Αφιέρωμα: Φαβορί που… ναυάγησαν (Μέρος Πρώτο)

Αφιέρωμα: Φαβορί που… ναυάγησαν (Μέρος Πρώτο)

Από το 2004 με την εισαγωγή των ημιτελικών στον Διαγωνισμό της Eurovision, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μείνει έκπληκτοι με τα αποτελέσματα. Αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές θα υπάρχει ένα φαβορί το οποίο θα χάσει την πρόκριση για τον Μεγάλο Τελικό ή παρά την πρόκρισή του δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον Τελικό. Συμμετοχές από τις οποίες είχαμε πολλές προσδοκίες, ελπίζαμε για ένα καλό αποτέλεσμα και κατέληξαν στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα. Αρκετές φορές βλέπουμε και ξαναβλέπουμε μία συμμετοχή κι αναρωτιόμαστε αν ήταν η σκηνική παρουσία που την οδήγησε στα τάρταρα ή πολύ απλά η δυναμική του τραγουδιού δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο νομίζαμε.

Θα ξεκινήσουμε μία μικρή αναδρομή για κάποιες από τις χρονιές και κάποιες συμμετοχές όπου τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν δυσάρεστα.

2005-Λευκορωσία

Η Λευκορωσία εκείνη την χρονιά διαγωνίστηκε με πολλές αξιώσεις. Η εκπρόσωπος  Angelica Agurbash σαφώς περίμενε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό αλλά οι ευχές της δεν εισακούστηκαν. Το κοινό την κατατάσσει στην 13η θέση του ημιτελικού χάνοντας έτσι το εισιτήριο του μεγάλου τελικού. Αν και οι πιο πολλοί περίμεναν να κατακτήσει μία πολύ καλή θέση στον Τελικό, οι τηλεθεατές δεν ήταν τόσο απλόχεροι. Για την ιστορία η καλλιτέχνιδα νίκησε με άλλο τραγούδι στην διαδικασία ανεύρεσης συμμετοχής της Λευκορωσίας, το οποίο είχε τίτλο Boys and Girls. (Πολλές φορές η Λευκορωσία διαγωνίζεται με άλλο τραγούδι από αυτό που κερδίζει στην εθνική επιλογή της). Ωστόσο η Angelica πιστεύοντας ότι η συμμετοχή της δεν θα τα καταφέρει την βραδιά του ημιτελικού, αποφασίζει να αλλάξει τραγούδι. Ανάμεσα στο Show Me Your Love του ισραηλινού συνθέτη Svika Pick και του Love Me Tonight των Ελλήνων Νεκτάριου Τυράκη (στιχουργός) και Νίκου Τερζή (συνθέτης), επιλέγει το δεύτερο δίχως τελικά να της φέρνει την πολυπόθητη πρόκριση.

 

2006-Βέλγιο

Για πολλούς φαν του διαγωνισμού η συμμετοχή της Kate Ryan είναι αγαπημένη αλλά και αδικημένη. Το Je t’adore αναδείχθηκε νικητήριο της μακράς εθνικής επιλογής του Βελγίου για εκείνη την χρονιά Eurosong ’06, η οποία περιελάμβανε τέσσερις προημιτελικούς, δύο ημιτελικούς και τον τελικό. Πριν την βραδιά του ημιτελικού στην Eurovision της Αθήνας, η πρόκρισή της ήταν σίγουρη και μάλιστα διεκδικούσε μία πολύ καλή θέση στον τελικό. Προς απογοήτευση των φαν το Βέλγιο κατακτά την 12η θέση του ημιτελικού με 69 βαθμούς παρά την πολύ καλή εμφάνιση της καλλιτέχνιδος.

 

2007-Κύπρος

Η Ευρυδίκη με απευθείας ανάθεση επιστρέφει για τρίτη χρονιά στον θεσμό για λογαριασμό της Κύπρου μετά τις χρονιές (1992-Ταιριάζουμε) και (1994-Είμαι Άνθρωπος Κι Εγώ). Μαζί της με την ηλεκτρική κιθάρα βρίσκεται και ο Δημήτρης Κοργιαλάς. Το Comme Ci Comme Ca αποτελεί ένα από τα φαβορί εκείνης της χρονιάς και τα προγνωστικά το έχουν σίγουρα μέσα στην πρώτη δεκάδα του τελικού. Το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε είναι ότι το τραγούδι μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα ισάξιο με αυτό του 2004 και της Lisa Andreas. Ωστόσο η συμμετοχή καταλήγει στην 15η θέση του ημιτελικού με 65 βαθμούς, αποδίδοντας την αρκετοί στην μέτρια παρουσίαση της στην σκηνή. Βέβαια εκείνη την χρονιά συζητήθηκε έντονα και το θέμα των συμμαχιών καθώς σχεδόν όλες οι χώρες του ανατολικού μπλοκ προκρίθηκαν, αφήνοντας καλύτερες συμμετοχές εκτός τελικού. Τα αποτελέσματα πυροδότησαν αλλαγές που εφαρμόστηκαν την επόμενη χρονιά με την εισαγωγή δύο ημιτελικών.

