Η επιστροφή του jury voting στον διαγωνισμό της Eurovision το 2009 συνοδεύτηκε από ανάμικτες αντιδράσεις μεταξύ των φαν. Πολλοί ήταν αυτοί που την είδαν θετικά λόγω του φαινομένου του neighbor voting και του diaspora voting που κυριαρχούσε στο televoting μέχρι τότε. Άλλοι την είδαν αρνητικά, καθώς δεν συμφωνούσαν με την ιδέα πέντε ατόμων να καθορίζουν το 50% των ψήφων μιας χώρας. Επίσης αρκετοί είναι αυτοί που μιλάνε για στημένη ψηφοφορία και διαφθορά.
Η EBU δημοσιεύει τα αναλυτικά αποτελέσματα του jury voting και του televoting στο επίσημο site και εκεί μπορεί κανείς να δει τα ονόματα των κριτών και σε ποια θέση κατατάσσει το κάθε τραγούδι. Εμείς τα είδαμε όλα αναλυτικά και παρατηρήσαμε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα όπως θα αναλύσουμε παρακάτω. Δεν θα σχολιάσουμε αν είναι “στημένα” ή όχι, απλώς θα δείξουμε κάποιες κατατάξεις και τα συμπεράσματα θα είναι δικά σας.
Jury voting Βαλκανίων
Ξεκινάμε με τη γειτονική Αλβανία. Πέντε κριτές είχαν το ίδιο top 2. Οι τέσσερις είχαν στην πρώτη θέση την Ιταλία και στη δεύτερη την Κύπρο, ενώ ο ένας είχε πρώτη την Κύπρο και δεύτερη την Ιταλία. Αναμενόμενο θα πει κανείς, τόσο ο Ermal Meta όσο και η Ελένη Φουρέιρα είναι αλβανικής καταγωγής. Το ενδιαφέρον είναι όμως και οι θέσεις 3-6. Εκέι με διαφορετική σειρά ο καθένας έχουν τις ίδιες χώρες, πιο συγκεκριμένα Γαλλία, Γερμανία Βουλγαρία και Ισραήλ…
Στη Σερβία όλοι οι κριτές είχαν τη Σουηδία στην τριάδα τους, το ίδιο και στη Σλοβενία, ενώ στη Βουλγαρία η Τσεχία βρέθηκε στην πεντάδα όλων των κριτών. Στο Μαυροβούνιο όλοι οι κριτές είχαν Σερβία και Αλβανία στο top 5 τους.
Jury voting Νότιας Ευρώπης
Στη Μάλτα άρεσε πολύ η Κύπρος, τόσο ώστε και οι πέντε κριτές να την έχουν στο top 2 τους. Το ίδιο και η Ιταλία. Επίσης φαίνεται ότι οι Μαλτέζοι κριτές είχαν παρόμοιο γούστο, κατατάσσοντας όλοι την Αυστρία στις θέσεις 8-10, την Τσεχία 4-7, τη Γαλλία όλοι στην τρίτη θέση, το Ισραήλ 4-8, τη Νορβηγία 6-8 και τη Σουηδία 5-6.
Jury voting Καυκάσου
Και πάμε στη συνέχεια στο Αζερμπαϊτζάν. Εκεί και τα πέντε μέλη της κριτικής επιτροπής είχαν στο bottom 5 την Ιρλανδία και το Ισραήλ λίγο εκτός δεκάδας. Επίσης όλοι είχαν την Αλβανία και τη Σερβία στο top 5 τους, καθώς και τη Μολδαβία (οι 4 από τους 5).
Στην Αρμενία φαίνεται ότι το Ισραήλ και η Σουηδία άρεσαν πολύ στους κριτές, καθώς ήταν στο top 6 και των πέντε. Και στη Γεωργία όμως η Σουηδία και η Αυστρία βρέθηκαν στο top 6 όλων των κριτών, ενώ όλοι είχαν την Κύπρο πολύ χαμηλά.
Jury voting Ανατολικής Ευρώπης
Στη Λευκορωσία όλοι είχαν την Αυστρία στην πεντάδα τους και την Κύπρο στην τριάδα (οι τέσσερις μάλιστα την είχαν στην πρώτη θέση). Αντιθέτως όλοι είχαν την Ουγγαρία και τη Φινλανδία στο bottom 5 τους. Ο Alexander Rybak, λευκορωσικής καταγωγής βρέθηκε στη δεκάδα όλων των κριτών (οι 4 μάλιστα τον είχαν στην πεντάδα τους).
Στη Ρωσία τέσσερις κριτές είχαν τη Μολδαβία στην πρώτη θέση (ο ένας κριτής την είχε κατατάξει δεύτερη), η Σουηδία ήταν στην τριάδα και των πέντε, η Αυστραλία στην πέμπτη θέση των τεσσάρων κριτών και η Ιρλανδία στο bottom 5 των τεσσάρων.
Πολωνία και Λιθουανία φαίνεται ότι δεν ενθουσιάστηκαν με τη Μολδαβία, καθώς και οι πέντε κριτές και στις δύο χώρες την κατέταξαν στην τελευταία θέση.
Jury voting Δυτικής Ευρώπης
Για να μην μείνει παραπονεμένη η Δυτική Ευρώπη μεταφερόμαστε στο Βέλγιο. Και τα πέντε μέλη της επιτροπής είχαν στην πρώτη θέση την Αυστρία. Επίσης όλοι είχαν την Τσεχία σχετικά ψηλά (από 4η ως 7η θέση) και τη Σερβία στο bottom 5.
Αντίστοιχη κατάσταση και στη Γερμανία. Εκεί και οι πέντε κριτές είχαν τη Σουηδία στην πρώτη θέση και όλοι είχαν τις Αυστρία, Αυστραλία και Ιρλανδία στην πεντάδα τους. Επίσης όλοι είχαν την Ισπανία από 4η ως 7η θέση.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη, οι τέσσερις κριτές είχαν στην τελευταία θέση της κατάταξής τους την Ιταλία, ενώ όλοι είχαν στη δεκάδα τους Ισραήλ, Αλβανία και Αυστρία.
Jury voting Βόρειας Ευρώπης
Για το τέλος αφήσαμε τη Σκανδιναβία και τις γειτονικές της χώρες. Στη Φινλανδία τέσσερις κριτές είχαν το Ισραήλ στην πεντάδα τους και στη δεκάδα όλων των κριτών βρέθηκαν Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ιταλία και Σουηδία. Στη Νορβηγία όλοι οι κριτές είχαν τη Γερμανία στην τριάδα τους και οι τέσσερις τη Σουηδία στην πρώτη θέση.
Στη Σουηδία όλοι είχαν την Κύπρο στο top 2 τους και τη Σερβία στο bottom 2 τους, ενώ στην Ισλανδία τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Βουλγαρία βρέθηκαν στο bottom 5 και των πέντε κριτών.
Εσείς εντοπίσατε αντίστοιχα παράξενα αποτελέσματα; Σχολιάστε!