Κύπρος 1982: Βίσση-Καρβέλας love forever, η πεντάδα και η γκάφα της ΕΡΑ

Κύπρος 1982: Βίσση-Καρβέλας love forever, η πεντάδα και η γκάφα της ΕΡΑ

Παρούσα η Κύπρος, η Ελλάδα απούσα

Η Άννα Βίσση (Anna Vishy, όπως διαγωνίστηκε το 1982, με το “Μόνο η αγάπη”), μολονότι δισκογραφεί ήδη από το 1973, έγινε πανελληνίως γνωστή, όταν θριάμβευσε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1977 με το Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή. Η συνέχεια της πορείας της είναι γνωστή, τι να πρωτογράψει κανείς: 27 προσωπικά άλμπουμ 9, 5 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι, αναρίθμητα βραβεία.

Δύο χρόνια πριν εκπροσώπησε με το «Ώτοστοπ» – χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία – την Ελλάδα, η οποία απείχε εκείνη τη χρονιά, διότι η ΕΡΤ απέσυρε το «45 κοπελιές» (Γιώργος Κατσαρός / Δημήτρης Ιατρόπουλος), που επρόκειτο να ερμηνεύσει ο Θέμης Αδαμαντίδης. Έτσι όλος ο Τύπος ασχολήθηκε με τη δική της συμμετοχή (“Άννα-ψε φωτιές στη Γιουροβίζιον!”). Η ίδια τόνισε ότι ήταν λάθος της Ελλάδας το ότι δεν έλαβε μέρος.

Η επική γκάφα της ΕΡΑ. Τυχαία; Δεν νομίζω!

Η γκάφα βέβαια δεν έλειψε: στο πρωινό δελτίο ειδήσεων του Β’ Προγράμματος της ΕΡΑ, μεταδόθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, χωρίς καν να αναφερθεί η Κύπρος (ανακοινώθηκαν μόνο οι τρεις πρώτες θέσεις). Ευτυχώς στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων αποφεύχθηκε το λάθος.

Διασκευές του τραγουδιού

To B-side στο single είναι το τραγούδι «I’m gonna be a fool for you». Η αγγλική διασκευή (από την ίδια) φέρει τον τίτλο «Love is a lonely weekend». Την εβραϊκή διασκευή του, Lama atzuv li (= Γιατί είμαι λυπημένη;) έχει κάνει η Ilana Avital, γνωστή από εθνικούς τελικούς στη χώρα της το Ισραήλ.

Ποιος έγραψε το τραγούδι; Η Βίσση ή ο Καρβέλας;

Για αρκετά χρόνια δηλωνόταν ως δημιουργός του τραγουδιού η ίδια η ερμηνεύτρια, διότι ο κανονισμός του ΡΙΚ απαγόρευε τη συμμετοχή μη Κύπριων δημιουργών. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, όμως, ο Νίκος Καρβέλας αποκάλυψε κάποια χρόνια μετά ότι εκείνος «κρύβεται» ως συνθέτης πίσω από τη συμμετοχή, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του δημοσιογράφου να ανακόψει τη φόρα του (εάν κάποιος φίλος Κύπριος έχει υπόψη του αυτή τη συνέντευξη, ας μας την υποδείξει). Στην αγγλική βερσιόν, πάντως, δηλώνεται κανονικά ως στιχουργός. Είναι, επίσης, γνωστό ότι τότε ξεκίνησε το ειδύλλιο και η θυελλώδης σχέση τους που κατέληξε σε γάμο.

Οι κομψοί χορωδοί

Στα φωνητικά ήταν o Στέλιος Γουλιέλμος (φωνητικά GRE 79), ντυμένος στα λευκά, η Ελεάνα και η Λία Βίσση (CYP 85) στα τυρκουάζ.

Βίντεο-κλιπ για βραβείο

Εξαιρετικό το φιλμάκι (η Αννούλα στο βουνό Τρόοδος, στη θάλασσα και συγκεκριμένα στην Πέτρα του Ρωμιού, στο μεσαιωνικό γιοφύρι, στους φοίνικες-ένα πάρκο της Λεμεσού), αλλά και η λιτή εμφάνισή της με άσπρο-μαύρο φόρεμα (καμία σχέση με το ξομπλιαστό, πλουμιστό και βαρυφορτωμένο ρούχο του 2006). Το τραγούδι αναφέρεται στις δυσκολίες της ζωής, τις οποίες καταφέρνει να υπερπηδήσει μόνο η αγάπη.

Μερικά trivia

Η συνεργασία της με τις Ολλανδές αδελφές Maywοod (NL 90), των οποίων διασκεύασε κάποια τραγούδια, της εξασφάλισαν 12 βαθμούς από την Ολλανδία. Αν μετείχε η Ελλάδα και της είχε δώσει 12, θα είχε καταλάβει την τρίτη θέση! Τελικά ήρθε ανάμεσα σε 18 διαγωνιζόμενες χώρες 5η, μια θέση που ισοφάρισε η Κύπρος δύο ακόμα φορές, το 1997 και το 2004 και επιτέλους κατάφερε να βελτιώσει το 2018.

Η Άννα Βίσση προσπάθησε να εκπροσωπήσει ξανά το νησί: στην κλειστή κυπριακή επιλογή του 1986 ήρθε 2η, με το Θέλω να γίνω σταρ, ένα τραγούδι που δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Ο super star εισαγόμενος μαέστρος

Ο Βρετανός μαέστρος, Martyn Ford, έκανε διεθνή καριέρα, είτε ως μουσικός (έπαιξε μάλιστα κόρνο στο «Let it be» των Beatles), είτε ως μαέστρος (π. χ. στην ηχογράφηση του «Angie» των Rolling Stones, αλλά και τραγουδιών των Led Zeppelin, The Wings, Elton John), είτε ως ενορχηστρωτής (π. χ. στο «I can see clearly now» του Johnny Nash και σε άλλα τραγούδια των Brian Ferry, Jeanne Manson-LUX 79, Mike Moran & Lyndsey de Paul-UK 77, Phil Collins, Kate Bush, Cliff Richard-UK 68, 73).


Το 1982 ο μάνατζερ της Άννας Βίσση ήθελε Άγγλο παραγωγό για το τραγούδι, με στόχο τη διεθνή καριέρα, έτσι η δισκογραφική της εταιρεία CBS την έφερε σε επαφή με τον Martyn Ford, ο οποίος έκανε την ενορχήστρωση, την παραγωγή και τη διεύθυνση ορχήστρας. Ο ίδιος θυμάται ότι ηχογράφησαν μαζί την ελληνική και την αγγλική βερσιόν, τις οποίες χαίρεται ακόμα να ακούει, καθότι είχε στη διάθεσή του καλά κρουστά και έγχορδα. Θυμάται ότι οι πρόβες κύλησαν ομαλά, μάλιστα γνώριζε αρκετά μέλη της – πολύ επαγγελματικής – ορχήστρας της Γιουροβίζιον από διάφορες συνεργασίες και ηχογραφήσεις. Η κάμερα τον δείχνει συχνά, ίσως διότι είναι Βρετανός, ίσως διότι ήταν αρκετά… flamboyant. Φόρεσε το λευκό γαμπριάτικο κοστούμι του και βγήκε στη σκηνή.

Η Κυπριακή αποστολή έμεινε πάρα πολύ ευχαριστημένη. Ο ίδιος ήξερε ότι δεν θα κέρδιζε, αλλά ότι θα έφτανε πολύ κοντά, ενώ θεωρεί επίτευγμα την 5η θέση για μια τόσο μικρή χώρα. Κατέχει, πάντως, ένα παράξενο ρεκόρ: έχει διευθύνει την καλύτερη (CYP 82-μία από τις 5ες θέσεις της Μεγαλονήσου) και την χειρότερη (CYP 86-τελευταία θέση) συμμετοχή της Κύπρου, πριν την εισαγωγή των ημιτελικών ή – αν θέλετε – πριν από την κατάργηση των διευθυντών ορχήστρας!

Το ρεκόρ της Αννούλας

Η ίδια η Άννα Βίσση κατέρριψε το ρεκόρ επανεμφάνισης καλλιτέχνη: 24 χρόνια ανάμεσα σε αυτήν τη συμμετοχή και την επόμενη, το 2006, ένα ρεκόρ που κατείχε προηγουμένως η Σουηδή Marie Bergmann (SWE 72, 94), με 22 χρόνια!

Πως επελέγη το τραγούδι;

Για την κλειστή επιλογή του 1982 δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα, μόνο το ότι στην τελική φάση έφτασαν τέσσερα τραγούδια και ότι ήρθε 2η η Κωνσταντίνα (Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου-CYP 83).

Τίποτα δε μένει, τίποτα δεν ζει,

όλα σβήνουν χάνονται σαν ήλιος σαν βροχή,

μα πάνω από μένα, πάνω από εσένα

πάνω από όλα υπάρχει,

Μόνο η αγάπη, μόνο η αγάπη, μόνο η αγάπη και εσύ κάθε στιγμή,

μόνο η αγάπη, μόνο η αγάπη, μόνο η αγάπη και εσύ.

Τι είναι η ζωή μας, λίγο αν το σκεφτείς,

θα έκλεινες τα μάτια σου, δε θα ήθελες να δεις

μα πίσω από τα λάθη τα ανθρώπινα πάθη

πάνω από όλα υπάρχει,

Μόνο η αγάπη, μόνο η αγάπη,

μόνο η αγάπη και εσύ κάθε στιγμή,

μόνο η αγάπη, μόνο η αγάπη, μόνο η αγάπη και εσύ.

Η ζωή μας περνά και ότι φεύγει πονά

πίσω δε γυρνά και όμως κάτι μας κρατά.

Μόνο η αγάπη, μόνο η αγάπη, μόνο η αγάπη και εσύ κάθε στιγμή,

μόνο η αγάπη, μόνο η αγάπη, μόνο η αγάπη και εσύ (Χ 2).

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΒΑΘΜΟΙ ΘΕΣΗ
    ΣΥΝΘΕΤΗΣ/ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ

[ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΗΣ]

     
1 Agapi mou, nisi mou

(Αγάπη μου, νησί μου)

My love, my island Constantina

(Κωνσταντίνα)

; 2ο
2 Mono I agapi

(Μόνο η αγάπη)

Only Love

Άννα Βίσση (Νίκος Καρβέλας) / Άννα Βίσση (Νίκος Καρβέλας)

Anna Vishy

(Άννα Βίσση)

;

 

1ο
3 ; ; ;

 

3ο
4 ; ; ;

 

4ο

https://www.youtube.com/watch?v=HAYjawPlJbk

2 σκέψεις για το “Κύπρος 1982: Βίσση-Καρβέλας love forever, η πεντάδα και η γκάφα της ΕΡΑ

  1. Ολα ωραια ρς παιδια αλλα κακα τα ψεματα εχουμε μαθει για τις αποφασεις ολων των χωρων στον διαυωνισμο εκτος απο την ελλαδα το ξερω ειμαι νωρις αλλα δεν γινετε να ακουμε για ολες τις αλλες χωρες και να λην ακουμε τιποτα για την ελλαδα.Παρςκαλω απαντηστε μου σε αυτο!

    1. Αγαπητέ Μάρκο, να είσαι σίγουρος πως μόλις μάθουμε κάτι συγκεκριμένο (γιατί για την ώρα υπάρχουν μόνο φήμες και αοριστολογίες του στυλ: “Η ΕΡΤ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την εκπροσώπηση της Ελλάδας”), θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας άμεσα. Γνωρίζουμε για κάποιους καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να αποκαλύψουμε κάτι για ευνόητους λόγους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.