Μια ματιά στα αποτελέσματα του jury voting (Μέρος Α)

Μια ματιά στα αποτελέσματα του jury voting (Μέρος Α)

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Eurovision 2018 ήρθε η ώρα της ανάλυσης των αποτελεσμάτων! Μετά από έξι μέρες στη Λισαβόνα, την πόλη που φιλοξένησε τον διαγωνισμό ήρθε η ώρα να μοιραστώ με τον κόσμο ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι: τη μεταφορά σε χάρτη των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Αφού ήδη είδαμε την ανάλυση του televoting ήρθε η ώρα της ανάλυσης των αποτελεσμάτων των κριτικών επιτροπών.  To jury voting ανέδειξε νικήτρια την Αυστρία φέτος.

Η Αυστρία ήταν ο φετινός νικητής του jury voting:

Οι περισσότερες επιτροπές ψήφισαν την Αυστρία και μάλιστα ψηλά. Χώρες που δεν έδωσαν καθόλου πόντους ήταν κυρίως Βαλκανικές (πχ Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία) αλλά και η Ρωσία.

Δεύτερη ήρθε η Σουηδία:

Μεγάλη εδώ η απόκλιση μεταξύ jury voting και televoting. Και πάλι οι περισσότερες επιτροπές έδωσαν πόντους στη Σουηδία, με εξαίρεση το Αζερμπαϊτζάν, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο Ισραήλ, νικητή του φετινού διαγωνισμού:

Λίγες και οι χώρες που δεν έδωσαν πόντους στο Ισραήλ, μεταξύ τους η Κύπρος (επίσης μεγάλο φαβορί για τη νίκη φέτος), η Νορβηγία (άλλο ένα φαβορί τουλάχιστον μέχρι πριν τον δεύτερο ημιτελικό) και μερικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Τέταρτη στις επιτροπές η Γερμανία:

Ένα τραγούδι που πολλοί δεν περίμεναν να δουν στην τελική πεντάδα. Η Γερμανία δέχτηκε στήριξη κυρίως από τις γειτονικές τις χώρες, ενώ ασυγκίνητοι φαίνεται να έμειναν Ελλάδα και Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, καθώς και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Κύπρος ήρθε πέμπτη στο juy voting:

Αναμενόμενο το 12αρι της Ελλάδας. Από την άλλη η Κύπρος δεν ψηφίστηκε από το έτερο φαβορί Ισραήλ, ούτε όμως και από Ανατολική Ευρώπη (πλην Λευκορωσίας και Ρωσίας) αλλά ούτε και η Κεντρική Ευρώπη την στήριξε ιδιαίτερα. Η Ισπανία μπορεί να έδωσε 12, η Πορτογαλία όμως δεν έδωσε πόντους, όπως επίσης η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μείνετε συντονισμένοι για το δεύτερο μέρος της ανάλυσης!

11 σκέψεις για το “Μια ματιά στα αποτελέσματα του jury voting (Μέρος Α)

  1. Η επιτροπή της Κύπρου, στον Α’ ημιτελικό έδωσε 12 βαθμούς στο Ισραήλ. Στον τελικό όμως δεν του έδωσε τίποτα. Ο λόγος, φαντάζομαι, προφανής.

      1. Και ενώ τα χέρια της επιστήμης είναι σηκωμένα ψηλά, & έχοντας ηδη δηλώσει προ διαγωνισμού ότι η φετινή χρονιά από άποψη τραγουδιών είναι η χειρότερη, η Αυστρία ήταν φέτος η αγαπημένη μου συμμετοχή, τουλάχιστον μέχρι τα live. Τελικά οι 12 βαθμοί μου (έχοντας πια μπροστά μου & ήχο & εικόνα) πήγαν στη Βουλγαρία (Αυστρία 10, Γερμανία 8….)
        Η λογική ποτέ δε σταματάει επειδή/όταν δε θες ή δεν μπορείς να κατανοήσεις κάτι που βρίσκεται εκτός της σφαίρας της δικής σου αισθητικής.

