτων κι έπειτα έφτασα στην πρώτη θέση».

Η Ελένη είχε επιχειρήσει πολλές φορές να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό – πλέον είναι γνωστό ότι η ΕΡΤ την απέρριπτε επανειλημμένα, με τη δικαιολογία ότι αυτό που κάνει είναι διαφορετικό από αυτό που θέλουν.   Γιατί όμως τέτοια εμμονή με τη Eurovision; «Είναι ο μόνος τρόπος να σε δουν 250 εκατομμύρια κόσμος. Είναι η μεγαλύτερη διεθνής μουσική γιορτή, όποιον καλλιτέχνη κι αν ρωτήσεις, θα ήθελε να τον δει ένα τέτοιο κοινό». 

 «Βγήκε η Ραχήλ Μακρή και είπε ότι έχω φάει τα λεφτά της Ελλάδας, επειδή μεγάλωσα εδώ. Δουλεύω σε αυτήν τη χώρα και δίνω ένα μεγάλο ποσοστό από το εισόδημά μου. Δεν έχω κλέψει ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Από τα δικά μου λεφτά πληρωνόταν η κ. Μακρή όταν ήταν βουλευτής». 

«Δικαίωση» είναι η λέξη που περιγράφει καλύτερα τα συναισθήματά της, τώρα που κάπως πάνε να καταλαγιάσουν. «Υπάρχει μια μικρή απογοήτευση όταν φτάνεις τόσο κοντά και τα έχεις βάλει με το Ισραήλ, που είναι μια τεράστια μηχανή προώθησης. Ξέρω ότι είμαστε νικητές για πολλούς λόγους, βλέποντας, ας πούμε, ότι στον ημιτελικό ήμασταν πρώτοι στις ψήφους του κοινού».  

Κι ακόμα σίγουρα δεν έχει πάρει χαμπάρι τον αντίκτυπο που έχει το τραγούδι και η παρουσία της γενικότερα στο κοινό, αυτό το κοινό που ούρλιαζε στο στάδιο, σε όλες τις εμφανίσεις της, που το τραγουδούσε δυνατά στα πάρτι της Λισαβόνας, που την ανεβάζει με μεγάλη ταχύτητα στα διεθνή charts και την αποθεώνει στα social media (ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τον θεσμό), την ίδια στιγμή που θερμότατα σχόλια έχουν γραφτεί για εκείνη μέχρι και στους «New York Times».   

«Μιλούσα μαζί τους στο τηλέφωνο και δεν είχα καλό σήμα. Σκεφτόμουν “Θεέ μου, μην κοπεί το σήμα, μια φορά στη ζωή μου το κάνω αυτό!”. Σ’ το ορκίζομαι, όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε ένας άνθρωπος που να μου ζήτησε κάτι, να βγει μια φωτογραφία μαζί μου, ένας blogger που να ζήτησε μια δήλωση, και να του είπα όχι».  

Δικαίωση και απέναντι στην ΕΡΤ, λοιπόν, τις συνεχείς απορρίψεις της οποίας κάποιοι δημοσιογράφοι ξένων χωρών απέδωσαν σε ρατσισμό για την αλβανική καταγωγή της; Στην ΕΡΤ, η επιτροπή της οποίας την τίμησε μόνο με 7 βαθμούς στον ημιτελικό;   «Αν ήταν ρατσιστικά τα κίνητρα των απορρίψεων, τότε λυπάμαι πολύ. Η δικαίωση είναι προσωπική και δεν έχω να κατηγορήσω κανέναν, αν οι λόγοι είναι καθαρά καλλιτεχνικοί. Η βαθμολογία πλήγωσε περισσότερο την Κύπρο παρά εμένα. Εγώ ακούω το κοινό, αυτό έχει τη δύναμη, και όχι πέντε άνθρωποι από κάθε χώρα που έχουν συγκεκριμένη κουλτούρα ή που τους είπαν τι να ψηφίσουν. Δεν με απασχολεί η άποψή τους.   «Μετά το bullying που έχω φάει για το θέμα της καταγωγής μου, ενώ νόμιζα ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ως προς αυτό, τελικά υπάρχουν άνθρωποι που πάντα θα έχουν ρατσιστικές διαθέσεις». 

