Παρασκήνια 2016: “Βούλιαξε” η Αργώ με το ποντιακό χιπ-χοπ.

Παρασκήνια 2016: “Βούλιαξε” η Αργώ με το ποντιακό χιπ-χοπ.

Στροφή στην ποιότητα, οι “ποιοτικοί” όμως αδιαφορούν

Έγινε πρόταση νωρίς-νωρίς από τον Διονύση Τσακνή (νέο πρόεδρο της ΕΡΤ που άνοιξε ξανά στις 11 Ιουνίου 2015), μέσω του δημοσιογράφου Άγι Μενούτη, σε εκπροσώπους του «έντεχνου» ρεπερτορίου: Νατάσα Μποφίλιου, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Πάνο Μουζουράκη, Μαρίζα Ρίζου και Ειρήνη Σκυλακάκη. Αργότερα (τον Δεκέμβριο) έγινε πρόταση στην Μελίνα Ασλανίδου, τον Ιανουάριο στη Μαριέττα Φαφούτη, ενώ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ακούστηκε πολύ έντονα το όνομα των Sleeping Pillow. Όλοι αυτοί αρνήθηκαν. Μόνο η Σκυλακάκη δήλωσε πως δεν αισθανόταν ακόμα έτοιμη. Υπήρξε πληροφορία για τους Villagers of Ioannina City, αλλά και τους Ηθικόν Ακμαιότατον. Στις αρχές Φεβρουαρίου, μια συνέντευξη του Διονύση Τσακνή ότι πρόκειται να σταλεί ένα χαρωπό τραγούδι, με έθνικ ελληνικά (κυρίως ποντιακά) και βαλκανικά στοιχεία με θέμα το προσφυγικό και την κατάσταση στην Ελλάδα, πυροδότησε ως σχεδόν σίγουρη την ανάθεση στους Ηθικόν Ακμαιότατον, πλαισιωμένους από την Κύπρια τραγουδίστρια Σαλίνα (Θεσσαλία Γαβαλά). Ακούστηκε (κυρίως από φαν) η γνωστή ποπ τριπλέτα: Φουρέιρα, Ντέμυ, Τάμτα. Από την Panik Records, η οποία τελικά εξοβελίστηκε ως εταίρος, προτάθηκε ακόμα και ο Στέλιος Ρόκκος, μεταξύ άλλων καλλιτεχνών. Όταν όλες οι συζητήσεις είχαν καταλήξει σε ναυάγιο, πλην του Δημήτρη Σαμόλη (μια πρόταση της Minos-EMI, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν κυκλοφόρησε τα δύο τραγούδια που έδωσε στην ΕΡΤ, για να τα χρησιμοποιήσει ξανά αργότερα) και των Europond, αυτοπροτάθηκαν οι Μέλισσες, με έτοιμη πρόταση, αλλά τους απέρριψε ο Διονύσης Τσακνής ως πολύ… ποπ. Η Ελένη Φουρέιρα, από την πλευρά της, είχε ετοιμάσει το Come Tiki Tam, δηλαδή την αγγλική εκδοχή του Τι κοιτάς, αλλά το σχέδιο ναυάγησε μετά από την εσωτερική ανάθεση που προτιμήθηκε τελικά. Σε εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ακούστηκε ότι ενδιαφέρθηκε, αλλά απορρίφθηκε, ο Στέφανος Κορκολής.

Οι Europond γίνονται Argo

Μετά την διαρροή του ονόματος των Europond (= Ευρωπόντιοι), οι οποίοι προέρχονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, η ΕΡΤ αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά τους και τη σύνθεσή τους. Το συγκρότημα αποτελείτο αρχικά από τα εξής μέλη: Χριστίνα Λαχανά, Κώστα Τοπούζη, Βλαδίμηρο Σοφιανίδη, Θόδωρο Γραμματόπουλο, Ηλία Κεσίδη, Γιώργο Τοπχαρά, Γιώργο Φουντουκίδη και Αρμέν Ναζαριάν. Στην πορεία ο Ηλίας Κεσίδης αντικαταστάθηκε από τον χορευτή Βασίλη Ρόξενο, ο οποίος εμφανίστηκε – τραγικό λάθος – ημίγυμνος. Η αλλαγή της σύνθεσης ήταν έτσι κι αλλιώς μέσα στο πρόγραμμα, όχι όμως και η αλλαγή του ονόματος. Το νέο όνομα του συγκροτήματος ήταν Argo. Η Αργώ ήταν το πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Αργοναύτες, για να μεταβούν στην Κολχίδα (კოლხეთი), το σημερινό Μπατούμι (ბათუმი) της Γεωργίας, και να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Πήρε το όνομα της από τον κατασκευαστή της, Άργο, γιο του Φρίξου και της Χαλκιόπης. Παραπέμπει, δηλαδή, ευθέως στη Γεωργιανή καταγωγή κάποιων εκ των μελών του γκρουπ.

Το Δελτίο Τύπου της ΕΡΤ

Το δελτίο τύπου είχε ως εξής: «Με το συγκρότημα “Argo” θα συμμετάσχει η Ελλάδα στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που θα διεξαχθεί στη Στοκχόλμη από τις 10 έως τις 14 Μαΐου. Το συγκρότημα “Argo” αποτελούν η Χριστίνα Λαχανά (τραγούδι), η Μαρία Βενετικίδου (Μαρία Elbrus-φωνητικά), ο Βλαδίμηρος Σοφιανίδης (τραγούδι), ο Κώστας Τοπούζης (ποντιακή λύρα), ο Ηλίας Κεσίδης (φωνητικά – κρουστά) και ο Αλέκος Παπαδόπουλος (νταούλι). Σύντομα η ΕΡΤ θα παρουσιάσει το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό, καθώς και τους συντελεστές του». Ποιος τους πρότεινε; Ο Νίκος Στεφανίδης, ιδιοκτήτης του πολυχώρου «Μύλος» στη Θεσσαλονίκη.

