Τα “άγνωστα” είδη μουσικής της Eurovision

Τα “άγνωστα” είδη μουσικής της Eurovision

Αναμφισβήτητα, η ροκ, η φολκ και η ποπ μουσική είναι τα τρία δημοφιλέστερα είδη μουσικής που ακούσαμε στον διαγωνισμό της Eurovision. Ωστόσο, η μουσική είναι μια τέχνη που δεν μπορούμε να ταξινομήσουμε με ακριβή τρόπο. Πάμε να γνωρίσουμε τα μουσικά είδη που ακούσαμε σπανιότερα καθ’ όλη την διάρκεια των χρόνων του θεσμού.

Τα είδη της μουσικής του διαγωνισμού και τα μουσικά ρεύματα

Ξεκινάμε το άρθρο μας με ένα είδος που όλοι μας γνωρίζουμε αλλά έχουμε ακούσει ελάχιστα στη σκηνή της Eurovision. Η soul είναι μια μουσική που προέρχεται από τις αφροαμερικανικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με αρχές της δεκαετίας του ’60. Έχει τις ρίζες της στη γκόσπελ και στην R&B. Soul ακούμε από τη Destiny το 2020, τη χρονιά ακύρωσης του διαγωνισμού, από τον εκπρόσωπο της Ολλανδίας το 2021 Jeangu Macrooy και από τις OG3NE το 2017.

Soul αποχρώσεις είχε και η συμμετοχή του Βελγίου το 2015 όπως, επίσης, και η συμμετοχή της Γερμανίας το 2004. Από την ίδια χώρα, ακούσαμε και το “Ein Lied kann eine Brücke sein” το 1975. Λίγο από soul είχε και η συμμετοχή της Ολλανδίας το 2018, ”Outlaw in ‘Em“. Στα ίδια μονοπάτια “περπάτησε” και ο Ochman της Πολωνίας (2022), αλλά και η Franka (Kροατία 2018).

uknown genres, subgeners, microgenres, είδη μουσικής, fusion genres

To “Rhythm Inside” του Loic Nottet χαρακτηρίζεται και από τους new wave ρυθμούς του. To new wave συνδυάζει αρκετά είδη μουσικής με ποπ στοιχεία και εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Θεωρείται μια πιο ελαφριά και μελωδική εκδοχή της πανκ μουσικής με την προσθήκη συνθεσάϊζερ.

Το 2021, η Μάλτα μας τραγούδησε στους ρυθμούς ακόμη ενός γνωστού είδους, αυτό του Swing. To swing είναι ένα από τα είδη μουσικής (genres) που άνθισε κατά τη δεκαετία του ’30 και αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη μοντέρνα τζαζ. Σε ρυθμούς αυτής της μουσικής -άλλα και άλλων- ήταν και η συμμετοχή της Τσεχίας το 2018, ”Lie to me“. Η πιο πετυχημένη συμμετοχή της Τσεχίας, μέχρι στιγμής, περιέχει και ρυθμούς Funktronica. Η φανκ άνθισε 30 χρόνια αργότερα και συνδυάζει soul, jazz και R&B ρυθμούς. Funk ήταν και το τραγούδι της Μάλτας το 2023.

Ένα από τα είδη μουσικής (genres) που ακούσαμε ελάχιστες φορές στον διαγωνισμό είναι η Easy listening. Σχετίζεται με τη μουσική του δρόμου αλλά και με τη lounge. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Easy listening κομμάτια συμπεριέλαβαν στη δικογραφία τους ο Frank Sinatra, o Dean Martin, o Perry Como και οι Carpenters. Στη Eurovision, easy listening ακούσαμε από τις εκπροσώπους της Ισπανίας το 1968 και το 1969.

Η ποπ είναι ένα από τα είδη μουσικής (genres) χαρακτηρίζεται από πολλές διακλαδώσεις και πολλές υπο- ομάδες. Μια από αυτές είναι και η Art pop. Και ενώ η ποπ είναι πολύ δημοφιλής στον διαγωνισμό, η art pop ακούστηκε μόνο μία φορά, στην τελευταία εκπροσώπηση της Ρωσίας το 2021. H pop art αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία (και συγκεκριμένα στο Λονδίνο από τον Ρίτσαρντ Χάμιλτον) και αργότερα στην Αμερική κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50. Ως όρο μουσικού είδους Avant-pop ακούσαμε και από τη Σερβία μέσω της Konstrakta.

H art pop ταξινομείται στις στιλιτικές καταβολές της Synth Pop, είναι ένα από τα είδη μουσικής που ”γεννήθηκε” λίγο μετά από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 στη Δυτική Γερμανία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Διαθέτοντας το συνθεσάϊζερ ως κύριο μουσικό όργανο, είχε διατυπωθεί από τη δεκαετία του ’60 στο progressive rock, στην ηλεκτρονική μουσική, την art rock και τη ντίσκο. Synth-pop ακούσαμε από το Βέλγιο το 1980.

