Οι εθνικοί τελικοί από μια άλλη ματιά: 12/03/2022

Οι εθνικοί τελικοί από μια άλλη ματιά: 12/03/2022

Σήμερα, θα δούμε συνδυασμό στοιχημάτων, δυναμικής τραγουδιού και προσωπικής άποψης, για τους 3 αποψινούς εθνικούς τελικούς.

Όπως γνωρίζουμε, απόψε το κομμάτι της Eurovision που αφορά τους εθνικούς τελικούς, κλείνει με την Ισλανδία, την Πορτογαλία και την Σουηδία να διεξάγουν εθνικούς τελικούς, όπου το νικητήριο τραγούδι της αντίστοιχης χώρας, θα την εκπροσωπήσει στον 66ο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2022, που θα γίνει τον Μάϊο στο Τορίνο της Ιταλίας. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσω ως συντάκτης και ως μεγάλος Fan της Eurovision, για το ποιο τραγούδι πιστεύω θα επιλέξει η κάθε χώρα, για ποιο λόγο, και πόσες είναι οι πιθανότητες του.

Ισλανδία – Söngvakeppnin 2022

O εθνικός τελικός της Ισλανδίας Söngvakeppnin επιστρέφει δυναμικά έπειτα από 2 χρόνια! Ο τελικός περιλαμβάνει 5 υποψήφιες συμμετοχές απόψε, κι είναι αρκετά ενδιαφέρουσες σύμφωνα με τους eurofan. Η ανάδειξη του νικητή, θα προκύψει μέσω 2 γύρων: Στον πρώτο γύρο, ψηφίζει η κριτική επιτροπή μαζί με το κοινό, κι από εκεί θα προκύψουν οι 2 καλύτερες συμμετοχές, οι οποίες ταυτόχρονα, προκρίνονται στον 2ο γύρο του εθνικού τελικού. Στον 2ο γύρο, συμμετέχει μόνο το κοινό, το οποίο θα κρίνει τον νικητή και τον εκπρόσωπο της χώρας στην Eurovision στο Τορίνο. Από τον 1ο γύρο, πιστεύω ότι θα προκριθούν οι:

Reykjavíkurdætur – “Turn This Around

Sigga, Beta and Elín – “Með hækkandi sól

Από τον 2ο γύρο, πιστεύω πολύ εύκολα θα κερδίσει το συγκρότημα Reykjavíkurdætur με το “Turn This Around“, μιας και είναι το ξεκάθαρο φαβορί για να εκπροσωπήσει την Ισλανδία στο Τορίνο. Ακολουθεί η συμμετοχή τους:

Λίγα Λόγια για τις Reykjavíkurdætur

Το συγκρότημα Reykjavíkurdætur δημιουργήθηκε το 2013 από τις Blær Jóhannsdóttir και Kolfinna Nikulásdóttir. Αφού συναντήθηκαν και με άλλες κοπέλες που είχαν σχέση με την ραπ, άρχισαν να διοργανώνουν επαναλαμβανόμενες δημόσιες γυναικείες βραδιές ραπ στο Ρέικιαβικ. Από τότε το συγκρότημα δημιούργησε την δικιά του μορφή ως μια ανοιχτή φυλή, έχοντας εξελιχθεί σήμερα σε ένα συγκρότημα εννέα μελών, με οκτώ ερμηνεύτριες στη σκηνή κάθε φορά. Πέντε από τα σημερινά μέλη είναι στο συγκρότημα από το 2013 που ιδρύθηκε. Στα τέλη του ίδιου έτους, το συγκρότημα ξεκίνησε μια καμπάνια crowdfunding, προκειμένου να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει το πρώτο τους άλμπουμ, RVK DTR. Το 2017 ζητήθηκε από το συγκρότημα να ανεβάσει μια θεατρική παράσταση στην πόλη του Ρέικιαβικ, με θέμα της επιλογής τους. Με το ποικιλόμορφο υπόβαθρο τους, τα κορίτσια δημιούργησαν το “RVKDTR THE SHOW” μια θεατρική παράσταση στην οποία εξέφρασαν την εμπειρία τους όταν ήταν 20 ετών στην Ισλανδία. Έκανε το ντεμπούτο του τον Μάιο του 2017 και πήρε καλές κριτικές.

Τον Οκτώβριο του 2019, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε “Daughters of Reykjavík“, η αγγλική μετάφραση του Reykjavíkurdætur.

