Ολοκληρώθηκε προ ολίγου ο Α’ Ημιτελικός του 64ου διαγωνισμού της Eurovision 2019 στο Expo Tel Aviv με την Κατερίνα Ντούσκα και την Τάμτα να καταφέρνουν μια μεγάλη πρόκριση για Ελλάδα και την Κύπρο αντίστοιχα στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου.
Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι Erez Tal και Bar Refaeli στην κεντρική σκηνή καθώς επίσης και τους Assi Azar και Lucy Ayoub στο green room. Η βραδιά ξεκίνησε με την Netta Barzilai, την περσινή νικήτρια του διαγωνισμού, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι Toy με το οποίο έφερε το τρόπαιο της Eurovision για τέταρτη φορά στο Ισραήλ, ενώ ως Interval Act η Dana International, η καλλιτέχνης που έφερε στο Ισραήλ το τρίτο του βραβείο το 1998 με το τραγούδι Diva, ερμήνευσε το τραγούδι Just the Way You Are του Αμερικανού superstar Bruno Mars.
Στον αποψινό ημιτελικό διαγωνίστηκαν συνολικά 17 χώρες διεκδικώντας τις 10 πρώτες θέσεις που οδηγούσαν στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Τα αποτελέσματα καθορίστηκαν κατά 50% από τις πενταμελείς κριτικές επιτροπές που όρισε η κάθε χώρα και κατά 50% από την τηλεψηφοφορία του κοινού, τα αναλυτικά αποτελέσματα των οποίων θα τα μάθουμε μετά το τέλος του φετινού διαγωνισμού. Εκτός από τις 17 χώρες που διαγωνίστηκαν στον αποψινό ημιτελικό, ψήφισαν και 3 από τις χώρες που θα διαγωνιστούν απευθείας στον μεγάλο τελικό, δύο από τις Big-5 (Ισπανία, Γαλλία) και η διοργανώτρια χώρα, το Ισραήλ. Οι 17 συμμετοχές που θα διαγωνίστηκαν απόψε ήταν οι παρακάτω:
1.Κύπρος: Tamta – Replay
2.Μαυροβούνιο: D mol – Heaven
3. Φινλανδία: Darude feat. Sebastian Rejman – Look Away
4. Πολωνία: Tulia – Fire of Love (Pali się)
5. Σλοβενία: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi
6. Τσεχία: Lake Malawi – Friend of a Friend
7. Ουγγαρία: Joci Pápai – Az én apám
8. Λευκορωσία: ZENA – Like It
9. Σερβία: Nevena Božović – Kruna
10. Βέλγιο: Eliot – Wake Up
11. Γεωργία: Oto Nemsadze – Keep on Going
12. Αυστραλία: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity
13. Ισλανδία: Hatari – Hatrið mun sigra
14. Εσθονία: Victor Crone – Storm
15. Πορτογαλία: Conan Osiris – Telemóveis
16. Ελλάδα: Katerine Duska – Better Love
17. Σαν Μαρίνο: Serhat – Say Na Na Na
Οι 10 χώρες που κατάφεραν να κερδίσουν την πολυπόθητη πρόκριση στον τελικό της Eurovision ήταν οι παρακάτω και ανακοινώθηκαν με την εξής σειρά:
- Ελλάδα: Katerine Duska – Better Love
- Λευκορωσία: ZENA – Like It
- Σερβία: Nevena Božović – Kruna
- Κύπρος: Tamta – Replay
- Εσθονία: Victor Crone – Storm
- Τσεχία: Lake Malawi – Friend of a Friend
- Αυστραλία: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity
- Ισλανδία: Hatari – Hatrið mun sigra
- Σαν Μαρίνο: Serhat – Say Na Na Na
- Σλοβενία: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi
Από την αποψινή βραδιά επιβεβαιώθηκαν αρκετά από τα προγνωστικά, όπως η πρόκριση της Ελλάδας, την Κύπρου, της Αυστραλίας, της Ισλανδίας και της Σερβίας. Υπήρξαν όμως και πολύ μεγάλες εκπλήξεις, όπως η πρόκριση του Σαν Μαρίνο που προκρίνεται για δεύτερη φορά στην ιστορία του στον τελικό της Eurovision, καθώς επίσης και η πρόκριση της Λευκορωσίας που ήταν μια από τις μη αναμενόμενες χώρες για πρόκριση στον τελικό. Από τις χώρες που προκρίθηκαν, Κύπρος και Αυστραλία διατηρούν το μεγαλύτερο εν ενεργεία σερί προκρίσεων (5 τον αριθμό) αντιθέτως διακόπηκε το σερί 8 προκρίσεων της Ουγγαρίας, ενώ η Ισλανδία προκρίθηκε στον τελικό για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια.
