Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα ;
Σήμερα, θα δούμε συνδυασμό στοιχημάτων, δυναμικής τραγουδιού και προσωπικής άποψης, για τους εθνικούς τελικούς, που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.
Στις 4 Μαρτίου, θα διεξαχθεί ο εθνικός τελικός της Γερμανίας, ενώ το Σάββατο 5 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν οι εθνικοί τελικοί, από Δανία, Γαλλία, Ρουμανία και Σερβία. Το νικητήριο τραγούδι της κάθε χώρας, θα εκπροσωπήσει την αντίστοιχη χώρα στον 66ο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2022, που θα γίνει τον Μάϊο στο Τορίνο της Ιταλίας. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσω ως συντάκτης και ως μεγάλος Fan της Eurovision, για το ποιο τραγούδι πιστεύω θα επιλέξει η κάθε χώρα, για ποιο λόγο, και πόσες είναι οι πιθανότητες του.
Παρασκευή 4 Μαρτίου
Γερμανία – Germany 12 Points
Η Γερμανία έπειτα από 3 χρόνια, θα διοργανώσει εθνικό τελικό, με άλλη ονομασία φέτος και με δυνατά κομμάτια. Συμμετέχουν 6 τραγούδια και ο νικητής θα προκύψει από το κοινού (SMS, κλήσεις και ψηφοφορία από το διαδίκτυο). Η Γερμανία την Παρασκευή, ελπίζει να διαλέξει την σωστή συμμετοχή με την οποία θα αποφύγει την τελευταία 2αδα, που συνηθίζει να τερματίζει από το 2015 και μετά (με εξαίρεση το 2018).
Αν η Γερμανία, θέλει να αποφύγει την τελευταία 2αδα,θα πρέπει να διαλέξει ένα από τα 2 τραγούδια:
Felicia Lu – “Anxiety“
Malik Harris – “Rockstars“
Ο Malik Harris, γιος του πρώην Talkmaster των ΗΠΑ, Ricky Harris, ενώ μεγάλωσε κοντά στο Landsberg am Lech. Ο παππούς του από την μεριά του πατέρα του ήταν τραγουδιστής της όπερας, η γιαγιά του ήταν πιανίστρια και ο πατέρας του έπαιζε πολλά μουσικά όργανα. Ο Χάρις ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα με διασκευές, συνοδεύοντας τον εαυτό του με την κιθάρα, με την οποία ασχολείται από τα 13 του. Εκτός από το να παίζει κιθάρα, ο Χάρις έμαθε μόνος του πώς να παίζει πλήκτρα και ντραμς. Πρότυπά του είναι οι Ed Sheeran, Macklemore και Eminem. Συχνά συγκρίνεται με τον Bruno Mars.
Τα πρώτα του single “Say the Name” (2018) και “Welcome to the Rumble” (2019) έγιναν επιτυχίες στα airplay charts και σε πλατφόρμες ροής όπως το Spotify. Μετά από το συμβόλαιο του Malik Harris στην Universal Music Group, το EP του Like That Again κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2019, ακολουθούμενο από το single “Home“. Τον Μάιο του 2019 πραγματοποίησε την πρώτη του σόλο περιοδεία. Άνοιξε επίσης συναυλίες διεθνών καλλιτεχνών όπως του James Blunt, του Alex Clare, του Jeremy Loops, του Tom Odell και της LP.
Ο Malik Harris ήταν ο πρώτος Γερμανός καλλιτέχνης που εμφανίστηκε σε διαφημιστική πινακίδα της Times Square στη Νέα Υόρκη για μια εβδομάδα, όταν το single του “When We’ve Arrived” κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020. Μετά τις επιτυχημένες κυκλοφορίες του το 2020, όπως ο ύμνος των Black Lives Matter “Faith“, το 2021 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο Harris Anonymous Colonist.
Αυτή την στιγμή, ο 24χρονος είναι έτοιμος να επιστρέψει, έχοντας ήδη δεχτεί θετικές κριτικές για το τραγούδι του.