Σε παρόμοια μονοπάτια κινήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας το 2021 με τη Στεφανία. Το Synthwave που ακούγεται στο “Last Dance” έχει τις καταβολές του στο synth- pop. Η μουσική, συνήθως, ασπάζεται τη νοσταλγία για την κουλτούρα της δεκαετίας του ’80 και προσπαθεί να την εντάξει στο σήμερα. Μελωδίες synth- pop περιέχει και η φετινή συμμετοχή του Βελγίου.

Συνεχίζοντας με τα πιο γνωστά είδη μουσικής, το Breakbeat είναι ένας ευρύς τύπος της ηλεκτρονικής μουσικής. Εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέχρι το 1980 έγινε γνωστό και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Breakbeat με ποπ καταβολές ακούσαμε από τις Ρωσίδες t.A.T.u το 2003 και από τον εκπρόσωπο του Βελγίου το 2012.

Ένα από τα είδη μουσικής (genres) του breakbeat είναι και το dubstep. Το υπο- είδος της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής αναπτύχθηκε στο Νότιο Λονδίνο στις αρχές του 2000. Αποτελεί ένα παρακλάδι του UK garage, ενσωματώνοντας στοιχεία breakbeat, R&B και grime (είδος ηλεκτρονικής μουσικής). Dubstep σε συνδυασμό με την οπερατική ποπ ακούσαμε το 2013 από τη συμμετοχή Ρουμανίας.

Η κάντρι αποτελεί ένα από τα είδη μουσικής που προήλθε από τις νότιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20. Τα όργανα που ακούγονται σε αυτήν είναι η ακουστική και η ηλεκτρική κιθάρα, η φυσαρμόνικα, το βιολί και ο ταμπουράς. Έχει ακουστεί λίγες φορές στην Eurovision και αυτό περισσότερο από την Ολλανδία και λιγότερο από τη Γερμανία και την Εσθονία. Σε κάντρι ρυθμούς κινήθηκε η συμμετοχή της Ολλανδίας το 2012, το 2014, το 2016 και το 2018. Η Γερμανία συμμετείχε το 2006 με τους Texas Lightning, ενώ η Εσθονία το 2022 με το “Hope“.

uknown genres, subgeners, microgenres, είδη μουσικής, fusion genres

To gothic rock είναι ένα από τα υπο- είδη της ροκ μουσικής που θα ακούγαμε στη σκηνή της Eurovision. Αυτό συνέβη το 2016 από τον Ovidiu Anton για λογαριασμό της Ρουμανίας. Τελικά η χώρα δεν έδωσε το παρόν στον 61ο διαγωνισμό, λόγω αδυναμίας συμμετοχής της ραδιοτηλεόρασης. Το gothic rock προέκυψε από το post- punk στο Ηνωμένο Βασίλειο, τέλη δεκαετίας του ’70. Έχει στιλιστικές καταβολές από το glam rock και την punk rock. Με τη σειρά του, Glam rock ακούσαμε από τη Σουηδία το 2007. Από την άλλη, έναν πιο σκληρό ήχο, αυτό του Glam metal, ακούσαμε από τη Νορβηγία δύο χρόνια νωρίτερα.

Σε παρόμοιο στυλ κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Γερμανίας το 2023. Το Gothic metal σχετίζεται με το gothic rock που μόλις είδαμε αλλά σε πιο σκοτεινές αποχρώσεις και με την προσθήκη της επιθετικότητας του heavy metal. Ξεκίνησε ως αποτέλεσμα του death- doom, μιας συγχώνευσης του death metal και του doom metal, από το Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Περνώντας σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, πάμε να δούμε για το Downtempo. Αποκαλείται αλλιώς και downbeat και είναι ένα από τα είδη μουσικής που διαθέτει ατμοσφαιρικό ήχο και αργούς ρυθμούς. Συνδέεται με τη μουσική περιβάλλοντος και το στυλ μπορεί να το ακούσουμε σε κλαμπ χαλάρωσης ή σε στιγμές ”προθέρμανσης” πριν από ένα DJ set. Μία τέτοια σύνθεση έστειλε το Βέλγιο το 2018.

To Dansband είναι ένας σουηδικός όρος για να ορίσει ένα συγκρότημα που παίζει dansbandsmusik. Ο όρος συνδέεται με τη Schlager, που έχουμε ακούσει κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες. Είναι ένα στυλ ευρωπαϊκής λαϊκής μουσικής με ελαφριές ποπ μελωδίες ή γλυκές συναισθηματικές μπαλάντες. Schlager ακούσαμε από τη Νορβηγία το 1985, τη Σουηδία το 1983, το 1991 και το 1999, την Δανία το 2010.