Το 2019 οι Daughters κέρδισαν το βραβείο MME στα EBBA awards του φεστιβάλ Eurosonic μαζί με τη Rosalia και τον Bishop Briggs. Το συγκρότημα εκπροσωπείται από την ATC live και τη διαχειριστική ATC.

Οι Daughters of Reykjavík κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους, Soft Spot, τον Απρίλιο του 2020. Φέτος, ελπίζουν να εκπροσωπήσουν την Ισλανδία στην Eurovision.

Πορτογαλία – Festival da Canção 2022

Ταξιδεύουμε τώρα στην Πορτογαλία, με τον γνωστό εθνικό τελικό της χώρας Festival da Canção. Η Πορτογαλία τις προηγούμενες χρονιές, συνήθιζε να έχει στον εθνικό τελικό μόνο τραγούδια στην γλώσσα της. Πλέον τα τελευταία χρόνια, όπως και φέτος, έχει τραγούδια και στα αγγλικά. Αυτό που κάνει ξεχωριστό τον εθνικό τελικό, είναι ότι τα περισσότερα κομμάτια είναι μπαλάντες ή τραγούδια χωρίς κάποιο δυναμικό ρεφρέν. Εγώ ξεχωρίζω 2 συμμετοχές:

Maro – “Saudade, saudade

Pongo and Tristany – “Dégrá.dê

Η Maro είναι μια 27χρονη πολύ-οργανίστρια και συνθέτρια από τη Λισαβόνα και γνωστή για τις περιοδείες της με τον Jacob Collier. Το 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, σε 3 μέρη: “MARO, Vol.1”, “MARO, Vol.2” και “MARO, Vol.3”. Όλα τα τραγούδια της είναι στα Πορτογαλικά και Αγγλικά.

Η Maro ξεκίνησε να σπουδάζει κλασικό πιάνο σε ηλικία 4 ετών, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε ηλικία 17 ετών, μαζί με αυτές του Λυκείου. Στα 11 της, η Maro έγραψε το πρώτο της τραγούδι. Στα 12 της άρχισε να παίζει κιθάρα και σήμερα το χρησιμοποιεί ως βασικό όργανο για τις συνθέσεις της. Αργότερα, η φωνή της και το ηλεκτρικό μπάσο έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στη μουσική δραστηριότητα της Maro.

Σε ηλικία 20 ετών ξεκίνησε τις σπουδές της στο Berklee College of Music (Βοστώνη) με την υποτροφία European Tour από το σχολείο και άλλες τρεις υποτροφίες από την Πορτογαλία. Τότε ήταν που η Maro άρχισε να παρουσιάζεται τακτικά ως τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Μετά την αποφοίτησή της ως μουσικός (2017), ξεκίνησε την επαγγελματική της ζωή στο Λος Άντζελες όπου ζει τα τελευταία χρόνια.

Μια ακούραστη και διαρκώς δημιουργική καλλιτέχνιδα, ακολουθεί τα όνειρά της εμπνευσμένα από μουσικούς όπως ο Milton Nascimento, η Joni Mitchell, ο Rajery, η Elis Regina και η Esperanza Spalding.

Μερικές από τις πιο σημαντικές της στιγμές στην καριέρα της περιλαμβάνουν τη συνεργασία της με τους Rui Veloso (2016), Tigran Hamasyan (2017), Fatai και Carolina Deslandes (2018)

Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια της:

Οι Pongo και Tristany, είναι ένα ανερχόμενο δίδυμο.

Η Pongo, γεννημένη το 1992, (παλαιότερα γνωστή ως Pongo Love) έγινε μια από τις φωνές του Kuduro. Γεννήθηκε στην Αγκόλα, αλλά μεγάλωσε στα περίχωρα της Λισαβόνας. Η καριέρα της ξεκίνησε με το συγκρότημα Buraka Som Sistema. Το 2008, ήταν η πρώτη χρονιά που παρουσιάστηκε η Pongo και την ίδια χρονιά, τραγούδησε για το συγκρότημα το επιτυχημένο single των Buraka “Kalemba (Wegue Wegue)“. Αυτό το τραγούδι ήταν μέρος των soundtrack των παιχνιδιών Need for Speed: Shift και FIFA 10, και προβλήθηκε εκτενώς στο YouTube, με πάνω από δέκα εκατομμύρια views.