Η Felicia Lu γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1995 και μεγάλωσε στο Σάλτσμπουργκ. Το ταλέντο της διαπιστώθηκε στο μουσικό νηπιαγωγείο. Εκεί ανέπτυξε το ενδιαφέρον της για το τραγούδι. Επίσης, χορεύει από την ηλικία των τεσσάρων. Πρώτα ξεκίνησε με το μπαλέτο κι έπειτα ήρθαν στη ζωή της η τζαζ και η χιπ-χοπ. Αργότερα φοίτησε στο Musisches Gymnasium Salzburg όπου έκανε εντατικά μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, δεδομένου ότι ήταν υπερβολικά επικεντρωμένη στην κλασική μουσική, αργότερα μεταπήδησε στο Bundesoberstufenrealgymnasium Bad Hofgastein, όπου έκανε μουσική εκπαίδευση με pop προσανατολισμό και φωνητική καθοδήγηση. Αφού τελείωσε το σχολείο, έζησε στο Freilassing και αργότερα μετακόμισε στο Μόναχο, όπου ήθελε να πάει σε οικοτροφείο για να σπουδάσει χορό, σύνθεση τραγουδιών και τραγούδι.
Το 2014 πήρε μέρος στο talent show Rising Star φτάνοντας στον τελικό, χωρίς να καταφέρει να βγει 1η. Έχει το δικό της κανάλι στο YouTube από το 2015, όπου ανεβάζει νέα βίντεο κάθε εβδομάδα. Συμμετείχε στην εθνική επιλογή της Γερμανίας Unser Song 2017, αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.
Η Felica Lu, είναι 1η στα στοιχήματα με 43% πιθανότητας νίκης. Θεωρώ ότι το τραγούδι της, ταιριάζει πιο πολύ στο στυλ τραγουδιών που συνηθίζει να στέλνει η Γερμανία, και θεωρώ ότι εν τέλει, αυτή θα είναι η εκπρόσωπος της Γερμανίας φέτος. Για να ακούσουμε το τραγούδι της:
Σάββατο 5 Μαρτίου
Δανία – Dansk Melodi Grand Prix 2022
Έναν γνωστός σκανδιναβικός εθνικός τελικός, θα δούμε το Σάββατο, κι αυτός είναι της Δανίας. Οι Δανοί, ελπίζουν να επιλέξουν την σωστή συμμετοχή, που θα τους φέρει στον τελικό, κάτι που δεν έγινε πέρσι με τους Fyr og Flamme και το “Øve os på hinanden“.
Το επίπεδο τραγουδιών, για 2η σερί χρονιά, είναι μέτριο. Αλλά υπάρχουν 4 τραγούδια, που θα μπορούσαν να φέρουν την Δανία ξανά στον τελικό. Αυτά είναι:
Confessions – “Hallelujah“
Reddi – “The Show“
Fuld Effekt – “Rave med de hårde drenge“
Josie Elinor & Jack Warren – “Let Me Go“
Το Fuld Effekt είναι ένα δανέζικο ραπ συγκρότημα που προορίζεται για να επανασυνδέσει τους θαμώνες του πάρτι παντού. Το συγκρότημα στοχεύει να το κάνει αυτό μέσα από ένα μοναδικό μείγμα πάρτι μουσικής και ραπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μουσική που έχει εκρηκτικό αντίκτυπο στα live- που οδήγησε το Fuld Effekt να γίνει γνωστό στην επερχόμενη μουσική-πάρτι της Δανίας. Το συγκρότημα στοχεύει τώρα να καθιερωθεί ως πρόδρομος στο συνδυασμό νέων ειδών και ιδεών που αποκαλούν DK BASS (Danish Bass). Το πρώτο single «Danish Girl» που σηματοδοτεί την έναρξη της αποστολής του κυκλοφόρησε στις 30 Απριλίου 2021. Ελπίζουν το μοναδικό είδος μουσικής που έχουν, να το παρουσιάσουν και στην Eurovision, άμα κερδίσουν την 1η θέση, που θα τους δώσει το εισιτήριο της εκπροσώπησης
Οι Reddi και οι Confessions, είναι ανερχόμενα συγκροτήματα της Δανίας. Οπότε δεν έχουμε πολλές πληροφορίες. Το ίδιο ισχύει και με το duo Josie Elinor & Jack Warren.
