Ισλανδία: Με τους Hatari και το Hatrið mun sigra στο Τελ Αβίβ

Ισλανδία: Με τους Hatari και το Hatrið mun sigra στο Τελ Αβίβ

Ολοκληρώθηκε προ ολίγου ο εθνικός τελικός της Ισλανδίας Söngvakeppnin 2019, για την επιλογή της συμμετοχής της χώρας για την Eurovision 2019 που θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ τον Μάιο του 2019. Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν τα  μέλη του συγκροτήματος Hatari με το τραγούδι Hatrið mun sigra. 

Στον αποψινό τελικό διαγωνίστηκαν συνολικά 5 τραγούδια, τα οποία προκρίθηκαν από 2 ημιτελικούς. Αρχικά  κοινό και κριτική επιτροπή ψήφισαν τα 2 καλύτερα τραγούδια με ένα σύστημα 50-50, στην συνέχεια τα 2 πρώτα τραγούδια διαγωνίστηκαν στον Superfinal όπου ψήφισε μόνο το κοινό αναδεικνύοντας τον φετινό εκπρόσωπο της Ισλανδίας. Τα τραγούδια που διαγωνίστηκαν σήμερα ήταν τα εξής:

  1. Friðrik Ómar – Hvað ef ég get ekki elskað?
  2. Kristina Skoubo Bærendsen – Mama said
  3. Tara Mobee – Fighting for love
  4. Hera Björk – Moving on
  5. Hatari – Hatrið mun sigra

Ενώ στον μεγάλο τελικό προκρίθηκαν τα εξής δύο τραγούδια:

Οι Hatari είναι ένα τριμελές συγκρότημα από το Ρέυκιαβικ αποτελούμενο από τους Klemens Hannigan, Matthias Haraldsson, Einar Stefánsson, το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2015 και κυκλοφόρισε τον πρώτο του δίσκο το 2017. Η μουσική τους συνδυάζει punk και techno ήχους τους, αυτοαποκαλούνται μάλιστα ως “Αντικαπιταλιστικό BDSM techno group”. Οι εμφανίσεις τους προκαλούν αντιδράσεις καθώς είναι επηρεασμένοι από την BDSM κουλτούρα, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών τους είναι σατυρικοί δηλώνοντας ότι πρωταρχικός σκοπός του group είναι η κατάρρευση του καπιταλισμού. Το τραγούδι Hatrið mun sigra (Το μίσος θα επικρατήσει) είναι γραμμένο εξολοκλήρου στα Ισλανδικά ενώ συνθέτες του είναι τα μέλη του συγκροτήματος. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την ερμηνεία των Hatari στον Ισλανδικό τελικό αλλά και το videoclip του Hatrið mun sigra.

 

 

O τελικός του Söngvakeppnin 2019 είχε και Ελληνικό άρωμα καθώς το παρόν έδωσε ως καλεσμένη και η Ελένη Φουρέιρα η οποία ερμήνευσε το Fuego με το οποίο εκπροσώπησε πέρσι την Κύπρο φτάνωντας έως την δεύτερη θέση, το καλύτερο αποτέλεσμα της Κύπρου στον διαγωνισμό. H Ελένη Φουρέιρα μάλιστα ήταν μέλος της 10μελούς κριτικής επιτροπής που έκρινε κατά 50% τον πρώτο γύρο του τελικού.

Η Ισλανδία συμμετέχει στον διαγωνισμό της Eurovision από το 1986 και είναι η μοναδική από τις Σκανδιναβικές χώρες που δεν έχει κερδίσει ακόμα  τον διαγωνισμό. Παρόλα αυτά έχει φτάσει 2 φορές έως την 2η θέση, το 1999 με την Selma και το All out of luck, καθώς και το 2009 με την Yohanna και το Is it true?. Το 2018 η Ισλανδία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό καθώς με τον  Ari Ólafsson και το Our Choice κατατάχθηκε στην 19η και τελευταία θέση του πρώτου ημιτελικού. Φέτος η Ισλανδία θα εμφανιστεί στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιτελικού όπως και η Ελλάδα. Πιστεύετε πως η Ισλανδία μπορεί να διεκδικήσει φέτος το πρώτο της βραβείο;