Στα υπο- είδη της ποπ μουσικής ανήκει και η Dark pop. Συνδυάζοντας είδη εναλλακτικής, indie και ποπ μουσικής είναι ένα είδος που χαρακτηρίζεται από τον μελαγχολικό και σκοτεινό του ήχο. Στιχουργικά εξερευνά θέματα στεναχώριας, απώλειας και μοναξιάς. Μια τέτοια μελωδία ακούσαμε από την Πολωνία το 2017. Σε παρακλάδι της ποπ μουσικής μπορούμε να διακρίνουμε και την Bubblegum pop. Η μουσική αυτή έχει ένα πιασάρικο και αισιόδοξο στυλ με στόχο κυρίως τα παιδιά και τους εφήβους. Προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του’ 60. Τέτοιες μελωδίες ακούσαμε από τo Mονακό το 1971 και από το Βέλγιο το 1986.

To Fado είναι ένα από τα είδη της μουσικής (genres) που προέρχεται από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Πορτογαλία. Παρατηρείται στη χώρα από το 1820 αλλά πιθανότατα έχει παλιότερη προέλευση. Ο όρος πηγάζει από τη λατινική λέξη fatum που σημαίνει μοίρα, θάνατος ή έκφραση. Ένα είδος αυτής της μουσικής είναι και το Electrofado , ένα μουσικό είδος που συνδυάζει της λαϊκή μουσική της Πορτογαλίας με σύγχρονα ηλεκτρονικά ακούσματα. Electrofado ακούμε από τη συμμετοχή της Πορτογαλίας το 2019.

Από τη γειτονική Ισπανία μας έρχεται μια άλλη… μουσική συγχώνευση. Το φλαμένκο ανήκει στις μουσικές παραδόσεις της Ισπανίας και προέρχεται από την κουλτούρα gitano της Ανδαλουσίας. Ένα νεότερο (τέλη της δεκαετίας του ’70) είδος της μουσικής αυτής είναι το New Flamenco . Συνδυάζει τη δεξιοτεχνία του φλαμένκο με άλλα σύγχρονα μουσικά είδη όπως είναι η τζαζ, η ροκ και η ρούμπα. Νέο φλαμένκο ακούσαμε από την Ισπανία το 1990 αλλά και το 2023. Στο “Bandido” διακρίνουμε, επίσης, και την tecno- rumba, ένα μουσικός είδος που συνδυάζει το afrobeat με τη σύγχρονη αφρικάνικη χορευτική μουσική.

H Techno είναι ένα από τα είδη της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής που έχει ξεσηκώσει τους θεατές του διαγωνισμού. Αυτό συνέβη το 2024 με τη συμμετοχή της Αυστρίας. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος με το Strobe lights” του Βελγίου. Η techno προέρχεται από το Ντιτρόϊτ της δεκαετίας του 1980 και μπορεί να διαιρεθεί στην acid techno, στην ambient, στην industrial techno, στη minimal και την bleep techno. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η περσινή συμμετοχή της Κροατίας που κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις.

Η techno “έδεσε” με την Pop Punk και χάρισε στην χώρα την καλύτερη θέση που έχει λάβει ποτέ. H pop punk αποτελεί ένα fusion είδος της ροκ μουσικής που συνδυάζει την πανκ ροκ και την power pop. Παραμένοντας στη techno μουσική, την ακούσαμε και το 2021 από τους Go_A. H Dark Techno και το “Shum” ξεσήκωσαν τους τότε θεατές.

Όπως όλα τα μουσικά είδη, έτσι και η ροκ μουσική έχει πολλές εκφάνσεις. Ένα από τα είδη της μουσικής ακούστηκε το 2023 από τη Ρουμανία. H Sleaze Rock είναι ένα υπο- είδος της hard rock και της leavy metal που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Χαρακτηρίζεται από τους επιθετικούς, συχνά σεξουαλικούς στίχους και τον glam metal ήχο του.

Παραμένοντας σε ροκ μονοπάτια, πάμε να θυμηθούμε το Post- Grunge που ακούσαμε το 2010 από τη χώρα της Ουκρανίας. Πρόκειται για ένα παρακλάδι της grunge μουσικής που εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγγενεύει με το εναλλακτικό ροκ/ μέταλ αλλά με το hard rock.

Με πιο άγριες διαθέσεις εμφανίστηκαν οι Ούγγροι AWS το 2018. Το Post Hardcore / Metalcore κομμάτι τους ξεσήκωσε το στάδιο της Λισαβόνας. To post- hardcore είναι ένα από τα είδη της μουσικής που διατηρεί την επιθετικότητα και την ένταση του σκληροπυρηνικού πανκ και εμφανίστηκε το 1980 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη, το metalcore εμφανίστηκε κάποια χρόνια αργότερα, συνδυάζοντας στοιχεία σκληροπυρηνικού πανκ και του extreme metal.

Σε μέταλ αποχρώσεις κινήθηκε και η περσινή συμμετοχή της Ιρλανδίας. Το Electro MetalDoomsday Blue” συζητήθηκε όσο κανένα άλλο κυρίως για τη σκηνική του παρουσία. