Κύπρος 1985: Η Λία Βίσση, το ρεκόρ του Χάρη Ανδρεάδη και ο… Κωτσόβολος

Estimated read time 1 min read

Η Λία Βίσση

Με σόλο άλμπουμ, αλλά και πολλές δουλειές στα φωνητικά διαφόρων καλλιτεχνών, η Ολυμπία (Λία) Βίσση, ξεκίνησε να συνθέτει το 1982. Στον διαγωνισμό είχε ήδη κάνει φωνητικά δύο φορές (GRE 79, CYP 82). Ήταν τότε παντρεμένη με τον Γιώργο Πηλιούρη (παίζει πιάνο στη σκηνή), ενώ παλιότερα υπήρξε σύζυγος του πιανίστα και συνθέτη Σάββα Σάββα.

Χορωδοί (ντυμένοι με ασπρόμαυρο φράκο) ήταν ο Στέλιος Γουλιέλμος, η Κρίνη Παφίτου και – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες και μάλλον αβάσιμες πληροφορίες – η Νίκη Βίσση, η τρίτη αδελφή της μουσικής οικογενείας και μητέρα της Bέρας Μπούφη (υποψήφια CYP 13). Η ίδια εμφανίστηκε με ένα λευκό φόρεμα. Το τραγούδι είχε τίτλο: “Το κατάλαβα αργά”.

Μια μεγάλη καριέρα

Προσπάθησε αρκετές φορές να εκπροσωπήσει την Ελλάδα (3η το 1987 με το Λες το τέλος να’ χει έρθει-2η το 1991, με το Αγάπα τη Γη-2η το 1992 με το Κάποιος), ενώ δεν ήταν λίγες οι δισκογραφικές της επιτυχίες. Έκανε vocal training στη συμμετοχή του 2010, ενώ θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες καθηγήτριες φωνητικής σε Ελλάδα και Κύπρο. Αλησμόνητη έχει μείνει η ερμηνεία της στην παλιά διαφήμιση του Cutty Sark με το περίφημο “Follow your heart”. Παράλληλα έχει γράψει τη μουσική σε γνωστά σήριαλ, όπως «Οι μεν και οι δεν», «Ο κακός Βεζύρης», «Ο Πέτρος και τα κορίτσια του». Υπήρξε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής στην αναβίωση του «Να η ευκαιρία». Το 2006 ήταν υποψήφια βουλευτής, αλλά δεν εξελέγη.

Παραλειπόμενα και ευτράπελα

Από την κλειστή επιλογή γνωρίζουμε τους τίτλους των τεσσάρων τραγουδιών που έφτασαν στην τελική φάση, καθώς και το ότι δεύτερος ήρθε ο Σταύρος Σιδεράς (CYP 83). Στην ιστορία έμειναν το λάθος της παρουσιάστριας που την ανήγγειλε ως «Λίσα Βίσση», η φράση του εκφωνητή και μετέπειτα διευθυντή του ΡΙΚ, Θέμη Θεμιστοκλέους: «Θαυμάσια ερμηνεία από τη Λία Βίσση!», αλλά και η δημοσιότητα που πήρε το βίντεο, με το τρακ της να είναι εμφανές, όταν – ούσα μέλος της κριτικής επιτροπής του ΡΙΚ – κάποια «κομμένη καλλιτέχνιδα» (μάλλον η Άντζυ Σαμίου ή η Στέλλα Γεωργιάδου-δεν βάζουμε και το χέρι μας στη φωτιά) φρόντισε να το διοχετεύσει στα ελληνικά media και να γίνει ντόρος. H αγγλική βερσιόν έχει τίτλο Its too late now. Πριν από τον διαγωνισμό μια εφημερίδα έγραφε: «Εύκολη ‘λεία’ η Γιουροβίζιον»…

Το φιλμάκι; Μία από τα ίδια: θάλασσα, ηλιοβασιλέματα, αρχαιότητες, λαϊκές τέχνες, λουλούδια, γλάροι, α ναι, και ένα γνωστό ξενοδοχείο της Πάφου… Το τραγούδι, στο οποίο κάποια μετανιώνει για έναν έρωτα που είχε και τώρα τελείωσε, επανέκαμψε το 2001, σε διαφήμιση γνωστής εταιρείας ηλεκτρικών ειδών (Κωτσόβολος). Επίσης, είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Γιουροβίζιον που δύο αδερφές εκπροσωπούν τη χώρα τους, σε διαφορετική χρονιά. Για την ιστορία, οι πρώτες είναι οι αδερφές Aspelund, Monica (FIN 77) & Ami (FIN 83). Και πριν βιαστείτε να μου πείτε για την Orna Datz (ISR 91) και τη Liora (Liora Itzhak-ISR 95), σας ενημερώνω ότι ήταν διαφημιστικό κόλπο της εποχής…

