Παρασκήνια 2017: H Demy με ντεμί τραγούδι, ολόγραμμα και μπουρμπουλήθρες.

Παρασκήνια 2017: H Demy με ντεμί τραγούδι, ολόγραμμα και μπουρμπουλήθρες.

Οι “μνηστήρες” της ελληνικής εκπροσώπησης

Νωρίς νωρίς, ήδη από τον Ιούνιο (21/6) και μετά το φιάσκο των Argo, η Demy (Δήμητρα Παπαδέα) επιβεβαίωσε την έντονη φήμη (σύμφωνα με το E TV), ότι ενδέχεται να γίνει κρούση από την ΕΡΤ στον Δημήτρη Κοντόπουλο και τον Φωκά Ευαγγελινό, ώστε να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, άρα ότι και η ίδια βρίσκεται σε συζητήσεις. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως ο Λάμπης Ταγματάρχης απάλλαξε των καθηκόντων του (ως προς το κομμάτι της Γιουροβίζιον και μόνο) τον Διονύση Τσακνή. Επιθυμία εξέφρασε ο Τόνυ Σφήνος, ο Λευτέρης Πανταζής με χορευτικό τραγούδι, αλλά και η Έλενα Παπαρίζου, αν βρισκόταν καλό τραγούδι, δήλωση που δόθηκε σε εκπομπή του Θέμη Γεωργαντά στο ΜΑD στις 31/7. Το όνομα της τελευταίας επανήλθε ακόμα πιο δυναμικά στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα της επίσημης επιβεβαίωσης από την ΕΡΤ ότι θα συμμετάσχει, όταν ο Θέμης Γεωργαντάς είπε στο πρωινό του ΑΝΤ1 πως όντως βρίσκεται σε συζητήσεις, καθότι επιθυμεί μια τρίτη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Κι ενώ η ΕΡΤ έσπευσε να αρνηθεί οποιαδήποτε επαφή με την Έλενα Παπαρίζου, διέρρευσε στις 11/11 το όνομα του Απόστολου Ψυχράμη (νικητή του Eurostar Vodafone το 2004, πριν γίνει η απευθείας ανάθεση στον Σάκη Ρουβά κι εκτοπιστεί στα φωνητικά), με συνθέτη τον Στέφανο Κορκολή, το όνομα του οποίου ακουγόταν συχνά σε προηγούμενες δεκαετίες. Κι ενώ μέσα από την ΕΡΤ άφηναν να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην γίνει ανάθεση, αλλά ανοιχτός τελικός, στις 15/11 ο DJ Kon Cept και η Τζωρτζίνα Καραχάλιου διέρρευσαν ότι έχουν έτοιμο τραγούδι, με τη σύμφωνη γνώμη και της εταιρείας τους, της Ηeaven, κι ότι είναι έτοιμοι να κερδίσουν τον ελληνικό τελικό. Λίγες μέρες μετά εξέφρασε επιθυμία να εκπροσωπήσει τη χώρα και ο … Δημήτρης Παλαιολόγου. Στις 22/11: «Αν είναι όλα σωστά, θα πάω στη Eurovision» (Demy).

Demy, Stereo Soul και Τζωρτζίνα στην τελική ευθεία

Στις 16/12 διέρρευσε ότι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της Έλενας Παπαρίζου στο «Τhe Voice» του ΣΚΑΙ, αλλά και άλλα σχέδια που είχε, δεν την οδήγησαν τελικά σε συμφωνία με την ΕΡΤ («η επαφή της με την ΕΡΤ οδηγείται σε ναυάγιο» έλεγε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, «όμως έχει κλειδώσει ένα νέο όνομα στις υποψηφιότητες για τον ελληνικό τελικό»). Την ίδια μέρα δήλωσε ότι θα ήθελε να πάει με χορευτικό τραγούδι η… Ιρένε Τροστ, ενώ την επόμενη οι Stereo Soul (Παναγιώτης Πάλλης, Bradley White Dale) είπαν ότι έχουν υποβάλει κάποια τραγούδια στην ΕΡΤ, η οποία αποφάσισε να στραφεί τελικά σε εσωτερική επιλογή για εξοικονόμηση χρημάτων τα οποία θα διέθετε για προώθηση του νικητήριου τραγουδιού. Κι ενώ οι φήμες οργίαζαν (3/1) για το ποια ονόματα συνέχιζαν στην κούρσα επιλογής καλλιτέχνη (με επικρατέστερους την Demy, τους Stereo Soul και ένα όνομα κάποιας καλλιτέχνιδας που δεν διέρρεε), η μεν Τζωρτζίνα δήλωσε ότι είναι ακόμα εντός, η δε Φιόνα Τζαβάρα αρνήθηκε τις φήμες που ήθελαν να της έχει γίνει κρούση. Λίγες μέρες μετά γράφτηκε ότι Demy & Stereo Soul θα ερμηνεύσουν από δύο τραγούδια ο καθένας.