»Με ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι αν στενοχωρήθηκα που η κριτική επιτροπή της Αλβανίας μού έδωσε δέκα και όχι δώδεκα βαθμούς, κανείς δεν με ρώτησε για το επτάρι της Ελλάδας στον ημιτελικό. Ένα σύστημα ολόκληρο προσπαθεί να δείξει πράγματα που δεν υπάρχουν». Μπορεί να μη σου αρέσει η μουσική ή η αισθητική που πρεσβεύει, όμως δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις ότι η Ελένη είναι άψογη επαγγελματίας, που έχει δεχτεί τέτοιον πόλεμο όσο λίγοι mainstream καλλιτέχνες στην Ελλάδα.

Η άνεση, ωστόσο, και η αυτοπεποίθησή της στην τεράστια σκηνή της Eurovision, που είναι ικανή να καταπιεί μεγάλους καλλιτέχνες, ήταν παροιμιώδεις.   «Το άγχος μπορεί να σου κόψει ακόμα και την ανάσα. Την ώρα που με έπαιρνε ο floor manager για να ανέβω στη σκηνή, έλεγα στον εαυτό μου “έχεις γεννηθεί γι’ αυτό, έχεις παλέψει, το αντέχεις και θα το κάνεις καλά. Στο green room ήμουν ευτυχισμένη γι’ αυτό που είχα δώσει.   »Από πού πηγάζει η αυτοπεποίθηση; Από μικρή πάντα ήθελα να τα καταφέρω και πάντα λαχταρούσα να με αποδεχτούν. Μετά από τόσο κόπο, δεν επιτρέπεις σε κανέναν και σε τίποτα να σου πάρει ό,τι έχεις κατακτήσει».   

Η Ελένη Φουρέιρα είναι gay icon στην Ελλάδα – και πλέον και στο εξωτερικό. Έχει ήδη κλείσει εμφανίσεις σε μεγάλα φετινά Prides της Ευρώπης, στο Άμστερνταμ, στη Μαδρίτη, στη Στοκχόλμη, στο Λονδίνο, ακόμα και σε επερχόμενα Latin Awards.   Παράλληλα, έρχονται νέα ελληνικά και αγγλόφωνα singles, καθώς και ξενόγλωσσο άλμπουμ. «Θα λείπω συνέχεια, αλλά πάντα θα είναι στην Αθήνα η βάση μου. Πού να πας πιο όμορφα;»  

Της αναφέρω πως θεωρώ ότι η κατάκτηση του δύσκολου γκέι κοινού από μια ποπ τραγουδίστρια είναι δείγμα επιτυχίας και επιχειρώ έναν παραλληλισμό ανάμεσα στον δικό της πολυετή δισταγμό –βούτυρο στο ψωμί των επικριτών της– να αποκαλύψει δημόσια την καταγωγή της και στον φόβο ενός ομοφυλόφιλου να κάνει coming out. Συμφωνεί.   «Έτυχε να μεγαλώσω στην Ελλάδα, να την κάνω πατρίδα μου και να τη λατρέψω. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα σε κανέναν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθείς να κερδίσεις την αποδοχή όλων, το καταλαβαίνεις όμως μεγαλώνοντας. Χαίρομαι που τα πράγματα έχουν αλλάξει για τους ομοφυλόφιλους, είμαι η πρώτη που στηρίζω την αλλαγή και παλεύω για τα δικαιώματα των ανθρώπων.   »Μετά το bullying που έχω φάει για το θέμα της καταγωγής μου, ενώ νόμιζα ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ως προς αυτό, τελικά υπάρχουν άνθρωποι που πάντα θα έχουν ρατσιστικές διαθέσεις».  

«Το ότι μπορώ να είμαι σέξι είναι μέρος της δουλειάς μου και μου αρέσει. Φυσικά και με έχουν εκμεταλλευτεί επαγγελματικά, αλλά αν έχεις αυτογνωσία, το καταλαβαίνεις την ίδια στιγμή που πάνε να σε εκμεταλλευτούν».  Εδώ κολλάει και το περιστατικό με το σύμβολο του αλβανικού αετού, που ο φακός απαθανάτισε την Ελένη να σχηματίζει μαζί με τον εκπρόσωπο της Αλβανίας στη Eurovision. Μερίδα των εγχώριων media βρήκε ευκαιρία να βγάλει εθνικιστικές κορόνες στο παρά πέντε του διαγωνισμού.   «Τόσες εκπομπές με έκαναν σκουπίδι απλώς και μόνο για να βγάλουν πρώτο θέμα, υποστηρίζοντας κάτι ψευδές. Με σόκαρε ολόκληρη η χώρα που αγαπάω να είναι μιντιακά ξαφνικά εναντίον μου. Αυτοί με πλήγωσαν, όχι οι Έλληνες. Κανένας από αυτούς που με έκαναν κάποτε να ντρέπομαι και να φοβάμαι να πω ποια είμαι δεν θα με κάνει να μισήσω την Ελλάδα. Δεν θα το καταφέρουν.  

