Ουκρανία: Εκτός Eurovision 2019 η MARUV!

Ουκρανία: Εκτός Eurovision 2019 η MARUV!

Η Ουκρανική δημόσια τηλερόραση UA:PBC ανακοίνωσε σήμερα ότι η  MARUV δεν θα είναι η καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσει την χώρα στην Eurovision 2019. Η MARUV αν και αναδείχθηκε ως η μεγάλη νικήτρια του Vidbir 2019, της εθνικής επιλογής της Ουκρανίας, το γεγονός ότι στο προσεχές διάστημα η MARUV είχε προγραμματισμένες εμφανίσεις στην Ρωσία, με την οποία η Ουκρανία βρίσκεται σε διαμάχη μετά την κατάληψη της Κριμαίας από της Ρωσία το 2014.

Οι αντιδράσεις πολιτικών προσώπων στην Ουκρανία, οδήγησαν την UA:PBC να αποστείλει ένα συμβόλαιο στην MARUV με μια σειρά από όρους τους οποίους  θα έπρεπε να αποδεχτεί. Η Ουκρανική τηλεόραση και η καλλιτέχνης μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία, με την Ουκρανική τηλεόραση να εκδίδει την παρακάτω ανακοίνωση.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός και η τραγουδίστρια MARUV, η οποία κέρδισε την εθνική επιλογή για τη Eurovision, δεν συμφώνησαν για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2019 για διάφορους λόγους.

Η τραγουδίστρια Anna Korsun (καλλιτεχνικό όνομα  – MARUV) κέρδισε την εθνική επιλογή ως αποτέλεσμα ενός έντιμου διαγωνισμού και έλαβε το μέγιστο σκορ από το κοινό. Η απόδοσή της εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από εμπειρογνώμονες μουσικής, showbiz και θεατές. Ωστόσο, ο καλλιτέχνης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στη διεθνή σκηνή, έχει επίσης μια δέσμευση: μετά την υπογραφή της σύμβασης με την UA: PBC για τη χρονική διάρκεια του διαγωνισμού ο καλλιτέχνης γίνεται πολιτιστικός πρεσβευτής της Ουκρανίας και εκπροσωπεί όχι μόνο τη δική του μουσική, αλλά γίνεται επίσης ο εκπρόσωπος της γνώμης της ουκρανικής κοινωνίας στον κόσμο. Μετά τις διαπραγματεύσεις, η UA: PBC και η τραγουδίστρια MARUV δεν βρήκαν κοινό έδαφος για την αποστολή του αντιπροσώπου της Ουκρανίας στο διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού.

Επίσης, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurovision (ρήτρα 2.6), ο συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός πρέπει να εξασφαλίσει τον μη πολιτικό χαρακτήρα του διαγωνισμού. Η τρέχουσα κατάσταση γύρω από τις εθνικές εκλογές φέτος έχει ενδείξεις πολιτικοποίησης. Η δημόσια απήχηση, οι προσπάθειες άσκησης πίεσης από τις πολιτικές δυνάμεις, η παρέμβαση στη συζήτηση πολιτιστικών μορφών και οι δομές πληροφόρησης της χώρας των εισβολέων (Ρωσία) οδήγησαν στην πολιτικοποίηση των αποτελεσμάτων της εθνικής επιλογής.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός βλέπει επίσης σε αυτήν την κατάσταση τον κίνδυνο κλιμάκωσης του χωρισμού της ουκρανικής κοινωνίας, πράγμα που αντιβαίνει στους στόχους της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας (σύμφωνα με το νόμο της Ουκρανίας για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ένα από τα κύρια καθήκοντα της UA: PBC είναι να προωθήσει την ενοποίηση της ουκρανικής κοινωνίας (άρθρο 4, παράγραφος 2)).

