Η διαδικασία επιλογής εκπροσώπου της Σουηδίας για τη φετινή Eurovision, ολοκληρώθηκε σήμερα το βράδυ με τον τελικό του Melodifestivalen. Παρουσιαστές του σώου, που διεξήχθη στη Στοκχόλμη και συγκεκριμένα στη Friends Arena, ήταν οι Clara Henry, Hasse Andersson (MF 2015) και David Lindgren (MF 2012, 2013 και 2016).
Τα δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν τον αποψινό τελικό ως “riktig rysare” (πραγματικό θρίλερ). Το SVT και οι σουηδικές εφημερίδες, όπως πάντα εξάλλου, κάνουν εκτενέστατα αφιερώματα στους καλλιτέχνες, με προγνωστικά, δηλώσεις και παρασκήνια, ενώ το SVT κάνει διεξάγει διάφορα δημοψηφίσματα (καλύτερου ντουέτου, καλύτερου εφέ κλπ.). Το μεσημέρι έγιναν δύο πρόβες, η πρώτη δίχως και η δεύτερη με κοινό. Η μετάδοση του τελικού διέθετε ειδικό σχολιαστή (τον Gustav Dahlander) από το green room, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί το “efterfest” (afterparty, στα… Ελληνικά).
Έπειτα από τέσσερεις ημιτελικούς και ένα σόου δεύτερης ευκαιρίας, φτάσαμε στις 12 συμμετοχές του αποψινού τελικού:
- Ace Wilder – Wild Child
- Boris René – Her Kiss
- Lisa Ajax – I Don’t Give A
- Robin Bengtsson – I Can’t Go On
- Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)
- Anton Hagman – Kiss You Goodbye
- Mariette – A Million Years
- FO&O – Gotta Thing About You
- Nano – Hold On
- Wiktoria – As I Lay Me Down
- Benjamin Ingrosso – Good Lovin’
- Owe Thörnqvist – Boogieman Blues
Η βραδιά ξεκίνησε με μια σύντομη ανασκόπηση των ημιτελικών. Ακολούθησε ένα τραγούδι με τους τρεις παρουσιαστές μαζί με χορευτικό. Με συνοπτικές διαδικασίες άρχισε το διαγωνιστικό μέρος.
Ace Wilder – Wild child
Με ένα τραγούδι του Thomas G:son, επιστρέφει η 35χρονη Ace Wilder (Alice Kristina Ingrid Gernandt) στο Melodifestivalen, ντυμένη στα γαλάζια με τέσσερεις χορευτές στα μαβιά, διάφορα σκηνοθετικάεφέ κι εντυπωσιακά γραφικά που θύμισαν λίγο Sergey Lazarev, λίγο Zoe. Έχοντας ζήσει σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως στο Μαϊάμι και έχοντας κάνει φωνητικά σε μεγάλα ονόματα, “φέρνει ένα διεθνή αέρα”. Η σόλο καριέρα της ξεκίνησε στο Melodifestivalen του 2014 με το “Busy doin’ nothing”, όταν έχασε από τη Sanna Nielsen για δύο βαθμούς (#1 σε Σουηδία και Ουκρανία και τρεις φορές πλατινένιο). Το 2015 με το -εξαιρετικά παρουσιασμένο- “Don’t worry” ήρθε 3η (#13 και πλατινένιο). Κεφάτο, καλό από φωνητικής απόψεως, αλλά τετριμμένο.
Boris René – Her kiss
Kλασικό scandipop, αρκετά groovy, γεμάτο ενέργεια, συνοδεία τεσσάρων χορευτών. Στιχουργικά παραπέμπει στο “Blame it on the boogie”, εξάλλου κι ο ίδιος ο καλλιτέχνης είπε ότι έχει εμπνευστεί από τους Jackson 5. O 25χρονος Boris René (Boris René Lumbana Kapasa) είναι Κογκολέζος, πρώην ποδοσφαιριστής που έκανε καριέρα στη Σουηδία. Από το 2013, άλλοτε με τα αδέρφια του, άλλοτε μόνος του, ασχολείται με το τραγούδι. Ήταν και πέρυσι υποψήφιος με το “Put your love on me” (10ο στον τελικό-#12 στο σουηδικό chart και πλατινένιο). Στο τέλος πέφτει χρυσή βροχή.