Η συνέντευξη Τύπου και η παρουσίαση του “Utopian Land”

Στις 10 Μαρτίου έγινε η συνέντευξη Τύπου στο στούντιο Ε της ΕΡΑ, όπου παρουσιάστηκε το τραγούδι και ταυτόχρονα ακούστηκε στα κανάλια της κρατικής ραδιοφωνίας. Τη συζήτηση διηύθυνε η Αρετή Μπίτα, η οποία προσπαθούσε να προστατεύσει τους καλλιτέχνες από τις αδιάκριτες ερωτήσεις κάποιων δημοσιογράφων, προκαλώντας την μήνι των τελευταίων. Άσχημη εντύπωση προκάλεσε το διατακτικό ύφος του Λάμπη Ταγματάρχη, όταν υποχρέωσε τους παρευρισκόμενους να καθίσουν άρον-άρον.  Η συνέντευξη μεταδόθηκε ζωντανά από την εκπομπή «Στούντιο 3» με την Μαριλένα Κατσίμη και τον Σίλα Σεραφείμ. Ταυτόχρονα προβλήθηκε το βίντεο-κλιπ, σε παραγωγή Beetroot production, το οποίο γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, με τους καλλιτέχνες να μην φαίνονται καθόλου. Πρωταγωνιστής του – χαμηλού προϋπολογισμού – art video ο Απόστολος Λαζαρίδης, ιδιοκτήτης γνωστού μπαρ και ερασιτέχνης μοντέλο/ηθοποιός, ο οποίος τρέχει από το σκότος στο φως. Να σημειώσουμε ότι στην οπτικοποίηση του τραγουδιού, είχαν προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στους Ευρωπαίους οι σκηνές από τον πυρρίχιο χορό, με τους χορευτές να φορούν ζίπκα (φορεσιές), κάμα (σπαθί) και τσαπουλά (μπότες). Επισημάνθηκαν, ωστόσο, οι συντριπτικές ομοιότητες με το φιλμάκι του τραγουδιού Run, Boy, Run του Woodkid (Yoann Lemoine). Με το τέλος της προβολής, όπου μάλιστα κόλλησε το βίντεο και έπεσε «μαύρο», επικράτησε παγωμάρα στην αίθουσα, εκτός από έναν (μάλλον συγγενή των καλλιτεχνών, οι οποίοι είχαν «πιεί το αμίλητο νερό» εκείνη την ημέρα από το τρακ, φανερώνοντας ότι δεν ήταν καθόλου εξοικειωμένοι με τα ΜΜΕ), ο οποίος αναφώνησε: «Τέλειο, υπέροχο, καταπληκτικό, συγχαρητήρια». Μια δεύτερη βερσιόν του ίδιου κλιπ προσέθεσε πλάνα με τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Έγινε πρόμο στην Ολλανδία, όπου εμφανίστηκαν στο πάρτυ του Άμστερνταμ και μίλησαν στο Eurovision Radio International. Στην Αθήνα τους δεξιώθηκε η Σουηδική Πρεσβεία. 95.000 Ευρώ, που καλύφθηκαν από χορηγούς, ήταν το κόστος της ελληνικής συμμετοχής, 35% λιγότερα από το 2015.

Οι αρχικές δηλώσεις του συγκροτήματος

Οι ίδιοι έλεγαν, μεταξύ άλλων: “Το τραγούδι μας προσκαλεί τους ανθρώπους να μείνουμε ενωμένοι σε ένα αισιόδοξο μέλλον”, “Το τραγούδι θα πρέπει να συγκινήσει όλους, και όχι μόνο τους Ευρωπαίους· να νιώσουν πιο άνθρωποι”, «Θα τη βρούμε τη γη της Ουτοπίας. Είναι η γη που ο καθένας ψάχνει και κάποια στιγμή δικαιούται να την βρει και να την χαρεί. Κι ας μην ξεχνάμε ότι όλοι μας ήμαστε, ή είμαστε δυνάμει, πρόσφυγες». Η ΕΡΤ δημιούργησε ένα promo clip, γυρισμένο στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή και δύο σχολείων από τη Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν εκεί τυχαία σε εκδρομή. Φυσικά, στήθηκε ποντιακό γλέντι.

Μερικές πρώτες αντιδράσεις

Μερικές πρώτες δηλωσεις: «Ωραίο πάντρεμα και η ποντιακή γλώσσα επίσης. Περίμενα κάτι πολύ χειρότερο από την κρατική τηλεόραση και είναι ένα ιδιαίτερο τραγούδι που μπορεί να πιάσει είτε πρώτη πεντάδα είτε τελευταία πεντάδα (Ναταλία Γερμανού), «δεν είναι κακό αλλά είναι λίγο ερασιτεχνικό και κακοφτιαγμένο στο ρεφραίν. Οι γυναικείες φωνές δεν είναι και πολύ δυνατές και τα Αγγλικά είναι σαν του πρωθυπουργού. Φυσικά δεν περνάει απαρατήρητο από την Eurovision που αυτό είναι καλό, αλλά εάν εμφανιστεί με μπότες χορού θα είναι λιγάκι πασέ (Ποσειδώνας Γιαννόπουλος), «Μου αρέσει το μήνυμα και το ποντιακό κομμάτι και θα περιμένουμε πολλούς πόντους, αλλά πρέπει η εμφάνισή μας να θέλει ιδιόμορφο τρόπο» (Γιάννης Πουλόπουλος), «απροσδιόριστο συνονθύλευμα ποντιακής μουσικής και hip hop αλλά με κοινωνικό υπόβαθρο […] Αμφιβάλλουμε αν και οι αμιγώς ποντιακής καταγωγής καταλαβαίνουν τι λέει […] Τόσο επαναλαμβανόμενο και μονότονο (Νάσος Γουμενίδης), «Και ευτυχώς που οι γιαγιάδες της Λέσβου δεν είναι σε ηλικία να τραγουδήσουν. Διότι, ικανοί είμαστε… […] Το έχουμε αποφασίσει. Δεν θα λείψουμε. Ο ήχος του τραγουδιού θα είναι βαλκανικός αλλά δεν θα έχει κλαρίνα! Σκοπός τους δεν είναι να πάμε στον διαγωνισμό με τραγούδι… ξενόφερτου ακούσματος, αλλά με δικό μας στιλ και ταυτότητα… Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, ο Διονύσης Τσακνής είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος. Το να λέει «εργάζομαι με σεβασμό και πίστη στο θεσμό της Γιουροβίζιον…» υποψιάζεσαι. Διονύση, δεν το κοιτάς;» (Ντέπυ Γκολεμά).

