Arabian Vision Song Contest: ένας διαγωνισμός που δεν έγινε ποτέ

Estimated read time 1 min read

Ως εμπνευσμένοι από τη Γιουροβίζιον εμφανίζονται κι άλλοι διαγωνισμοί, όπως το Türkvizyon Song Contest, στο οποίο θα κάνουμε αφιέρωμα σε άλλο άρθρο, αλλά και το ABU TV Song Festival, το οποίο ξεκίνησε με την προοπτική να γίνει η Asiavision, αλλά κάπου ”δεν τα βρήκαν” με την EBU στο χρηματικό κομμάτι, έτσι η τελευταία ξεκινά άλλο, δικό της format, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει.

Υπήρχε όμως ακόμα ένα format, το Arabian Vision Song Contest, που επρόκειτο να καλύψει τις 22 αραβόφωνες χώρες (Αίγυπτος, Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ιράκ, Κατάρ, Κομόρες νήσοι, Κουβέιτ, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μπαχρέιν, Ομάν, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Τζιμπουτί, Τυνησία, Υεμένη), οι οποίες λόγω του Ισραήλ απέχουν από τη Γιουροβίζιον. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε τον Ιανουάριο του 2008 από την EBU, μετά από πώληση των δικαιωμάτων στην εταιρεία Nibras Media Ltd, ένα μιντιακό όμιλο της Μέσης Ανατολής, σε συνεργασία με το Tanweer Group. Ο διαγωνισμός εγκαταλείφθηκε, λόγω της οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία οδήγησε στην “Αραβική Άνοιξη”, μολονότι ήδη κάποιες χώρες είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν ή να συμμετάσχουν σε αυτόν.

Όσον αφορά στη Γιουροβίζιον, όπου κατά καιρούς αρκετές αραβικές χώρες θέλησαν να συμμετάσχουν (βλ. παλιότερα άρθρα μας), ουσιαστικά μόνο τρεις γράφτηκαν στην ιστορία του διαγωνισμού: η Τυνησία, η οποία είχε κληρωθεί να εμφανιστεί 4η το 1977 με τραγούδι που δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, το Μαρόκο, με τη συμμετοχή του το 1980 (η Samira Said με το “Bitakat Hob”ή -πιο σωστά- “Bitaqat Khub”) και ο Λίβανος, ο οποίος είχε επιλέξει τραγούδι το 1995 (η Aline Lahoud με το “Quand tout s’enfuit”), αλλά αποσύρθηκε.