Άλλοι θέλουν, άλλοι όμως όχι

Ο Γιώργος Γιασεμής για ενδεχόμενη εκπροσώπηση της Βουλγαρίας έλεγε τότε: «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να εκπροσωπήσω ένα άλλο κράτος πέρα από τη χώρα μου. Και επειδή αγαπάω την Ελλάδα και είμαι ρομαντικός, το τραγούδι που θα ήθελα να πάω στη Γιουροβίζιον θα ήταν ένα τραγούδι που δεν θα ήθελαν και δεν θα με άφηναν να το κάνω». Από την πλευρά της η Σοφία Αρβανίτη δήλωσε: «Ναι, θα πήγαινα. Για ένα μόνο λόγο. Όταν βγαίνουν οι σημαίες των χωρών, και έβλεπα στο FΥROM το Macedonia, θα έπαιρνα ένα σπρέι να σβήσω το ‘Μακεδονία’». Φουρέιρα: Εγώ έκανα την πρόταση να πάω, δεν τη δέχτηκε η ΕΡΤ. Άλλες δηλώσεις: «δεν έχω άχτι να πάω στη Γιουροβίζιον» (Τάμτα), Εκτός από τα αθλητικά και αυτή την ανοησία που λέγεται Γιουροβίζιον τα οποία απευθύνονται στην Ελλάδα του τσιφτετελιού και του χαβαλέ, οφείλει (η ΕΡΤ) και λίγη τέχνη (Νίκος Ψαρράς), «Θα μου άρεσε να συμμετάσχω ξανά» (Ήβη Αδάμου), «Η Γιουροβίζιον μού έχει αφήσει ένα φόβο μέσα μου. Ήμουν άγουρη και άπειρη τότε (Josephine). Και ένα ευτράπελο σχόλιο από την Κατερίνα Καινούργιου (για τον λυράρη των Argo): «Ο Λιανός πήγε στη Γιουροβίζιον κι έπαιξε λύρα!!!». Κάποια στιγμή ακούστηκε πως «Η Καλομοίρα έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση της ΕΡΤ για πιθανή εκπροσώπηση στη Eurovision». Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχουν οι παλινωδίες της Καλομοίρας: «Δεν είμαι σίγουρη αν θα πήγαινα ξανά», «Θα ξαναπήγαινα αν άκουγα κάτι και με ξετρέλαινε», «Η Γιουροβίζιον έχει μείνει μέσα μου σαν ένα πολύχρωμο όνειρο», «Η Eurovision δεν είναι στα σχέδια μου γι’αυτόν τον χρόνο, νομίζω πως η Demy θα ήταν εκπληκτική».

Το δελτίο Τύπου της ΕΡΤ

Τελικά στις 13/1, μετά από ένα άρθρο στο Newsit του Γρηγόρη Μελά, ο οποίος είχε όλες τις αποκλειστικότητες, ήρθε το επίσημο δελτίο Τύπου από την ΕΡΤ, με τίτλο: «Η Ντέμυ πάει Γιουροβίζιον!!!!», μαζί με τους Κοντόπουλο και Ευαγγελινό, ενώ υποσχέθηκε σε ειδική εκπομπή να μεταδώσει οπτικοποιημένα τα τρία υποψήφια τραγούδια που θα τεθούν σε ψηφοφορία από το τηλεοπτικό και διαδικτυακό κοινό. Μάλιστα ακούστηκε πως το πρώτο είναι μπαλάντα, το δεύτερο χορευτικό και το τρίτο έκπληξη και πως θα ψήφιζε μόνο το κοινό. Τα φιλμάκια γυρίστηκαν σε Ελλάδα και Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Οδησσό, μια πόλη με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, κάτι που σχολιάστηκε και θετικά και αρνητικά. Σύμφωνα με την εκπομπή «Φτιάξε Καφέ Να Στα Πω», το αεροπλάνο της ελληνικής αποστολής ήταν να προσγειωθεί στο Κίεβο, να αλλάξει πτήση και να κατευθυνθεί στην Οδησσό για τα γυρίσματα των κλιπ. Λόγω όμως των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του χιονιού, το αεροπλάνο από το Κίεβο προς την Οδησσό αναγκάστηκε να επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα. Το πανέμορφο κοκκινο φόρεμα είχε φορέσει παλαιότερα σε πάρτυ η Κατερίνα Στικούδη. Η αδερφή της Demy, Ρώμη Παπαδέα, θα έγραφε τους στίχους για τα δύο από τα τρία τραγούδια, μεταξύ των οποίων αυτό που νίκησε τελικά, με δεύτερο στιχουργό τον John Ballard. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μπήκε στην επιτροπή της ΕΡΤ το 2014, έχοντας γράψει στίχους για ελάχιστα τραγούδια. Η συνέντευξη Τύπου έγινε στις 19 Ιανουαρίου. Για μια ακόμα φορά αναλαμβάνει η Panik Records. Η ελληνική βερσιόν έχει τον τίτλο «Όσο ζω». Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε Ελλάδα (#3), Κύπρο και Σκανδιναβία. Το CD της ίδιας της Γιουροβίζιον, ίσως λόγω της δημοφιλίας της Demy, ανέβηκε στο #12 των ελληνικών charts. Επιπροσθέτως, Stereo Soul, Giorgina & Dj KonCept ευχήθηκαν καλή επιτυχία στη Demy, όταν έμαθαν ότι τελικά θα γίνει ανάθεση. Οι πρώτοι έσπευσαν να γράψουν: «Stereo Soul, Eurovision 2018?». Το τρέιλερ του επερχόμενου ελληνικού τελικού έδειχνε τους παρουσιαστές και την Demy μέσα σε αυτοκίνητο.