Τι άρεσε, τι δεν άρεσε

Στο “Utopian Land” αυτό που ξένισε από την αρχή ήταν οι περίεργοι, κωμικοί, και κάπως ακατάληπτοι στίχοι, καθώς και το ατέλειωτο χιπ-χοπ, σε τρία σημεία του τραγουδιού από τον συνθέτη του τραγουδιού, Βλαδίμηρο Σοφιανίδη. Συζητήθηκε θετικά η είδηση πως με τη σύντροφό του Ελένη Σταμπουλίδη είχαν γίνει γίνει γονείς μόλις πέντε μήνες πριν και παντρεύτηκαν λίγα 23ωρα μετά από την παρουσίαση του τραγουδιού, βαπτίζοντας παράλληλα και τον γιο τους Στυλιανό.

Γιατί ανάθεση κι όχι εθνικός τελικός; Οικογενειοκρατία;

Η επιτροπή της ΕΡΤ μίλησε με δισκογραφικές εταιρείες αλλά και με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και μετά από κοινή απόφαση επέλεξαν το «πάντρεμα» μελών των «Europond» με άλλους καλλιτέχνες και έτσι προέκυψαν οι «Argo». Στο ερώτημα γιατί δεν αποφάσισαν να κάνουν κάποιο διαγωνισμό και πήγαν σε απευθείας ανάθεση, η απάντηση της ΕΡΤ ήταν ότι επέλεξαν αυτή την τακτική ώστε να περιορίσουν κατά πολύ το κόστος και από την άλλη γιατί δεν ήθελαν να βγάλουν κάτι «μίζερο» ως «ελληνικό προκριματικό» με το δεδομένο μάλιστα ότι δεν ήθελαν να γίνει συνεργασία με κάποιο άλλο τηλεοπτικό κανάλι, όπως έχει γίνει παλαιότερα. Έγινε μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον η πρώην σύζυγος του Διονύση Τσακνή και πρώην Διευθύντρια της ΕΡΑ Μαρίνα Λαχανά είναι ξαδέλφη της τραγουδίστριας των Argo, Χριστίνας Λαχανά. Η τελευταία διευκρίνισε: «Χαίρομαι που έχω το ίδιο επίθετο με την κυρία Μαρίνα, αλλά δεν έχουμε καμία σχέση».

Παραλίγο να μην μεταδοθούν καν τα βίντεο-κλιπ

Όπως πληροφορηθήκαμε από πηγή εντός ΕΡΤ ο Άγις Μενούτης είχε ετοιμάσει σειρά εκπομπών για τη Γιουροβίζιον, οι οποίες ακυρώθηκαν από ένα συγκεκριμένο lobby που δεν θα κατονομάσουμε. Μάλιστα δεν ήθελαν καν να προβάλουν τα βίντεο-κλιπ στην τηλεόραση, παρά μόνο να τα μεταδώσουν στο ραδιόφωνο, διότι δήθεν έχουν χαμηλή τηλεόραση. Τελικά έγιναν δύο μαγνητοσκοπημένες εκπομπές, παρουσία των φαν κλαμπ, με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και κριτές τους Σοφία Βόσσου, Ελίνα Κωνσταντοπούλου, Μαριέλλα Σαββίδου και Δήμο Μπέκε. Ακολούθησε ένα Eurovision party που στήθηκε στην Κατεχάκη “δια χειρός” ΕΡΤ. Ο γνωστός Κύπριος τραγουδιστής δεν δέχθηκε να πάρει καμία αμοιβή.

Trivia και παραλειπόμενα

Τον σχολιασμό παρείχαν ο Γιώργος Καπουτζίδης κι η Μαρία Κοζάκου, ενώ ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου κλήθηκε να δώσει τα αποτελέσματα. Εννοείται πως, για μία ακόμα χρονιά, έδωσε ένα από τα περίφημα γιουροκοντσέρτα του. Για πρώτη φορά ακούστηκε η ποντιακή διάλεκτος στη Γιουροβίζιον, κάνοντάς την την 59η γλώσσα ή διάλεκτο του διαγωνισμού. Τη χορογραφία έκανε η Μαρία Λυραράκη, τους φωτισμούς ο Κωνσταντίνος Γκαρίνης και τα κοστούμια ο Γιώργος Μεσημέρης. Η Ελλάδα έμεινε 16η στον ημιτελικό, με 44 βαθμούς, 22 από τις επιτροπές (Ρωσία 7, Αζερμπαϊτζάν 6, Αρμενία, Κύπρος και Μαυροβούνιο 3) και 22 από το κοινό (Κύπρος 12, Αρμενία 7, Ρωσία 4). Η ελληνική επιτροπή απαρτιζόταν από τους: Μαρίζα Φακλή (δημόσιες σχέσεις καλλιτεχνών-Πρόεδρος), Λάμπρο Κωνσταντάρα (δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός), Χριστιάνα Σταματέλου (δημοσιογράφος, μουσική παραγωγός), Γεώργιο Σεγρεδάκη (σχεδιαστής μόδας, stage designer), Αδάμ Τσαρούχη (τραγουδιστής).

