Η τηλεθέαση του διαγωνισμού σε αρκετές χώρες

Η τηλεθέαση του διαγωνισμού σε αρκετές χώρες

Άλλη μία Eurovision αποτελεί παρελθόν και φυσικά οι τηλεθεατές που συντονίστηκαν στο πρόγραμμα ανά χώρα ήταν αρκετοί. Σε άλλες χώρες η τηλεθέαση αυξήθηκε ενώ δεν είναι λίγες κι αυτές όπου είδαν μεγάλη μείωση στον αριθμό των τηλεθεατών. Επίσης κάποιες χώρες επέλεξαν να μην δημοσιεύσουν την τηλεθέαση του διαγωνισμού. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις περιπτώσεις που έχουν δώσει στοιχεία στην δημοσιότητα:

Σουηδία

Στην Σουηδία τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά από άποψη τηλεθέασης. Ο τελικός ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος σε τηλεθέαση τα τελευταία 20 χρόνια, με πρώτο να είναι το 2010 όπου η χώρα δεν είχε προκριθεί από τον ημιτελικό. Τον τελικό παρακολούθησαν 266.000 λιγότεροι τηλεθεατές, με τον διαγωνισμό να είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο πρόγραμμα. Λογικά η φετινή συμμετοχή του Benjamin Ingrosso δεν ενθουσίασε και τόσο τους Σουηδούς, όσο κι αν πλασαρίστηκε ψηλά στις επιτροπές.

  • Πρώτος ημιτελικός – 838,000
  • Δεύτερος ημιτελικός – 1,500,000
  • Τελικός – 2,583,000

Δανία

Στον αντίποδα αύξηση υπήρξε στην Δανία καθώς η τηλεθέαση ήταν η υψηλότερη από τότε που διοργανώθηκε ο διαγωνισμός στην χώρα. Η πρόκριση του Rasmussen και οι υψηλές προσδοκίες για το Higher Ground βοήθησαν ώστε να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον στην χώρα.

  • Πρώτος ημιτελικός– 409,000
  • Δεύτερος ημιτελικός – 735,000
  • Τελικός – 1,131,000 

Ιρλανδία

Αύξηση του ενδιαφέροντος υπήρξε και στην Ιρλανδία με την πρόκριση της χώρας μετά από αρκετά χρόνια. 690.000 παρακολούθησαν τον τελικό, το οποίο είναι το υψηλότερo νούμερο από το 2013 που η χώρα είχε προκριθεί για τελευταία φορά.

Πολωνία

Εκπληκτική πτώση σε τηλεθέαση είχε ο διαγωνισμός για την Πολωνία. 1.400.000 είδαν τον φετινό μεγάλο τελικό ενώ πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν 2.700.000. Ο αποκλεισμός φαίνεται ότι κόστισε πολύ στους Πολωνούς ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι ο τελικός είναι ο χαμηλότερος σε τηλεθέαση ever.

Φινλανδία

Αύξηση και για την Φινλανδία κι από ότι φάνηκε οι τηλεθεατές περίμεναν ένα καλό αποτέλεσμα από την δημοφιλή Saara Aalto. Σχεδόν 1 εκατομμύριο (976,000 τηλεθεατές) ήταν ο μέσος όρος τηλεθέασης του τελικού, όπου είναι ο υψηλότερος από τότε που είχε προκριθεί η χώρα για τελευταία φορά, δηλαδή το 2014 με τους Softengine.

Εσθονία

Η πρόκριση της Elina, μετά από δύο χρονιές αποκλεισμών, έφερε περισσότερους τηλεθεατές και για την Εσθονία. 257.000 ήταν οι φετινοί τηλεθεατές ενώ πέρυσι ήταν πολύ πιο κάτω από 200.000.

Ολλανδία

Χαμηλότερη τηλεθέαση για την Ολλανδία και πολλοί την αποδίδουν στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του εκπροσώπου της Waylon. Χαρακτηριστικά 1 εκατομμύριο λιγότεροι τηλεθεατές συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τον φετινό διαγωνισμό.

  • Πρώτος ημιτελικός – 1,097,000
  • Δεύτερος ημιτελικός – 2,643,000
  • Τελικός – 3,021,000

Σερβία

Πολύ καλύτερα τα πράγματα και στην Σερβία. Η χώρα σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση μετά από το 2008 που ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι. 2,262,000 ήταν οι τηλεθεατές φέτος ενώ πέρυσι 660,000. Από ότι φαίνεται η φετινή συμμετοχή των Sanja Ilic & Balkanika συγκίνησε τους Σέρβους.

Ουγγαρία

Μεγάλη μείωση υπήρχε στο ενδιαφέρον των Ούγγρων για την φετινή συμμετοχή τους. Μόνο 403,559 τηλεθεατές παρακολούθησαν τον φετινό τελικό όταν το περσινό αντίστοιχο νούμερο ήταν κοντά στις 800.000.