Ο εθνικός τελικός με αλλαγή παρουσιαστή

            Ο (μουντός και βαρετός) τελικός, με τίτλο: “Ψήφισε το τραγούδι”, έλαβε χώρα στις 6 Μαρτίου στις 22.00, στο στούντιο C της ΕΡΤ, με παρουσιαστές τη δημοσιογράφο-αθλητικογράφο Έλενα Μπουζαλά και τον ηθοποιό Αντώνη Λουδάρο, ο οποίος πήγε και στο Κίεβο, για να στηρίξει την ελληνική συμμετοχή. Μετείχαν ως καλεσμένοι οι εκπρόσωποι της Κύπρου και της Μολδαβίας (η οποία εκτίμησε τη φιλοξενία, δίνοντας 7 στην τηλεψηφοφορία της). Αντί για 100% τηλεψηφοφορία, το 30% δόθηκε – για πρώτη φορά – σε επιτροπές των Ελλήνων της διασποράς (Βέλγιο, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Μόναχο, Νυρεμβέργη, Αρμενία, Ιταλία, Αυστρία, Ουκρανία), προκαλώντας ερωτηματικά ως προς τη διαδικασία επιλογής τους και το γεγονός ότι αγνοήθηκαν σημαντικές ελληνικές κοινότητες, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας ή της Σουηδίας. Τα έσοδα από τις κλήσεις δόθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Φαινόταν από την αρχή ποιο τραγούδι θα κέρδιζε, μολονότι η υποδοχή και των τριών ήταν μάλλον χλιαρή, κάνοντας την Ελλάδα να πέφτει στα στοιχήματα. Όλως τυχαίως διέρρευσε ένα promo video του “This is love”, με αρχικό τίτλο “La, la, love” (βλ. CYP 12), που δήθεν έκανε τον Δημήτρη Κοντόπουλο να στεναχωρηθεί πάρα πολύ (λες και ανταγωνιζόταν κάποιον άλλο συνθέτη). Εάν πραγματικά ήθελε fair play, θα έπρεπε να δοθούν στην κυκλοφορία και δύο άλλα τραγούδια, για να εξοικειωθεί ο κόσμος, όπως επεσήμαναν άνθρωποι του χώρου. Το τραγούδι ανέβηκε στο YouTube αλλά γρήγορα κατέβηκε και πρόβαλε να κάνει μόνο 533 views, ωστόσο ο ντόρος και η αναπαραγωγή έγιναν. Μέχρι κι ο πατέρας της επιστρατεύτηκε, για να της ευχηθεί τα καλύτερα, με την Demy να παριστάνει την έκπληκτη και τη συγκινημένη. Την επιλογή ήταν να παρουσιάσει ο Γιώργος Καπουτζίδης, όμως είχε κανονίσει από καιρό να παρακολουθήσει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Βελιγράδι, οπότε πρότεινε τον συνάδελφό του Αντώνη Λουδάρο.

Το φόρεμα υπερπαραγωγή. Ο απόηχος της βραδιάς

Σχολιάστηκαν ιδιαίτερα το ροζ φόρεμα της παρουσιάστριας. που ράφτηκε ειδικά για εκείνη, δια χειρός Λένας Κατσανίδου, με τον φιόγκο («Έκλεψε τη ‘δόξα’ της Γιουροβίζιον», «Ντύσου κι εσύ Μπουζαλά, μπορείς!», «Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του γούστου», «Επικό σύνολο σε φούξια και κόκκινες αποχρώσεις με φραμπαλά») και τα τεχνικά λάθη (αδυνατούσαν να «συνδεθούν» με Γερμανία και Αυστρία, παρόλο που οι συνδέσεις αυτές μέσω Skype ήταν μαγνητοσκοπημένες). Η τηλεθέαση ήταν 6, 6 στο γενικό και 5, 5 στο νεανικό κοινό. Κάποιοι είδαν ομοιότητες στο look της Μπουζιαλά με ένα… θηλυκό ευχούλη. Η παρουσιάστρια, πάντως, έγραψε στα social media: «Λένα Κατσανίδου το σύνολο ήταν αυτό που έπρεπε, big big thank u». Τα κείμενα έγραψε ο Γιώργος Φραντζεσκάκης. Μερικές αντιδράσεις: «Του Κουτρούλη ο γάμος» (Νίκος Αποστολόπουλος), «Από τη στιγμή που υπηρχε το Survivor, θα θυμόμουν ότι επέλεξαν στην ΕΡΤ για τη Γιουροβίζιον;» (Ελένη Μενεγάκη). Σε σχόλιο ότι ο τελικός ήταν σαν να βγήκε από άλλη δεκαετία, ο Αντώνης Λουδάρος απολογήθηκε ότι έπρεπε να βγει «φτωχός» λόγω της ελληνικής φτώχειας, ενώ πρόσθεσε πως προσπάθησε να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά του, αφού οι πρόβες έγιναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα: “τεχνικά λάθη γίνανε, εδώ και στα όσκαρ έγιναν λάθη…” . Άλλα σχόλια στα media: «Το ζευγάρι της χρονιάς με τη Σία Λιαροπούλου», «Ανέμπνευστο, παλιακό, δεν είχε γούστο», «Μοιάζει στο Gloria των Cascada».

Οι πρώιμες δηλώσεις της Demy

Αμέσως μετά τον τελικό η Demy έλεγε: «Το τραγούδι συνδυάζει με πολύ ωραίο τρόπο όλα αυτά που θα ήθελα. Έχει και συναίσθημα μέσα και μπορείς να το βγάλεις και ερμηνευτικά, είναι και dance στα σημεία που πρέπει, έχει τη συμφωνική της ΕΡΤ στη γέφυρα, είναι ένα κομμάτι που τα έχει όλα. Δεν έχω φόβο, είναι άγχος γιατί έχω συναίσθηση της βαρύτητας και του βάρους αυτού που φέρει μια τέτοια συμμετοχή, αλλά επειδή κάνουμε ψυχαγωγία και για τον κόσμο που το βλέπει, αλλά και για εμάς, κάνουμε αυτό που αγαπάμε, πρέπει να μην το σοβαρεύουμε και στο μυαλό μας πιο πολύ…», «Είμαι προετοιμασμένη για τα καλά, τα κακά, ακόμα και τ’ άδικα και τ’ ανούσια» και «Δεν θα επηρεαστώ από όσους με περιμένουν στη γωνία». Ερωτηθείσα η Φωτεινή Βελεσιώτου απάντησε: Την κυρία δεν την ξέρω. Σέβομαι το έργο της. Είμαι εναντίον του θεσμού αυτού.

