Το τραγούδι είχε ακουστεί. Η Κύπρος αποφασίζει να αποχωρήσει
Το 1988 έγινε το αδιανόητο: το τραγούδι «Θυμάμαι (σαν το ροκ-εν-ρολ)» με τον Γιάννη Δημητρίου, σε μουσική και στίχους John Vickers (φωνητικά CYP 83, συνθέτης CYP 90) και Άριστου Μοσχοβάκη (CYP 81, συνθέτης CYP 93) αποκλείστηκε, γιατί είχε ακουστεί τέσσερα χρόνια πριν στην ανοιχτή επιλογή του 1984 (είχε έρθει τότε 3ο). Δεν έγινε αντικατάσταση με άλλο τραγούδι από την κλειστή επιλογή, όπως συνηθίζεται, διότι το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε πολύ αργά. Έχοντας κληρωθεί να εμφανιστεί στην «καταραμένη» 2η θέση, είχε ήδη ανακοινωθεί από το περιοδικό Radio Times (έκδοσης BBC) ότι θα προβαλλόταν το φιλμάκι του στην σχετική εκπομπή. Ενδεχομένως σε κάποιες χώρες όντως να προβλήθηκε. Εμείς, πάντως, παρότι ψάξαμε πολύ, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε αυτό το video-clip. Το σίγουρο είναι ότι το τραγούδι συμπεριλήφθηκε σε νορβηγικό compilation με τις συμμετοχές της χρονιάς, ενώ του έκανε διασκευή και ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου. Θέμα του κάποιος εξαρτημένος από το παλιό, καλό ροκ-εν-ρολ σε τέτοιο βαθμό, ώστε καμία γυναίκα δεν είναι καλύτερη από αυτό! Όσο για τον καλλιτέχνη: τον συναντάμε ξανά δύο φορές σε εθνικούς τελικούς, το 1990 (7ος) και το 1991 (6ος).
Ποιος έκανε την καταγγελία;
Εμπιστευτική πληροφορία που έχουμε από άτομο που σχετιζόταν για χρόνια με τη Γιουροβίζιον θέλει την καταγγελία να έγινε από γνωστή καλλιτέχνιδα, η οποία διαγωνίστηκε αρκετές φορές σε εθνικούς τελικούς, αλλά δεν τα κατάφερε. Το ΡΙΚ, σύμφωνα πάντοτε με αυτές τις φήμες, προσπάθησε να την ηρεμήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε μελλοντικά να εκπροσωπήσει την Κύπρο, εκείνη όμως επέμεινε, “απείλησε θεούς και δαίμονες” και το νησί αποκλείστηκε. Ο διαγωνισμός, πάντως, δεν μεταδόθηκε καν από το ΡΙΚ.
Γιατί η Céline Dion κέρδισε χάρη στην Κύπρο;
Πριν από τη Γιουροβίζιον, ο αστρολόγος της Yardena Arazi (ISR 76, 88) της είπε ότι θα κέρδιζε το τραγούδι νούμερο 9, δηλαδή αυτή. Μετά όμως από την ακύρωση της Κύπρου, ένατη ήταν η Ελβετία, η οποία και βραβεύθηκε!
Η Κύπρος αποχωρεί ξανά
Δεύτερη φορά (και τελευταία στην ιστορία της Γιουροβίζιον) όπου αποσύρθηκε εντελώς μία χώρα, αντί να αλλάξει το τραγούδι, όπως γίνεται συνήθως, έγινε στη Junior Eurovision, πάλι από την Κύπρο, το 2005, όταν η συμμετοχή της Ρένας Πασχαλίδη «Τσίρκο» κατηγορήθηκε από τους γονείς άλλων συμμετεχόντων ως αντιγραφή ενός τραγουδιού του Τόλη Βοσκόπουλου. Το ΡΙΚ προτίμησε να μη στείλει κανένα αναπληρωματικό τραγούδι.
Οι στίχοι
Δεν μπορώ να ζω μια ζωή
Αδειανή και φτωχή
Χωρίς τόνο, ρυθμό, μουσική.
Μέσα μου χτυπά δυνατά
Ο σφυγμός, ο παλμός
Κάποιας άλλης καλής εποχής.
Θυμάμαι πως τραγουδούσαμε όλοι
Τον Eddie Cochran και τον Buddy Holly
Μετά χορεύαμε όλοι στη μουσική soul
Τώρα που κάθομαι μόνος στο πιάνο
Και τραγουδώ, ξέρω ό, τι κι αν κάνω
Δεν θ’ αγαπήσω καμιά στη ζωή μου
Σαν το ροκ-εν-ρολ.
Πάθος μου παλιός είσαι συ
Σε κρατώ, σ’ αγαπώ
Φίλοι θα’ μαστε πάντα μαζί
Δεν μπορώ να βρω πουθενά
Τον παλιό τον σκοπό
Που η καρδιά μου γλυκά νοσταλγεί.
Ω… θυμάμαι πως τραγουδούσαμε όλοι
Τον Eddie Cochran και τον Buddy Holly
Μετά χορεύαμε όλοι στη μουσική soul
Τώρα που κάθομαι μόνος στο πιάνο
Και τραγουδώ ξέρω ό, τι κι αν κάνω
Δεν θ’ αγαπήσω καμιά στη ζωή μου
Σαν το ροκ-εν-ρολ.
Θυμάμαι πως τραγουδούσαμε όλοι
Τον Eddie Cochran και τον Buddy Holly
Μετά χορεύαμε όλοι στη μουσική soul
Τώρα που κάθομαι μόνος στο πιάνο
Και τραγουδώ ξέρω ό, τι κι’ αν κάνω
Δεν θ’ αγαπήσω καμιά στη ζωή μου
Σαν το ροκ-εν-ρολ
Αν κάποιος γνωρίζει ποιός είναι ο Scott Adams και πώς σχετίζεται με τη συγκεκριμένη συμμετοχή, ας μας διαφωτίσει!