Οργισμένες αντιδράσεις για τον αποκλεισμό

Ο αποκλεισμός, φυσικά, σχολιάστηκε από τις εφημερίδες και τους επωνύμους με τα μελανότερα «χρώματα». Τα πιο καυστικά σχόλιο έγιναν από τον Πέτρο Κωστόπουλο: «Πέσανε όλοι και έκραξαν τον Τσακνή που έστειλε στην Eurovision τους Argo. Εγώ διαφωνώ. Το τραγούδι ήταν ό, τι καλύτερο αν το άκουγες ανάποδα. Εγώ ένιωσα σαν να άκουγα την Θώδη να ερμηνεύει Μetallica […] Ήταν αντιπροσωπευτικό του ΣΥΡΙΖΑ το τραγούδι. Ήταν αλβανοβουλγαρικό. Δηλαδή ξεκινάμε στην αρχή και λέμε πως θα αλλάξουμε την Γιουροβίζιον. Μετά βαράμε τα νταούλια, όπως είχε πει ο Τσίπρας για τους άλλους αλλά τελικά αυτός χορεύει rock n roll. Μετά το παλικάρι (σ.σ: ο χορευτής των Argo) κάνει μία τούμπα και ξεβρακώνεται τελείως. Είναι λοιπόν γραμμένο πάνω στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Του χρόνου μπορούμε να στείλουμε κάποιον καλύτερο […] Αυτούς τους δύο λοιπόν (σ.σ. Καρανίκα και Κουράκη), αν τους στέλναμε μαζί στην Γιουροβίζιον θα τους πέρναμε τα σωβρ@κ@». Ακολούθησε η Νάνσυ Νικολαϊδου: «Οι Argo με την απογοητευτική εμφάνισή τους δεν κατάφεραν να πείσουν κανένα να μετακομίσει στην… «Utopian Land» τους και γι’ αυτό το πανηγυράκι της Eurovision τελείωσε αυτήν τη φορά πριν καλά καλά αρχίσει. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πώς γίνεται εκεί στην ΕΡΤ να μην κατάλαβαν ποτέ αυτό που είχαν αντιληφθεί οι πάντες από την πρώτη στιγμή… ότι η φετινή επιλογή τους ήταν εκτός… τόπου Eurovision! Εκτός κι αν έκαναν ότι δεν το καταλάβαιναν γιατί πολύ απλά δεν τους ενδιέφερε. Και αν δεν τους ενδιέφερε, γιατί σώνει και ντε να πάμε; […] Τελικά στέλνεις ένα άσχετο με το ύφος του διαγωνισμού συγκρότημα. Η Eurovision είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν στην ποδιά του οποίου σφάζονται εκατοντάδες κανάλια σε διεθνές επίπεδο, κι αυτό γιατί πουλάει. […] Στα συν βέβαια της φετινής επιλογής της ΕΡΤ το ότι πέταξαν εκτός τις δισκογραφικές και τις συνεργασίες με άλλα κανάλια…». Δηκτικός και ο Γιώργος Λιάγκας: «Έλα μωρέ, ένα πανηγυράκι υπερθέαμα που το βλέπουν 250 εκατομμύρια και είναι ο Justin. Ευτυχώς που το γλιτώσαμε…». Επιθετική και η Εύη Δρούτσα: «Πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι δεν είχαν πείρα […] Αν κάτσεις και δεις τα βιογραφικά τους, εκτός από τον κ. Παπαδόπουλο, οι άλλοι ψάχνονται στη μουσική και υπάρχουν κοπέλες, χωρίς να θέλω να τις προσβάλλω, που κάνουν άλλες δουλειές, ψάχνονται και η μία μάλιστα το μόνο που έχει μείνει να κάνει είναι σκαλίζει τον κήπο της και πότε πότε να ψάχνεται στη μουσική. Οι άνθρωποι είναι ερασιτέχνες επαγγελματίες, ψάχνονται». Άλλη καυστική δήλωση: «Ήταν μια άθλια εμφάνιση με ένα μέτριο προς κακό τραγούδι. Η απευθείας ανάθεση σε 5 ταγαροπούλες που υποψιαζόμαστε όλοι ότι είναι και κολλητές σου, είναι λάθος» (Ποσειδώνας Γιάννόπουλος). Ο Πόντιος Αλέκος Ζαζόπουλος μίλησε για παρωδία και έλλειψη αξιοπρέπειας που θίγει την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας. Η Ναταλία Γερμανού: «Χτες που το είδα στο πρώτο ενάμιση λεπτό είπα δεν έχουμε καμία ελπίδα. Ήταν τόσο λίγο, τόσο μέτριο, τόσο φτωχό και καταρχήν φωνητικά μου έλειπε… άκουγα λίγο πράγμα, λίγη φωνή… Αντίο… το χάσαμε με το καλημέρα σας. Αυτό το χθεσινό με το που το είδα, ήθελα να πάρω ένα μαξιλάρι και να χωθώ από κάτω». Η Τατιάνα Στεφανίδου επιτέθηκε στην ΕΡΤ: «Δε φτύνεις εκεί που ακούει ο κόσμος», «Ξεφτίλα, αταλαντοσύνη, άφωνοι…». Ο Γιώργος Λιάγκας: «Ο Διονύσης Τσακνής οφείλεται για το ναυάγιο… Καλά κάνει και δεν του αρέσει η Eurovision αν δεν ήθελε να μην έστελνε καν τραγούδι…». Ο Νάσος Γουμενίδης: «Αν εξαιρέσεις τα γραφικά και τον χορευτή – που ήταν καλύτερος από το συγκρότημα – όλα τα άλλα άστα…. Πίκρα. Μια φτώχια, μια μιζέρια, ένα αλλού πατάω αλλού βρίσκομαι στα χορευτικά (που να χορέψεις πάνω σε αυτούς το κοθόρνους που τους φορέσατε) μια προχειρότητα… Μια έλλειψη χαράς σε έναν διαγωνισμό που η χαρά για τη μουσική υπερτερεί όλων». Έξαλλη η Σαλίνα, που έφτασε κοντά στην εκπροσώπηση, είπε: «Έγινε ανάθεση σε ένα γκρουπ που δεν έχει πορεία. Δεν μπορείς να επιλέγεις κάποιον, που δεν τον ξέρει κανένας. Τα πράγματα ήταν προκαθορισμένα, δεν έγινε καμία ακρόαση. Το προσφυγικό είναι πολιτικό θέμα και δεν μπορείς να το αγγίζεις στην Eurovision. Το τραγούδι των Argo θεωρητικά θα ήταν ένα ωραίο φαγητό. Στην πράξη δεν τρώγεται. Εφόσον αρνούνται ότι υπάρχει συγγένεια με την σύζυγο του διευθυντή της ΕΡΤ, εμείς πρέπει να το πιστέψουμε». Παρεμπιπτόντως, ένας από το συγκρότημα εργαζόταν ως οικοδόμος, ένας άλλος έκανε τεχνικές εργασίες και μία από τις κοπέλες ήταν κομμώτρια. Μάλιστα δεν σταμάτησαν τα μεροκάματα· τα έκαναν παράλληλα με τις πρόβες…

