Junior Eurovision 2018: trivia, παρατηρήσεις και σχόλια

Junior Eurovision 2018: trivia, παρατηρήσεις και σχόλια

Η 16η Junior Eurovision είναι πια παρελθόν. Ας δούμε μερικά trivia και άλλα αξιοπερίεργα που χαρακτήρισαν τη φετινή διοργάνωση, μια εξαιρετική δουλειά, άρτια από τεχνικής απόψεως, η οποία βάζει υποθήκη για μελλοντική διοργάνωση, σε περίπτωση νίκη της Λευκορωσίας:

  • Σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών (20), μια μεγάλη επιτυχία της EBU, αν σκεφτεί κανείς την απροθυμία πολλών χωρών να λάβουν μέρος. Με τις δύο νέες συμμετοχές (Ουαλία, Καζακστάν), ο αριθμός των χωρών που έχουν λάβει μέρος έστω και μία φορά ανέρχεται στις 37 (στην κανονική Γιουροβίζιον, για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, είναι 52).
  • Η Λευκορωσία και η Ολλανδία είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν λείψει από καμία JESC.
  • Η Γερμανία, η Σλοβακία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είχαν στο παρελθόν υποβάλει συμμετοχή, αλλά αποσύρθηκαν. Άλλες χώρες (Ισλανδία, Φινλανδία, Τουρκία, Ανδόρα, Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Αραβικές χώρες) δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ.

  • Για πρώτη φορά μετείχε ως αυτόνομη η Ουαλία (το έχουμε δει σε αθλητικές διοργανώσεις και τα “παιχνίδια χωρίς σύνορα”).
  • Για πρώτη φορά μετείχε το Καζακστάν, ένα μέρος του οποίου βρίσκεται στην Ευρώπη. Η 6η θέση που κατέλαβε είναι η δεύτερη καλύτερη για χώρα που κάνει το ντεμπούτο της (η πρώτη ήταν η 1η θέση της Ιταλίας το 2014).
  • Η Κύπρος, μετά από την περσινή τελευταία θέση, απείχε, επέστρεψαν όμως το Ισραήλ, το Αζερμπαϊτζάν και η Γαλλία, η οποία μάλιστα είχε συμμετάσχει μία μόνο φορά ακόμα, το 2004 (14 χρόνια αποχής). Μάλιστα δόθηκε ατέλεια στο Ισραήλ, επειδή ακριβώς έχει να διοργανώσει τη Γιουροβίζιον του 2019. Με άλλα λόγια, τα έξοδά του καλύφθηκαν από την EBU και τη Λευκορωσική τηλεόραση.

 

  • Η τιμητική δεύτερη θέση της Γαλλίας μας θύμισε την αντίστοιχη της Ιταλίας στη Γιουροβίζιον των ενηλίκων, η οποία επίσης απείχε για ακριβώς 14 χρόνια.
  • Η Ουκρανία αρχικά αποσύρθηκε τον Ιούλιο για οικονομικούς λόγους, όμως ένα μήνα μετά επέστρεψε ξαφνικά.
  • Ως προς τις γλώσσες, οι μη αγγλόφωνες χώρες προτίμησαν μια μείξη εθνικής γλώσσας και αγγλικών. Αμιγώς στη γλώσσα τους ήταν οι συμμετοχές της Πορτογαλίας, της Σερβίας, του Ισραήλ, της Π. Γ. Δ. Μ., της Αρμενίας και της Ουαλίας.
  • Ο Ρωσο-Αρμένιος L.E.V.O.N. δεν πήρε κανένα βαθμό από τη Ρωσία.                                                
  • Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Η διοργάνωση, θυμίζουμε, είναι πάντοτε ανεξάρτητη από τη νίκη.
  • H Πολωνία κέρδισε για πρώτη φορά τη Junior Eurovision.
  • Σε 16 διαγωνισμούς, 5 μόνο φορές κέρδισαν Δυτικές χώρες (Ισπανία 2004, Ολλανδία 2009, Μάλτα 2013 & 2015, Ιταλία 2014). Αντίθετα, οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ κυριαρχούν (Κροατία 2003, Λευκορωσία 2005 & 2007, Ρωσία 2006 & 2017, Γεωργία 2008, 2011, 2016, Αρμενία 2010, Ουκρανία 2012, Πολωνία 2018).

  • Η Γεωργία παραμένει η “βασίλισσα” του διαγωνισμού με τρεις νίκες.
  • Η Αυστραλία, όπως και στη Γιουροβίζιον ενηλίκων, πριμοδοτήθηκε γενναία από τις επιτροπές (μάλιστα έλαβε 6 12άρια), το κοινό όμως την είχε πιο χαμηλά στις προτιμήσεις του. Τελικά ήρθε, όπως και πέρυσι, 3η.
  • Ακόμα μία φορά παρατηρήσαμε μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις επιτροπές και το κοινό. Στις 5μελείς επιτροπές μετέχουν τρεις “ειδικοί” και δύο παιδιά.
  • Ο διαγωνισμός μεταδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία με κοινούς σχολιαστές, διαφορετικούς όμως από εκείνους της Αυστραλίας και της Ουαλίας.
  • Στα ονόματα των σχολιαστών συναντούμε γνωστούς δημοσιογράφους που καλύπτουν και τη Eurovision ενηλίκων, καθώς και ονόματα όπως ο παρουσιαστής του διαγωνισμού στην Ουκρανία, Timur Miroschnychenko, η παρουσιάστρια της περσινής JESC, Helen Kalandadze, το μέλος των Iriao (GEO 18) George Abashidze, αλλά και οι Madame Monsieur (FRA 18).

  • Γιουροβίζιον χωρίς Σουηδία γίνεται; Όχι! Η Σουηδία δεν μετείχε, αλλά το βραβείο (από την Kosta Boda) σχεδίασε ο Kjell Engman.
  • Δεδομένου ότι οι καινοτομίες δοκιμάζονται πρώτα στη Junior Eurovision και μετά εφαρμόζονται και στην κανονική Γιουροβίζιον, ενδεχομένως να δούμε online voting (είναι η δεύτερη φορά που εφαρμόζεται) με το κοινό να ψηφίζει 3-5 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας του της χώρας. Επίσης, στη βαθμολογία ο παρουσιαστής ανακοίνωνε μόνο τους 12 βαθμούς.
  • Σε αντίθεση με πέρυσι, όπου έγινε μπάχαλο με την πλατφόρμα ψηφοφορίας και πολύς κόσμος αδυνατούσε να ψηφίσει, φέτος όλα κύλησαν ομαλά.
  • Περίπου 28.800 άτομα παρακολουθούσαν μέσω youtube την ώρα της βαθμολογίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 σκέψεις για το “Junior Eurovision 2018: trivia, παρατηρήσεις και σχόλια

  1. Μπράβο σας ενδιαφέρον άρθρο!! Μια διόρθωση: η καλύτερη θέση για χώρα που κάνει το ντεμπούτο της είναι η πρώτη θέση της Ιταλίας το 2014, οπότε κι έκανε το ντεπούτο της

  2. Ωραίο άρθρο. Πάντως εγώ τις χώρες που έχουν μετάσχει στη Τζούνιορ τις βγάζω 39 και όχι 37. Στην κανονική Γιουροβίζιον συμφωνούμε στο μέτρημα. Οι χώρες που έχουν συμμετάσχει είναι 52.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.