17 σκέψεις για το “Ισλανδία: Με τους Hatari και το Hatrið mun sigra στο Τελ Αβίβ

  1. Η ξαδέλφη του Ρούντολφ Ες από το Ρέικιαβικ, μια ξεχασμένη από ένα υπόγειο στο Σαν Φρανσίσκο και μία άλλη αθώα αλλοπαρμένο από το άσυλο είπαν να πάνε Ισραήλ να την πουν στον Νετανιάχου για την Παλαιστίνη. Η gay κοινότητα μετά την εξόντωση της δαιμονικής Laura στη Ρουμανία, πανηγυρίζει τη δεύτερη νίκη της. Δεν καταλαβαίνει η έρμη ότι σιγά σιγά διαλύει αυτό που αγαπά. Με τις καλές της προθέσεις… Τουλάχιστον θα προσφερθεί άφθονο γέλιο στους τηλεθεατές τον Μάιο. Είναι και αυτό ένα κέρδος.

  2. Σε έναν καθαρά καπιταλιστικό διαγωνισμό, που έχει αγκαλιάσει διάφορα ανελεύθερα καθεστώτα και δικτατορίες, με το 80-90% των φαν να είναι δεξιοί και ακροδεξιοί, αυτοί πάνε να κάνουν αντίσταση κι επανάσταση; Φοβάμαι ότι θα έχουν την τύχη της Αυστρίας 1977 που βγήκε να καταγγείλει τις φιλοχρήματες δισκογραφικές εταιρείες…

    1. Έχεις και εσύ τα θέματά σου. Η αριστερά καταγγέλει τα “ανελεύθερα καθεστώτα”. Η αριστερά της ΕΣΣΔ, του Πολ Ποτ, του Τσαουσέσκου, του Μαδούρο…
      Όσο για τους Hatari, καμία αντίσταση στην πραγματικότητα δεν θέλουν να κάνουν, ένα εμπορικό κόλπο από την αρχή έως το τέλος είναι.

  3. Δεν ξέρω τι λένε τα στοιχήματα και ότι άλλο θέλετε να δείξετε σαν αποδεικτικό . Είναι το τελευταίο τραγούδι στο τοπ μου και εκεί θα μείνει στους αιώνες των αιώνων . Είναι earrape. Απορώ πως κάποιοι το αποκαλούν αριστούργημα . Για κουνηθείτε λίγο από την θέση σας . Άμα νικήσει αυτό πραγματικά δεν ξανά βλέπω esc . Βγαίνει ο κάθε άσχετος και κάνει τον καραγκιόζη και θεωρείται καλλιτέχνης . Άντε γιατί μαύρα που βλέπω θα πάθουν τπτ τα μάτια μου και τα αυτιά μου …. Πάτος για μένα η Ισλανδία . Αισχος!

    1. …υπερβολικός-θα πω-ελεύθερη σκέψη-ελεύθερη βούληση-περί «κάθε καραγκιόζης κ ασχετος”
      Κατά πόλους ο ορισμός της τέχνης…τέχνη καταφέρνει να ξεσηκώσει τα ένστικτα του ανθρώπου…νομίζω με σενα συναινεί αυτό ακριβώς…κ για να το γλυκανω λίγο..Ε έχουν κ αυτοί το κοινό τους…τους έχω δει live στο Reykjavik πολύ καλοί..μου μείνε..λίγο το ενδυματολογικό τους προσοχή..κ go on*

  4. OK TO ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΤΗ ΚΑΙ ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙ ΑΦΩΝΟ……ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ Η ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΜΠΑ…..ΚΡΙΜΑ!

    ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΚΕΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ SHOW?ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ?

    1. H εμφάνιση τους σχετίζεται με BDSM, δηλαδή σαδομαζοχιστικά στοιχεία. Τώρα για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά.

