Η Γεωργία κέρδισε πανάξια στη φετινή Junior Eurovision! Η τρίτη της νίκη!

Estimated read time 2 min read

Η 14η Junior Eurovision που έλαβε χώρα στη Βαλέτα της Μάλτας μόλις ολοκληρώθηκε, με μεγάλη νικήτρια την Γεωργία για τρίτη φορά στην ιστορία της (μετά από το 2008 και το 2011), κάτι που δεν έχει κάνει άλλη χώρα (ακολουθούν η Λευκορωσία και η Μάλτα με δύο νίκες η καθεμία).

Το show

Η διοργάνωση ήταν εξαιρετική, με φωτεινά χρώματα, με νεύρο, με παλμό και καθόλου κουραστική, αναδεικνύοντας όλες τις συμμετοχές, 17 τον αριθμό. Στην αρχή και εν μέσω ενός χορευτικού ανακοινώθηκε κάθε χώρα ξεχωριστά, ενώ στο τέλος όλα τα παιδιά μαζί ερμήνευσαν ένα υμνοειδές τραγούδι που ακουγόταν και στις καρτ-ποσταλ.

Η παρουσίαση γινόταν ανά τρεις χώρες από μια “πολυεθνική” ομάδα παιδιών, η οποία κρατούσε όλες τις σημαίες. Έπειτα, ακολουθούσε η καθιερωμένη καρτ-ποστάλ, στην οποία συμμετείχαν ταλαντούχα παιδιά από διάφορους χώρους, με εικόνες από τη Μάλτα και μετά έβγαινε στη σκηνή η εκάστοτε συμμετοχή, φωτισμένη αρχικά στα χρώματα της σημαίας κάθε χώρας και εν συνεχεία όπως είχε αποφασίσει η κάθε αποστολή. Λογότυπο ήταν το “Embrace” (= αγκάλιασε). Οι παρουσιαστές δεν ήταν φλύαροι, ωστόσο το τρακ τους ήταν έκδηλο.

Ομολογουμένως το επίπεδο ήταν πολύ ανεβασμένο, με καλοδουλεμένες φωνές, όμορφα τραγούδια και αξιοπρόσεκτες σκηνικές παρουσίες. Τραγούδησαν, τόσο η περσινή νικήτρια, Destiny (Destiny Chukunyere), το νέο της χιτ, “La di da di” και το περσινό νικητήριο κομμάτι “Not my soul”, με ανανεωμένη ενορχήστρωση από χάλκινα πνευστά, όσο και η περσινή παρουσιάστρια της Junior, αλλά και εκπρόσωπος στη συνέχεια της Βουλγαρίας, Poli Genova, στο “If love was a crime”. Ξαφνικά οι παρουσιαστές κάλεσαν τους Jedward στη σκηνή και εκείνοι ανταποκρίθηκαν με ένα νέο τους τραγούδι ξεσηκώνοντας το νεανικό κοινό. Μετά όλοι οι διαγωνιζόμενοι (στη σκηνή), μαζί με την Destiny (σε βίντεο), ερμήνευσαν το τραγούδι-ύμνο της φετινής Junior, “We are” (= είμαστε), πριν ακουστεί το medley.

Η ψηφοφορία

Πρώτα ψήφισαν οι επιτροπές ειδικών από κάθε χώρα, ακολούθησε η “υπερεπιτροπή” και στο τέλος οι επιτροπές των παιδιών. Οι πρώτοι δέκα βαθμοί των επιτροπών ειδικών εμφανίζονταν στην οθόνη και ο τοπικός παρουσιαστής (ένα παιδί, μολονότι οι επιτροπές αυτές απαρτίζονταν από ενήλικες) εκφωνούσε μόνο το 12.

Μετά από τις επιτροπές των ειδικών, οι τρεις πρώτες είχαν: Γεωργία 144, Αρμενία 99 και Ολλανδία 94. Μετά από την “υπερεπιτροπή”, η οποία δεν ευνόησε καθόλου την προπορευόμενη: Γεωργία 156, Αρμενία 122, Λευκορωσία 112. Οι επιτροπές των παιδιών ήταν καθοριστικές και οι βαθμοί τους μπήκαν με το σύστημα του Melodifestivalen, δηλαδή ποσοστιαία: Γεωργία 239, Αρμενία 232, Ιταλία 209. Η Destiny έδωσε το βραβείο και η Γεωργία ακούστηκε για δεύτερη φορά. Στο τέλος της μετάδοσης είδαμε μια συνέντευξη με τη νικήτρια, προτού κοπεί η σύνδεση μέσω live streaming.

screenshot-393screenshot-752

15151537_10211830914627724_1277597323_n_png

Η εμφάνιση της νικήτριας

 

Για πρώτη φορά δεν υπήρχε καθόλου ψηφοφορία κοινού, αλλά μόνο τοπικές επιτροπές ειδικών και τοπικές επιτροπές παιδιών ανά χώρα και μια “υπερεπιτροπή” από τρία μέλη (ο Σουηδός Christer Björkman, ο Δανός Mads Grimstad και οι Ιρλανδοί Jedward). Περισσότερα για το νέο σύστημα ψηφοφορίας, όπως το αποφάσισε η EBU, δείτε εδώ:

http://infegreece.gr/%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%b9%cf%87%ce%b8%ce%b5%ce%af-%ce%bf-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-junior-eurovision-2016/

Πως είδε η Ευρώπη (και όχι μόνον αυτή) τον διαγωνισμό

Όπως πληροφορηθήκαμε, Γάλλοι φαν έστησαν μια γιγαντοοθόνη στο Παρίσι, στη Βρετανία μια ομάδα κινηματογραφιστών ετοιμάζει ένα ντοκυμαντέρ, για να τονώσει το χαμηλό ενδιαφέρον των τηλεθεατών, στην Ισπανία οι φαν συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο, η Ιρλανδία παρακολούθησε σύσσωμη, καθώς η παρουσία των Jedward στην “υπερεπιτροπή” συζητήθηκε πολύ θετικά, το κανάλι SBS της Αυστραλίας θα μεταδώσει, αλλά λίγες ώρες αργότερα (αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες, οι οποίες προτίμησαν να μεταδώσουν τον διαγωνισμό όχι το απόγευμα -όπως φέτος αποφασίστηκε- αλλά σε prime time. Παράλληλα ραδιοφωνικοί σταθμοί σε ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Αργεντινή, Γερμανία, Κόστα Ρίκα και Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν ζωντανή μετάδοση, μολονότι οι χώρες τους δεν συμμετείχαν. Η ΕΡΤ; απούσα. Το ΡΙΚ; Μετέδωσε μεν, αλλά όχι στο ΡΙΚ SAT…

Ας συγχαρούμε τη Γεωργία, για το πανάξιο και ξεκάθαρο -τρίτο της- βραβείο στη Junior Eurovision με το τραγούδι Mzeo (= Ήλιος), το οποίο, αν και ρετρό, αν και βαρύγδουπο για κάποιους νεότερους (οι λίγο μεγαλύτεροι το βρήκαμε υπέροχο), αναδείχθηκε χάρη στην αγγελική φωνή της Mariam Mamadashvili.

Η Κύπρος; Παρά την εντυπωσιακή σκηνική παρουσία και το άψογο στήσιμο, η έλλειψη δυνατών φωνητικών, αλλά και ρεφραίν (το τραγούδι βασιζόταν κυρίως στον χορό), την έφεραν στην προτελευταία θέση.