Παρασκήνια 2006: Παπαρίζου, Βανδή, Φραγκούλης, Ζήνα, Πιερίδη, Δήμου, Τσαλίκης, Μερκούρη, Χρύσπα ακούστηκαν, αλλά η Βίσση πήγε

Παρασκήνια 2006: Παπαρίζου, Βανδή, Φραγκούλης, Ζήνα, Πιερίδη, Δήμου, Τσαλίκης, Μερκούρη, Χρύσπα ακούστηκαν, αλλά η Βίσση πήγε

Αρκετοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η Πέγκυ Ζήνα, η Μαριάντα Πιερίδη (Μαρία Αδαμαντία Σόη), η οποία μάλιστα ζήτησε από την Άννα Βίσση να συμπεριληφθεί στα φωνητικά της, ακόμα και η Ελένη Δήμου (το όνομα της οποίας εμφανίστηκε ως υποψηφιότητα και για την Κύπρο, τελικά όμως δεν θέλησε να μπει σε διαδικασία ημιτελικού-τελικού και αποσύρθηκε) θέλησαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα. Ως πρώτο φαβορί φιγουράριζε για κάποιους ο Μάριος Φραγκούλης (αργότερα, το 2011, παραδέχθηκε ότι του έγινε δύο φορές πρόταση, αλλά αρνήθηκε, διότι το επίπεδο των τραγουδιών της Γιουροβίζιον, όπως είπε, είναι πολύ χαμηλό και μόνο για παιδιά). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έγινε κρούση στη Δέσποινα Βανδή, είτε για να τραγουδήσει, είτε για να συμπαρουσιάσει (μαζί με τον Σάκη Ρουβά) τον διαγωνισμό, όμως αρνήθηκε και τα δύο, μάλιστα φέρεται να ζήτησε από την ΕΡΤ γραπτή δήλωση –προκειμένου να πάρει μέρος- ότι θα της εξασφάλιζε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό (μάλλον σε αστικό μύθο μας κάνει αυτό).

Μετά την άρνηση της Έλενας Παπαρίζου, αλλά και της Δέσποινας Βανδή, εξερράγη η συμμετοχή-βόμβα της Άννας Βίσση (μετά από ασφυκτικές πιέσεις της Sony που υποστήριξε ότι η Βίσση το είχε περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλο καλλιτέχνη), το όνομα της οποίας ακουγόταν επί χρόνια, ποτέ όμως δεν επιβεβαιωνόταν (ακούγεται ότι σημαντικό ρόλο στο να δεχθεί έπαιξε τόσο ο Νίκος Καρβέλας που της είπε ότι δεν είχε τίποτα να χάσει και πως μόνο κερδισμένη θα μπορούσε να βγει, αλλά και ο χορηγός της, η Cosmote). Οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν ήδη από τον Νοέμβριο του 2005 να εμφανιστεί έστω ως guest. H επίσημη ανακοίνωση της ανάθεσης είχε οριστεί για τις 23/1, όμως λόγω σφοδρής κακοκαιρίας, η Άννα Βίσση δεν κατάφερε να παραστεί, έτσι η ΕΡΤ περιορίστηκε σε ένα απλό δελτίο τύπου. Περισσότερα από 100 τραγούδια γράφτηκαν για την Άννα, τα οποία εξέτασε μια πρωτοβάθμια επιτροπή, τα μέλη της οποίας δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ (φανταζόμαστε όμως πάνω-κάτω ποια μπορεί να είναι…), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΡΤ, της SONY-BMG και φυσικά της ίδιας της Άννας Βίσση.

