Η συνέντευξη που μας παραχώρησε η Αγνή

Estimated read time 1 min read

ΙΝFE: Διαβάσαμε σε ένα βιογραφικό σου ότι κέρδισες σε κάποιον διαγωνισμό ερμηνεύοντας το “Après toi” της Βίκυ Λέανδρος. Θυμάσαι για ποιον διαγωνισμό πρόκειται;

ΑΓΝΗ: Ήταν στό Γ΄ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ, του Γιωργου Ματαράγκα, στίς 10 Ιουλίου του 1972. Στον ίδιο διαγωνισμό, το 1971, το πρώτο βραβείο είχε πάρει η Μπέσσυ Αργυράκη.

INFE: Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχεις διασκευάσει την ελβετική συμμετοχή του 1975 “Mikado”, καθώς και ένα ακόμα τραγούδι, στα ελληνικά. Μπορείς να μάς δώσεις περισσότερα στοιχεία; Υπάρχουν κάπου αυτά τα τραγούδια;

ΑΓΝΗ: Όντως έχω κάνει δύο διασκευές, το Mikado καί τό Τoi (σ. σ. το Toi ήταν η συμμετοχή του Λουξεμβούργου με τη Géraldine). Ο ενορχηστρωτής ήταν ο Γιώργος Στεφανάκης, των Πελόμα Μποκιού, στο studio ηχογραφήσεων Αction.

Κάποιοι στίχοι που θυμάμαι απο το Mikado:

“Μικαντο, Μικάντο, μικρέ τραγουδιστή

όλη τη ζωή στα χέρια σου κρατάς,

Μικάντο Μικάντο, γι’ αυτό να τραγουδάς”…

Και από το τραγούδι Toi:

“Εσύ, με κάνεις πια να ζω,

σε σένανε πιστεύω.

Κι εγώ ζητώ ζωή να πιω

στα χέρια που λατρεύω”… κ.λ.π.

Ενώ εμφανίστηκα αρκετές φορές στην τηλεόραση με το play back, κι έτσι το θυμάται αρκετός κόσμος, δυστυχώς ο τότε παραγωγός της δισκογραφικής εταιρείας Τέρενς Κουίκ που είχε αναλάβει τον δίσκο, παραιτήθηκε και έτσι η δουλειά αυτή δεν κυκλοφόρησε ποτέ…

INFE: Το 1979 σε βρίσκουμε να κάνεις φωνητικά στους Μπέσσυ Αργυράκη και Αντώνη Στεφανίδη, στο τραγούδι “Αθήνα Μάνα μου”. Τι θυμάσαι από εκείνον τον εθνικό τελικό (ο οποίος, δυστυχώς, δεν σώζεται σε βίντεο);

ΑΓΝΗ: Στο Αθήνα Μάνα μου, ήταν φιλική η συμμετοχή μου, λόγω της φιλίας μας με την Μπέσσυ. Άλλωστε είχαμε κάνει και μια ωραία περιοδεία μαζί σε όλη την Ελλάδα το 1978. Ήταν μια φιλική, ευχάριστη ατμόσφαιρα και κάτι σαν παιχνίδι για μένα με τις στολές και τις πρόβες. Και μια καλή εμπειρία στα πρώτα μου βήματα.

INFE: Διαβάσαμε κάπου ότι το 1986 ήσουν υποψήφια στην κλειστή επιλογή της ΕΡΤ με το τραγούδι “Μπαγκς Μπάννυ” του Δημήτρη Σακισλή. Ισχύει αυτή η πληροφορία; (σ. σ. είναι το τραγούδι που ήρθε δεύτερο μετά το Wagon Lit της Πωλίνας. Ρωτήσαμε την Αγνή για επιβεβαίωση, διότι άλλη πηγή έδινε ως ερμηνεύτρια τη Μάρα Θρασυβουλίδου).

ΑΓΝΗ: Όντως ισχύει για τό Μπαγκς Μπάννυ.

INFE: Στους καταλόγους των υποψήφιων τραγουδιών του 1989 συναντάμε το συγκρότημα Κοκτέιλ ’87 με τις Αγνή, Σαμπρίνα, Χάρις και Στέλλα (Γεωργιάδου), στο τραγούδι Διακοπή ρεύματος. Είσαι εσύ ή κάποια άλλη τραγουδίστρια με το ίδιο όνομα;

ΑΓΝΗ: Ναι, και στο Κοκτέιλ ’87 συμμετείχα. Έχω ακόμα τον δίσκο. Ήταν μια ωραία δουλειά, στο studio ηχογραφήσεων Αction, ωραιότατη η συνεργασία με χαρούμενο και πολύ καλό αποτέλεσμα.

