Η Anne-Marie David, νικήτρια της Eurovision του 1973 με τα χρώματα του Λουξεμβούργου, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επιστροφή της χώρας στον διαγωνισμό του 2020.
Οι δηλώσεις της Anne-Marie David
Anne-Marie David, μία από τους καλλιτέχνες που χάρισε την 4η νίκη στο Λουξεμβούργο, έχει κινητοποιηθεί πιέζοντας για την επιστροφή της χώρας στον διαγωνισμό του 2020. Μιλώντας στο γαλλικό κρατικό France Televisions κάλεσε το RTL να ξανασυμμετάσχει στον διαγωνισμό στον οποίο έλαβε μέρος τελευταία φορά 1993. Συγκεκριμένα δήλωσε:
Το Λουξεμβούργο ήταν μία από τις χώρες που είχε κερδίσει τους περισσότερους διαγωνισμούς όσο συμμετείχε στον διαγωνισμό.
Η αντίδραση των φαν του διαγωνισμού
Μια αναφορά από τους φαν του διαγωνισμού έχει αποσταλεί στο RTL και στην Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία αναφέρει ειδικότερα:
Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι το Μεγάλο Δουκάτο δεν έχει τρόπο να πληρώσει €150,000 τέλος συμμετοχής στην Eurovision, ενώ αντίθετα μπορεί το μικρό κράτος του Σαν Μαρίνο; Οποιοσδήποτε χορηγός θα ήταν περιχαρής να στηρίξει το RTL, το οποίο θα αποκτούσε στον οπτικοακουστικό τομέα δυνατό κοινό!
Ας το παραδεχτούμε ότι με όρους “εθνικής επωνυμίας” η Eurovision αποτελεί ένα δώρο για το Λουξεμβούργο. Δεν μπορούμε προσοποιούμαστε ότι έχουμε κάποιο βάρος στην ευρωπαϊκή σκηνή και να αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στο μόνο εορταστικό δρώμενο που γνήσια φέρνει κοντά το δημοφιλές κοινό της ηπείρου μας.
Θυμίζουμε ότι το Λουξεμβούργο έλαβε μέρος στον διαγωνισμό τελευταία φορά το 1993 εκπροσωπούμενο από τους Modern Times και το τραγούδι “Donne-moi une chance”, το οποίο ήρθε 20ο με 11 βαθμούς .
Ο διευθυντής προγράμματος του κρατικού καναλιού του Λουξεμβούργου, κ. Schmit, είχε εξηγήσει το 2017 για ποιούς λόγους δεν επιστρέφει η χώρα στον διαγωνισμό λέγοντας:
Για την συμμετοχή είναι απλό, θα μπορούσαμε να καλέσουμε τον χορηγό, και είχαν γίνει τα ανοίγματα α’αυτο το στάδιο, πριν μερικά χρόνια. Ωστόσο, το μεγάλο ρίσκο, το οποίο μοιράζονται δημόσιοι φορείς, είναι ότι δεν αντέχουμε το κόστος που σχετίζεται με την διοργάνωση της Eurovision τον επόμενο χρόνο.
Και συνέχισε υπογραμμίζοντας τις περιορισμένες πιθανότητες του Λουξεμβούργου για νίκη:
Πιστεύω ότι με το μεγάλωμα της Eurovision, οι μέρες της νίκης έχουν παρέλθει. Με το νέο σύστημα ψηφοφορίας είναι απίθανο το Λουξεμβούργο να είναι επιτυχημένο. Οι μικρές χώρες είναι κατά κάποιο τρόπο πιο προβληματισμένες τώρα.
Το Λουξεμβούργου είχε αρχικά σχεδιάσει να επιστρέψει το 2004 και είχε ανακοινώσει την συμμετοχή του μαζί με την Ανδόρρα, την Αλβανία και την Λευκορωσία. Ωστόσο πριν από τον διαγωνισμό απέσυρε την συμμετοχή του για οικονομικούς λόγους.