Αυστρία: περίπου 1.000.000 τηλεθεατές (59% ποσοστό τηλεθέασης), περισσότεροι τηλεθεατές από πέρυσι

Ισραήλ: 1.050.000 (59,4%), φυσικό κι επόμενο να σημειώσει αύξηση αφού η Netta ήταν από την αρχή το μεγάλο φαβορί για την νίκη

Νορβηγία: 1.370.000 με το συντριπτικό (84%)-οι ελπίδες για την δεύτερη νίκη του Alexander Rybak προκάλεσε τρομερή αύξηση στην τηλεθέαση

Σλοβενία: το ενδιαφέρον παρέμεινε μικρό παρά την πρόκριση της Lea Sirk στον τελικό 233.800 (12,4%)

Η.Π.Α.

Σταθερή άνοδος υπάρχει κι από την πλευρά των Η.Π.Α. που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μετέδωσε ζωντανά τον διαγωνισμό μέσω της Logo Tv. To 2016 52.000 τηλεθεατές, το 2017 64.000 τηλεθεατές ενώ φέτος 74.000. Μπορεί η Eurovision να μην είναι τόσο δημοφιλής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο σταδιακά όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον θεσμό.

Συμπέρασμα: Φυσικά όλο και περισσότεροι τηλεθεατές θα συντονιστούν αν προκριθεί η χώρα τους στον τελικό. Ωστόσο υπάρχουν και οι εξαιρέσεις κι έχουν να κάνουν με το είδος του τραγουδιού που εκπροσωπεί την κάθε χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ουγγαρία, η οποία από το 2011 μετρά μόνο προκρίσεις. Φέτος όμως δεν υπήρξαν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης καθώς η συμμετοχή απευθυνόταν περισσότερο σε ένα πιο ιδαίτερο κοινό που έχει τέτοια ακούσματα.

Από την άλλη η Σερβία είδε θεαματική αύξηση στην τηλεθέαση που ήταν η μεγαλύτερη από το 2008. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι η χώρα προκρίθηκε στον Μεγάλο Τελικό αφού κι άλλες χρονιές έχει καταφέρει να προκριθεί. Η Σερβία επέστρεψε στους ήχους της με ένα άκρως βαλκανικό τραγούδι κι από ότι φαίνεται οι τηλεθεατές ήθελαν να δούνε την συμμετοχή της χώρας τους.

Τέλος πολλές φορές το αυξημένο ενδιαφέρον έχει να κάνει και με τόσο πόσο γνωστό είναι το όνομα που εκπροσωπεί μία χώρα όπως η Νορβηγία με τον Alexander Rybak.

Για την τηλεθέαση Ελλάδας, Κύπρου αλλά και των Big 5 μαζί με την Πορτογαλία θυμηθείτε τα άρθρα μας στα παρακάτω link: Ελλάδα, Κύπρος και Big 5.

 

3 σκέψεις για το “Η τηλεθέαση του διαγωνισμού σε αρκετές χώρες

  1. Μόλις κυκλοφόρησε η Stand-in Rehearsal της Ελλάδας. Εξαρχής ήταν προγραμματισμένο ότι είδαμε στο τέλος, με μικρές διορθώσεις. Εν τέλει η κατασκευή στο βάθος της σκηνής μπορούσε να κινηθεί και να αλλάξει σχήμα, πράγμα που δεν έγινε ποτέ στον κανονικό διαγωνισμό.
    https://www.youtube.com/watch?v=rxpGIOnSw5g

    1. Oxi, απλά ο τυραννόσαυρος τοποθετήθηκε την τελευταία στιγμή. Όλα τα τμήματα της σκηνής (εκτός προβολέων) ήταν ακίνητα.
      Η Stand-in Rehearsal μαρτυρεί/επιβεβαιώνει οτί αυτό ήταν από την αρχή το concept της σκηνικής παρουσίας.
      Οι δικοί μας όταν έφτασαν εκεί ζήτησαν να κάνουν προβολές πάνω στο φόρεμα ή να το κάνουν μπλε & να ξεβάφει, αλλά έφαγαν άκυρο γιατί έπρεπε οι ίδιοι να φέρουν ειδικό προβολέα & δεύτερον, κάτι ανάλογο θα το έκανε ήδη η Εσθονία.
      Στη 2η πρόβα σκεφτηκαν & ζήτησαν το λέιζερ, οπως πχ δείχνει μια εικόνα που δημοσίευσε ο Γιάννης Πουλόπουλος. Από την παραγωγή τους είπαν οκ, φερτε το, αλλά δεν είχαν τα χρήματα. Και στο τέλος έκαναν αυτό με τα φώτα στο χέρι της Τερζή. Αυτά εννοούν τελικά ότι ήταν τα άκυρα που έφαγαν. Όσο για το τελωνείο, υποτίθεται είχε παραγγείλει η Αμερικάνα πυροτεχνήματα από την Αμερική, & τελικά έβαλαν άλλα.

    2. Και μείς τρώγαμε το παραμύθι για τελωνεία. Καλό ξεκαβάλημα να ευχηθώ στη Γιάννα. Νο1 το τραγουδι στην Ελλάδα αλλά για την δουλεία που πήγαινε α πε τυ χε. Τέλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.