Ήδη από τη συνέντευξη τύπου, όπου ανακοινώθηκε επίσημα η ανάθεση και τη δήλωσή της ότι θέλει να τραγουδήσει μόνο τραγούδι του Νίκου Καρβέλα, «ξεσήκωσε θύελλες» η ερώτηση-παρατήρηση της Ντέπυς Γκολεμά ότι η συμμετοχή μας δεν είναι υπόθεση κάποιου καλλιτέχνη, αλλά του κρατικού καναλιού και ότι δεν έπρεπε να αποκλειστούν άλλοι συνθέτες και στιχουργοί. Η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι είχε προκηρύξει διαγωνισμό (αλήθεια, πότε;) και ότι θα γινόταν η σχετική επιλογή τραγουδιών, τον τελικό όμως λόγο θα είχε η Άννα Βίσση, καθώς αυτή καλείται να τα ερμηνεύσει. Το παρασκήνιο για την εύρεση συνθέτη είχε αρχίσει από καιρό: ήδη από τα τέλη του 2005 είχε γίνει κρούση στον Στέφανο Κορκολή, ο οποίος είχε δώσει κάποια τραγούδια στην ΕΡΤ, αποχώρησε όμως, όταν η Άννα Βίσση έθεσε βέτο υπέρ του Νίκου Καρβέλα. Από τη διαδικασία αποσύρθηκαν ο Νίκος Τερζής και ο Δημήτρης Κοργιαλάς, οι οποίοι είχαν υποβάλει τραγούδια, μάλιστα ο πρώτος κατήγγειλε ότι το αποτέλεσμα ήταν προαποφασισμένο και η διαδικασία στημένη. Κάτι αντίστοιχο δήλωσε εκ των υστέρων και η Μπέσσυ Αργυράκη μετά από τον εθνικό τελικό: «ήρθαμε σήμερα, για να επιλέξουμε το προαποφασισμένο». Τελικά υποβλήθηκαν περίπου 100 τραγούδια.

Όπως έγινε γνωστό, είχαν πραγματοποιηθεί κρούσεις και σε άλλα ονόματα της ελληνικής ποπ σκηνής, όπως οι Γιώργος Τσαλίκης, Χρύσπα (Χρυσάνθη-Παγώνα Πυτιροπούλου), Αποστολία Ζώη (Αποστολία Καλαμπούκα-η ίδια βέβαια σε συνέντευξη του 2016 διέψευσε κάτι τέτοιο και είπε ότι ουδέποτε της έγινε πρόταση για συμμετοχή στη Γιουροβίζιον) και Ειρήνη Μερκούρη (Ειρήνη Χαλιλοπούλου), για να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Τα τραγούδια πρωτοπαρουσιάστηκαν σε μια συνέντευξη τύπου (παρόντες οι Αντώνης Ανδρικάκης-Γενικός Διευθυντής της ΕΡΑ, Γιώργος Χουλιάρας-Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΡΤ και Δημήτρης Γιαρμενίτης-Διευθύνων Σύμβουλος SONY BMG) –με άθλιο ήχο- στο ξενοδοχείο Χίλτον, απούσης της καλλιτέχνιδος, στις 10/3.

Η επιλογή, με τίτλο «Feel the party» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 14 Μαρτίου στο κέντρο «Βοτανικός», όπου εμφανιζόταν η Άννα Βίσση. Το σκηνικό παρέπεμπε σε έναστρο ουρανό, ενώ είχαν τοποθετηθεί και μερικές οθόνες στη σκηνή, όπου προβάλλονταν εικόνες από το παρελθόν, αλλά και διάφορα link (o Σάκης Ρουβάς από τη Νέα Υόρκη, η Νάνα Μούσχουρη από το Ρότερνταμ και η Έλενα Παπαρίζου από τη Στοκχόλμη). Τη σκηνοθεσία έκανε ο Χρήστος Φασόης και τις χορογραφίες ο Φωκάς Ευαγγελινός. Τα ρούχα των παρουσιαστών, τα οποία παρέπεμπαν σε παλαιότερες συμμετοχές μας, φιλοτέχνησαν ο Γιώργος Σεγρεδάκης και η Κατερίνα Γεωργίου, το μακιγιάζ ήταν του Γιώργου Μαρκετάκη, οι κομμώσεις του Βασίλη Μπουλούμπαση και οι περούκες της εταιρείας Stamper.