Αρχικά, στο Superfinale της Δανίας, πιστεύω ότι θα περάσουν:
Confessions – “Hallelujah“
Reddi – “The Show“
Josie Elinor & Jack Warren – “Let Me Go“
Από εκεί, οι Reddi θεωρώ ότι θα εκπροσωπήσουν την Δανία, μιας και έχουν το πλεονέκτημα να εμφανίζονται στις τελευταίες θέσεις, και να θεωρούνται φαβορί:
Γαλλία – Eurovision France, c’est vous qui décidez ! 2022
Για 2η συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνεται ο εθνικός τελικός της Γαλλίας “Eurovision France, c’est vous qui décidez !“, με τις συμμετοχές να ελπίζουν ότι θα κερδίσουν το εισιτήριο για την Eurovision 2022, και θα φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα, όπως έκανε πέρσι η Barbara Pravi με το “Voilà” που ήρθε 2η.
Υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί κι αυτό είναι το “Seule” από το δίδυμο Soa. Οι SOA, σχηματίστηκαν από τους LudySoa και Nathan. Σε ηλικία 19 και 22 ετών, τα 2 αδέλφια τραγουδούν μαζί από παιδική ηλικία. Αν και μένουν στην Τουλούζη, δεν ξεχνούν από πού κατάγονται. Με καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη όπου έζησαν τα παιδικά τους χρόνια, δεν διστάζουν να προβάλλουν περήφανα τον πολιτισμό τους μέσα από τα τραγούδια τους. Στον γαλλικό τελικό θα διαγωνιστούν με το Seule (Alone), ένα τραγούδι που είναι καρπός των μουσικών τους εμπνεύσεων: ροκ ενορχήστρωση, pop ρεφρέν που μένει στο μυαλό και ραπ στίχος. Αυτό το κομμάτι που έγραψαν και συνέθεσαν μαζί είναι μια αληθινή κραυγή καρδιάς για όλους τους ανθρώπους που νιώθουν στέρηση και απομόνωση, μια ωδή γεμάτη ελπίδα να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση
Για να το ακούσουμε:
Ρουμανία – Selecția Națională 2022
Τώρα θα μιλήσουμε για τις 2 βαλκανικές χώρες. Θα ξεκινήσουμε από την Ρουμανία. Μετά από 3 χρόνια, θα διοργανώσει εθνικό τελικό αναζητώντας τον εκπρόσωπο και το τραγούδι της. Το 2020, είχε διοργανωθεί εθνικός τελικός, αλλά μόνο για το τραγούδι, εφόσον είχε επιλεχθεί ως εκπρόσωπος η Roxen. Το 2021, εφόσον αναβλήθηκε η Eurovision, έδωσαν την ευκαιρία στην Roxen να εκπροσωπήσει την χώρα απλά με άλλο τραγούδι. Το Σάββατο, ελπίζουν οι Ρουμάνοι να βρούνε την σωστή συμμετοχή για την πρόκριση τους στον τελικό, έπειτα από 5 χρόνια.
Παρόλο το μέτριο επίπεδο τραγουδιών που διαθέτει ο τελικός, υπάρχουν 2 συμμετοχές που θα μπορούσαν να φέρουν την χώρα ξανά στον μεγάλο τελικό της Eurovision. Αυτές είναι οι:
Cream, Minodora and Diana Bucșă – “România mea“
WRS – “Llámame“
Τα πρώτα 3 ονόματα, είναι ένα ανερχόμενο group, αποτελούμενο από 3 καλλιτέχνες της Ρουμανίας. Η Cream, ή Claudia Pavel, έχει ξανά προσπαθήσει να εκπροσωπήσει την Ρουμανία το 2011, με το τραγούδι “I Want U to Want Me“, αλλά δεν τα κατάφερε. Το ξεκίνημα της καριέρας της, έγινε από το Candy, ένα γνωστό παλιό pop group της Ρουμανίας. Γενικώς είναι γνώστη στην χώρα της.