Lisa Ajax – I Don’t Give A
Μετέχουσα στο Lilla Melodifestivalen το 2010 και νικήτρια του Idol το 2014, η Lisa Ajax προκάλεσε αίσθηση στο περσινό Melodifestivalen με το”My Heart Wants Me Dead” (7ο στην επιλογή και #10 στο chart). Φέτος τραγουδά μια μπαλάντα με στοιχεία soul, την οποία παραλληλίζουν με τα τραγούδια της Ariana Grande και άλλων αντίστοιχων καλλιτέχνιδων. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις για τους στίχους, καθώς οι χορωδοί συμπλήρωναν τον τίτλο με τη λέξη “fuck (what they say)”, αποφάσισαν να το αλλάξουν σε “damn…”. Κουκούλα αλά Τάμτα, καπνοί, κοφτά πλάνα, magenta φόντο, ανεμιστήρας, απαστράπτον μπούστο, καθώς και γιγαντοοθόνη που την έδειχνε σε διάφορα στιγμιότυπα. Σχεδόν άψογο φωνητικά.
Ακολουθεί ένα μικρό διάλειμμα με ένα σκετσάκι, όπου πρωταγωνιστεί ο Alexander Rybak.
Robin Bengtsson – I Can’t go on
Τρίτος στο Idol το 2008 και πέμπτος στο Melodifestivalen πέρυσι με το “Constellation Price” (#2 και πλατινένιο), φέτος επιστρέφει δριμύτερος. Έχει μετάσχει σε φιλανθρωπικούς δίσκους, ακόμα και στο Wipeout, ενώ έχει διασκευάσει το När vindarna viskar mitt namn, δηλαδή τη σουηδική βερσιόν του “When spirits are calling my name” (Σουηδία 2000) του Roger Pontare, που αποκλείστηκε στον 2ο ημιτελικό φέτος. Τυπικό scandi-pop τραγούδι (ένας από τους συνθέτες είναι ο Robin Stjernberg-SWE 13), με τέσσερεις “κουρδισμένους” χορευτές κι έναν ρόμβο στο φόντο, όπου προβάλλονται διάφορα σχέδια και σχηματισμοί. Πολύ ωραίο σκηνοθετικό εύρημα: ξεκινά να τραγουδά backstage, μάλιστα σε κάποια φάση τού κρατά ένας από τους χορευτές το μικρόφωνο και σιγά-σιγά πηγαίνουν προς την σκηνή. Εξαιρετικό στήσιμο, δεμένα φωνητικά και αξιοζήλευτες ψεύτικες. Αρκετά σεξουαλικά υπονοούμενα και τρακ που ίσως του κοστίσουν.
Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia–En värld full av strider / Eatneme gusnie jeenh dåaroeh (= Ένας κόσμος γεμάτος από μάχες).
Ο 29χρονος Jon (John Henrik Mario Fjällgren), Κολομβιανής-Ινδιάνικης-Σουηδικής-Λαπωνικής καταγωγής και νικητής του σώου “Talang Sverige 2014” ειδικεύεται στα τραγούδια των Sami, δηλαδή των Λαπώνων και το μουσικό είδος joik. Γεννημένος στην Κολομβία, σε μικρή ηλικία υιοθετήθηκε από σουηδική οικογένεια. Στα 14 του τραγούδησε μπροστά στη βασιλική οικογένεια. Στο Melodifestivalen 2015 ήρθε 2ος με το Jag är fri / Manne leam frijje (#8 το single, #1 το album). Μαζί του η Aninia. Δυναμικό ποπ τραγούδι, με λαπωνικές πινελιές, φωτισμένο σε μπλε, γαλάζιες και λευκές αποχρώσεις και πολύ δυνατό φωνητικά, αψεγάδιαστο. Ο Jon γήινος, με μια μοντέρνα εκδοχή της λαπωνικής στολής, η Aninia αέρινη (την φυσούν ανεμιστήρες), με ένα εντυπωσιακό ρούχο και ζωγραφισμένο σύμβολο στο μέτωπο, φορτωμένοι κι οι δύο με στολίδια και κοσμήματα. Το κοινό κάνει ένα εφέ με ατομικά φώτα και την κερκίδα φωτισμένη μωβ και μετά μπλε.
Anton Hagman – Kiss you Goodbye
18χρονος και πρωτοεμφανιζόμενος ο επόμενος καλλιτέχνης (Anton Per Erik Hagman). Ένας από τους συνθέτες είναι ο Δανός Tim Schou (μέλος των A Friend in London-DEN 11). Ο νεαρός βγαίνει με μια κιθάρα και casual ντύσιμο. Αρέσει πολύ στα κοριτσάκια (ήδη προν από τον ημιτελικό του MF είχε 650.000 ακόλουθους στα social media). Καλό, για να λανσάρει την καριέρα του, μέχρι εκεί όμως. Πολύ καλά φωνητικά πίσω από τη σκηνή, ενώ ένας ρόμβος προβάλει εικόνες από τον ίδιο, που υπογραμμίζονται από λέιζερ και πολύχρωμους φωτισμούς. Φυσικά το γεγονός ότι απέκλεισε τη Loreen έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στη Σουηδία.