Την παρουσίαση ανέλαβαν ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Ζέτα Μακρυπούλια, οι οποίοι όχι μόνο έκαναν λεπτομερέστατη αναδρομή στις ελληνικές συμμετοχές και σε σημαντικά σημεία της ιστορίας του διαγωνισμού, αλλά και… ντύθηκαν όπως οι ερμηνευτές κάποιων παλιών τραγουδιών (74, 77, 79, 87, 91, 93, 01, 02, 03). Το highlight όλης της βραδιάς ήταν το φόρεμα της Καίτης Γαρμπή, το οποίο φόρεσαν αμφότεροι οι παρουσιαστές! Μάλιστα, κάποιοι καλλιτέχνες ήταν παρόντες και μίλησαν για την τότε παρουσία τους. Τη βραδιά λάμπρυναν πολλοί καλεσμένοι από την εγχώρια show-biz, οι οποίοι ήσαν τόσοι πολλοί (αντί για 1000 άτομα μπήκαν 3500), ώστε οι φαν του διαγωνισμού, αλλά και απλός κόσμος, έμειναν όρθιοι στον εξώστη, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από τα κανάλια, όπως και η πολύωρη αναμονή έξω στο κρύο, μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες ενός κέντρου, το οποίο μάλλον δεν είχε ούτε καν άδεια λειτουργίας. Το πρόγραμμα επρόκειτο να διαρκέσει δύο ώρες. Τελικά, ξεκίνησε στις 21.00 και τελείωσε στη 1.30. καλεσμένοι ήσαν οι καλλιτέχνες της Κύπρου, της Μάλτας, της Τουρκίας (τραγούδησε και στα Ελληνικά), της Νορβηγίας και της Ρουμανίας, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν.

Μια ώρα πριν από την έναρξη, η Άννα Βίσση έκανε μια γενική πρόβα (σε full play-back, όπως και κατά την επιλογή) και δήλωσε: «Παιδιά, να ψηφίσετε ό, τι γουστάρετε». Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, για τη συμμετοχή του Νίκου Καρβέλα με δύο τραγούδια στον τελικό και μάλιστα με μπαλάντα, από τη στιγμή που η ίδια η Βίσση είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι ήθελε να πει στην Αθήνα κάτι χαρούμενο και “ξεσηκωτικό”. Ένα από τα τραγούδια που δεν προκρίθηκαν στον τελικό ήταν το «Love is on my side», το οποίο η ίδια ηχογράφησε σε demo.

Νέο σκάνδαλο ξέσπασε από ένα λάθος στο site της ΕΡΤ, όπου γράφτηκε πως για την ψηφοφορία θα συνυπολογιστεί η γνώμη της επιτροπής σε ποσοστό 60% και του κοινού σε 40%, ενώ μέχρι πρότινος επιβεβαιωνόταν το αντίθετο, κυρίως με γνώμονα ότι η ΕΡΤ δεν έβγαινε να διαψεύσει. Οι μεσημεριανές εκπομπές αφιέρωσαν πολύ χρόνο σε αυτό· τελικά διευκρινίστηκε από τον Γιώργο Καπουτζίδη (ο οποίος, ωστόσο, γενικά δεν «χαρίστηκε» στην ΕΡΤ, κυρίως των παλαιοτέρων χρόνων) πολλές φορές ότι το κοινό έχει το 60%. Την επιτροπή αποτελούσαν οι: Μίμης Πλέσσας, Λίτσα Πισκερά, Θέμος Αναστασιάδης, Χριστίνα Πολίτη, Αντώνης Ανδρικάκης, Δημήτρης Σταρόβας, Ρένα Καπιτσαλά, Αντώνης Καρατζίκος, ενώ από μισή ψήφο είχαν οι Φώτης Κωνσταντόπουλος και Sietse Bakker.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για την παρουσία της κοσμικογράφου Χριστίνας Πολίτη, επιστήθιας φίλης της κυρίας Βίσση, ως προς την αντικειμενικότητά της. Αντικατέστησε τη Ναταλία Γερμανού, η οποία αποχώρησε από την επιτροπή, «ενθυμούμενη» ξαφνικά ότι είναι κουμπάρα της Άννας Βίσση. Η σειρά ερμηνείας των τραγουδιών, υποθέτουμε ότι προέκυψε μετά από κλήρωση, αν και υπήρξαν πολλοί (όπως ο Αντώνης Πρέκας από το «Έθνος») οι οποίοι μίλησαν για εσκεμμένη τοποθέτηση της μπαλάντας στο τέλος, για να μείνει ως εντύπωση… Οι αντιδράσεις αυτές ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι σε όλες της δημοσκοπήσεις του διαδικτύου (εκτός από την ιστοσελίδα της Άννας Βίσση), αλλά και των καναλιών έβγαινε πρώτο το τραγούδι του Δημήτρη Κοντόπουλου. Όπως μαθεύτηκε ψήφισαν περίπου 200.000 άτομα την τελική βραδιά. Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο Μίμης Πλέσσας.

