Πως η Γεωργία πέτυχε την τρίτη της νίκη στη Junior Eurovision

Πως η Γεωργία πέτυχε την τρίτη της νίκη στη Junior Eurovision

Ο 14ος διαγωνισμός της Junior Eurovision από χθες είναι παρελθόν και η Γεωργία με την εκπληκτική φωνή της Mariam Mamadashvilli γιορτάζει την τρίτη της νίκη στο διαγωνισμό. Μια Junior Eurovision με πολλές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν και με ένα ολοκαίνουριο σύστημα ψηφοφορίας. Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μία αποτίμηση του αποτελέσματος, αλλά και γενικότερα της φετινής διοργάνωσης.

Πως έφτασε στην τρίτη της νίκη η Γεωργία

Ενώ η νίκη της Mariam και του Mzeo έμοιαζε περίπατος στην αρχή της ψηφοφορίας, τελικά δεν ήταν έτσι. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Με την αφαίρεση του televoting από το διαγωνισμό συνολικά 174 άνθρωποι έκριναν το φετινό αποτέλεσμα. Δέκα άτομα από κάθε χώρα από τις 17 που διαγωνίζονταν (5 ενήλικες-μουσικοί και 5 παιδιά) και 4 άτομα που αποτελούσαν το expert panel (Mads Grimstad, Christer Bjorkman και οι Jedward). Η αναλογία της ψήφου μεταξύ των 3 διαφορετικών επιτροπών ήταν από 46% για τις επιτροπές των μουσικών και των παιδιών και 8% για το expert panel. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερίσχυε η ψήφος των παιδιών.

Η Mariam έφθασε στη νίκη, χάρις στις ψήφους των επαγγελματιών μουσικών. Αυτό που πολλοί λέγανε βλέποντας τις πρόβες, ότι δηλαδή το ρετρό τραγούδι της Γεωργίας θα ήταν εύκολη προτίμηση των ενηλίκων, επιβεβαιώθηκε. Το τραγούδι της Γεωργίας συγκέντρωσε 144 βαθμούς, 45 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Αρμενία που όπως φάνηκε ήταν αρκετοί για να της χαρίσουν την τελική νίκη.

screenshot-393

Η 10χρονη Mariam μάλιστα πήρε 8 από τα συνολικά 12αρια των επιτροπών. Το ίδιο όμως δεν συνέβη στη συνέχεια. Το expert panel που έδωσε 3 σετ βαθμολογιών έδωσε συνολικά μόλις 12 βαθμούς, με τους περισσότερους 6 να τους δίνουν οι Jedward. Η υπερεπιτροπή ψήφισε ως το καλύτερο τραγούδι αυτό της Ρωσίας με 29 βαθμούς, δεύτερο την Αρμενία με 23 και στην τρίτη θέση την Ιταλία με 22.

expert-panel

Μετά την βαθμολογία των τριών κριτών (οι Jedward ψήφισαν ως μονάδα), οι 45 βαθμοί διαφορά της Γεωργίας από την Αρμενία έγιναν 34, ενώ η Λευκορωσία πέρασε στην τρίτη θέση.

screenshot-752

Μια ανατροπή που δεν έγινε ποτέ

Όπως και στη Στοκχόλμη έτσι και χθες στη Βαλέτα, το τελευταίο μέρος της ψηφοφορίας ανέβασε την αγωνία στα ύψη και κράτησε μέχρι την τελευταία σχεδόν στιγμή (εξαιτίας του λάθους της παρουσιάστριας, που αποκάλυψε κατά λάθος πρόωρα την τελευταία βαθμολογία) το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

Η Γεωργία ήρθε μόλις 6η στις βαθμολογίες των παιδικών επιτροπών με 83 βαθμούς. Η Αρμενία πρώτευσε στις παιδικές ψήφους με 110, ενώ η Ρωσία κ η Μάλτα ήρθαν δεύτερες με 105 έκαστη.

kidsjury

Η διαφορά όμως που είχε εξασφαλίσει η Γεωργία από τις βαθμολογίες των επιτροπών των ενηλίκων σε συνδυασμό με τη μεγάλη διασπορά στις ψήφους των παιδικών επιτροπών, έδωσε την τελική νίκη στη Γεωργία με 7 μόλις βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Αρμενία.

Με τη χθεσινή της νίκη η Γεωργία βρίσκεται πλέον στην κορυφή των νικών στη Junior Eurovision, έχοντας τρεις. Ακολουθούν η Μάλτα και η Λευκορωσία με δύο. Η Αρμενία τερματίζει στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η Ουκρανία παίρνει τη χειρότερη της θέση στο διαγωνισμό (14η) για δεύτερη φορά.

Ο τελικός πίνακας των αποτελεσμάτων:

screenshot-753

Αντιδράσεις για το αποτέλεσμα

Ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις για το χθεσινό αποτέλεσμα, αφού η αφαίρεση του televoting από το διαγωνισμό ήταν μία απόφαση που αμφισβητήθηκε εντόνως. Είναι δίκαιο και δημοκρατικό 174 άτομα μόλις να επιλέγουν το νικητή σε έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό; Αυτό που επίσης αναφέρεται από χθες, είναι ότι η νίκη της Γεωργίας σε έναν παιδικό διαγωνισμό τραγουδιού, προήλθε από τους ενήλικες και όχι από τα παιδιά, που την ψήφισαν μόλις στην 6η θέση.

Σύμφωνα πάντως με online ψηφοφορία της ιστοσελίδας Eurovoix την στιγμή του διαγωνισμού Π.Γ.Δ.Μ και Ιταλία μάχονταν για την 1η θέση, με τη Γεωργία να βρίσκεται πολύ χαμηλά.

onlinevoting

Όλα αυτά φυσικά είναι στη σφαίρα του υποθετικού, αφού η ιστορία σημείωσε ως νικήτρια τη Γεωργία και τη Mariam με το οπερικό/ρετρό τραγούδι της.

Λάθος επιλογή η αλλαγή ημέρα και ώρας προβολής

Δεν δικαίωσε την EBU όπως φαίνεται η απόφαση της να αλλάξει ώρα και ημέρα προβολής του διαγωνισμού αφού οι τηλεθεάσεις που σημειώθηκαν στις περισσότερες χώρες είναι ιστορικά χαμηλές. Συγκεκριμένα σε Ολλανδία, Ιταλία, Ισραήλ και Βουλγαρία η Junior Eurovision σημείωσε τα χαμηλότερα ποσοστά τηλεθέασης  σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές προβολής της. Στην Ολλανδία 257.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν το διαγωνισμό, 80.000 λιγότερους σε σχέση με πέρσι. Στο Ισραήλ μόλις 33.000 γύρισαν τους δέκτες τους στον πανευρωπαϊκό παιδικό διαγωνισμό τραγουδιού, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ και μόλις 2,1% τηλεθέαση. Στη Βουλγαρία η πτώση ήταν εντυπωσιακή, αφού από το σχεδόν 1εκ τηλεθεατές, μόνο 280.000 παρακολούθησαν τις προσπάθειες της φετινής διαγωνιζόμενής τους. Ενώ και στην Ιταλία σημειώθηκε πολύ μικρή τηλεθέαση, με 49.000 τηλεθεατές να παρακολουθούν το διαγωνισμό.

Με ενδιαφέρον αναμένουμε τις αντιδράσεις της EBU σε όλα τα παραπάνω. Μέχρι τότε όμως δείτε στο παρακάτω βίντεο την Mariam Mamadashvili να ερμηνεύει το νικητήριο τραγούδι για δεύτερη φορά, στο τέλος του διαγωνισμού:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.