Δηλώσεων και εκτιμήσεων συνέχεια

Άλλοι, προσπάθησαν να μετριάσουν το αρνητικό κλίμα: «Δεν είμαι ο αρμόδιος να κρίνω τις επιλογές τις κρατικής τηλεόρασης, ειδικά φέτος που συμμετείχα με μια άλλη χώρα» και «Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι δεν ταίριαζε (με αυτό που αντιπροσωπεύει η Γιουροβίζιον), αλλά δεν είναι πολύ βολικό να κρίνεις εκ του αποτελέσματος;» (Δημήτρης Κοντόπουλος), «Δεν με αφορά η Eurovision. Κάποτε ήταν θεσμός, τώρα είναι ένα τίποτα! Παρόλα αυτά «δανείστηκα» κι ερμηνεύουν εξαιρετικά τρεις συνεργάτες μου στο «Όλοι ένα!» το περσινό Ιταλικό, που ήταν ένα υπέροχο ερωτικό τραγούδι. Μια χώρα υπό την απειλή των περιστρόφων της ευρωπαϊκής διαπλοκής, κανονικά δεν συμμετέχει. Ολοκλήρωσα!» (Σταμάτης Κραουνάκης), «Άσε με τώρα! Καλύτερα να μην πηγαίναμε! Να μη στέλναμε τίποτα. Οτι στείλαμε το τραγούδι αυτό για τους δείξουμε ότι δεν με νοιάζει και τίποτα! Λάθος!» (Νίκος Μουτσινάς), «Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ για τον αποκλεισμό της Ελλάδας» (Έλενα Παπαρίζου), «Είναι πολιτικό το θέμα… Με το ΠΑΣΟΚ περνούσαμε πάντα στον τελικό» (Γιώργος Λιανός), «Ούτε Eurovision, ούτε κύπελλο, ούτε πλάνο στον Γκάνο. Εκεί μας κατάντησαν οι αλήτες» (Δημήτρης Ουγγαρέζος), «Είμαι Πόντια με όλη τη σημασία της λέξης και πάντα συγκινούμαι όταν ακούω την ποντιακή λύρα. Ωστόσο, αυτό το πάντρεμα του αγγλικού στίχου με ποντιακό στο συγκεκριμένο τραγούδι το βρίσκω λίγο τολμηρό. Παρ’ όλα αυτά, εύχομαι να πάνε πολύ καλά» (Δέσποινα Βανδή), «Αν γνώριζα πως φέτος θα έδιναν απευθείας ανάθεση για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Eurovision, θα το είχα κυνηγήσει για να πάω. Θεωρώ πως ο συγκεκριμένος θεσμός μού ταιριάζει απόλυτα» (Shaya). Γκάφα έκανε ο Ηλίας Βρεττός, ο οποίος ευχήθηκε «καλή επιτυχία», ενώ η Ελλάδα είχε ήδη αποκλειστεί, ζητώντας να σβηστεί η δήλωσή του. Ο Γιώργος Καπουτζίδης κάλυψε την ΕΡΤ και την επιλογή της («μια επιλογή με… αντανακλαστικά») εξηγώντας πως, με την αλλαγή δεδομένων, ήταν ευχής έργον το ότι η Ελλάδα συμμετείχε. Ο Τύπος μίλησε για ψευτοκουλτούρα, δηθενιά, ακόμα και σαμποτάρισμα της Γιουροβίζιον από τον ίδιο τον Διονύση Τσακνή. Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νίκου Μουρατίδη: «Μην ανοίξω το στόμα μου γι’ αυτά που συνέβαιναν παλιά στην Eurovision. Εννοώ τον χορό των εκατομμυρίων που ξοδευτόταν και τον χορό των μιζών που δινόντουσαν για να παίρνει η Ελλάδα τα 12άρια. Πληρώναμε τις υπόλοιπες χώρες για να μας δίνουν 12άρια, αυτό εννοώ. Θυμάμαι ένα 12άρι που μας έδωσε η Αγγλία κάποτε, ξέρω πολύ καλά πώς το πήραμε και τι λαμογιά έγινε».