Mariette – A Million Years
Η 34χρονη Mariette (Mariette Petra Carola Hansson) έκανε το ντεμπούτο της το 1999 στο Soundmix Show, ωστόσο έγινε γνωστή 10 χρόνια αργότερα στο Idol. Tο 2014 συμμετείχε στην περιοδεία της Ace Wilder, ενώ το 2015 έλαβε μέρος για πρώτη φορά στο MF με το “Don’t Stop Believing” που ήρθε 3ο (#27 στο σουηδικό chart). Φέτος επιστρέφει με ένα δυναμικό ποπ τραγούδι, το οποίο η ίδια συγκρίνει με το “Euphoria” και το θεωρεί μεγάλο φαβορί για τη νίκη. Το υπογράφει ο Thomas G:son. Μαλλί ράστα, αβυσσαλέο ντεκολτέ και εξώπλατο, αλλά και τέσσερεις χορευτές να κρέμονται από κορδόνια και να εκτελούν ένα καλά συγχρονισμένο χορευτικό. Φετίχ της ένα δαχτυλίδι με μαγικές ιδιότητες που φορά στο δάχτυλο…
Felix, Oscar & Omar / FO & O – Gotta Thing about you
Πρόκειται για ένα pop boyband που ξεκίνησε το 2013 ως The Fooo, μετονομάστηκε το 2014 σε The Fooo Conspiracy, για να αλλάξει πάλι όνομα, μετά την αποχώρηση του Oscar Molander. Είναι οι: Oscar Enestad, Omar Rudberg και Felix Sandman. Ξεκίνησαν τραγουδώντας στους δρόμους και ανεβάζοντας βίντεο στο YouTube. Μια συνεργασία τους με τον Justin Bieber τους έκανε αυτομάτως γνωστούς (το μοναδικό τους άλμπουμ μέχρι σήμερα ανέβηκε στο #1). Κλασικό boyband: γλυκανάλατο τραγουδάκι, τρεις νόστιμοι metrosexual νεαροί, τυποποιημένα χορευτικά, μέτρια φωνητικά, εφέ, φωτισμοί και φωτιές, για να καλύψουν την απουσία φωνής και τα λοιπά και τα λοιπά. Μολαταύτα, βρέθηκε στον τελικό…
Nano – Hold on
Ο 30χρονος Nano (Nano Omar) διαθέτει ένα εν δυνάμει χιτ, με πολύ καλοδουλεμένα φωνητικά, μια χορεύτρια που χορεύει κάτι σαν break dance κι ενδιαφέρον beat που κάποια στιγμή αλλάζει εντελώς και γυρίζει σε gospel. Η εμφάνισή του παραπέμπει περισσότερο σε χιπ-χοπερ παρά σε ποπ τραγουδιστή, αν και οι επιρροές του είναι από διάφορα boy band, όπως δηλώνει. Στα 21 του κι ενώ είχε φυλακιστεί για δεύτερη φορά για μικροκλοπές και κατοχή ναρκωτικών, έμαθε ότι η σύντροφός του ήταν έγκυος στην κόρη τους. Με μία επιτυχία στο ενεργητικό του (ως featuring artist του Raef), ουσιαστικά αυτό είναι το ντεμπούτο του. Εξαιρετικό από φωνητικής απόψεως, κλάσεις ανώτερο από όλα τα υπόλοιπα.
Wiktoria–As I Lay me Down
H 20 ρονη Wiktoria (Wiktoria Vendela Johansson) ήρθε 4η στο Lilla Melodifestivalen το 2011 και πάλι 4η πέρυσι στο Melodifestivalen με το Save me (#3), μολονότι στο κοινό ερχόταν 2η. Ένα τραγούδι που έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει επιτυχία. Επαγγελματική παρουσίαση, εξαιρετικοί φωτισμοί και γραφικά (επιστρατεύεται μέχρι και ένα ολόγραμμα), η ίδια μέσα σε μία κατασκευή, όπου κάνει μια στροφή και από την οποία βγαίνει κάποια στιγμή. Άψογη φωνητικά, με τις χορωδούς να βρίσκονται πίσω από τη σκηνή. Μας θύμισε αμυδρά το “Big Βig world” της Emilia. Για πολλούς ήταν το μεγάλο φαβορί.
Ακολουθεί δεύτερο σκετσάκι, πάλι με τον Alexander Rybak.