Η Pongo ήταν μαζί με τους Buraka Som Sistema για δύο χρόνια. Στη συνέχεια έφυγε από το συγκρότημα λόγω συχνών αντιπαραθέσεων, αλλά και για να βοηθήσει στο μεγάλωμα των αδερφών της, μιας και ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια και η τραγουδίστρια αναγκάστηκε να εργαστεί σε άθλιες συνθήκες. Μια μέρα, ενώ εργαζόταν ως οικιακή βοηθός, άκουσε το “Wegue Wegue” να παίζει στο ραδιόφωνο και αποφάσισε να επικεντρωθεί στην καριέρα της.

Η ανάκαμψη της καριέρας της Pongo επιταχύνθηκε το 2018 με την κυκλοφορία του πρώτου της EP, “Baia“, και το 2019 με τη συμμετοχή της στο γαλλικό φεστιβάλ Fête de la musique, με εμφανίσεις στα Ηλύσια πεδία, την επίσημη κατοικία της γαλλικής προεδρίας, με οικοδεσπότη τον Emmanuel Macron, όταν έγινε γνωστή ως η «Ντίβα του Κουντούρο». Το 2020 κυκλοφόρησε το δεύτερο EP της, το “Uwa“. Το 2020 η Pongo κέρδισε το Βραβείο Music Moves Europe.

Ο Tristany, είναι ένας ανερχόμενος καλλιτέχνης, και δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Η Maro, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να εκπροσωπήσει την Πορτογαλία φέτος. Ακολουθεί η συμμετοχή της:

Σουηδία – Melodifestivalen 2022

Τέλος, θα κλείσουμε με τον πιο γνωστό εθνικό τελικό για την Eurovision, λόγω της υψηλής ποιότητας τραγουδιών, που παρουσιάζει κάθε χρόνο, και δεν είναι άλλος από το Melodifestivalen της Σουηδίας. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος διατηρεί την καλή του φήμη όσον αναφορά στην ποιότητα των τραγουδιών. Οι περισσότεροι από τους αποψινούς υποψήφιους, έχουν διαγωνιστεί στο παρελθόν στην συγκεκριμένη εθνική επιλογή:

Klara Hammarström (2020 αποκλείστηκε στους ημιτελικούς ως 5η και 2021 6η θέση στον τελικό)

Anna Bergendahl (1η στον εθνικό τελικό το 2010,10η το 2019 και 3η το 2020)

John Lundvik (2018 3η θέση,2019 1η θέση)

Robin Bengtsson (2016 5η θέση,2017 1η θέση,2020 8η θέση)

Faith Kakembo (2020 αποκλείστηκε στους ημιτελικούς επίσης ως 5η)

Liamoo (2018 6η θέση,2019 ως μέλος ντουέτο με Hanna Ferm 3η θέση)

Cornelia Jakobs (2011 και 2012 αποκλείστηκε στους ημιτελικούς, ως μέλος των Love Generation)

Medina (Ως SAMI μαζί με WAHL το 2021 κι αποκλείστηκαν στους ημιτελικούς)

Συναντάμε και πρώην εκπροσώπους της Σουηδίας, ανάμεσα διαγωνιζόμενους:

Anna Bergendahl (Σουηδία 2010)

John Lundvik (Σουηδία 2019)

Anders Bagge (Παραγωγός Αζερμπαϊτζάν 2010 και συνθέτης Αζερμπαϊτζάν 2012)

Robin Bengtsson (Σουηδία 2017)

Τα φαβορί του φετινού Melodifestivalen είναι:

Klara Hammarström – “Run to the Hills

Anders Bagge – “Bigger than the Universe

Liamoo – “Bluffin

Cornelia Jakobs – “Hold Me Closer

Η Klara Hammarström είχε γίνει γνωστή μαζί με την οικογένεια της, μέσω της σειράς Familjen Hammarström. Προηγουμένως ήταν αθλήτρια ιππασίας, κάτι που και σήμερα διατηρεί ως χόμπι.

Ο Anders Bagge ξεκίνησε την καριέρα του στο τραγούδι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως μέλος στο συγκρότημα Legacy of Sound. Το μεγάλο του διάλειμμα ήρθε μετά την τεράστια επιτυχία του 1998, “Because of You” των 98 Degrees, που έγινε πλατινένιο στην Αμερική.