Άλλα σχόλια για τη Γιουροβίζιον

Τι άλλο σχολιάστηκε; Η πολιτική νίκη της Ουκρανίας, το πόσο αδικήθηκε η Ρωσία (η οποία είχε ελληνική ομάδα να τη στηρίζει), η πτώση του Sergey Lazarev σε μια πρόβα και το γεγονός ότι υιοθέτησε την κόρη του αδελφού του που σκοτώθηκε σε δυστύχημα , η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών, η guest εμφάνιση του Justin Timberlake, τα ξεκατινιάσματα μεταξύ του Ολλανδού Douwe Bob και Ισραηλινού Hovi Star («Ηρέμησε λίγο, αδερφή!» («Take it down, sister»!), είπε ο πρώτος, για να πάρει την πληρωμένη απάντηση: «Μπορεί να είναι σταρ στην Ολλανδία, αλλά δεν θα γίνει πουθενά αλλού» και «Δεν μου αρέσει! Δεν είναι καλός!».), η αντίδραση της EBU για τη σημαία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που σήκωσε η εκπρόσωπος της Αρμενίας Iveta Mukuchyan, όπως και η επίσκεψή της στην Ελλάδα για την προώθηση της συμμετοχής της, το γεγονός πως η ΕΡΤ μετέδωσε διαφημίσεις την ώρα του διαλείμματος, με τίτλο ‘The Grey People”, για τους πρόσφυγες, η ολόγυμνη εμφάνιση του Λευκορώσου, τα promo βίντεο του Amir, ο οποίος διασκεύαζε από τραγούδια της ίδια Γιουροβίζιον μέχρι… Σώτη Βολάνη, καθώς και η εμφάνιση σε αυτό του ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαϊδη την ώρα της απονομής του αργυρού μεταλλίου στο Πεκίνο, η παρουσίαση της κλήρωσης των ημιτελικών από την Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, η συμμετοχή του Νεκτάριου Τυράκη ως στιχουργού και του Serhat ως τραγουδιστή για τον Άγιο Μαρίνο, η νίκη της Κύπριας Χριστιάνας ΧατζηιορδάνουςΧριστιάνας Λοϊζου) στο βουλγαρικό «X-Factor» (αν και τελικά έγινε κλειστή επιλογή με νικήτρια την Poli Genova), όπως και η συμμετοχή του Tom Frantzis στον βελγικό τελικό (2ος), η επιθυμία της Κάτια Αβέιρο, αδερφής του Κριστιάνο Ρονάλντο να μετάσχει στη Γιουροβίζιον (τελικά η Πορτογαλία δεν συμμετείχε για οικονομικούς λόγους).

Η απάντηση της ΕΡΤ δια στόματος Λάμπη Ταγματάρχη

Ο Λάμπης Ταγματάρχης ανέλαβε να απαντήσει εκ μέρους της ΕΡΤ: «Είναι παράλογο, άδικο και κακόηθες να στοχοποιείται ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ, κος Τσακνής, για την επιλογή του τραγουδιού που έστειλε η ΕΡΤ στη Eurovision. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη διοίκηση σε συλλογικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει σε κάθε μεγάλο οργανισμό. Εν προκειμένω, η ΕΡΤ απευθύνθηκε σε πολλούς καλλιτέχνες, ζητώντας τους να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Διαγωνισμό. Πολλοί αρνήθηκαν ευγενικά, για λόγους που αφορούν στο χαρακτήρα του ίδιου του θεσμού. Μπορεί το κοινό του διαγωνισμού να μη δικαίωσε την επιλογή του συγκροτήματος ARGO, αυτό όμως δεν καθιστά σε καμία περίπτωση την προσπάθεια μη έντιμη. Μία προσπάθεια που για πρώτη φορά κινήθηκε έξω από δισκογραφικές εταιρείες, χωρίς τη συμμετοχή εταιρειών παραγωγής, έξω από τις διαδικασίες που είχαν επιλεγεί μέχρι σήμερα. Δόθηκε λοιπόν μια ευκαιρία σε νέα παιδιά, άφθαρτους μουσικούς, στο συγκρότημα “της διπλανής πόρτας”, να δοκιμάσουν. Δεν πειράζει που δεν προκρίθηκαν, αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους. Απλώς ενημερώνω ότι η «χολή» που βγαίνει δεν είναι τόσο άδολη. Πολλοί επιθυμούν τη διαρπαγή του θεσμού από τη δημόσια τηλεόραση».

Η αμήχανες απαντήσεις των Argo

Οι ίδιοι οι Argo προσπάθησαν, από την πλευρά τους, να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Στις πρώτες τους δηλώσεις (έχοντας ήδη ακυρώσει δύο εμφανίσεις για συνέντευξη σε κάποια κανάλια, κάνοντας κάποιους να τους κατηγορήσουν για αντιεπαγγελματισμό) είπαν: «Είναι πολύ ανθρώπινο να στεναχωρηθούμε, αλλά είναι ένας διαγωνισμός. Κάποιοι μένουν, κάποιοι φεύγουν […] Τίποτα δεν έγινε λάθος. Έχει να κάνει με την ψηφοφορία» και υποστήριξαν ότι από την πλευρά τους πάνω στην σκηνή όλα πήγαν καλά. Για τα υπόλοιπα κανόνιζαν άνθρωποι που τους πλαισιώνανε και εκείνοι αποφάσιζαν για το τι θα γίνει. Σε άλλη εκπομπή, πίνοντας καφέ χαλλλαρά, μίλησαν για την εμπειρία που απέκτησαν, το δημιουργικό άγχος που είχαν, τις όμορφες στιγμές που έζησαν, την ενέργεια του κόσμου. Θεωρούν ότι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Στεναχωρήθηκαν, γιατί είχαν πάρει πολύ θετικά σχόλια, ακόμα κι από τους εικονολήπτες. “Ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας”, ισχυρίστηκαν. Στην ερώτηση αν είναι Συριζαίοι, απέφυγαν να απαντήσουν. Λίγο πριν από τον ημιτελικό, πάντως, έλεγαν: «Είμαστε χαρούμενοι και είμαστε έτοιμοι», ονειρεύονταν πρωτιά, ωστόσο τα προγνωστικά τους έδιναν 14ους στον ημιτελικό. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και δεν λειτουργούμε με βάση τη θέση που μας δείχνουν τα όποια στοιχήματα. Μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Κοινώς δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα και να βελτιώσουν το τραγούδι…

