Πέθανε ο Κώστας Κορδάλης, παραλίγο εκπρόσωπος της Γερμανίας το 1980

Πέθανε ο Κώστας Κορδάλης, παραλίγο εκπρόσωπος της Γερμανίας το 1980

Ο Costa Cordalis (Κώστας Κορδαλής, μετέπειτα Κορδάλης), με look σχεδόν πανομοιότυπο με τον Izhan Cohen (ISR 78-winner, 85), ήρθε στη 2η θέση του γερμανικού τελικού το 1980, με το τραγούδι “Pan” (= Πάνας), που παρουσιάζει ελληνικά, αλλά και ισραηλίτικα στοιχεία. Φήμες λένε ότι είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο με την ελληνική επιλογή της ίδιας χρονιάς, όπου, ενώ είχε κερδίσει ο Κώστας Τουρνάς, ανακηρύχθηκε νικήτρια –μετά από ώρες καθυστέρησης- η Άννα Βίσση. Παρόλο, λοιπόν, που είχε έρθει πρώτος ο Κώστας Κορδάλης, ο συνθέτης του τραγουδιού, Ralph Siegel, εβραϊκής καταγωγής, προτιμούσε να στείλει την Katja Ebstein (GER 70, 71, 80), επίσης εβραϊκής καταγωγής, η οποία ήρθε 2η στην επιλογή. Έτσι ακούγεται πως «μαγειρεύτηκαν» τα αποτελέσματα, όπου ψήφισαν 1000 άτομα που είχε επιλέξει ένα ινστιτούτο ως αντιπροσωπευτικά του γερμανικού πληθυσμού (4828 έναντι 4634 ήταν το επίσημο αποτέλεσμα). Βεβαίως, η Katja Ebstein ήρθε 2η στη Γιουροβίζιον, με το εξαιρετικό “Theater”, κάτι που δεν νομίζουμε πως θα είχε καταφέρει το “Pan” (#22 στην Ελβετία). Το 1983 επιχειρεί για δεύτερη φορά σε γερμανική επιλογή με το “Ich mag dich” (= Μου αρέσεις, σε γουστάρω), με το οποίο ήρθε 4ος (στους 12).

Ο Κώστας Κορδάλης πήγε στη Φρανκφούρτη στα 16 του, όπου έμαθε τη γλώσσα και σπούδασε αργότερα στο πανεπιστήμιο φιλοσοφία, αλλά δεν πήρε πτυχίο. Δισκογραφεί ήδη από το 1965 κάνοντας διασκευές κυρίως του Elvis Presley, ωστόσο οι πρώτες του επιτυχίες ήρθαν το 1971, με δικά του τραγούδια. Ήταν πασίγνωστός στις γερμανόφωνες χώρες, πολλά τραγούδια του έχουν μπει στα charts (με κορυφαίο το “Anita”, στο οποίο κάνουν φωνητικά τα παιδιά του, Κική και Λουκάς) και ιδιαίτερα ενεργός για πολλά χρόνια. Για κάποιους έκανε καριέρα, διότι ήταν ο Έλληνας σταρ που χρειάζονταν οι Έλληνες μετανάστες, ένα ρόλο που απέτυχε να παίξει ο Πασχάλης (GRE 77), καθώς, μετά από μερικά singles, δεν άντεξε και επέστρεψε στην Ελλάδα… Στο παρελθόν έχουμε κάνει μια σειρά αφιερωμάτων στους Έλληνες της ξενιτειάς, οι οποίοι συνδέθηκαν με τη Γιουροβίζιον, ανά δεκαετία: ‘60’ς, ’70’ς, ’80’ς, ’90’ς-10’ς.

 Δεινός σκιέρ στη χιονοδρομία αντοχής και πανελληνιονίκης δύο φορές, επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1984 στο Σαράγεβο, αλλά δεν του το επέτρεψε η ομοσπονδία. Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, πήρε μέρος με τα χρώματα της Ελλάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το 2004 κέρδισε σε reality show, το Ich bin ein Star – Holt mich hier raus! Τα 28.000 Ευρώ του βραβείου, τα δώρισε σε οργάνωση για τον παιδικό καρκίνο. Για τον ίδιο σκοπό, μετείχε σε ποδηλατικούς αγώνες, ενώ είχε γράψει και σχετικό τραγούδι. Έχει τρία παιδιά. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Μαγιόρκα. Τον Μάρτιο είχε ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μέχρι τον θάνατό του, χθες.

https://www.youtube.com/watch?v=I4mFvTjG1qY

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.