Ουαλλία: το εθνικιστικό κόμμα Plaid Cymru υποστηρίζει ανεξάρτητη συμμετοχή

Ουαλλία: το εθνικιστικό κόμμα Plaid Cymru υποστηρίζει ανεξάρτητη συμμετοχή

Μια προεκλογική πρόταση

Όπως διαβάσαμε στο walesonline.co.uk, το Plaid Cymru (“Κόμμα της Ουαλλίας), εθνικιστικού και σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού, παρουσίασε σήμερα το 126 σελίδων δίγλωσσο μνιφέστο του (σε Ουαλλικά και Αγγλικά), εν όψει των εκλογών της 6ης του Μάη. Το κόμμα που έχει ιδρυθεί το 1925 είναι το δεύτερο σε δύναμη στην περιοχή. Εάν εκλεγεί, υπόσχεται το εξής:

“Θα ετοιμάσουμε ένα αίτημα για την Ουαλλία, για να συμμετάσχει ως έθνος με τα δικά του δικαιώματα στον διεθνώς αναγνωρισμένο Διαγωνισμό Τραγουδιού τη Γιουροβίζιον”.

Η αυτονομημένη Ουαλλία

Η αλήθεια ειναι ότι η Ουαλλία έχει κατά καιρούς συμμετάσχει ως ανεξάρτητη σε διάφορα αθλητικά γεγονότα και διαγωνισμούς, όπως τα “Παιχνίδια χωρίς Σύνορα”, ενώ την είδαμε δύο φορές (2018, 2019) να λαμβάνει μέρος στη Junior Eurovision, στην οποία – όπως γνωρίζουμε – δοκιμάζονται όσες καινοτομίες και αλλαγές πρόκειται να εφαρμοστούν στην Γιουροβίζιον ενηλίκων.

Η περίπτωση της Σκωτίας

Δεν είναι μόνο η Ουαλλία που επιθυμεί ανεξάρτητη συμμετοχή. Η Σκωτία το έχει κατά καιρούς προσπαθήσει, όπως μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο άρθρο μας, αλλά πάντοτε θέτει βέτο το BBC, το οποίο (μέχρι τώρα τουλάχιστον) έχει την αποκλειστικότητα, όσον αφορά στη Γιουροβίζιον. Τελευταία φορά το θέμα επανήλθε το 2018, πάλι από τοπικό εθνικιστικό κόμμα, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Παρενέργειες και παρατράγουδα

Για κάποιους φαντάζει φυσιολογική η επιθυμία της Ουαλλίας και της Σκωτίας να θέλουν να διαγωνιστούν ως ανεξάρτητες χώρες. Το θέμα είναι ότι θα ανοίξει μετά ο “ασκός του Αιόλου” για ημιαυτόνομες, αμφισβητούμενες και μερικώς αναγνωρισμένες περιοχές, όπως οι Φερόες Νήσοι, η Γροινλανδία, το Γιβραλτάρ, η Παλαιστίνη, το Κοσσυφοπέδιο, η Υπερδνειστερία, η Γκαγκαουζία και άλλες, με άγνωστες αντιδράσεις και αντεγκλήσεις από άλλες χώρες με αντικρουόμενα συμφέροντα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.