To Λουξεμβούργο στην Eurovision
Το Λουξεμβούργο συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 37 φορές από τότε που έκανε το ντεμπούτο του στον πρώτο διαγωνισμό το 1956. Από το 1956 έως το 1993, το Λουξεμβούργο έχασε μόνο ένα διαγωνισμό, το 1959. Από το 1994, το Λουξεμβούργο δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό.
Το Λουξεμβούργο έχει κερδίσει τον διαγωνισμό συνολικά πέντε φορές. Οι μόνες χώρες με περισσότερες νίκες είναι η Σουηδία, με έξι, και η Ιρλανδία, με επτά. Η πρώτη τους νίκη ήταν το 1961 όταν ο Jean-Claude Pascal κέρδισε με το τραγούδι “Nous les amoureux”. Η France Gall έδωσε τη δεύτερη νίκη τους το 1965 με το “Poupée de cire, poupée de son”. Το Λουξεμβούργο πέτυχε νίκες πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με τη Vicky Leandros να κερδίζει στο Εδιμβούργο το 1972 με το τραγούδι “Après toi” και την Anne-Marie David κερδίζοντας το 1973 με το “Tu te reconnaîtras”. Η πέμπτη νίκη του Λουξεμβούργου ήταν το 1983 όταν η Corinne Hermes κέρδισε με το “Si la vie est cadeau”. Ας θυμηθούμε την νίκη της Anne-Marie David:
Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, η χώρα αγωνίστηκε να επιτύχει, αποτυγχάνοντας να φτάσει στην πρώτη δεκάδα των εννέα αγώνων από το 1985-1993, εξαιρέσεις ήταν η Sherisse Laurence, η οποία ήταν τρίτη το 1986 και η Lara Fabian, η οποία ήταν τέταρτη το 1988. Μετά την αποχώρησή του από το 1994, η χώρα αποσύρθηκε επ ‘αόριστον από το διαγωνισμό.
Πηγή: Wort.lu
Κατανοώ απόλυτα τα κίνητρα και την πρωτοβουλία της υπέροχης Anne Marie David (btw τρομερά καλοδιατηρημένη!), νοιώθω την ανάγκη να πω το εξής: Ο διαγωνισμός έχει γιγαντωθεί και ρέπει στο να γίνει παγκόσμιος και διηπειρωτικός. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χώρες του μεγέθους του Λουξεμβούργου θα ήταν πολύ δύσκολο να διεκδικήσουν τη νίκη για πολλούς και πρακτικούς λόγους. Και μην πάμε μακριά: Οι ομοίως μικρές Μάλτα, Κύπρος, και Ισλανδία έχουν φτάσει κοντά στην πηγή και δεν έχουν πιει νερό. Οι δύο πρώτες έχουν απλά μείνει με την παρηγοριά της διοργάνωσης Junior Eurovision (η Μάλτα την κέρδισε κιόλας)! Εκτός κι άν βρεθεί ένα νέο αφήγημα…το αφήγημα αυτό το Λουξεμβούργο το είχε βρει τις δεκαετίες του 60 και του 70, το οποίο συμπυκνώνονταν στα εξής: εξάγουμε τηλεόραση (βλέπε δορυφορικό δίκτυο RTL) και ραδιόφωνο (ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια το Radio Luxembourg ακουγόταν σε όλη την Ευρώπη), και καλούμε καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη να εκπροσωπήσουν τη χώρα. Και όντως καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη εκπροσώπησαν τη χώρα( και όχι μόνο Γάλλοι ή έστω από γαλλόφωνες χώρες) και μάλιστα έφεραν και νίκες- π.χ η Ελληνίδα Βίκη Λέανδρος. Τώρα το ποιό θα μπορούσε να είναι το διακύβευμα για το Λουξεμβούργο τον 21ο αιώνα σε μια Eurovision που θυμίζει MTV awards και απαιτεί χώρους και υποδομές για πολυμελείς αποστολές άνω από 40 χωρών, ειλικρινά δεν γνωρίζω και μένει να το δούμε