Μαρία Κοζάκου: “Πρέπει να τεθούν τα καλύτερα υποψήφια τραγούδια στην κρίση του κοινού”

Estimated read time 1 min read

H Μαρία Κοζάκου, η οποία μετέδωσε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για την ΕΡΤ, μαζί με τον Γιώργο Καπουτζίδη, ήταν καλεσμένη στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, The 2night Show, στον Antenna, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την εμπειρία της από τον φετινό διαγωνισμό.

Οι αγαπημένες συμμετοχές της Μαρίας Κοζάκου

Αρχικά η Μαρία Κοζάκου μίλησε για τα πρώτα της βήματα στην Ραδιοφωνία, για την ραδιοφωνική μετάδοση της Eurovision και πόσο δυσκολότερη είναι από την τηλεοπτική, ενώ ως τις 3 αγαπημένες της συμμετοχές τα χρόνια που μεταδίδει την Eurovision ανέφερε το Euphoria της Loreen, το Zitti e Buoni των Måneskin, αλλά και την φετινή Ελληνική συμμετοχή, Die Together με την Amanda Tenfjorg Γεωργιάδη.

Ο αποκλεισμός της Ανδρομάχης

Έπειτα για τον αποκλεισμό της Κυπριακής συμμετοχής “Έλα” με την Ανδρομάχη, ανέφερε πως το τραγούδι δεν στήθηκε με τον σωστό τρόπο στην σκηνή της Eurovision. Σε ερώτηση για το αν μπορούν να προβλέψουν τα τελικά αποτελέσματα, ανέφερε πως επειδή παρακολουθούν τις τελικές πρόβες, τις Jury Rehearsals, βλέπουν ποιες συμμετοχές έχουν δυναμική και κατά 90% πέφτουν μέσα στις προβλέψεις τους.

Η νίκη των Kalush Orchestra

Για τους Kalush Orchestra οι οποίοι ήταν οι νικητές του φετινού διαγωνισμού για την Ουκρανία, ανέφερε πως πριν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περίμενε πως θα μπει στην δεκάδα καθώς το παραδοσιακό στοιχείο είναι κάτι που αρέσει στον κόσμο, αυτή όμως η συντριπτική τους νίκη στο televoting είναι ένα statement των Ευρωπαίων πολιτών πως στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Οι αποδοκιμασίες για την ανταλλαγή 12αριών Ελλάδας και Κύπρου

Για τις αποδοκιμασίες των fans για την ανταλλαγή 12αριών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ανέφερε πως αυτό ξεκίνησε από την Eurovision 2011 που πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Εκείνη την περίοδο το κλίμα ήταν πολύ αρνητικό για την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα στην Γερμανία, εξαιτίας την οικονομικής κρίσης. Πλέον όμως το φαινόμενο αυτό έχει ατονήσει.

Η επιλογή της Ελληνικής συμμετοχής

Όσον αφορά τον τρόπο επιλογής της Ελληνικής συμμετοχής, η παρουσιάστρια της ΕΡΤ ανέφερε πως αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν είναι κάτι πρωτοφανές, και άλλες χώρες επιλέγουν το τραγούδι τους μέσω εσωτερικής επιλογής όπως το Βέλγιο. Η επιλογή της Ελληνικής συμμετοχής έγινε με απόλυτη διαφάνεια από μια ομάδα ειδικών στην μουσική που ήταν και η ίδια μέσα. Η επιτροπή αυτή άκουσε συνολικά 41 τραγούδια για να επιλέξει τελικά την Αμάντα. Για τις μελλοντικές συμμετοχές η Μαρία Κοζάκου εξέφρασε την επιθυμία της η ΕΡΤ, εφόσον η ίδια το αποφασίσει και, να επιλέξει έναν αριθμό τραγουδιών και να τα θέσει στην κρίση του κοινού καθώς το κοινό έχει καλό αισθητήριο.

Η εμπορική επιτυχία των Ελληνικών συμμετοχών

‘Επειτα ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ανέφερε την απορία του για ποιον λόγο η Ελλάδα δεν επιλέγει πιο εμπορικές συμμετοχές ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν η φετινή Ελληνική συμμετοχή θα πετύχει εμπορικά. Η Μαρία Κοζάκου ανέφερε πως οι δύο τελευταίες Ελληνικές συμμετοχές, το Last Dance της Στεφανίας και το Die Together της Αμάντα Γεωργιάδη, είναι τραγούδι τόσο εμπορικά όσο και ποιοτικά και μπορούν άνετα να σταθούν στα ραδιόφωνα. Επιπλέον ανέφερε πως δεν είναι πάντοτε τα εμπορικά τραγούδια αυτά που κερδίζουν τον διαγωνισμό.

Ο σχολιασμός των φετινών συμμετοχών

Στον σχολιασμό των φετινών συμμετοχών αναφέρθηκε πως η καλή πορεία της Ισπανικής συμμετοχής είναι αποτέλεσμα της ανάγκης του κόσμου να χαρεί και να χορέψει, καθώς επίσης και η χαρισματικότητα του Άγγλου ερμηνευτή Sam Ryder. Για την συμμετοχή της Γερμανίας ανέφερε πως όλοι οι σχολιαστές της Eurovision στοιχημάτιζαν πως αυτή η συμμετοχή θα έρθει τελευταία.

Οι εθνικές γλώσσες στην Eurovision

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να κερδίσει ποτέ με Ελληνικό τραγούδι, η Μαρία Κοζάκου απάντησε θετικά αναφέροντας τα παραδείγματα της Πορτογαλίας το 2017 αλλά και της φετινής Ουκρανίας. Ήταν όμως αρνητική στην πρόταση του Γρηγόρη Αρναούτογλου στο να επιβληθεί εκ νέου ο κανονισμός στον περιορισμό της γλώσσας, ώστε κάθε χώρα να στέλνει τραγούδια στην γλώσσα της, καθώς ο θεώρησε σημαντικό ο κόσμος να καταλαβαίνει τι λέει το κάθε τραγούδι.

To σύστημα ψηφοφορίας και η Έλενα Παπαρίζου

Για το σύστημα ψηφοφορίας ανέφερε πως το κοινό διορθώνει συχνά τα “λάθη” της επιτροπής και πως προτιμά αυτό το σύστημα βαθμολογίας. Σε ερώτηση για το αν η Έλενα Παπαρίζου θα κέρδιζε φέτος με το My Number One, απάντησε μάλλον όχι, διότι έχει αλλάξει πολύ ο διαγωνισμός τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το 2005 που επικρατούσε το εθνο-ποπ.

Το σχόλιο του Γιώργου Καπουτζίδη

Τέλος, για την απάντηση του Γιώργου Καπουτζίδη στο σχόλιο περί “κακιάς αδελφής” που δέχθηκε κατά την διάρκεια της μετάδοσης του τελικού, η Μαρία Κοζάκου ανέφερε πως η Eurovision είναι από μόνη της ένα queer τηλεοπτικό γεγονός το οποίο το παρακολουθεί όλη η Ελληνική οικογένεια, και πως θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους τους να μην αναφερθούν σε αυτά τα θέματα. Επισήμανε πως υπάρχει ανάγκη για ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, και πως η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει προωθώντας αυτά τα ζητήματα και θεσμικά.

Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.