Τα παρατράγουδα δεν σταμάτησαν εδώ. «Ειδήμονες» ανακάλυψαν πως το τραγούδι είναι αντιγραφή από το «We are not alone» του Michael Jackson, σε λίγο πιο γρήγορη εκτέλεση. Όπως διευκρίνισε ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, τα τραγούδια ακολουθούν ίδιο μουσικό δρόμο, όμως δεν τίθεται –σε καμία περίπτωση- θέμα αντιγραφής. Νέο σκάνδαλο ξέσπασε με το video-clip, το οποίο παρουσιάζει μια όχι τόσο κολακευτική εικόνα της Ελλάδας (φορτηγατζήδες-καμάκια, νυχτερινές καντίνες με σουβλάκια και τα τοιαύτα), προκαλώντας μέχρι και σχετική επερώτηση στην Ευρωβουλή από τον Γιώργο Καρατζαφέρη! Στην εγχώρια Βουλή, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, η Συλβάνα Ράπτη, ο Βασίλης Τόγιας και η Σούλα Μερεντίτη, άπαντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανακίνησαν θέμα υπέρογκων εξόδων για τη διοργάνωση του διαγωνισμού (προφανώς δεν γνώριζαν τα τεράστια έσοδα που απέφερε).

Μετά το -αναμενόμενο κατά την ταπεινή μας γνώμη- μέτριο αποτέλεσμα, η ίδια η Άννα Βίσση δήλωνε πως δεν κατάλαβε πως είχε γίνει αυτό (επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει το 1980), ενώ πιο πριν έκανε αλαζονικές δηλώσεις του τύπου: «Αν είναι να χάσω από κάποιον, ας είναι μόνο από τους Lordi» και «Σαν Ελληνίδα είμαι ευχαριστημένη μόνο με την πρώτη θέση. Οι υπόλοιπες, 2η, 3η δεν έχουν σημασία». Δυστυχώς δεν κατάλαβε (όπως και άλλοι Έλληνες εκπρόσωποί μας) πως, μπορεί στην Ελλάδα να είσαι σούπερ-σταρ, στο εξωτερικό όμως διαγωνίζεσαι επί ίσοις όροις, ακόμα και με τα φυντανάκια των τάλεντ σώου. Αλλού βέβαια ήταν πιο προσγειωμένη: «Η πρώτη θέση είναι στατιστικά πολύ δύσκολη, αλλά σίγουρα θα πρέπει να στοχεύσουμε ψηλά». Ίσως η πιο καίρια παρατήρηση ήταν αυτή της Julie Massino: «Η φωνή της ήταν θαμπή εκείνο το βράδυ» (και σε όλες τις πρόβες, θα προσθέταμε· εξάλλου, δεν ολοκλήρωσε το τραγούδι σε καμία από αυτές, γεγονός που σχολιαζόταν από τους ξένους ανταποκριτές αρνητικά). Το βέβαιο είναι ότι της κόστισε 2, 5 χρόνια αποχή από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, για να δηλώσει εκ των υστέρων: «ήταν λάθος μου που πήγα: η Γιουροβίζιον είναι για νέους καλλιτέχνες».