Πλέον οι προκριθέντες της αποψινής βραδιάς μαζί με τις 10 χώρες που θα προκριθούν από τον Β’ Ημιτελικό της Πέμπτης, θα συναντήσουν στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου τις 6 χώρες που προκρίθηκαν απευθείας σε αυτόν, δηλαδή τις Big-5 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία) και την διοργανώτρια χώρα Ισραήλ, συμπληρώνοντας έτσι το σύνολο των 26 χωρών που θα διαγωνιστούν στον Μεγάλο τελικό στις 18 Μαΐου.
Εξαιρετική η Ελλάδα, καθηλωτικη η Αυστραλία άξιζαν πολύ την πρόκριση, οπως και η Κύπρος φυσικά.
Η μονη μου ένσταση είναι στον ήχο της Ελλάδας, σαν να μου φανηκε λιγο χαμηλωμένο το μικροφωνο της Κατερίνας.
Κατα τ’ αλλά όλα μια χαρά!
Μάλιστα.
Δηλαδή, σοβαρά τώρα, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω (televoters και κυρίως μέλη «κριτικής» επιτροπής), που θεώρησαν (και ψήφισαν) ότι σε έναν μουσικό, δλδ καλλιτεχνικό διαγωνισμό, ξενέρωτες πατάτες τύπου Εσθονίας, σαχλοποπάκια του σωρού τύπου Λευκορωσίας και παραφωνίες (στην κυριολεξία όμως) τύπου Σαν Μαρίνο (ο άνθρωπος ήταν εκτός τόνου τουλάχιστον στο μισό τραγούδι), άξιζαν να περάσουν στον τελικό σε βάρος τριών έθνικ (τι σύμπτωση!!!) τραγουδιών με πραγματικά καθηλωτικές ερμηνείες.
Δεν ξέρω αν κάποιοι το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά τα καλύτερα φωνητικά χθες έμειναν έξω.
Κάθε χρόνο τα ίδια δυστυχώς.
Τα έθνικ τραγούδια σε τοπικές γλώσσες αντιμετωπίζονται δυσμενώς από τις επιτροπές δυστυχώς. Κι εγώ θα ήθελα να είχαν περάσει η Πορτογαλία και η Πολωνία αντί της άχρωμης και άοσμης Εσθονίας πχ αλλά από την άλλη φταίνε και οι ίδιοι για το αισθητικό καρκατσουλιό που μας παρουσίασαν. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για αυτές τις ενδυματολογικές επιλογές στα όρια του τσίρκου. Η Ουγγαρία δεν ήταν τσίρκο αλλά θύμιζε πολύ την Τζαμάλα κι εγώ προσωπικά βαρέθηκα.
Για τη Λευκορωσία και τον Άγιο Μαρίνο έχω να πω ότι τουλάχιστον ήταν πραγματικές εκπλήξεις και είναι καλό τα αποτελέσματα να μην είναι τόσο προβλέψιμα. Η 16χρονη είχε τσαγανό στη σκηνή αν και μου φάνηκε απομίμηση Αριάνα Γκράντε. Ο Σερχάτ όντως τραγούδησε χάλια, όμως αισθητικά αυτό που παρουσίασαν ήταν άρτιο και όλο το πακέτο έβγαζε μια ειρωνική-νοσταλγική ντίσκο διάθεση που εμένα προσωπικά μου έφτιαξε τη διάθεση. Θα έπρεπε να είχε περάσει την προηγούμενη φορά αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Άμα σου πω ότι αυτό που είδα χθες από τον Joci μου άρεσε περισσότερο από τη Jamala το 2016 θα διαπράξω ιεροσυλία;! 😉
Επίσης διαφωνώ σχετικά με το Σαν Μαρίνο. Σε καμία περίπτωση δε μου έφτιαξε τη διάθεση αυτή η καρικατούρα ντίσκο προσέγγιση. Για τον δε, Σερχάτ, τα είπα παραπάνω 🙂
Yπάρχει λύση για την κακή διάθεση: Πες να να να :-Ρ
Πόσο συμφωνώ. Πολύ συγκινητική η ερμηνεία του Joci. Άξιζε μια θέση στην δεκάδα . Κρίμα . Κάτι μου λέει πως δεν πέρασε οριακά.
