Τουρκικές ΜΚΟ πιέζουν για συμμετοχή της χώρας στη Eurovision 2017

Τουρκικές ΜΚΟ πιέζουν για συμμετοχή της χώρας στη Eurovision 2017

Αυτό που σιγοψιθύριζαν όλοι αμέσως μετά το τέλος του διαγωνισμού το Μάιο στη Στοκχόλμη και πριν καλά καλά τελειώσει η συνέντευξη της νικήτριας Jamala, ήταν ότι μία επιστροφή της Τουρκίας στο διαγωνισμό το 2017 φάνταζε πιο πιθανή από ποτέ. Η νίκη μίας τραγουδίστριας ταταρικής καταγωγής, με την συμπερίληψη μάλιστα ταταρικών στίχων στο τραγούδι (1944), μιας γλώσσα τουρκικής προέλευσης, το γεγονός ότι οι Τάταροι θεωρούνται τουρκογενές φύλο, θεώρησαν αρκετοί πως θα ήταν ισχυροί λόγοι και αφορμές να πείσουν τη τουρκική δημόσια τηλεόραση να κάνει το μεγάλο come back. Η Τουρκία από το 2013 απέχει από τον διαγωνισμό με επίσημη δικαιολογία τη διαφωνία με το υπάρχον βαθμολογικό σύστημα, την ύπαρξη των κριτικών επιτροπών και την αυτόματη πρόκριση των Big 5 στον τελικό (ουσιαστικά ζήτησε να γίνει η ίδια Big 6 αλλά της το αρνήθηκε η EBU).

Όπως αναφέρεται σε τοπικά τουρκικά μέσα, ήδη ΜΚΟ εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως δηλώνουν μάλιστα σε κοινή ανακοίνωσή τους θεωρούν αναγκαία την συμμετοχή της Τουρκίας στη Eurovision 2017, εξαιτίας της σχέσης που έχει η χώρα με την Κριμαία και συγκεκριμένα με τους Τατάρους της περιοχής. Εξάλλου πολλοί Τάταροι μετά την εκδίωξη τους το 1994 από τη Χερσόνησο, είναι κάτοικοι της Τουρκίας.

Οι Τάταροι θεωρούνται τουρκογενές φύλο, είναι μουσουλμάνοι και εκτός από τη γλώσσα, μοιράζονται πολλά κοινά πολιτιστικά στοιχεία με τη Τουρκία. Όλα αυτά λοιπόν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το νικητήριο τραγούδι προήλθε από μία ταταρικής καταγωγής καλλιτέχνιδα, αλλά και ότι το 1944 αναφέρεται στην βίαιη εκδίωξη που υπέστησαν από τον Στάλιν οι Τάταροι, είναι αρκετά για να πείσουν την Τουρκία συμβολικά και μόνο να συμμετέχει στον επόμενο διαγωνισμό.

Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία σκόπευε να αποσυρθεί ήδη από το 2012, αλλά η νίκη της “αδερφής χώρας” του Αζερμπαιτζάν εκείνη τη χρονιά ανέβαλε την αποχή τους για την επόμενη χρονιά. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την Ελλάδα το 2008, που, ενώ ήθελε να αποσυρθεί από τη Junior Eurovision, δεν το έπραξε, γιατί εκείνη τη χρονιά ο διαγωνισμός φιλοξενούνταν στην Κύπρο.

Οι ΜΚΟ που εργάζονται για την επιστροφή της Τουρκίας στον διαγωνισμό, δραστηριοποιούνται κυρίως στην Κριμαία και είναι η Crimean Tatar Organisational Platform, η Crimean Turks Culture και η Solidarity Association.Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα το TRT (τουρκική δημόσια τηλεόραση) βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την EBU για την επιστροφή της χώρας στο διαγωνισμό και η όποια απόφαση θα παρθεί αυτόν τον μήνα.

Όποιο αποτέλεσμα πάντως και να έχουν οι συζητήσεις με την EBU, ακόμα και αν αλλάξουν όπως φημολογείται οι κανονισμοί του επόμενου διαγωνισμού, η ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν θα είναι αυτή που θα αποφασίσει και θεάματα όπως είναι αυτά της Eurovision κρίνονται ακατάλληλα για προβολή, με ό,τι αυτό και αν σημαίνει για την επιστροφή της Τουρκίας στον διαγωνισμό στο άμεσο μέλλον.

Στο παρακάτω βίντεο δείτε τη μοναδική νίκη της Τουρκίας στη Eurovision, το 2003 με την Sertab Erener και το Everyway That I Can:

https://www.youtube.com/watch?v=axJt-Rw2Urg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.