Τι έγινε με τον αρχικό αντικαταστάτη-παρουσιαστή;

Ξέσπασε και ξεσπάθωσε ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ο οποίος υποτίθεται ότι θα παρουσίαζε τον εθνικό τελικό: «Το έμαθα από τα μέσα, συγκεκριμένα από κάποια sites, είχα κάνει κάποια ραντεβού… με τον Διονύση και το επιτελείο του και μου είχε ειπωθεί ότι θα είμαι και στον τελικό και έμαθα ότι θα είναι ο Αντώνης… τον Αντώνη τον αγαπώ και είναι ένα ταλαντούχο πλάσμα, εγώ σήμερα το πληροφορήθηκα που με πήραν κάποιοι συνάδερφοί σας τηλέφωνο, πριν από κάποιες ώρες… δεν ξέρω τι να σας πω… Πήρα τηλέφωνο, αλλά δεν είχα ανταπόκριση… δηλαδή αναπάντητες κλήσεις παντού, δεν ξέρω τι έγινε, περίμενα κάποια απάντηση, γιατί είχε γίνει το ραντεβού και μου είχαν πει ότι θα κάνω συμπαρουσίαση και θα έχω παρτενέρ…».

Αντιδράσεων συνέχεια…

O Νάσος Γουμενίδης «κατακεραύνωσε» τον εθνικό τελικό: “Η νερόβραστη Γιουροβίζιον… ο μπλαζέ Κοντόπουλος… και το styling σοβιέτ! Να ξεκινήσουμε με τους παρουσιαστές; Δυο άνθρωποι εκτός τόπου και χρόνου. Με στάιλινγκ κατευθείαν από τη Σοβιετική Ένωση (λέτε να είναι φόρος τιμής στο Κίεβο που φιλοξενεί το διαγωνισμό;) και λόγο που δε θυμίζει σε τίποτα νεανικό υπερθέαμα, κάνουν το τηλεοπτικό κοινό να αναφωνεί «που είσαι Καπουτζίδη;;». Όσο για το φετινό ελληνικό team; Ένας Δημήτρης Κοντόπουλος μπλαζέ και από άλλο ανέκδοτο, μία νερόβραστη Ντέμυ που έκλαιγε σε κάθε ζωντανή σύνδεση και ένας αξιοπρεπής Φωκάς Ευαγγελινός να προσπαθεί να συμμαζέψει ότι μπορεί. Όσο για τα τραγούδια; Είναι πράγματι αξιοπερίεργο πως ενώ η Ντέμυ έχει πει απο το 2011 μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής δισκογραφίας, ερμήνευσε αυτά τα τρία αδιάφορα σαχλοποπ τραγουδάκια. Όσο για τον Κοντόπουλο; Δεν εξηγείται αλλιώς. Μάλλον οι Ρώσοι πληρώνουν πολλά περισσότερα […]. Κερασάκι στην τούρτα; Το σκηνικό από κόντρα πλακέ, που ένας να αφήσει ανοιχτή μια πόρτα και να κάνει ρεύμα, θα γκρεμιστεί ολόκληρο. […]Συγχαρητήρια στην ΕΡΤ και την Panik που μια τέτοια περίεργη στιγμή για την Ελλάδα επέλεξαν την Οδησσό (;;;) για τα γυρίσματα του ελληνικού βίντεο κλιπ, χρησιμοποιώντας απλά για γεμίσματα, κάποια σκόρπια πλάνα από το κέντρο της Αθήνας. Ας ελπίσουμε του χρόνου οι ιθύνοντες να μην επιλέξουν τη λίμνη Ταγκανίκα”ασφ. H EΡΤ το δίωρο του ελληνικού τελικού κατάφερε να συγκεντρώσει στο γενικό σύνολο μόλις το 7% της τηλεθέασης και στα νεανικά κοινά έκανε 5,3%.

Ατελείωτων δηλώσεων συνέχεια. Παραλειπόμενα και στήριξη.