Επιλεγόμενα

Στα τέλη Μαρτίου κυκλοφόρησε το τραγούδι που υπέβαλε η Σαλίνα μαζί με τον Ελληνο-Βέλγο τραγουδοποιό Stavros Vanderwilt, με τίτλο «Love is a game». Μάλιστα δήλωσε ότι πρότεινε στην ΕΡΤ να κάνει ανοιχτό τελικό, αλλά το κανάλι δεν το δέχθηκε. Την ημέρα του Β’ Ημιτελικού μίλησε ο Λευτέρης Πανταζής (Λευτέρης Παγκοζίδης), αποκαλύπτοντας ότι παλιότερα του είχε γίνει πρόταση να εκπροσωπήσει την Ελλάδα κι ότι θα πήγαινε με ένα καλό χορευτικό τραγούδι. Παρά τον αποκλεισμό της Ελλάδας, ο τελικός σημείωσε 45,8% τηλεθέαση στο γενικό κοινό (57, 8% στο δυναμικό κοινό). Ο πρώτος ημιτελικός σκαρφάλωσε μέχρι το 31,4 % (Μ. Ο. 22, 5% και 23% στο δυναμικό κοινό), ενώ ο δεύτερος ημιτελικός έκανε Μ. Ο. 8, 3% (10, 3%). Τι κι αν είχε λύρα και νταούλι, δηλαδή ελληνικό ηχόχρωμα; Το τραγούδι τελικά χαρακτηρίστηκε ως συνονθύλευμα και οι Europond… καταποντίστηκαν.

14 σκέψεις για το “Παρασκήνια 2016: “Βούλιαξε” η Αργώ με το ποντιακό χιπ-χοπ.

  1. Αυτό όντως ήταν πολύ καλό και εύστοχο άρθρο και αντικειμενικό. Κάτι κερδίσαμε όμως από αυτήν την συμμετοχή.. είναι το παράδειγμα προς αποφυγείν, είναι για να προστρέχουμε κάθε χρόνο στο 2016 και να παίρνουμε παράδειγμα για το τι δεν πρέπει ποτέ, να ξανακάνουμε.. το έχω ξαναπεί.. το τραγούδξ έχει σημασία.. είναι ποπ, είναι έθνικ, είναι έντεχνο;; καλό τραγούδι και ανθρώπους δημιουργικούς, με όρεξη για δουλειά και φαντασία. Και το καλό αποτέλεσμα θα έρχεται.. συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο ότι ο χορευτής ήταν ο μόνος επαγγελματίας, ο μόνος που άξιζε εκεί.. όλοι οι υπόλοιποι ασχολίαστοι.ελπίζω στο μέλλον να μην ξανακάνουμε ΠΟΤΕ το ίδιο λάθος! Ελπίζω να πήραμε το μάθημα μας! Αν έγινε έτσι, τότε ναι, κάτι κερδίσαμε..

  2. Κοιταξτε να δειτε τωρα τι γινεται…ενω ηταν μια χρονια πανωλεθρια, οι Αργκο πανω στη σκηνη μου εβγαλαν κατι πολυ γλύκο και ανθρωπινο..καθημερινοι ανθρωποι που ειχαν την ευκαιρια να εκπροσωπησουν τη χωρα, μακρια απο σταρ συστεμς και κυκλωματα, ομορφα και ωραια με την μουσικη τους πηγαν και εκαναν την προσπαθεια τους. Το γεγονος οτι το τραγουδι δεν αρεσε στους Ευρωπαιους και αποκλειστηκε δεν εχει καμια σημασια. Ναι εννοειται πως δεν θελω να ξαναδω απευθειας αναθεση αρπα κολλα αλλα δεδομενων των συνθηκων του 2016 (και εχοντας ακουσει και το περιβοητο τραγουδι της Σαλινας, τρις χειροτερο ηταν και καλυτερα που δεν την στειλαμε) ηταν οκ..ισως επρεπε να αποκλειστουμε για να δουμε το θεμα απο την αρχη και πιο σοβαρα. Παρεμπιπτοντως, το θεμα της φετινης μας σκηνικης παρουσιας θα ειναι ενα tablau vivant σκηνικο πολυ μεγαλων διαστασεων με θεμα ενα εργο του ιερωνυμου Μπος που βρισκεται στο Πραδο. Μεσα σε αυτο θα βρισκεται η Ντούσκα και θα πλαισιωνεται απο τους χορευτες-φωνητικα. Εχοντας δει πως ειναι το ολο σκηνικο εχω να πω πως θα ειναι κατι πολυ πρωτογνωρο και σιγουρα θα κανει αισθηση.

    1. Στο μυαλό μου έρχεται ο υπεροχος πίνακας του Κήπου των Επίγειων Απολαύσεων, ένας συγκλονιστικός πίνακας, αλλά πώς μπορεί να αποδωθεί επί σκηνής με μόλις 6 ατομα μια τέτοια αλληγορία; εκτός κι αν μιλάμε για άλλον πίνακα του ζωγράφου. Πάντως αν ισχύουν όσα γράφεις η φαντασία μου έχει χτυπήσει κόκκινο!!!!

    2. Πες μας το έργο αν γίνεται και αν γνωρίζεις τον τίτλο του και πες μας είναι εντυπωσιακο?? Επίσης είπαν ότι θα έχει 2 όψεις!