O CEO της UA: PBC,  Zurab Alasania πρόσθεσε μάλιστα στην σελίδα του στο facebook:

O καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία θα πρέπει να έχει προσεκτική στάση απέναντι στις δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ή οποιεσδήποτε δηλώσεις που μπορεί να βλάψουν την Ουκρανία σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι όλοι οι καλοί Ουκρανοί καλλιτέχνες έτοιμοι να γίνουν καλοί πολιτιστικοί διπλωμάτες.

Με την σειρά της η MARUV προχώρησε  στην παρακάτω δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Σήμερα η συνάντηση μας με την UA: PBC διήρκεσε περίπου επτά ώρες, ως αποτέλεσμα της οποίας, δεν ήρθαμε ποτέ στη συμφωνία των δύο πλευρών.

Λίγες ώρες πριν από την κλήρωση μου ζητήθηκε να συμμετάσχω στην εθνική προεπιλογή για την “Eurovision-2019”. συμφώνησα και κέρδισα, και με μεγάλη υπερηφάνεια ήμουν έτοιμη να εκπροσωπήσω την πατρίδα μου, την Ουκρανία στο διεθνές διαγωνισμό τραγουδιού.

Όπως είπα προηγουμένως, η απόρριψη των συναυλιών στη Ρωσία δεν ήταν θέμα ηθικής για εμάς. Οι κύριες διαφορές έχουν προκληθεί από άλλες παραγράφους του συμβολαίου, οι οποίες, αν υπογράψω, θα συμαίνει υποδούλωση για μένα. Είμαι πολίτης της Ουκρανίας, πληρώνω φόρους και αγαπώ ειλικρινά την Ουκρανία. Αλλά δεν είναι έτοιμη να παίξω με συνθήματα, μετατρέποντας την συμμετοχή μας στον διαγωνισμό σε προώθηση των πολιτικών μας. Είμαι μουσικός, όχι νυχτερίδα στην πολιτική αρένα.

Ειλικρινά ευχαριστώ και εκτιμώ όλους όσους πίστεψαν σε μένα και ψήφισαν. Και σας ζητώ να δεχτείτε αυτό το γεγονός και να μην πάτε σε αντιπαράθεση. Αυτό είναι το δεδομένο του σήμερα. Θέλω να δώσω τη δημιουργικότητά μου χωρίς λογοκρισία.

Αύριο θα ξυπνήσω με νέες δυνάμεις – για να κερδίσω και να διαφημίζονται τη μουσική μου στον κόσμο.

Πλέον μένει να δούμε αν η Ουκρανική τηλεόραση θα απευθυνθεί στις Freedom Jazz, το συγκρότημα το οποίο ήρθε 2ο στην κατάταξη του Ουκρανικού τελικού λαμβάνοντας μάλιστα και την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή, ή εαν θα απευθυνθεί σε άλλον Ουκρανό καλλιτέχνη είτε έλαβε μέρος στο Vidbir 2019 είτε όχι. Το συγκρότημα πάντως με δήλωσε ότι προς το παρόν η UA: PBC δεν έχει έρθει σε επικοινωνία μαζί τους.

Ως INFE Greece θα μπορούσαμε να πούμε ως γενικό σχόλιο ότι η πολιτικοποίηση για άλλη μια φορά δυστυχώς χτυπάει την πόρτα της Eurovision, κάτι που μόνο ως δυσάρεστη εξέληξη μπορούν να το δουν οι άνθρωποι που αγαπούν τον διαγωνισμό. Ποια είναι η άποψη σας για το δράμα που προέκυψε με την Ουκρανική συμμετοχή;

3 σκέψεις για το “Ουκρανία: Εκτός Eurovision 2019 η MARUV!

  1. Οι Ουκρανοί έχουν αξιοπρέπεια. Αν ήμασταν εμείς και είχε κάποια Κύπρια τραγουδίστρια προγραμματίσει εμφανίσεις στην Τουρκία ή στα Κατεχόμενα, θα της δίναμε και παράσημο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.