Ένας μήνας ακριβώς μας χωρίζει από τη φετινή Junior Eurovision, τη 18η στη σειρά, η οποία θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της χώρας Βαρσοβία και συγκεκριμένα στο Στούντιο 5 της Πολωνικής τηλεόρασης, Telewizja Polska (TVP). Ας δούμε μαζί μερικά σχετικά trivia, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής.
- Είναι η πρώτη φορά που η ίδια χώρα διοργανώνει τον διαγωνισμό δύο φορές στη σειρά. Η χώρα που κερδίζει, δεν είναι υποχρεωμένη να διοργανώσει. Τις περισσότερες φορές δόθηκε σε άλλη χώρα η δυνατότητα αυτή.
- Συμμετέχουν φέτος μόνο 12 χώρες (όπως και το 2013), δηλαδή οι λιγότερες όλων των εποχών: Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ισπανία, Καζακστάν, Λευκορωσία, Μάλτα, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία. Μπορείτε να δείτε ποια τραγούδια έχουν επιλεγεί στα οικεία άρθρα του site μας. Η Αρμενία επρόκειτο να συμμετάσχει, όμως λόγω της σύρραξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσύρθηκε στις 5 Νοεμβρίου.
- Όπως συμβαίνει συνήθως, υπερτερούν σε αριθμό οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επί συνόλου 17 διοργανώσεων, μόνο 5 φορές κέρδισε χώρα της Δυτικής Ευρώπης.
- Tρεις νίκες μετρά στο ενεργητικό της η Γεωργία, δύο η Μάλτα, η Ρωσία, η Πολωνία (και μάλιστα στη σειρά) και η Λευκορωσία και από μία οι: Κροατία, Ισπανία, Ολλανδία, Αρμενία, Ουκρανία, Ιταλία.
- Οι συμμετοχές πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνουν στίχους στην εθνική τους γλώσσα. Μέχρι στιγμής, εκτός από τη Γαλλία και την Ισπανία, όλες οι υπόλοιπες παρουσιάζουν μείξη με Αγγλικά.
- Πολλές χώρες αποφάσισαν να απέχουν λόγω της πανδημίας. Η ΕΡΤ, ενώ είχε δηλώσει ότι ήταν πολύ κοντά στο να συμμετάσχει, τελικά άλλαξε γνώμη. Παραλίγο να δούμε και την πρώτη συμμετοχή της Σκωτίας.
- Συνολικά 39 χώρες έχουν λάβει μέρος όλα αυτά τα χρόνια. Από αυτές μόνο η Ολλανδία και η Λευκορωσία δεν έχουν απουσιάσει ποτέ.
- Στο ειδικό πρόγραμμα “Eurovision: Europe Shine a Light” (16/05/20) ανακοινώθηκαν από την περσινή νικήτρια Viki Gabor η πόλη της Βαρσοβίας ως διοργανώτρια, καθώς και το logo, με τίτλο #MoveTheWorld! Ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και η Κρακοβία.
- Η Ελλάδα πήρε μέρος 6 φορές (2003-2008) και η Κύπρος 10 (2003-2009, 2014, 2016-2017). Θα μιλήσουμε όμως εκτενώς για την παρουσία τους σε μελλοντικά άρθρα (μείνετε συντονισμένοι!).
- 11 καλλιτέχνες ή γκρουπ από τη Junior Eurovision έχουν διαγωνιστεί ή θα διαγωνιστούν και στη Γιουροβίζιον των ενηλίκων, ανάμεσά τους η “δική μας” Στεφανία Λυμπερακάκη και η Μαλτέζα Destiny Chukunyere. Καλύτερα από όλους τα πήγαν οι Ρωσίδες αδελφές Tolmachevy (νικήτριες στη JESC το 2006-7η θέση στην ESC το 2014).
- Θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση η Γερμανία, η οποία αρνιόταν πεισματικά όλα αυτά τα χρόνια να συμμετάσχει.
- Από τις περσινές χώρες απέχουν οι: Αλβανία, Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ουαλλία, Πορτογαλία.
- Η Βαρσοβία διοργανώνει για τρίτη φορά εκδήλωση της Γιουροβίζιον (προηγήθηκαν το Eurovision Young Musicians το 2004 και το Eurovision Young Dancers το 2005).
- Για πρώτη φορά οι συμμετοχές θα μεταδοθούν από στούντιο στη χώρα του κάθε παιδιού, έχοντας εξασφαλίσει ίδιες τεχνικές δυνατότητες. Από τη Βαρσοβία θα μεταδοθούν η έναρξη, τα διαλείμματα και η ψηφοφορία. Οι εκφωνητές των βαθμολογιών δεν θα βρίσκονται στην αίθουσα, αλλά στη χώρα τους (όπως είχε γίνει και το 2012).
- Η Ida Nowakowska γίνεται η πρώτη παρουσιάστρια που εκτελεί αυτό το καθήκον δύο φορές στη σειρά. Δύο ακόμη παρουσιαστές έχουν αναλάβει από δύο φορές, η Ολλανδή Kim Lian (2007, 2012) και ο Ουκρανός Timur Miroshnychenko (2009, 2013). Μαζί της θα εμφανιστούν ο τραγουδιστής και τηλεπαρουσιαστής Rafał Brzozowski και η Małgorzata Tomaszewska, συμπαρουσιάστρια του “The Voice of Poland”.
Ο Timur εαν θυμάμαι καλά ήταν και παρουσιαστής στην Eurovision ενηλίκων το 2017 στο Κίεβο
Καλά θυμάσαι!