        1. Ποτέ δεν μου άρεσε το βουλγάρικο κομμάτι (πομπώδες και βαρύγδουπο) αλλά ειδικά με αυτή την παρουσίαση δεν μου έκανε και εντύπωση που πήγε άπατο..Κατέληξε ακριβώς στην ίδια θέση (14η) με τους “Σκελετούς” του Αζερμπαϊτζάν πέρσι. Τυχαίο;

          1. Ούτε εγώ του έδωσα καμία σημασία, αλλα στο live με κέρδισε η σκοτεινή σκηνική παρουσία & η ερμηνεία των Equinox. Eίναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου & ακούσματος. Περίμενα ότι δε θα τα πάει καλά γιατί το κομμάτι αυτό έχει συγκεκριμένους αποδέκτες, όπως πχ το ουγγρικό φέτος ή το αριστούργημα της Φινλανδίας πέρσι, που πολλοί το βρήκαν μακάβριο, αλλά & του Αζερμπαιτζάν που ανέφερες.

          2. Προφανώς ο καθένας κρίνει διαφορετικά κι αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Προσωπικά δεν με έπεισε ούτε το Αζερμπαϊτζάν πέρσι ούτε η Βουλγαρία φέτος για τον ίδιο λόγο. Θεωρώ ότι κατά βάση ήταν δύο ποπ τραγούδια με ένα περιτύλιγμα που στην πραγματικότητα δεν ταίριαζε με την ουσία τους.

            Όσο για τη Φινλανδία πέρσι, προσωπικά δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο ρόλος των επιτροπών αν όχι για να στηρίζουν κομμάτια όπως αυτό. To ίδιο και με το Βέλγιο και την Ελλάδα φέτος, έστω κι αν η ερμηνεία τους δεν ήταν η καλύτερη. Αντίθετα τις είδαμε να σπρώχνουν τρελά κάτι Αλβανίες (φωνάρα δεν λέω, αλλά είναι τραγούδι αυτό εν έτει 2018;) και κάτι ατάλαντα παρτσακλά όπως η Μάλτα και η Λετονία (που ευτυχώς το κοινό τις έριξε τελευταίες).

    1. Το γεγονός ότι εσύ δεν καταλαβαίνεις κατί δεν σημαίνει ότι από μόνο του στερείται λογικής.

  2. Σουηδία, Αυστραλία και σε 2ο βαθμό Ολλανδία και Αυστρία ευνοούνται κατάφορα από επιτροπές θέλω να πιστεύω λόγω μουσικού είδους …
    Φέτος τις ψήφους των επιτροπών κερδισε ίσως το πιο άχρωμο τραγούδι και παρουσίαση του διαγωνισμού κατά την προσωπική μου αποψη πάντα!

  3. Εγω παλι εχω λιγο διαφορετικη αποψη. Για μενα το μονο λογικο αποτελεσμα που δεν με ξενισε καθολου αντιθετως μου εδειξε οτι ισως οι επιτροπες τελικα και να ψηφιζουν αντικειμενικα (κατι που δεν ισχυει τελικα βλεποντας συνολικα πως ψηφισαν) ειναι η πρωτη θεση της Αυστριας. Ηταν απο τα αγαπημενα μου εξαρχης και αν ημουν εγω επιτροπη για παραδειγμα θα το ψηφιζα ψηλα. Ενα κομματι συγχρονο, ραδιοφωνικο, με καλη παραγωγη, οχι φθηνιαρικο αλλα καλοδουλεμενο, συμπαθης τραγουδιστης, πολυ δυνατος φωνητικα οποτε γιατι οχι. Απο εκει και περα ηταν το χαος. Μου φανηκε σαν η πρωτια της Αυστριας να ηταν η σταχτη στα ματια για οσα ακολουθησαν στις υψηλες θεσεις των επιτροπων (Σουηδια, Ισραηλ, Κυπρο κτλ.)

    1. Κι εμένα μου άρεσε από την πρώτη στιγμή και ήταν μία από τις συμμετοχές που ψήφισα στον τελικό. Φωνάρα, εξαιρετική παραγωγή και αδιαμφισβήτητα από τα καλύτερα τραγούδια φέτος. Σίγουρα πολύ καλύτερο από το αχώνευτο της Βουλγαρίας που υπογράφει το ίδιο team.

      Πάντως δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι όποιο τραγούδι έχει έστω και κάποιους σουηδούς συντελεστές στη σύνθεση/παραγωγή (Αυστρία, Σουηδία, Κύπρος) τα πάει καλά στις επιτροπές. Αντίθετα την Τσεχία που είχε επίσης σύγχρονο και ραδιοφωνικό κομμάτι την έγραψαν κανονικά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.