Επίδοξες χώρες: Λιχτενστάιν (και Βατικανό)

Επίδοξες χώρες: Λιχτενστάιν (και Βατικανό)

Το Λίχτενσταϊν και το Βατικανό παραμένουν οι μόνες χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν πάρει ποτέ μέρος στη Γιουροβίζιον. Παρόλο που το Radio Vaticana είναι ενεργό μέλος της EBU, το κρατίδιο δεν έχει εκδηλώσει ποτέ ενδιαφέρον. Εάν υπάρξει περίπτωση συμμετοχής, η επίσημη γλώσσα του Βατικανού είναι τα λατινικά, γλώσσα που δεν έχει ακουστεί ποτέ στον διαγωνισμό (εξαιρείται ο τίτλος “Suus”-ALB 12 και το υποψήφιο στην κροατική επιλογή του 2002 “Ave Maria Laudata” με τους Grupa 4’33’’).

untitled (9)

Η ιστορία του Λίχτενσταϊν, αντίθετα, είναι μακρά. Το συγκεκριμένο γερμανόφωνο πριγκιπάτο της Κεντρικής Ευρώπης βλέπει τον διαγωνισμό –ενδεχομένως ήδη από το 1956- μέσω της Γερμανικής, Ελβετικής και Αυστριακής τηλεόρασης. Μια πρώτη πληροφορία (μάλλον «ράδιο-αρβύλα») αναφέρει πως το 1969 είχε επιλεγεί ένα τραγούδι σε στίχους του γνωστού παρουσιαστή της γαλλικής τηλεόρασης, Jacques Martin, το Un beau matin. Πρόκειται για μια παρωδία των σπεσιαλιτέ διαφόρων χωρών, σε μουσική του γνωστού πιανίστα Jean Baïtzonroff ή «Popoff», ερμηνευμένο από την Vetty. Η εκδοχή αυτή απορρίπτεται, καθότι τα γαλλικά δεν είναι επίσημη γλώσσα της χώρας.

Γνωρίζουμε πως το 1976 επιθυμούσε να στείλει το Little Cowboy με τη Biggi Bachmann (η ίδια το 1980 πήγε στην ελβετική επιλογή και ήρθε 6η με το Musik, Musik). Η κυβέρνηση είχε επιλέξει χωριστά το τραγούδι και χωριστά την καλλιτέχνιδα. Το 1979 προσπαθούσε εκ νέου να στείλει την Ruby Manila, μέλος των Les Humphries Singers (GER 76). Και τις δύο φορές δεν πήγε στο διαγωνισμό, διότι το κράτος δεν διέθετε δικό του τηλεοπτικό σταθμό, άρα δεν ήταν μέλος της EBU.

Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός (1FLTV) με έδρα το Λίχτενσταϊν ιδρύθηκε μόλις το 2008. Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε, ωστόσο το κανάλι δήλωσε προσωρινή αδυναμία να συγκεντρώσει χρήματα, ώστε να γίνει μέλος της EBU. Τον Ιούλιο του 2009, άλλαξε το κλίμα και το κανάλι δήλωσε επίσημα ότι θα διοργανώσει εθνικό τελικό στο πρότυπο του Γερμανικού (ένα talent show, στο στυλ του «Idol»), ώστε να πάρει μέρος το 2010. Πολύ σύντομα (τον Νοέμβριο) τα σχέδια ακυρώθηκαν, πάλι λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Η επίσημη αίτηση έγινε τελικά τον Ιούλιο του 2010, παρ’ όλα αυτά, η χώρα δεν μπήκε στη λίστα με τις συμμετέχουσες του 2011, παρόλο που αυτοπροτάθηκε ο ίδιος ο Al Walser να εκπροσωπήσει τη χώρα και γνωρίζουμε από επίσημα χείλη πως είχε έρθει σε διαβουλεύσεις με το κανάλι. Πρόκειται για πρώην DJ του Radio Liechtenstein, υποψήφιο το 2000 για την Ελβετία (στο ντουέτο “Just 4 you”, μαζί με τη Nubya-2οι), ο οποίος κάνει σήμερα διεθνή καριέρα στην Αμερική. Γεννημένος στη Λωζάννη, μένει μόνιμα στο Los Angeles. Ο πατέρας του είναι Αφρικανός, ενώ η μητέρα του κατάγεται από το κρατίδιο.

O Al Walser, παραλίγο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας
O Al Walser, παραλίγο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας

Για να μην πολυλογούμε, το Λίχτενσταϊν κάθε χρόνο εκδηλώνει ενδιαφέρον, αλλά ταυτόχρονα και αδυναμία χρηματοδότησης, λόγω άρνησης της κυβέρνησης να αφιερώσει ένα ποσό για συμμετοχή στο διαγωνισμό (πόσο πια θα τους κοστίσει; Το πριγκιπάτο έχει μόλις 35.000 κατοίκους). Παράλληλα, η EBU αρνείται να το εντάξει στα ενεργά μέλη της . Φέτος, πάντως, η Γιουροβίζιον της Αυστρίας, με την οποία συνορεύει το κρατίδιο, ήταν «χρυσή ευκαιρία», διότι τα έξοδα μετακίνησης θα ήταν ελάχιστα. Φοβόμαστε ότι θα αργήσουμε πολύ να το δούμε, αν το δούμε ποτέ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.