      1. Moυ αρέσει που έχετε και αμφιβολίες για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Πάντως τέτοια σκηνική εμφάνιση στη Eurovision δεν περνάει.

  5. Το είδος δεν με εκφράζει αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι αφορά μεγάλη μερίδα του κοινού. Αντιπαρερχομαι τα “αντικαπιταλιστικα” κλπ μιας και οι ίδιοι έχουν πει ότι είναι σάτιρα, η τα σεξουαλικα κλπ μιας και το bdsm είναι ρεύμα καλλιτεχνικής έκφρασης εδώ και δεκαετίες. Το τραγούδι μαρεσει σαν ήχος και δομή εκτός από τις κραυγές του ενός τραγουδιστή αλλά αυτό είναι προσωπική εκτίμηση μιας και σε αυτό το είδος αυτού του τύπου φωνή είναι δομικο στοιχείο. Ο chorus παρόλα αυτά είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του τραγουδιού και θα έλεγα και του φετινού διαγωνισμού. Κατεμε είναι μια τολμηρή αλλά συνεκτικη προταση της Ισλανδιας και συμβάλει στην ποικιλία της Eurovision. Το πως θα πάει θα φανεί. Σίγουρα ταράζει τα στοίχηματα κλπ αλλά αυτά είναι και λίγο στην Eurovision bubble. Ο κόσμος θα φανεί πως θα το υποδεχτεί και αν πέρα από την προκλητικοτητα θα κάτσει να δει και το αισθητικο καλλιτεχνικό κομμάτι.

    1. Πόσο μεγάλη μερίδα του κοινού αφορά το industrial/punk metal με σαδομαζοχιστικά στοιχεία και γιατί δεν το βλέπουμε στα charts των ραδιοφώνων και των μαζικών πωλήσεων; Θα μας τρελάνετε τελείως πια;;;

      Όσο για το τραγούδι, είναι μία μάλλον ερασιτεχνική προσέγγιση, στην πραγματικότητα συνθετικά είναι υποτυπώδες, ο τραγουδιστής στα ρεφρέν πολύ αδύναμος, η όλη παρουσίαση πολύ τυπική και προβλέψιμη για το είδος και με στιγμές σκηνικής αδυναμίας και αμηχανίας. Όλο το ζουμί του είναι η πρόκληση για την πρόκληση.

      1. Σίγουρα παίζει το πρόκληση για την πρόκληση όπως σε πολλά πχ της ΜARUV… Ακόμα και της Νετα. Αν τριγυρισει κάνεις σε YouTube θα καταλάβει ότι αρκετός κόσμος σχεδόν δύο γενεων παρακολουθεί το συγκεκριμένο είδος. Όλα τα άλλα φυσικά είναι προσωπικές προτιμήσεις και εννοείται και αισθητικές κρίσεις και κατεμε είναι σεβαστες.

  6. Επιτέλους η Ισλανδία τολμά κάτι για να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει κολλήσει τόσα χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θέλω να κερδίσει ένα τραγούδι με τόσο διχαστικούς στίχους (“το μίσος θα νικήσει”). Θεωρώ όμως οτι έτσι κι αλλιώς οι επιτροπές δεν θα τους προτιμήσουν (από τα “προχώ” βρίσκω πολύ πιθανότερο να ψηφίσουν την Πορτογαλία).

  7. Μου αρέσει η Ισλανδία φέτος…πιστεύω ότι θα καταφέρει να περάσει τελικό, θα ταράξει κάπως τα νερά, θα προκαλέσει κ θα συζητηθεί, όμως δεν θα πάει κ πολύ μακριά στον τελικό- ίσως επειδή λείπει το χάρισμα κ αποπνεει μια μαλλον κάπως “ερασιτεχνική” προσέγγιση

  8. Tους λατρεψα , επιτελους κατι τελιως αντισυμβατικό , τρολαρουν , αλλωστε η eurovision αυτο ακριβως ειναι ( δεν θεωρω οτι εχει να κανει με αυτο που θεωρουν πολοι δλδ ποιοτικο παρα με χαβαλε )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.