Έχει γράψει και παράγει τραγούδια για τους Westlife, Janet Jackson, Celine Dion, Madonna, Santana, Jennifer Lopez, Anastacia, Nick Lachey, Jessica Simpson, Samantha Mumba, Lara Fabian, Enrique Iglesias, Ace of Base και Ashley Tisdale.

Ο Bagge κέρδισε το βραβείο καλύτερο pop τραγουδιού στα BMI London Awards για την παραγωγή του All Nite (Don’t Stop)” της Janet Jackson. Ο Bagge με τη Laila Bagge Wahlgren και τον Andreas Carlsson ήταν στην κριτική επιτροπή του Idol της Σουηδίας το 2008, 2009 και 2010. Ο Καλλιτέχνης έκτοτε είναι μόνιμο μέλος της κριτικής επιτροπής. Μεταξύ 2009 και 2010 είχε λάβει μέρος στην εκπομπή Made in Sweden που μεταδόθηκε στο TV4, όπου ο Bagge, ο Carlsson και η Laila Bagge έψαχναν να βρουν νέους καλλιτέχνες.

Το 2018, ο Bagge και η σύζυγός του Johanna Lindh Bagge πρωταγωνιστούσαν στη δική τους σειρά ριάλιτι που ονομαζόταν Cirkus Bagge, καταγράφοντας την πορεία τους μέχρι την ημέρα του γάμου τους.

Σήμερα ο Bagge ελπίζει να εκπροσωπήσει την Σουηδία στην Eurovision.

Ο Liamoo, ή αλλιώς Liam Cacatian Thomassen, το 2016 πέρασε από οντισιόν για να λάβει μέρος στη δωδέκατη σεζόν του Swedish Idol. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Προκριματικών έλαβε μέρος ερμηνεύοντας το τραγούδι “Sure Thing“. Δεν κατάφερε να προκριθεί στους Τελικούς, αλλά του δόθηκε Wildcard. Στον τελικό βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Rebecka Karlsson και τον Charlie Grönvall, καταφέρνοντας να νικήσει. Αφού κέρδισε το Idol, ο Liamoo κυκλοφόρησε το single του νικητή «Playing with Fire», το οποίο έφτασε στο νούμερο 6 του Σουηδικού single chart. Έχει συμμετάσχει άλλες 2 φορές στο Melodifestivalen, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει, κάτι που ελπίζει ότι θα κάνει απόψε.

Τέλος, πάμε στο επικρατέστερο φαβορί με 51% πιθανότητες για την 1η θέση στο Melodifestivalen, σύμφωνα με τα στοιχήματα. Η Cornelia Jakobs, κόρη του τραγουδιστή των Poodles, Jakob Samuel, ξεκίνησε την καριέρα της ως μέλος του γυναικείου γκρουπ Love Generation, που συμμετείχε στο Melodifestivalen 2011 και 2012. Πήρε επίσης μέρος στην οντισιόν για το Σουηδικό Idol 2008, χωρίς να καταφέρει να προχωρήσει αρκετά. Το 2020, η Jakobs συνέθεσε και ερμήνευσε το τραγούδι “Weight of the World” που έγινε το soundtrack της σκανδιναβικής σειράς του HBO, Björnstad.

Η Cornelia πιστεύω θα εκπροσωπήσει την Σουηδία. Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε την συμμετοχή της:

Αυτές είναι οι δικές μου προβλέψεις και η γνώμη μου. Θα ήθελα πολύ να ακούσω την γνώμη σας για τους εθνικούς τελικούς και τις δικές σας προβλέψεις, να δούμε αν συμφωνούμε ή όχι.

Μία σκέψη στο “Οι εθνικοί τελικοί από μια άλλη ματιά: 12/03/2022

  1. Επιπροσθέτως, τις τελευταίες ώρες συζητιέται ότι το “Ainda nos temos” του SYRO, θα μπορούσε να κερδίσει την εθνική επιλογή σήμερα. Ο SYRO, γνωστός και ως Diogo Lopes, είναι Πορτογάλος 25χρονος Pop/Alt-Pop καλλιτέχνης, τραγουδιστής, συγγραφέας και ντράμερ. Ξεκίνησε να παίζει ντραμς σε ηλικία 12 ετών και αποφάσισε να σπουδάσει πρακτική και θεωρητική μουσική από τότε και αργότερα πήρε πτυχίο στις σπουδές Jazz και Modern Music.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.