Χάρηκα πολύ που η Τάμτα δεν ήταν το πατατράκ που φοβόμουν. Ερμήνευσε άψογα το κομμάτι και ξεσήκωσε το στάδιο! Χάρηκα και για την Κατερίνα που θα πρέπει να βελτιωθεί αρκετά εν όψει του τελικου: φωνητικά ζητήματα σε διάφορα σημεία, πολύ μπούγιο στη σκηνή που δεν μπορεί να αποδοθεί καλά σκηνοθετικά και έλλειψη επαφής με τις κάμερες. Η Κύπρος δεν θεωρώ ότι έχει να αλλάξει και να διορθώσει πράγματα: είναι αυτό που είναι, στηρίζεται κυρίως στη φωνή, τη λάμψη και την ποπ περσόνα της Τάμτας που είναι πραγματικά στο επίκεντρο (ούτε καν προσέχουμε τους χορευτές). Περιμένω και τις δύο κάπου ανάμεσα στη 12η και 16η θέση του τελικού
Η Ισλανδία ήταν κατά την αποψή μου η καλύτερη εμφάνιση του ημιτελικού και θεωρώ πως μαζί με την Αυστραλία είναι οι δύο πρώτοι. Ακριβώς όσο σκοτεινό και δυστοπικό το ήθελα, αν και τα φωνητικά θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Η Αυστραλία πέρασε με μια πολύ εντυπωσιακή παρουσίαση τύπου Cirque du Soleil – δεν νομίζω ότι κανένας πρόσεξε το κομμάτι. Η Σερβία ήταν η μόνη που τα κατάφερε με έθνικ χάρη στην εντυπωσιακή παρουσία της Νεβένα και ενός έμπειρου επιτελείου από παλιότερες συμμετοχές της χώρας. Σλοβενία – το τραγούδι άρεσε, όχι όμως και το δυσκοίλιο ύφος των δύο πρωταγωνιστών που τους κόβει πολλούς πόντους.
Για τη βραδιά γενικότερα έχω να πω ότι ήταν άκρως ψυχαγωγική με καλούς παρουσιαστές, γρήγορο ρυθμό και επαγγελματισμό. Τεχνικά προβλήματα ανάλογα με αυτά που κατατρέχουν συνήθως τους πρώτους ημιτελικους εγώ δεν είδα. Ωραία η εισαγωγή με τη Νέττα και το βιντεάκι όπου χόρευαν όλοι οι διαγωνιζόμενοι. Τρομακτική η μετάλλαξη της Dana. Το παράκαναν βέβαια με το ροζ ξέπλυμα του Ισραήλ μέσω των γκέι δικαιωμάτων.
Ax διαφωνώ με το καλούς παρουσιαστές. Τα αστεία ηταν κρύα (το είδα μέσω BBC xωρίς τη μετάφραση φυσικά απο τους παρουσιαστές όπως στην Ελλάδα). Ειδικά, αυτό με τη φωτό του Μίκι ήταν πολύ άβολο και ο ίδιος είχε κατακοκκινίσει. Και γενικά τα σχόλια τύπου τα καλύτερα τραγούδια θα περάσουν, οι υπόλοιποι θα νιώσετε άσχημα/απογοήτευση κτλ. μπορεί να είναι αλήθεια αλλα δεν το λες σε άτομα που ελπίζουν και έχουν καταβάλει μια άλφα προσπάθεια.
“Το παράκαναν βέβαια με το ροζ ξέπλυμα του Ισραήλ μέσω των γκέι δικαιωμάτων.”
+1