      1. Εχω την εντυπωση οτι ειναι αυτο με τον κηπο που ανεφερε καποιος πιο πανω, χωρις να ειμαι ειδικος στις ονομασιες των εργων. Αυτο με τις δυο οψεις δεν ξερω τι ακριβως εννοεις και ποιος το ειπε, ωστοσο προκειται για τριπτυχο που ξεδιπλωνει. Ειναι πολυ εντυπωσιακο σαν σκηνικο, αν και καπως risky σαν ιδεα γιατι οντως κατι τετοιο δεν εχει ξαναγινει στη σκηνη της eurovision απο καμια χωρα. Βεβαια απο τη στιγμη που το τραγουδι μας ειναι προταση, καλα κανουμε και δεν παμε με μετριοτητες οπως περσι με την Τερζη. Μια αμυδρη ιδεα του πως θα ενσωματωνονται τα ατομα που θα πλαισιωνουν την Ντουσκα δινει η “Κλεψυδρα” από την τελετη εναρξης των ολυμπιακων αγωνων της Αθηνας το 2004, ωστοσο το ολο στυλ παραπεμπει ξεκαθαρα σε Αναγεννηση οπως, ηταν και το βιντεο κλιπ. Προσωπικα ειμαι ΠΟΛΥ αισιοδοξος για φετος και αναμενω πως και πως τις πρωτες αντιδρασεις των blogger την Κυριακη με το που θα το δουν και θα τους πεσει το σαγονι!

  3. Όλα ήταν λάθος εκείνη τη χρονιά! Από την ανάθεση σε ανώνυμους άπειρους ερασιτέχνες ( συγγνώμη τραγουδούσαν σε γλέντια ξέχασα) μέχρι το λάιβ επί σκηνής! συμφωνώ η συμμετοχή μας αυτη αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν και δικαίως μείναμε εκτός εκείνη τη χρονιά!

  4. Τρομερα αυτα τα flashback reviews που κανετε..συμφωνω εκεινη την χρονια ολα ηταν λαθος. Ευτυχως η ΕΡΤ φαινεται να μαθαινει απο τα λαθη της και με τα χρονια στελνει καλυτερους τραγουδιστες(Demy, Τερζη, της οποιας το τραγουδι ηταν στα φαβορι μεχρι τις προβες, και φετος την Katerine Duska η οποια μαλλον δεν θα εχει προβλημα στα φωνητικα! Μακαρι η ΕΡΤ να συνεχισει αυτο το μοτιβο!
    υγ: πως γινεται οι προβες να ξεκινουν φετος 10 μερες πριν; ετσι εγινε κ περυσι ή οχι;

      1. ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα με αυτά τα 4 + το αδιάφορο της Μαντους και των Θάλασσα!

        Το ραπ (ο θεός να το κάνει) το έθαψε εντελώς, ενώ η εισαγωγή με την ποντιακή λύρα έδινε έθνικ ελπίδες, γιατί μια πιασαρικη μελωδία στο ρεφρέν, την είχε! ! Οι κοπέλες παράφωνες (οταν μπήκε η πρώτη με τον αμανε, θεός φυλάξει τα αυτιά μας) και ο ψηλέας ατσουμπαλος!

        Σώθηκε απο τα όμορφα γραφικά στις οθονες, τα ρούχα και άντε πες κάπως τον χορευτή-μυτογκα!

        Αλλα συνολικά…ήταν κάτω του μετρίου! Δίκαια αποκλειστικαμε, γιατί ως πρόταση απέτυχε παταγωδώς σχεδόν παντού!

        Πάντως στις χειρότερες μας εμφανίσεις + τραγούδι, μου έρχεται τρίτο αυτο των Argo! Πρώτο είναι ο Κλόουν και μετά το Sagapo!

  5. Μακράν η χειρότερη μας συμμετοχή. Άξιος αποκλεισμός, όλα λαθος.
    Μέσα στα χειρότερα μας θεωρώ είναι επίσης:
    – Το S.a.g.a.p.o με την ολέθρια σκηνική παρουσία, γιατί το τραγούδι από μόνο του ακουγόταν.
    – Το clown πάλι λόγω παρουσίας και ρεφρέν κυρίως, τα κουπλε τα βρίσκω όμορφα
    – Το ωτοστόπ επίσης δεν μου αρέσει αν και ήταν σχετικά αξιοπρεπές.
    – Το ερασιτεχνικό Χωρίς Σκοπό
    – Το βαρετό Μου Λες
    – Το τουριστικό Τρεχαντηρι
    – Το μέτριο Μια κρυφή ευαισθησία
    Αγαπημένα μου απο τα παλιά τα: Χόρεψε, Άνοιξη, Όλου του κόσμου η ελπιδα, Το δικό σου αστέρι, Παναγιά μου Παναγιά μου.

  6. Όλο το κακό το 2016 ξεκίνησε από την εμμονή της ΕΡΤ και των ιθυνόντων της για ‘ελληνικό ηχόχρωμα’ κ ‘στροφή στην παράδοση’. Μα είναι δυνατόν να απορρίπτουν τις ακρως επιτυχημενες Μέλισσες ως too pop! Κ πιο πολύ στενοχωρεθηκα για τους ίδιους τους Argo που οδηγήθηκαν με ολες αυτες τις τσιριμονιες σχεδον ως πρόβατα επί σφαγή σε ένα χρονικό προδιαγεγραμμενης αποτυχιας! Παρόμοιο σενάριο επαναλήφθηκε και το 2018

  7. Το βουβαλόπαιδο του 2015!!! Όχι, ποτέ ξανά τέτοιο πράγμα!
    Θα μου πεις καλύτερη η Τερζή? Τρισχειρότερη παρουσίαση απο το τερατούργημα τουΤσακνή!
    Και τρίτη χειρότερη στην ιστορία της Ελλάδος, ο Ρακιτζής!
    Όσον αφορα τον Κλόουν, που κάποιος πιό πάνω ανέφερε, μιά χαρά ήταν και η παρουσίαση και το κομμάτι του 1988!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.