»Βγήκε η Ραχήλ Μακρή και είπε ότι έχω φάει τα λεφτά της Ελλάδας, επειδή μεγάλωσα εδώ. Δουλεύω σε αυτήν τη χώρα και δίνω ένα μεγάλο ποσοστό από το εισόδημά μου. Δεν έχω κλέψει ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Πληρώνω την ΕΡΤ μαζί με όλους τους Έλληνες και η ΕΡΤ έκανε 70% τηλεθέαση την ημέρα που εγώ τραγούδησα. Από τα δικά μου λεφτά πληρωνόταν η κ. Μακρή όταν ήταν βουλευτής».

Μια όμορφη γυναίκα έχει να παλέψει επιπρόσθετα με τον σεξισμό και η Ελένη θυμάται: «Πριν βγω να τραγουδήσω, ένας πολύ σπουδαίος δημοσιογράφος μού είπε τετ-α-τετ: “Είσαι σέξι, νέα και δυναμική. Δεν θα σε ψηφίσουν πολλές επιτροπές. Πρέπει να σε λυπηθούν κι εσύ δεν πούλησες τη δική σου λυπητερή ιστορία”. Μα, εγώ πήγα για να πουλήσω την καλλιτεχνική μου παιδεία! Όταν τελείωσε ο διαγωνισμός, τον θυμήθηκα.   »Έχω φάει bullying ακόμα και γι’ αυτό. “Έλα, μωρέ, τώρα, αυτή γυμνή βγαίνει, γι’ αυτό ασχολούνται μαζί της”. Στην Ευρώπη κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Το ότι μπορώ να είμαι σέξι είναι μέρος της δουλειάς μου και μου αρέσει. Φυσικά και με έχουν εκμεταλλευτεί επαγγελματικά, αλλά αν έχεις αυτογνωσία, το καταλαβαίνεις την ίδια στιγμή που πάνε να σε εκμεταλλευτούν». 

Αυτή είναι η Ελένη Φουρέιρα που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε και εμείς στη Λισαβόνα. Ένας άνθρωπος που όποτε σε συναντούσε σε αγκάλιαζε και σε ευχαριστούσε που έκανες τόσα χιλιόμετρα για να την υποστηρίξεις. Μία άψογη επαγγελματίας, που ήξερε ακριβώς για ποιο λόγο ήταν στη Λισαβόνα και ήταν αποφασισμένη να δώσει το 100% των δυνατοτήτων της για να επιτύχει. Σε ευχαριστούμε Ελένη για τις στιγμές που μας χάρισες!

About The Author

You May Also Like

More From Author

6Comments

Add yours
  1. 1
    nan

    Δεν κατάλαβα βέβαια από τη συνέντευξη πως δικαιολόγησε και αν δικαιολόγησε ή έστω σχολίασε το θέμα αυτό, το περιστατικό με το σύμβολο του Αλβανικού αετού που έκανε με τον Αλβανό εκπρόσωπο…

    • 2
      Aris

      Το αναφέρει και εννοεί ότι δεν το κάνε κακοπροέρετα και βρήκαν ευκαιρία τα media να την κατηγορήσουν .. και εσύ χαβά σου για τον αλβανικό αετό… πόσος ρατσισμός πια

      • 3
        St.

        Σας έχουν πει μια λέξη & την έχετε κάνει λάστιχο. Ανοιξτε κανέναν Μπαμπινιώτη μπας & ξεστραβωθείτε. Μάθετε τι εστί ο όρος ρατσισμός & αφήστε τις βαρύγδουπες ατάκες στη άκρη.
        Ο σχηματισμός του αλβανικού αετού δεν είναι απλά ένας σχηματισμός με τα χέρια, συμβολίζει τον αλβανικό αλυτρωτισμό.
        Η δε Φουρειρα προφανώς απο βλακεία & άγνοια φωτογραφήθηκε έτσι.
        Και μπορεί να δήλωνε οτι κατάγεται από το Μεξικό, αλλά γνώριζαν μέχρι & οι πέτρες την πραγματική της καταγωγή (τουτέστιν είχε η ίδια κόμπλεξ με την καταγωγή της) & απ ότι είδαμε όλοι μας, αυτό δεν σταθηκε εμπόδιο για να κάνει καριέρα στην Ελλάδα, οπότε κόψτε τις χαζομάρες περι ρατσισμού.