Η ανάθεση από την ΕΡΤ έγινε στον Δημήτρη Κοντόπουλο και τον Φωκά Ευαγγελινό, των οποίων πρόταση ήταν η Demy. Η ΕΡΤ άκουσε πολλά τραγούδια, για να φθάσει σε αυτήν επιλογή. Αρχηγός αποστολής ορίστηκε ο Παναγιώτης Τσολιάς. Ακούστηκε επίσης πως μόνο εάν ήταν στον σχολιασμό και η Μαρία Κοζάκου θα δεχόταν ο Γιώργος Καπουτζίδης. Ο Λάμπης Ταγματάρχης χαρακτήρισε ως «Εθνική Ελλάδος» τους συντελεστές και ενημέρωσε πως για πρώτη φορά η ΕΡΤ δεν θα πληρώσει τίποτα για τη συμμετοχή, αφού όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από τους χορηγούς. Θα πληρώσει μόνο 600 € για τα έξοδα του συμβολαιογράφου. Μερικές δηλώσεις: “Θα κάνει το καλύτερο δυνατό για μία όμορφη και αξιοπρεπή εμφάνιση στον διαγωνισμό (Φωκάς Ευαγγελινός), “Το κομμάτι που θα μας εκπροσωπήσει στο Κίεβο να είναι καλά δεμένο με αυτό που θα ετοιμάσει ο Φωκάς” (Δημήτρης Κοντόπουλος), “Αγαπώ και τα τρία τραγούδια και νοιώθω απόλυτα ασφαλής εξαιτίας της ομάδας με την οποία συμμετέχω [… ] Μια μικρή αγάπη για ένα από τα τρία τραγούδια έχω” και “Εμπιστεύομαι απολυτα και τυφλά τον Δημήτρη Κοντόπουλο” (Demy). Στις 2/4 πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση επί σκηνής στο «Rising Star». Στην (νέα) ενορχήστρωση βοήθησαν οι Playmen. Ευχές τής έδωσαν ο Sergey Lazarev, η Ani Lorak, αλλά και ο Verka Serduchka, ο οποίος μάλιστα την αποθέωσε στο Euroclub. Στην ηχογράφηση μετείχαν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Γούρια, δώρα, αλλά και βεγγαλικά χαρακτήρισαν τη συνάντηση του ΙΝFΕ με την καλλιτέχνιδα λίγο πριν αναχωρήσει.

Η “θολή” σκηνική παρουσία. Κι άλλες δηλώσεις.

Στη σκηνή ήταν οι χορευτές Ιάσωνας Μανδηλάς (γνωστός από το σήριαλ «οι συμμαθητές» και Μάρκος Γιακουμόγλου (με δασκάλα φωνητικής τη Τζίνα Φωτεινοπούλου-NF GRE 01), ενώ στα φωνητικά βοήθησαν ο Ελληνο-Αυστριακός Πάρις Παρασκευάδης-Πλάνετς, που συμμετείχε στο «The Voice», η Ερασμία Μακρίδη (φωνητικά GRE 19) και η Ευγενία Λιάκου. Ο Φωκάς είχε ήδη το εύρημα, το οποίο θα προσάρμοζε σε όποιο από τα τρία τραγούδια κι αν επιλεγόταν: «Hi-tech Demy μέσα σε νερά και φλόγες!», ήταν ένα σχολιο. Η κακή ανταπόκριση από τα γραφεία στοιχημάτων οδήγησε σε γκρίνιες: «Αλλαγές για να ‘σωθεί’ το τραγούδι». «Θα χαρίσω στο κοινό την καλύτερή μου ερμηνεία», δήλωνε η ίδια η καλλιτέχνιδα, για να προσθέσει «Κάνω όνειρα για διεθνή καριέρα» και «Σταμάτησα νωρίς να διαβάζω τα σχόλια», «Σκοπός μου είναι να εκπροσωπήσω τη χώρα μου με αξιοπρέπεια», «Θέλω να κάνουμε υπερήφανους τους Έλληνες». Η συμμετοχή, αλλά και η πρόκριση στον τελικό χαιρετίστηκε θετικά: «Η Demy ‘πέταξε’ στον τελικό της Eurovision», «Βγήκε στη σκηνή με αέρινη δημιουργία», «Η ποπ πριγκίπισσα στη σκηνή της Γιουροβίζιον», «Η Demy έχει στις αποσκευές πολλή αγάπη». Σε επίσκεψή της σε ελληνικό σχολείο του Κιέβου συγκινήθηκε («Όταν δάκρυσε η Demy»).

 Ο Έλληνας χορηγός. Το τεχνικό πρόβλημα στη Jury final

Εκεί της παρέθεσε δείπνο ο Παντελής Μπούμπουρας, πρόεδρος του ομώνυμου ιδρύματος (και χορηγός της ελληνικής συμμετοχής), μαζί με τον γιό του Σπύρο, στο πολυτελές εστιατόριο Guramma του Κιέβου. Όπως δήλωνε ο ίδιος το μόνο που ήθελε ως αντάλλαγμα ήταν να πιεί η Demy ένα καφέ με τον γιό του… Από την Πέμπτη βρέθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα η Ρώμη Παπαδέα και μία ξαδέρφη της, για να στηρίξουν τη Demy. Στην τελική πρόβα των επιτροπών ερμήνευσε δύο φορές τη συμμετοχή, γιατί τα μικρόφωνα των χορωδών ήταν κλειστά στο μεγαλύτερο μέρος του τραγουδιού. Μια λάθος ρύθμιση δεν άφηνε το “κανάλι” των φωνητικών να βγει στον αέρα, κάτι που γινόταν αντιληπτό μόνο μέσω των monitors. Η αντίδραση της ελληνικής αποστολής ήταν άμεση κι αποφασίστηκε εκ νέου ερμηνεία, αφού ολοκλήρωσαν την εμφάνιση τους και οι 18 χώρες.