Ο μαέστρος και το μοναδικό ρεκόρ του

Δεν μπορούμε να μην σταθούμε στον μαέστρο Χάρη Ανδρεάδη (GRE 78, 85, 88, 91, 92, 93, 95, CYP 85, 89), ο οποίος με εννέα συμμετοχές βρίσκεται στην 8η θέση (σε ισοψηφία με τους Francis Bay, Øivind Bergh, Eric Robinson, Kai Mortensen) των μαέστρων με τις περισσότερες συμμετοχές στον διαγωνισμό. Κάνει μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα, έχοντας συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, ενώ διηύθυνε πολλές συμμετοχές και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1985 είχε αναλάβει τις συμμετοχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Είναι μάλιστα η μόνη φορά που μαέστρος που δεν είναι ο μουσικός διευθυντής της εκάστοτε Γιουροβίζιον, διευθύνει την ορχήστρα για δύο διαφορετικές χώρες. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, συνήθως τον καλούσαν για την ενορχήστρωση οι συνθέτες των τραγουδιών κι όχι οι κρατικές τηλεοράσεις. Έτυχε, λοιπόν, να τον καλέσουν ταυτόχρονα η Λία Βίσση και ο Τάκης Μπινιάρης. Στο Γκαίτεμποργκ συνεχώς τον πείραζαν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι είχε κάνει καλύτερη ενορχήστρωση για το «αντίπαλο» τραγούδι (τελικά ισοψήφισαν στην 16η θέση, με την Ελλάδα και την Κύπρο να ανταλλάσσουν 8 βαθμούς). Ακόμα ένα αστείο ξεκίνησε από την ελληνική αποστολή, η οποία διέδιδε πως το τραγούδι «Μοιάζουμε» γράφτηκε για τον Χάρη Ανδρεάδη που μοιάζει με τον δίδυμο αδερφό του, τον μαέστρο της Κύπρου!

 

Στίχοι

Πέρασε κι άλλη μέρα χωρίς σκοπό

Άδειες οι ώρες μόνη στον κόσμο αυτό

Μέσα στην κάμαρά μου, σκυφτή ξανά

Μοναδική χαρά, να θυμάμαι τα παλιά

Τέλειωσες σαν τραγούδι μελωδικό

Ήσουν ένα μικρό κομμάτι μουσικό

Έμεινε τ’ άρωμά σου σαν νότα στο χαρτί

Σφραγιδα ζωντανή στιγμής ερωτικής

 

Σ’ αγαπούσα, στη ζωή μου σε κρατούσα

Έχεις φύγει και με πνίγει η μοναξιά

Να σε κλείσω στην καρδιά μου λαχταρούσα

Μα ήταν λάθος, το κατάλαβα αργά

 

Πάντα θα σε θυμάμαι σα μια γιορτή

Εικόνα αγαπημένη, παντοτινή

Ανάμνηση γλυκιά που δεν θα σβήσεις

Ελπίδα μυστική πως θα γυρίσεις

 

Σ’ αγαπούσα, στη ζωή μου σε κρατούσα

Έχεις φύγει και με πνίγει η μοναξιά

Να σε κλείσω στην καρδιά μου λαχταρούσα

Μα ήταν λάθος, το κατάλαβα αργά

 

Να σε κλείσω στην καρδιά μου λαχταρούσα

Μα ήταν λάθος, το κατάλαβα αργά

 

 

 

1 Agapimeni

(Αγαπημένη)

Beloved ; ; ;
2 Magiko Nisi

(Μαγικό νησί)

Magic Island ; ;

 

;
3 Thimissou Katerina

(Θυμήσου Κατερίνα)

Remember, Katerina Stavros Sideras

(Σταύρος Σιδεράς)

;

 

2ο
Σταύρος Σιδεράς [;]/Σταύρος Σιδεράς [;]
4 To katalava arga

(Το κατάλαβα αργά)

I realized it late Lia Vissi-Piliouri

(Λία Βίσσυ-Πηλιούρη)

;

 

1ο
 Λία Βίσση-Πηλιούρη/Λία Βίσση-Πηλιούρη

https://www.youtube.com/watch?v=bF6CFE2amv8