Η Minodora Muntean, έκανε το ντεμπούτο της ως τραγουδίστρια στο συγκρότημα Minodora La Maxxim, αλλά αργότερα το άφησε και άλλαξε μουσικό στυλ.
Η Diana Bucsa είναι μια δημοφιλής Ρουμάνα καλλιτέχνης, περισσότερο γνωστή με τα τραγούδια: “Praf De Stele“ , “M-Am Imbolnavit De Tine“
Ο Andrei Ursu, γνωστός και ως WRS, γεννήθηκε στη Ρουμανία το 1993. Έχει καλλιτεχνικές επιρροές από την οικογένειά του, καθώς και οι δύο γονείς του ήταν χορευτές folk. Ο ίδιος ο WRS ξεκίνησε ως εφεδρικός χορευτής για άλλους καλλιτέχνες.
Το 2015 έγινε μέλος του boy band SHOT, όπου έκανε επιτυχία με τα τραγούδι “Buza de jos” και “Inevitabil”. 2 χρόνια αργότερα, άφησε το group και μετακόμισε στο Λονδίνο για να ασχοληθεί με τις δεξιότητές του στη σύνθεση τραγουδιών. Όλα απέδωσαν τελικά, καθώς υπέγραψε με την Global Records τον Ιανουάριο του 2020 και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του single «why».
Το τραγούδι “România mea“, έχει παραδοσιακό ρουμανικό στυλ, για αυτό αγαπήθηκε από το κοινό, αλλά αυτό του WRS, ενδείκνυται περισσότερο για την Eurovision κι ίσως πάρει το εισιτήριο.
Σερβία – Pesma za Evroviziju ’22
Η 2η βαλκανική χώρα που θα διεξάγει εθνικό τελικό αυτή την εβδομάδα. Μετά από 2 χρόνια η Σερβία διοργανώνει εθνικό τελικό ο οποίος έχει την ονομασία Pesma za Evroviziju ’22.
Η Σερβία, όπως και προηγούμενες χρονιές, θα στείλει συμμετοχή στα Σερβικά. Υπάρχουν 4 πολύ ωραίες υποψήφιότητες. Αυτές είναι:
Zorja – “Zorja“
Angellina – “Origami“
Boris Subotić – “Vrati mi“
Sara Jo – “Muškarčina“
Η Zorja, είναι μια ανερχόμενη καλλιτέχνιδα, όπου έγινε ευρέως γνωστή, όχι μόνο στην Σερβία, αλλά και σε όλες τις χώρες την πρώην Γιουγκοσλαβίας, μέσω του διαγωνισμού “Zvezde Granda“.
Με το τραγούδι “Zorja” δηλώνει ότι έχει μια προσωπική σχέση και μια βαθιά συναισθηματική στάση απέναντί του. Οι στίχοι αντιπροσωπεύουν το ταξίδι της προς την εύρεση του εαυτού της, αφήνοντας ένα σκοτεινό κομμάτι της ζωής που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή. Στόχος πολλών ανθρώπων, είναι η νίκη επί του εαυτού μας. Η μουσική περιγράφει τα συναισθήματά της Zorja και αυτό το αίσθημα απελευθέρωσης από τα βάρη που μας τραβούν κάτω. Η Zorja και ο άντρας της, που έγραψε τη μουσική, γνωρίζουν πολύ καλά πώς μοιάζει αυτός ο δρόμος. Τα στοιχεία της ethnic μουσικής, τα έγχορδα, περιγράφουν τη ζωή της. Ελπίζει και πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορέσουν να βρουν τον εαυτό τους στο τραγούδι, θα βρουν την ελπίδα που είναι πάντα εκεί και μας περιμένει να τη χρησιμοποιήσουμε και να ζήσουμε τη ζωή μας αληθινά, χωρίς περιορισμούς.