Τα ΜΜΕ σχολιάζουν τη Γιουροβίζιον (μέρος α’)

Μετά την κακή θέση, άρχισαν οι εκτιμήσεις: «Οι ‘φίλοι’ πούλησαν τη Demy. Παραδοσιακοί σύμμαχοι μάς γύρισαν την πλάτη», «Πρωτιά για την Πορτογαλία… πανωλεθρία για Ελλάδα και Κύπρο», «Με το ζόρι στον ημιτελικό, 19η στον τελικό». Σχολιάστηκε, φυσικά, το θέμα υγείας του Πορτογάλου Salvador Sobral, ο οποίος ήταν σε λίστα αναμινής για μεταμόσχευση καρδιάς, η διάψευση των προγνωστικών που ήθελαν τον Francesco Gabbani να σαρώνει, καθώς και το γεγονός ότι στις πρόβες εμφανιζόταν η αδελφή του. Κάτι παρόμοιο, εξ όσων γνωρίζουμε, συνέβη το 1988, όπου σε πρόβα της Σουηδίας τραγούδησε η γνωστή rock star και συνθέτης του τραγουδιού Py Bäckman, επειδή ο Tommy Körberg είχε λαρυγγίτιδα, καθώς και μία χορωδός για τη Ρωσία το 2003, όταν η μία από τις tATu υποτίθεται ότι έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Sobral και οι επιθέσεις που δέχθηκε από άλλους καλλιτέχνες. Όπως μαθεύτηκε, είχε στη μέση του δεμένο ολόκληρο μηχανισμό, που στηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς του, γι’ αυτό και φορούσε ένα αρκετά μεγαλύτερο σακάκι από το νούμερο του.

Τα ΜΜΕ σχολιάζουν τη Γιουροβίζιον (μέρος β’)

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τα ΜΜΕ είναι το χρηματικό πρόστιμο ύψους 200.000 Ευρώ που επιβλήθηκε στην Ουκρανία για τις καθυστερήσεις και αναβολές στην προετοιμασία του διαγωνισμού (μάλιστα, όταν παραιτήθηκαν οι executive producers, ακούστηκε ότι Μόσχα και Βερολίνο ήταν έτοιμες για τη διοργάνωση), αλλά και για το γεγονός ότι απαγόρευσε στην εκπρόσωπο της Ρωσίας την είσοδο στη χώρα. Αντίστοιχα στη Ρωσία η EBU απηύθυνε γραπτές συστάσεις, για τη μη παρουσία του εκπροσώπου της ρωσικής τηλεόρασης στη συνάντηση των αρχηγών αποστολών τον Μάρτιο και για την απόσυρσή της από τον διαγωνισμό. Επιβλήθηκε και σε αυτήν πρόστιμο. Φυσικά το Eurovision party που επρόκειτο να γίνει στη Μόσχα ακυρώθηκε. Πρόταση από την Ιρλανδία έγινε στον Johnny Logan, αλλά αρνήθηκε, διότι δεν είχε εμπιστοσύνη στις φωνητικές δυνατότητες του εκπροσώπου της. Συγκίνηση έφερε το αεροπορικό δυστύχημα με τον θάνατο μελών της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού (διάλειμμα ESC 09). Η Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, θεωρώντας το Κίεβο επικίνδυνο προορισμό. Συγκινητική στιγμή ήταν το δακρύβρεχτο μήνυμα του Ofer Nachshon για το κλείσιμο της ισραηλινής τηλεόρασης ΙΒΑ, η οποία τελικά επανήλθε με άλλο όνομα… Σάλο προκάλεσαν τα οπίσθια του Ουκρανού (κι όχι Αυστραλού όπως ακούστηκε αρχικά) φαρσέρ Vitalii Sediuk, μπροστά από την Jamala στο διάλειμμα.

Τι μπορεί να έφταιξε;

     Μολονότι εκπληρώθηκε ένας διακαής πόθος αρκετών φαν να τη δουν στη Γιουροβίζιον, μια σειρά από λόγους καθήλωσαν τη Demy στην 17η θέση: το ανέμπνευστο τραγούδι, η άνευρη ερμηνεία της, το θαμπό 3D ολόγραμμα, η παρουσία ημίγυμνων χορευτών με σαφείς ομοφυλοφιλικές αναφορές. Εκτός ίσως από κάποιους φαν που ονειρεύονται κάθε χρόνο πρωτιές, δόξες και τιμές, οι πάντες έβλεπαν ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν άρεσε, άρα και η θέση που ερχόταν για την Ελλάδα δεν ήταν κι ό, τι καλύτερο. Κάποια στιγμή, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κοντόπουλος δήλωσε ότι δεν πληρώθηκε από την ΕΡΤ και εκνευρίστηκε με τη δημοσιογράφο που τον ρώτησε.

Ο απολογισμός δια στόματος Demy

Η Demy εκ των υστέρων έλεγε: «Αφού κοιμήθηκα μια ολόκληρη μέρα και μια νύχτα, επανήλθα σε ΑΥΤΟ το συναίσθημα και χαμόγελο. Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι, μια μοναδική εμπειρία που ζήσαμε όλη η ομάδα.. με πρόβες, χαρές , ελάχιστο ύπνο, πίεση, ικανοποίηση, απογοητεύσεις, ενθουσιασμό και κυρίως αγάπη γι αυτο που κάναμε! Ακόμα μοιάζει με όνειρο! […] Ήταν η μεγαλύτερη χαρά και τιμή να τραγουδήσω για τη χώρα μου, και να παρουσιάσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα μας με επίπεδο, περηφάνια και αισθητική. Σας ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου για όλη τη στήριξη σε αυτό το ταξίδι, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά.. τις ψήφους, τα μηνύματα, ΟΛΑ. […] «Η εμπειρία ήταν απίστευτη, τώρα είμαστε φορτισμένοι, είμαστε κουρασμένοι…» Και συνέχισε: «Φεύγοντας από το στάδιο, ήταν να σαν φεύγω από το σπίτι μου… Δύο εβδομάδες ήμασταν μέρα νύχτα σπίτι μου. Ζήσαμε τρομερές εμπειρίες, αναμνήσεις καλές. Από τη σημερινή εμφάνιση εμείς ήμασταν πάρα πολύ χαρούμενοι, ήταν ομαδική η δουλειά, συμφωνήσαμε όλοι ότι ήταν η καλύτερή μας φορά, αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη ευτυχία, γιατί είχαμε δυσκολίες στις πρόβες. Εντάξει, περάσαμε δύσκολα στο green room! Αρχικά, δεν καταλαβαίναμε τι γίνεται στις ψηφοφορίες, σιγά σιγά ζοριστήκαμε καθώς προχωρούσε το πράγμα. Νομίζω πως θα το ξανάκανα! Αν ξαναπάμε, θα πάμε με την ίδια ομάδα!» και «Ελληνική αποστολ-άρα σας ευχαριστώ και σας αγαπώ!».