Benjamin Ingrosso – Good Loving
Ο Τύπος χαρακτήρισε απρόβλεπτη τη θέση που θα πάρει αυτό το groovy/soul/funk τραγούδι. Ο 19χρονος Benjamin Ingrosso (Benjamin Daniele Wahlgren Ingrosso) κέρδισε το 2006 το Lilla Melodifestivalen και εκπροσώπησε τη χώρα του στον διαγωνισμό MGP Nordic (δηλαδή τη Eurovision Junior των Σκανδιναβικών χωρών), ενώ το 2007 κυκλοφόρησε ακόμα ένα single. Μετά από κάποια χρόνια απουσίας, επανήλθε το 2015 με ένα ακόμα τραγούδι και συμμετοχές σε παραστάσεις μουσικού θεάτρου. Κρύσταλλοι στο φόντο που κάποια στιγμή απομακρύνονται και στο τέλος φωτιές και καπνοί. Απόψε φόρεσε μωβ-ροζ μπλούζα κι όχι άσπρη. Ωραία φωνητικά, πολύ καλές οι ψηλές νότες και οι ψεύτικες, καλό χορευτικό, έχει όλα τα εχέγγυα να κάνει επιτυχία, μολονότι ο ήχος είναι λίγο παρωχημένος.
Owe Thörnqvist – Boogieman Blues
87χρονος (!) και πρωτοεμφανιζόμενος στη Melodifestivalen, με θητεία δεκαετιών σε ρεβύ, συνθέτης (rock, rumba, calypso) και τρουβαδούρος, ο Owe Thörnqvist μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ισπανίας, Φλώριντα και Σουηδίας. Τα τραγούδια του, σε αμερικανικό ύφος, χαρακτηρίζονται για το χιούμορ τους. Η συμμετοχή του αποτελεί έκπληξη. Εάν πήγαινε στη Γιουροβίζιον, θα ήταν ο 2ος γηραιότερος μετά από τον Emil Ramsauer (μέλος των Takasa-Ελβετία 2013) που ήταν τότε 95. Είναι διαφορετικό ως άκουσμα, αλλά πολύ παρωχημένο, βγαλμένο από τα ’60’ς. Τρεις κοπέλες στα φωνητικά, τρία αγόρια ως μπάντα και στη μέση ο αειθαλής Owe, με γυαλιά ηλίου, που παίζει φυσαρμόνικα live, μια καθιστός στο σκαμπό, μια όρθιος. Νότες εμφανίζονται για εφέ, ενώ ο ίδιος πετά ένα hot dog στον floor manager, ένα gag που ο ίδιος πιστεύει ότι τον έφερε στον τελικό. Σήμερα ήρθε υποβασταζόμενος, αλλά η ερμηνεία του δεν επηρεάστηκε καθόλου. Αποθέωση από το κοινό.
Ακολουθεί το recap των τραγουδιών και σκηνές από το green room που είναι στην πραγματικότητα… μπλέ. Τραγούδι-παρωδία σε στυλ ποτ πουρί, μια συρραφή από παλιές συμμετοχές του MF, από τον David Lindgren. Εμφανίστηκε ως καλεσμένος ο περσινός ερμηνευτής, Franz, με νέα κόμμωση, αγνώριστος. Τη συμμετοχή του τραγούδησαν σε funk/soul διασκευή οι Damn! feat. Shirin αρχικά μόνοι και μετά μαζί του. Χωρίς .άλλη καθυστέρηση ξεκίνησε η βαθμολογία.
Ο νικητής προέκυψε, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, από την ψηφοφορία του κοινού (50%) και 11 διεθνών επιτροπών (50%). Οι κριτικές επιτροπές και οι αντίστοιχοι εκφωνητές είναι:
Αρμενία – Iveta Mukuchyan (ARM 16)
Αυστραλία – Stephanie Werret
Βρετανία – Simon Proctor
Γαλλία – Edoardo Grassi
Ισραήλ – Tali Eshkoli
Ιταλία – Nicola Caligiore
Μάλτα – Gordon Bonello
Νορβηγία – Anette Lauenborg Waaler
Πολωνία – Mateusz Grzesinski
Δημοκρατία της Τσεχίας – Jan Bors
Ουκρανία – Viktoria Romanova
Μετά από την ψηφοφορία των επιτροπών προηγείτο ο Robin Bengtsson. Ακολουθεί ο Nano και τρίτη η Mariette.
Το κοινό συνεχίζει να ψηφίζει.
Oι τρεις παρουσιαστές δεν παρέλειψαν να μας δείξουν για ακόμα μια φορά το ταλέντο τους σε ένα νούμερο με σφουγγαρίστρες που έγιναν μετά πολύχρωμα φτερά. Τρίτο σκετσάκι με τον Rybak με θεματική από το “La det swinge” (NOR 85). Αμέσως μετά η καλεσμένη της βραδιάς, η Σουηδή τραγουδίστρια διεθνούς φήμης, Zara Larsson, σε τρία τραγούδια.
Ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας του κοινού.
Nικητής ο Robin!!!!!
Ακολούθως βλέπετε την τελική κατάταξη μετά τις ψήφους του κοινούς:
Ακούστε το νικητήριο τραγούδι που θα διαγωνιστεί για την Σουηδία στο πρώτο μισό του α’ ημιτελικού στις 9 Μαϊου στο Κίεβο.