INFE: Το 1992 σε βρίσκουμε πάλι στους καταλόγους. Είχες υποβάλει κάποιο τραγούδι στην ΕΡΤ; Αν ναι, θυμάσαι μήπως ποιο ήταν;

ΑΓΝΗ: Το 1992 επίσης σωστά είχα στειλει στην ΕΡΤ το τραγούδι Όμορφη Μέρα.

Ο στίχος ήταν:

… Όμορφη μέρα, μαζι σου θα βγω

Κατω απ’ τον ήλιο κι εγώ να χαρώ κ.λ.π.

Και το ρεφραίν…

Σ’ αγαπώ, μα ναι μην κλαίς,

ο καιρός περνάει να λες

Σαν μια ομορφη στιγμή

σαν μια όμορφη γιορτή,

περνάει.

INFE: Τελευταία φορά σε συναντάμε στις κριτικές επιτροπές της ΕΡΤ. Έχεις κάτι να μάς αφηγηθείς από αυτήν την εμπειρία σου;

ΑΓΝΗ: Nαι, πράγματι από τό 1996 και μετά, αρκετές φορές συμμετείχα στην κριτική επιτροπή στην ΕΡΤ, σαν εκπρόσωπος της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας, όπου συμμετείχα ενεργά στο Διοικητικό συμβούλιο. Οι υπεύθυνοι στήν ΕΡΤ ήταν πάντα ευγενικοί και φιλόξενοι! Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι των Καλλιτεχνικών και Πνευματικών φορέων και η αντικειμενικότητα των ψήφων μας πολλές φορές καθόριζε και τα αποτελέσματα της Εurovision. Πηγαίναμε από το πρωί και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε και την τελική πρόβα. Τότε υπήρχε μεγάλη μυστικότητα στα τραγούδια, αυστηροί κανονισμοί και η έκπληξη της πρώτης φοράς στην παρουσίαση τους το βράδυ του διαγωνισμού. Κάποια στιγμή, συμμετείχε και ο κόσμος τηλεφωνικά. Τώρα δεν ξέρω πώς γίνεται!

INFE: Υπάρχει κάποια άλλη εμπλοκή σου με τη Γιουροβίζιον που δεν γνωρίζουμε; Θα ήθελες να μοιραστείς κάτι άλλο μαζί μας;

ΑΓΝΗ: Παρακολουθώ σχεδόν πάντα την Eurovision, με αγάπη για όλους τους συμμετέχοντες, κατανοώντας τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Και ευχομαι πάντα να κερδίσει ο καλυτερος. Η Eurovision, όπως ξέρετε, είναι απλώς ένας διαγωνισμός των κρατικών καναλιών των χωρών. Και πάντα δίνουν πιο πολύ βαρος στό θέαμα.

INFE: Πού σε βρίσκουμε στο σήμερα;

ΑΓΝΗ: Τώρα  γράφω τραγούδια και σύντομα θα τα κυκλοφορήσω. Η τελευταία μου δισκογραφική δουλειά, από την δισκογραφική ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ, κυκλοφόρησε  το 2023, μέ τίτλο “Όλα θα πάνε καλά”.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας συνχαρώ για την απίστευτη συλλογή των γνώσεων και πληροφοριών που έχετε, και να σας ευχηθώ να έχετε πάντα όρεξη, δύναμη και υγεία στο έργο σας!

Ο εθνικός τελικός του 1979

Η διοργάνωση -για πρώτη φορά ανοιχτή- έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, σε παρουσίαση Βασίλη Τσιβιλίκα. Τα έξι τραγούδια ερμηνεύτηκαν δύο φορές. Υποψήφιοι -με σειρά εμφάνισης- ήταν ο Κώστας Χατζής με το Να’χαν όλοι οι άνθρωποι μια αγάπη όπως εγώ (3ος), οι Μπέσσυ Αργυράκη (GRE 77) και Αντώνης Στεφανίδης με το Αθήνα, μάνα μου (5οι), η Σόφη Ζαννίνου με το Στην αρχή (6η), η Κρίστη Στασινοπούλου (GRE 83) με το Δώσε μου ένα στίχο (2η), η Ελπίδα (GRE 79, CYP 86) με τον Σωκράτη (1η) και οι Πάολα Κομίνη, Μαρία Φιλοσόφου, Φωτεινή Φιλοσόφου, Δημήτρης Κοντογιάννης και Στέφανος Δεκεριάν με το Δύο σε μια ομπρέλα (4οι)

Και μερικά εξτραδάκια!