Το λάθος ήταν πως δεν υπήρχε concept. Δεν ήξεραν αν ήθελαν ή όχι φωνητικά (ο Άλεξ Παναγή ήταν διαθέσιμος, εξάλλου ήταν ο δάσκαλος φωνητικής της), σε κάθε πρόβα βλέπαμε άλλο σκηνικό (τη μία κάτι πανιά να κρέμονται, την άλλη να τοποθετούνται βραχάκια), κάπου γράφτηκε ότι θα υπήρχε ένα virtual τούνελ, μέσα στο οποίο θα προβάλλονταν οι τέσσερεις εποχές του χρόνου, με φύλλα, βροχές, φωτιές κλπ., το ασπρόμαυρο φόρεμα, αξίας 170.000 Ευρώ, ήταν βαρυφορτωμένο κι ας ήταν του Jean-Paul Gaultier («την Άρτα και τα Γιάννενα φόρεσε»), αντί για κόκκινο που ήθελε η ίδια, η δε εξπρεσιονιστική ερμηνεία της από τους ξένους θεωρήθηκε υπερβολική.  Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός πως την έσωσαν ουσιαστικά οι «γειτόνισσες». Δεν έμεινε ασχολίαστο ακόμη το γεγονός πως δεν στήριξε καθόλου την εκπρόσωπο της Κύπρου, την Ανέτ Αρτάνι. Δεν πήγε καν στο πάρτυ της Κύπρου… Μετά τον διαγωνισμό οι προβολείς έπεσαν στην εκκεντρική εμφάνιση των Lordi και στη θέση της ίδιας.

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία ανήκει στον Γιώργο Χριστοδούλου, ο οποίος έκανε την παραγωγή σε ένα CD, το «Eurorevisions» με διασκευές ελληνικών γιουροτράγουδων («Euro-ρεβιζιονισμός», όπως περιγράφηκε), με συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών. Η ΕΡΤ έκανε μια ειδική εκπομπή για να το προμοτάρει, η οποία όμως συνέπεσε με το μεγαλειώδες gala της παρουσίασης του βιβλίου του Μάκη Δελαπόρτα, με συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, με αποτέλεσμα να την επισκιάσει εντελώς. Το εν λόγω πόνημα γράφτηκε με τη συνδρομή μελών του Greek Eurovision Fan Club (όπως λεγόταν τότε ο Infe Greece) και σύμβουλο έκδοσης τον υπογράφοντα αυτό το άρθρο.

Δεν θα αναπαράγουμε τους αναρίθμητους τίτλους των εφημερίδων, θα πούμε μόνο πως για πρώτη φορά στην ιστορία της εγχώριας γιουροϊστορίας καταγράφονται πάνω από 1200 δημοσιεύματα.

Τι κόστισε η Γιουροβίζιον; Επισήμως η ΕΡΤ μίλησε για 12 Εκατομμύρια Ευρώ από τα οποία 3, 5 κάλυψε η EBU και άλλα τόσα ο ΕΟΤ. Ανεπίσημα το κόστος ήταν περίπου το διπλάσιο. 5 εκατομμύρια βγήκαν από τις χορηγίες. 750.000 ήταν τα έσοδα από τις διαφημίσεις και 2, 5 εκατομμύρια από τα εισιτήρια, παρά τις κενές θέσεις και τις διαρροές προς τη μαύρη αγορά, όπου πωλούνταν μέχρι και 1000 Ευρώ το ένα. 300.000 Ευρώ κόστισαν οι εκπομπές των Καπουτζίδη και Μακρυπούλια, ενώ ο εθνικός τελικός και το πάρτι καλύφθηκαν από χορηγίες. Άλλα τόσα κόστισε η βραχύβια εκπομπή «Eurovision Club» που κόπηκε στα 3 από τα 8 προβλεπόμενα επεισόδια (με Γωγώ Μαστροκώστα, Κώστα Μπάρα και νέους τραγουδιστές). Από 40.000 Ευρώ πήραν η Μαρία Μενούνος, της οποίας οι δηλώσεις σε άπταιστα greeklish σχολιάζονταν διαρκώς, και ο Σάκης Ρουβάς. Ωστόσο ο πραγματικός χορός των εκατομμυρίων περιστρεφόταν γύρω από τα στοιχήματα, νόμιμα και παράνομα.

2 σκέψεις για το “Παρασκήνια 2006: Παπαρίζου, Βανδή, Φραγκούλης, Ζήνα, Πιερίδη, Δήμου, Τσαλίκης, Μερκούρη, Χρύσπα ακούστηκαν, αλλά η Βίσση πήγε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.