 

2007-Ελβετία

Άλλη μια συμμετοχή που θεωρήθηκε φαβορί εκείνη την χρονιά ήταν το Vampires Are Alive του πολύ γνωστού συνθέτη και μουσικού παραγωγού Dj BoBo. Στα φωνητικά του τραγουδιού βρισκόταν και η Kimia Scarlett. Ο καλλιτέχνης έχει κυκλοφορήσει 12 studio albums παγκοσμίως και μόνο με το άκουσμα του ονόματος του πολλοί θεώρησαν ότι η Ελβετία θα ήταν παρούσα στον τελικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ωστόσο η συμμετοχή του όχι μόνο δεν πέρασε στον τελικό αλλά κατέληξε 20η στον ημιτελικό με 40 βαθμούς. Στην σκηνή ένιωθες σαν να βλέπεις περισσότερο ένα μιούζικαλ παρά την παρουσίαση ενός τραγουδιού πάνω στο οποίο δεν μπορούσες να εστιάσεις. Κάπου εκεί καταλαβαίνεις ότι μοναδικό ρόλο παίζει το τραγούδι και η παρουσίαση του κι όχι το μεγάλο όνομα ενός καλλιτέχνη.

 

2008-Σουηδία

Εννέα χρόνια μετά την νίκη της με το τραγούδι Take Me To Your Heaven, η Charlotte Perrelli επιστρέφει στην Eurovision για λογαριασμό της Σουηδίας με το Hero. H ερμηνεύτρια κερδίζοντας το Melodifestivalen της χρονιάς, εμφανίστηκε στην σκηνή του Βελιγραδίου με μεγάλες αξιώσεις καθώς τα προγνωστικά την έδιναν σίγουρα μέσα την πρώτη πεντάδα και πολλές φορές πάνω κι από την δική μας Καλομοίρα. Παρ’όλα αυτά στην μεγάλη βραδιά του Τελικού η συμμετοχή της καταλήγει 18η με 47 βαθμούς. Όταν δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα, προς έκπληξη πολλών η Charlotte δεν περνούσε καν στον τελικό αφού οι τηλεθεατές την κατέταξαν στην 12η θέση του δεύτερου ημιτελικού. Η συμμετοχή της ευνοήθηκε μέσα στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών της χρονιάς καθώς την δέκατη χώρα που προκρινόταν στον Τελικό, την επέλεγε μία αρμόδια επιτροπή. Ουσιαστικά το Hero “έκλεψε” την πρόκριση από την συμμετοχή των Σκοπίων με τους Tamara, Vrčak & Adrian και το τραγούδι Let Me Love You, το οποίο σύμφωνα με το televoting βρισκόταν στην δέκατη θέση του ημιτελικού.

 

Σλοβακία-2010

Η Σλοβακία, η οποία έχει μικρή πορεία στον θεσμό, το 2010 συμμετέχει με την Kristina Pelakova και το Horehronie. Λόγω του έθνικ ήχου του και της αίσθησης παραμυθιού που περνούσε, πολλοί φαν πίστεψαν ότι η Σλοβακία θα κάνει την έκπληξη και θα προκριθεί στον τελικό κατακτώντας μία αξιοπρεπή θέση. Ωστόσο η συμμετοχή καταλήγει στην 14η θέση του ημιτελικού στο televoting και μόλις 16η στις επιτροπές, με αποτέλεσμα στο σύνολο να τερματίζει προτελευταία με 24 βαθμούς. Έκτοτε η χώρα συμμετείχε άλλες δύο χρονιές κι αποσύρθηκε δίχως ποτέ να καταφέρνει να ξεπεράσει τον σκόπελο των ημιτελικών.

 

2009-Ισπανία

Το 2009 η Soraya Arnelas συμμετέχει για την Ισπανία με ένα dance κομμάτι, το La Noche Es Para Mi (Η νύχτα είναι για εμένα). Τα προγνωστικά δείχνουν μία πολύ καλή θέση του τραγουδιού μέσα στην δεκάδα, μετά από ένα σερί χαμηλών θέσεων της χώρας τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο η βραδιά μόνο για την ίδια την Soraya δεν ήταν καθώς η συμμετοχή της καταλήγει στην προτελευταία θέση με 23 βαθμούς, γεγονός που είχε προκαλέσει εντύπωση ακόμα και στον δικό μας εκπρόσωπο Σάκη Ρουβά όταν τον ρώτησαν σχετικά με την βραδιά. Βέβαια η συμμετοχή δεν είχε και την καλύτερη live εμφάνιση αλλά σίγουρα κανείς δεν περίμενε την 24η θέση. Από την άλλη το τραγούδι φάνηκε να έχει ανταπόκριση στους Έλληνες που ψήφισαν καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα του televoting η χώρα μας έδωσε έξι βαθμούς στην Ισπανία, οι οποίοι μετατράπηκαν σε μόλις έναν βαθμό σε συνδυασμό με την ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής.