Αντιδράσεις από τον Τύπο

Οι αντιδράσεις ήταν εντελώς αντιφατικές, π. χ. Η «Telegraph» την έχει στις 10 χειρότερες στιγμές της Γιουροβίζιον (αν είναι δυνατόν…). Από την άλλη στην «Het Nieuwsblad» γράφτηκε το εξής: «Τι όμορφη γυναίκα. Γλυκιά, νέα, φρέσκια. Η Celine Dion στα νιάτα της. Το διαφανές τούλι είναι trendy – check στα catwalks του Dior. Χάρη στο διαφανές ύφασμα, η Ελληνίδα τραγουδίστρια μπορεί να δείξει τα πιο σημαντικά ατού της. Τα sexy πόδια της. Το make-up με ανοιχτό κόκκινο lipstick και τα ανέμελα, κυματιστά μαλλιά της, ολοκληρώνουν το στυλ» (Jody Van Geert, στυλίστας). Λάβρος ήταν ο Νάσος Γουμενίδης: «Euro-τραγωδία στη Γιουροβίζιον. Κάψατε τη Ντέμη με ντεμί τραγούδι. Το τραγούδι ήταν κακό. Και το ξέραμε όλοι. Η Ντέμυ προσπάθησε αλλά τι να κάνει όταν το προϊόν που έχει στα χέρια της είναι μη ανταγωνιστικό; Για την ίδια την τραγουδίστρια η τραγωδία είναι πολύ μεγαλύτερη μιας και το τραμπολίνο που τόσο πολύ περίμενε και της υποσχέθηκαν-το τραμπολίνο για την καριέρα της- έγινε μαύρη τρύπα στην οποία και μπήκε […] Όσο όλο το εργάκι είναι στημένο στην βιομηχανία της αρπαχτής τόσο το χάσμα θα μεγαλώνει… Η αλήθεια είναι ότι η Demy ονειρευόταν διεθνή καριέρα αλλά κάηκε. Αποχώρησε, μάλιστα τότε από το πολύ επιτυχημένο «Mamma mia», για να επικεντρωθεί στις πρόβες. Ο τελικός, πάντως, στο γενικό σύνολο σημείωσε 51,2%, ενώ στο δυναμικό κοινό: 54,9%.

Γνωστά κι άγνωστα παραλειπόμενα

Στα παραλειπόμενα καταγράφεται η παρουσία των Γιώργου Λιάγκα και Θέμη Γεωργαντά στο Κίεβο, η σκηνοθεσία του βίντεο-κλιπ του Αζερμπαϊτζάν από τον Γιάννη Δημολίτσα, τον «ανηψιό» στη γνωστή διαφήμιση με τον «θειούλη», η συμβολή του Βασίλη Σπυρόπουλου ως διευθυντή φωτογραφίας στο ιταλικό βίντεο-κλιπ, η πρώιμη δήλωση Διονύση Τσακνή: «Δεν θα πάει σε ιδιώτη η Γιουροβίζιον», η επίσκεψη των Iveta Mukuchyan και Måns Zelmerlöw στην Ελλάδα, η φωτογραφία με τους Έλληνες σχολιαστές να συγχαίρουν πρώτοι τους Ουκρανούς συναδέλφους τους, η φιλία του Mihai Trăistariu και της Πόπης Μαλλιωτάκη, η ταινία που γυρίστηκε για την πρώτη συμμετοχή της Βοσνίας εν μέσω πολέμου, η διαμάχη Κιέβου και Οδησσού, με την τελευταία να παίρνει τελικά μόλις δύο ψήφους, μετά από την μεγάλη εκστρατεία από τον δήμαρχο του Κιέβου και πρώην πυγμάχου Vitaliy Klichko με τις “γερές πλάτες” κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μεγάλη προβολή στα ελληνικά ΜΜΕ πήραν οι ατυχείς δηλώσεις με αφορμή το βραβείο που έλαβε η Anne-Marie David (LUX 73, FRA 79) στο ψευδοκράτος και η επιθετικότητα που επέδειξε, αλλά και η παραμονή της Carola (SWE 83, 91, 06), λόγω παρεξήγησης για δήθεν κλοπή, στα κρατητήρια της Κω. Και μέσα σε όλα αυτά η Valentina Monetta εξαγριώθηκε με τους ίδιους της τους φαν. Η επιτροπή απαρτιζόταν από τους: Βίκυ Γεροθόδωρου (στιχουργός-πρόεδρος της επιτροπής), Ξένια Γκάλη (συνθέτις, παραγωγός), Δημήτρη Ουγγαρέζο (δημοσιογράφος, παρουσιαστής), Άκη Αναστασιάδη (μουσικός παραγωγός), Άρη Πετράκη (τραγουδιστής). Σχολιασμός από τους Μαρία Κοζάκου και Γιώργο Καπουτζίδη.

