Η μεγάλη Κυρία της Γιουροβίζιον, με αφορμή τα 50 χρόνια από την εμφάνιση τη δική της και του Ισραήλ (με τα τέσσερα βραβεία και πολλά καλά πλασαρίσματα) στον διαγωνισμό, επελέγη να δώσει φέτος τα αποτελέσματα της χώρας. Εξάλλου, είναι ο άνθρωπος, χάρη στον οποίο μετέχει το Ισραήλ στη Γιουροβίζιον! Φέτος η Noa Kirel, μεγάλο όνομα της ποπ, κατεβαίνει με αξιώσεις και το άσμα Unicorn. Μήπως, λέμε μήπως, η ΕΡΤ να επιστρατεύσει το 2024 για τα 50χρονα της Ελλάδας τη Μαρινέλλα;
Ποιά είναι η Ιλανίτ;
Η Hanna Dresner-Gat γεννήθηκε το 1947 στο Τελ Αβίβ, αφότου οι γονείς μετανάστευσαν εκεί από την Πολωνία, όπου είχαν επιβιώσει του ολοκαυτώματος. Από τα 5 ως τα 13 της χρόνια έζησε στη Βραζιλία. Ο αδελφός της δεν έζησε μαζί τους στη Βραζιλία. Επειδή δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στο κλίμα επέστρεψε μόνος στο Ισραήλ και έζησε σε kibbutz. Αργότερα έγινε πρόεδρος της αντίστοιχης Ε.Σ.Η.Ε.Α.. Πριν κάνει σόλο καριέρα, υπήρξε μέλος του ντουέτου Ilan & Ilanit, μαζί με τον σύζυγό της Shlomo Zach (χώρισαν το 1973). Το 1975 παντρεύτηκε τον Nahum Gat, από τον οποίο απέκτησε έναν γιο, ενώ στα τέλη της δεκαετίας έκανε τρίτο γάμο με τον Eli Tamir (χώρισαν το 2018). Από το 1971 μέχρι το 1977 ψηφιζόταν ως η κορυφαία τραγουδίστρια του Ισραήλ. Το 1971, οπότε ήρθε 3η σε μία από τις Ολυμπιάδες τραγουδιού της Αθήνας, «κυνήγησε» καριέρα στη Γερμανία. Σταμάτησε το 1996 και επανήλθε το 2008 χωρίς να διακόψει ξανά. Σήμερα ζει στην Herzliya. Και μια λεπτομέρεια: Ilanit είναι ένα είδος βατράχου!
Οι συμμετοχές της στη Γιουροβίζιον
Της πρότειναν να μπει στην επιλογή της Γερμανίας το 1972, αλλά αρνήθηκε. Ζήτησε πάντως να δει τους κανονισμούς και απευθύνθηκε στην IBA (τη δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ), η οποία έπαιρνε κάθε χρόνο ένα χαρτί για ένα ευρωπαϊκό διαγωνισμό, αλλά δεν είχε χρήματα, για να πάει. Έπεισε την IBA να μπει και επελέγη γι’ αυτό τιμής ένεκεν, με το Ey-Sham (Κάπου). Έκανε ένα διαφημιστικό για μια αεροπορική εταιρεία, για να μπορέσει να πάει η ίδια, ο manager της και η μαέστρος Nurit Hirsch στον διαγωνισμό. Το Ισραήλ είχε τότε ιδιαίτερα «ανεβασμένες τις μετοχές του», λόγω της συμπάθειας που προκάλεσε η δολοφονία των αθλητών του στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, έναν χρόνο πριν. Δεν είναι άσχετο με αυτό το γεγονός ότι στη σκηνή φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο (κάτι, ωστόσο, που διαψεύδουν μερικές εβραϊκές πηγές), ενώ πολύ διακριτικά παρευρίσκονταν δύο σωματοφύλακες, καλά κρυμμένοι από τις κάμερες. Αφού κατέλαβε την τιμητική 4η θέση, μετείχε ξανά στον διαγωνισμό το 1977 (11η), με το Ahava Hi Shir Lishnayim (Η αγάπη είναι ένα τραγούδι για δύο). Είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει και τρίτη φορά τη χώρα με το Balalaika το 1984, αλλά το Ισραήλ δεν μετείχε, διότι η Γιουροβίζιον συνέπεσε με το Yom HaZikaron (Ημέρα Μνήμης). Κάτω από τις έντονες αντιδράσεις άλλων τραγουδιστών που ήθελαν να είχαν εκείνοι εκπροσωπήσει τη χώρα, η Ilanit προτίμησε να μην κρατήσει το τραγούδι για την επόμενη χρονιά, αλλά να το κυκλοφορήσει, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Την είδαμε, τέλος, στην έναρξη το 2019 να ερμηνεύει το ρεφραίν του Ey-Sham (δείτε την στο 7’30” του βίντεο).
Μακάρι πραγματικά η ΕΡΤ του χρόνου να επιστρατεύσει τη Μαρινέλλα, αλλά προσωπικά το βλέπω δύσκολο να δεχτεί. Δυστυχώς η λατρεμένη μας Μαρινέλλα έχει αποκηρύξει καθετί που έχει να κάνει με τη Eurovision (ακόμα και το ίδιο το τραγούδι). Όλες αυτές τις δεκαετίες δεν θυμάμαι ποτέ να την έχω δει σε κάποιο αφιέρωμα για τη Eurovision (εάν κάνω λάθος διορθώστε με….)/ Μακάρι όμως να έχουμε κάποια εκπληξούλα…..
Ποτέ όμως! Την έχει αποκηρύξει, όπως και η Κρίστη Στασινοπούλου.