Αφότου λάβαμε το φωτογραφικό υλικό από την Αγνή, της υποβάλαμε δύο ακόμα ερωτήσεις:

INFE: Θυμάσαι μήπως ποιες είναι οι άλλες δύο κοπέλες που έκαναν φωνητικά στα προκριματικά της Γιουροβίζιον; (σ. σ. η ερώτηση έγινε, διότι οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν πως στα φωνητικά ήταν η Αγνή, η Κρίστη και ο Μίμης Στεφανίδης. Στις φωτό, όμως, είδαμε… τρία κορίτσια!).

ΑΓΝΗ: Είναι η Χριστίνα Μαραγκόζη και η Σόνια Κρητικού. Ο ανδρας είναι ο συνθέτης, ο Αντώνης Στεφανίδης. Μικρή, στα 13, και ενώ διάβαζα με το ραδιόφωνο πάντα ανοιχτό, άκουγα την μεγάλη επιτυχία του Τώνη Στεφανίδη Françoise (σ. σ. τη Χριστίνα Μαραγκόζη, την είδαμε ξανά υποψήφια το 1987 με το Πάψε να μπλέκεις πια το ροκ με τα μπουζούκια).

INFE: Yπάρχει κανένα ηχητικό ή οπτικό ντοκουμέντο από την εμφάνισή σας;

ΑΓΝΗ: Ηχητικό δεν έχω. Ούτε οπτικό. Σε κάποιο θεατρο έγινε η εκδήλωση και εννοείται δεν υπήρχαν κινητά. Έγινε εκεί η εκδηλωση, βγήκε το πρώτο που εκπροσώπησε κιόλας και όλα τα υπόλοιπα ξεχαστήκανε. Δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία, όπως σήμερα. Ούτε τόσο κουτσομπολιό. Όποιος πήγαινε, πήγαινε με τις ευχές των υπολοίπων, ίσως καί λιγη ζηλεια. Τό ωραίο ήτανε η εκπληξη της βραδιάς. Η περιέργεια. Αλλά ο κόσμος διασκέδαζε αλλιώς τότε. Έβγαινε ο κόσμος κάθε βράδυ! Μπουζουκια, club, μπουατ, ταβερνες κ.λ.π… ούτε τηλεπαιχνίδια ούτε τιποτα. Τώρα πολύς κοσμος περιμένει από τα κανάλια. Οπότε, όχι, δεν υπάρχει κάτι . Απ’ ό,τι είδα η Μπέσσυ έχει ανεβάσει το τραγουδι στο YouTube και μόνη της στηρίζει την ανάμνησή του.

Σημείωση: οι φωτογραφίες είναι από τον εθνικό τελικό του 1979, ο οποίος δυστυχώς δεν σώζεται…

Υ. Γ.: Αφού ευχαριστήσουμε για μια ακόμα φορά την Αγνή που είχε την καλοσύνη όχι μόνο να μας μιλήσει, αλλά και να μας ανοίξει το αρχείο της, θα ευχηθούμε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να απολαύσουμε τα υποψήφια τραγούδια της στο YouTube (Μπαγκς Μπάννυ, Διακοπή ρεύματος και Όμορφη μέρα), καθώς και να βρεθεί ένας τρόπος να ηχογραφήσει ξανά τις δύο διασκευές από το 1975!

2Comments

Add yours
  1. 1
    Θάνος

    Πολύ ωραία συνέντευξη, μπράβο!!!! Και φαίνεται να έχει πολύ γερή μνήμη η Αγνή και για πολλά θέματα (όταν “περιέργως” πολλοί άλλοι καλλιτέχνες ¨δεν θυμούνται”)

    • 2
      Dimitrios Mantzilas

      Αλλοι δεν θυμούνται καθόλου κι άλλοι θυμούνται όπως τους συμφέρει! Ονόματα δεν λέμε, σπίτια δεν θίγουμε!

Comments are closed.