Επιλεγόμενα

Ο Ημιτελικός έκανε 12,4% στο γενικό σύνολο και 11,7% στις ηλικίες 15-44, ενώ την ώρα 22:45 – 23:00, όταν εμφανίστηκε η Demy με το «This Is Love» η ΕΡΤ σημείωσε 15,2%. Από την άλλη το Survivor σάρωσε με 44,4% στο γενικό σύνολο και 55,1% στο δυναμικό κοινό φτάνοντας 68,6%. Η Demy είχε διάφορα γούρια, ενώ επί 12 ώρες προετοιμαζόταν στην Αρένα προτού εμφανιστεί. Έβγαινε στις κάμερες σεμνή και γλυκιά, θυμίζοντας σε κάποιους την Κλεοπάτρα. Τέλος, για πρώτη φορά έγινε διαφημιστικό σποτ ελληνικής συμμετοχής ειδικά για τοπικά κανάλια, εν προκειμένω την ουκρανική τηλεόραση, με έμφαση στο γεγονός ότι το φιλμάκι γυρίστηκε στην Οδησσό. Τι έδωσε η Ουκρανία; Ένα ολοστρόγγυλο 0.

4 σκέψεις για το “Παρασκήνια 2017: H Demy με ντεμί τραγούδι, ολόγραμμα και μπουρμπουλήθρες.

  1. Το πιο αγνό και καλοπροαίρετο κορίτσι. Πανέμορφη, συμπαθητική, έξυπνη. Θα ήθελα να σε ξαναδώ ρε ντεμυ αλλά όχι με αυτό το team. Και κρίμα για την πορεία σου διότι όλο και περισσότερο το κοινό απομακρύνεται από εσένα πάρα να υποκλίνεται στο ταλέντο σου!!! Είσαι θεά.

  2. Εκείνη τη χρονιά η ΕΡΤ πήγε να βγάλει τα σπασμένα του αποκλεισμού των Argo… Είδαμε Ντέμι και dream team( ο θεός να τη κάνει) και λέμε επιτέλους πάμε για κάτι καλό! Αμ δε….
    Τρία μετριότατο υποψήφια τραγούδια και το νικητήριο ( this is love) θύμιζε σαχλοποπ της σειράς. Εντούτοις είχε πολύ μελωδικα κουπλέ και δυναμική γέφυρα αλλά το ρεφρέν ήταν απογοητευτικό και έκανε το τραγούδι φτηνιαρικο. Στα θετικά, η πανέμορφη, γλυκύτατη και “αθώα” Demy,η οποία όμως είχε τυφλή εμπιστοσύνη στην ομάδα και δέχτηκε να ερμηνεύσει τρία μετριότατα κομμάτια!
    Ο Φωκάς έκανε ότι μπορούσε αλλά για τα δεδομένα του φάνηκε λιγος, ένα πλαν Α ( ανάθεμα αν ισχύει) που ποτέ δε τους βγήκε και εν τέλει μια πισίνα δύο χορευτές- κύκνοι και ένα ολόγραμμα που ποτέ δεν φάνηκε καθαρά. Φωνητικά στον ημιτελικό ήταν μέτριο το αποτέλεσμα ( εξού και η 10η θέση- ευτυχώς να λέμε) ενώ στο τελικό ήταν όλο αρκετά πιο βελτιωμένο. Ωστόσο μη έχοντας τη πρώτη υλη- το τραγούδι- ήταν αναμενόμενη και η 19η θέση που κατέλαβε.
    Πάντως ήταν η πιο οργανωμένη συμμετοχή μας τα τελευταία χρόνια μέχρι το φετινό “better love” που ελπίζω και εύχομαι να βρεθεί τουλάχιστον 10 θέσεις πιο ψηλά από το “this is Love”
    ΥΓ: θα συμφωνήσω… Και γω θα ήθελα να δω τη Ντέμι να επιστρέφει αλλά επιλέγοντας σωστά αυτή τη φορά και όχι βασιζόμενη σε ένα dream team που σταδιακά ξεθωριάζει.

  3. Συμφωνώ απόλυτα με τον Κωνσταντίνο. Τα κουπλε και η γέφυρα ήταν ωραία γραμμένα. Το ρεφρέν ήταν πολύ λίγο και ευτελιζε πολύ το τραγούδι, σα να έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει dance. Μετα το περσινό X my heart είναι σίγουρα η μετριοτερη δουλειά του Ευαγγελινου σκηνικά. Αν όντως ισχύει οτι οι διοργανωτές τον κρέμασαν τελευταία στιγμή τότε πάω πάσο.Τον Κοντόπουλο δε τον συμπάθησα ποτέ ιδιαίτερα ως σύνθετη. Είχα εκπλαγεί με το πόσο δυσκολευόταν η Ντεμυ να βγάλει σωστά φωνητικά το τραγούδι. Στο τελικό ηταν όντως αρκετά βελτιωμένη και σαν φωνή και σαν ερμηνεία. Θεωρώ οτι με μια καλύτερη παρουσίαση θα είχε μπει δεκαπενταδα. Ίσως το When the morning comes around να ειχε καλύτερη τύχη, αν και ήταν μια μέτρια μπαλαντα. Το τρίτο υποψήφιο κάτω του μετρίου.

  4. Δεν ξέρω γιατί δεν αναφέρεστε στον ελέφαντα μες στο δωμάτιο… Η ερμηνεία της Demy πχ δεν έπαιξε κανένα ρόλο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.