      • 4
        nan

        Ρε άνθρωπε απορία εξέφρασα αν σχολίασε κάτι επι του προκειμένου. Να δω πως το χειρίστηκε ήθελα! Ειπα εγώ τίποτα περί ρατσισμού; Πω πω πω, τι κακή προαίρεση είναι αυτή; Λες και με ξέρεις! Κούλαρε, μην πάθεις και τίποτα!!!

  2. 6
    Νίκος - Αθήνα

    Επειδή ακούγονται πάρα πολλές βλακείες και επειδή δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες (διότι διαιωνίζεται και η βλακεία σ’ αυτή τη χώρα, βλακεία η οποία είναι τόσο πηχτή πια που μπορείς να την κόψεις με το μαχαίρι), ας πούμε τα εξής:
    α) Το ΡΙΚ, σε σύγκριση με την ανίκανη, μικροαστική, επαρχιωτική και, εν πολλοίς, αποτυχημένη ΕΡΤ, λειτούργησε με τέτοια οργάνωση και επαγγελματισμό που, προσωπικά, με αφήνει χαλκοπράσινο από ζήλεια και βαθύτατα θλιμμένο.
    β) Η Ελένη Φουρέιρα, εν συγκρίσει με τη Γιάννα Τερζή η οποία σε όλες τις συνεντεύξεις έβγαζε ένα διακριτικό άρωμα ντιβισμού, τύπου “μόλις-ήρθε-από-την-Αμερική-η-μεγάλη-σταρ-που-αυτός-ο-διαγωνισμός-περίμενε-ούτως-ώστε-να-ευλογηθεί”, ήταν η προσωποποίηση του αυθεντικού, καθ’ολοκληρίαν προσιτού, επικοινωνιακού χαρίσματος. Όσο για το χάρισμά της να σταθεί επάξια στη σκηνή της Eurovision, η δεύτερη θέση τα λέει όλα.
    γ) Τέλος, σε όσους ακόμα ηλιθιωδώς αναφέρουν ότι η Ελένη Φουρέιρα έκρυψε την καταγωγή της, ντράπηκε για την καταγωγή της, ανέφερε Μεξικά, Βραζιλίες κτλ, έχω να πω το εξής: όταν μια κοινωνία όπως η ελληνική είναι τόσο ηλιθιωδώς μικρόνοη, μικροαστική, επαρχιωτική, και ρατσιστική, τόσο πολύ που ακόμα και οι “καθαρόαιμοι” Έλληνες πρέπει να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν από τις φατρίες, τις οικογενειοκρατίες, τους μικροκομματισμούς, και την απίστευτη διαφθορά και αναξιοκρατία, τότε ένας άνθρωπος που η καταγωγή του απειλεί να του κλείσει όλες τις πόρτες του μέλλοντος ΦΥΣΙΚΑ και θα πει ψέμματα διότι δεν έχει άλλα περιθώρια επιλογής. Το γεγονός ότι η Ελένη Φουρέιρα αναγκάστηκε να πει ψέμματα αντανακλά ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ μιζέρια και ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ηλιθιότητα, μια ηλιθιότητα η οποία έχει διαποτίσει μέχρι και το τελευταίο κύτταρό μας. Ας κοιτάξουμε λοιπόν τη δική μας καμπούρα, τα δικά μας ανίερα ψέμματα που αναπαράγουμε μεταξύ μας, τη δική μας ανικανότητα να εκσυγχρονιστούμε και να κάνουμε αυτή τη χώρα από μεσανατολικής αιθητικής μπανανία (μόνο τις πόλεις μας να δει κανείς και να τις συγκρίνει με τη Λισαβόνα ή τη Μαδρίτη, θα καταλάβει πολλά…) σε κάτι έστω υποφερτά βαλκανοβλαχομπαρόκ ευρωπαϊκό κι ας αφήσουμε την Ελένη Φουρέιρα στην ησυχία της.

Comments are closed.