Η Angelina είναι μια ανερχόμενη τραγουδίστρια, που ελπίζει να εκπροσωπήσει τη χώρα και να γίνει πιο γνωστή.
Ο Boris Subotić είναι ένας Σέρβος καλλιτέχνης, ο οποίος αρκετές φορές στο παρελθόν, είχε προσπαθήσει να εκπροσωπήσει την Σερβία στην Junior Eurovision, αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ. Ελπίζει, πως στο 2022, θα εκπροσωπήσει την Σερβία με το “Vrati mi“. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, θέλει να αφήσει το κοινό να βρει το δικό του νόημα και μήνυμα στο υποψήφιο τραγούδι του. Το τραγούδι είναι μια αντανάκλαση του εαυτού του από τον πρώτο στίχο μέχρι τον τελευταίο.
Τέλος, η Sara Jo έχει ξανά εκπροσωπήσει την Σερβία στην Eurovision το 2013, ως μέλος των Moje 3, με το τραγούδι “Ljubav je svuda”, το οποίο δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στον τελικό, τερματίζοντας 11ο στον ημιτελικό. Η Sara Jovanovic, είναι τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, χορεύτρια, μοντέλο και ηθοποιός. Αναδείχθηκε ως η δεύτερη επιλαχούσα στον διαγωνισμό τραγουδιού Prvi glas Srbije το 2012, κάτι που την έκανε ευρέως γνωστή στην χώρα της. Ήταν επίσης υποψήφια για το Best Adria Act στα MTV Europe Music Awards 2017.
Μεγάλωσε στην Ιταλία και λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα της μετακόμιζαν συχνά. Στα 16 της, ήρθε στη Σερβία με την οικογένειά της. Το τραγούδι και ο χορός τη γοήτευαν από μικρή κι έτσι πήγε για ένα χρόνο στο κλασικό και μοντέρνο μπαλέτο και μετά στο hip-hop για δύο χρόνια. Το 2011, η Σάρα κέρδισε έναν διαγωνισμό που διοργάνωσε το περιοδικό Story με στόχο την υποστήριξη νέων μουσικών ταλέντων. Μετά από τον διαγωνισμό, συνεργάστηκε με τον ράπερ MCN και μαζί κυκλοφόρησαν τα τραγούδια: «Neka Ti Lice Prekrije Smeh», «Ona», «Momenat» και «Ti i Ja»
Τον Ιούνιο του 2013, η Sara κυκλοφόρησε ένα ντουέτο με τίτλο “Ujutru“, το οποίο τραγούδησε με τον Marko Mandic. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην φιλανθρωπική εκπομπή «Your face sounds familiar». Κατέκτησε τη 2η θέση.
Το 2014 ηχογράφησε τα single: “Ko je ovde ko“, “Provokacija” (για την ταινία “Mali Budo”) και “Mahovina“, τα οποία οι ακροατές ενός ραδιοφώνου της Σερβίας, ανακήρυξαν τραγούδια της χρονιάς.
Το 2016 συνεργάστηκε με την Kiki Lesandrić και ηχογράφησαν το ντουέτο «Manje vise». Κυκλοφόρησε επίσης το τραγούδι «Probaj» σε στυλ reggae.
Το 2022, ελπίζει να κάνει αυτό που δεν κατάφερε το 2013 : Όχι μόνο να εκπροσωπήσει ξανά την Σερβία, αλλά και να την φέρει τελικό, καταλαμβάνοντας μια καλή θέση!
Για αυτό τον λόγο, πιστεύω ότι η Sara, θα εκπροσωπήσει την Σερβία φέτος στην Eurovision. Για να ξανακούσουμε το τραγούδι της Σάρας:
Αυτές είναι οι δικές μου προβλέψεις και τα σχόλια μου. Θα ήθελα πολύ να ακούσω την γνώμη σας για τους εθνικούς τελικούς και τις δικές σας προβλέψεις και να δούμε αν συμφωνούμε ή όχι.