 

2011-Εσθονία

Η αλήθεια είναι ότι η Εσθονία για έναν ανεξήγητο λόγο πολλές φορές τα τελευταία χρόνια θεωρείται φαβορί χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στα τελικά αποτελέσματα. Μία τέτοια περίπτωση είναι η συμμετοχή της Getter Jaani με τίτλο Rockefeller Street η οποία φιγούραρε έως και στην πρώτη θέση στις προβλέψεις. Σε μία μέτρια χρονιά από άποψη επιπέδου τραγουδιών, η Εσθονία φαινόταν ότι θα έκανε την έκπληξη. Ωστόσο την βραδιά του τελικού καταλήγει στην 24η θέση με 44 βαθμούς. Μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων καταλάβαμε ότι οι τηλεθεατές δεν περνούσαν καν την Εσθονία στον τελικό καθώς την κατέταξαν στην 13η θέση του δεύτερου ημιτελικού. Από την άλλη οι επιτροπές ήταν πιο απλόχερες αφού την κατέταξαν έκτη με αποτέλεσμα στο σύνολο η Getter να προκρίνεται στην ένατη θέση. Ένας από τους λόγους που ίσως οι τηλεθεατές της γύρισαν την πλάτη ήταν ότι το στήσιμο της συμμετοχής έμοιαζε περισσότερο σαν μία παιδική θεατρική παράσταση και θα ταίριαζε περισσότερο στην Junior Eurovision.

Μείνετε συντονισμένοι στον InfeGreece για το δεύτερο μέρος με τις υπόλοιπες χρονιές έως το 2017 και γενικότερα για οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με τον αγαπημένο θεσμό!

6 σκέψεις για το “Αφιέρωμα: Φαβορί που… ναυάγησαν (Μέρος Πρώτο)

  1. Οι περισσότερες από αυτές τις συμμετοχές προ 2008 θα είχαν προκριθεί με το σύστημα των δυο ημιτελικών πιστεύω. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες από αυτές τις συμμετοχές προέρχονται από χώρες όχι δυνατές σε συμμαχίες (Βελγιο 06, Κύπρος 07). Μάλιστα αν είχαν προκριθεί στον τελικό θεωρώ οτι θα πήγαιναν καλύτερα από συμμετοχές που προκρίθηκαν χάρη στα μπλοκ. Π.χ οι συμμετοχές των Σκοπίων που έχουν προκριθεί, είτε άξιζαν είτε οχι συνήθως εκείνες τις χρονιές μαζεύουν τουλάχιστον το 80% των ψήφων τους απο Σερβια, Μαυροβούνιο, Κροατια, Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτές οι ψήφοι τους έφταναν στους 60-80 περίπου βαθμούς που ήταν περίπου αρκετοί για να τρυπωσουν στον τελικό. Αν θυμάμαι καλα μεσα σε εκείνα τα χρόνια πέρναγαν είτε ως 9οι είτε ως 10οι.

  2. Εγώ μια φορά το 2008 με τη perrelli είχα τρομάξει πάντως…. ειδικά το πρώτο κοντινό και ο φωτισμός μου έχει χαρακτει στη μνήμη….

  3. 2011-Εσθονία: Οι χρυσές εποχές του Eesti Laul! Δυστυχώς τη συγκεκριμένη χρονιά οι Εσθονοί επέλεξαν να στείλουν κάτι που όντως παρέπεμπε σε Eurovison Junior.

    2009-Ισπανία: Οι Ισπανοί είναι μανούλες στο να “κατακρεουργούν” τις συμμετοχές τους on stage. Πόσο μάλλον όταν επρόκειτο για ένα ήδη φτηνιάρικο ποπ τραγουδάκι.

    Σλοβακία-2010: Έπρεπε να τους πει κάποιος ότι… less is more.

    2008-Σουηδία: τυπικό ποπάκι του σωρού. Από αυτά με τα οποία μας έχει φλομώσει το ιερό τοτέμ των φανς. Πήρε, ευτυχώς, αυτό που του άξιζε.

    2007-Ελβετία: Βλέπε Σλοβακία 2010. Μόνο που της Ελβετίας ήταν πολύ χειρότερο τραγούδι.

    2007-Κύπρος: Μια χαρά τη βρήκα εγώ προσωπικά την εμφάνιση της Ευριδίκης. Αλλά είμαι φαν της συγκεκριμένης τραγουδίστριας οπότε δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός.

    2006-Βέλγιο: Έχω την εντύπωση ότι εκείνη την εποχή, χώρες σαν το Βέλγιο (με μηδέν “συμμάχους” στην ψηφοφορία δλδ) δεν είχαν καμιά τύχη στη γιουροβίζιον όσο καλό τραγούδι και να έστελναν. Θλιβερό, αλλά αληθινό. Το συγκεκριμένο τραγούδι δεν ήταν καθόλου του γούστου μου παρεμπιπτόντως.

    2005-Λευκορωσία: Άφησα για τελευταίο, ότι πιο cringe έχω δει στη γιουροβίζιον τα τελευταία 20 χρόνια (μαζί με την Ελβετία το 2004 και το Σαν Μαρίνο το 2012, ίσως).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.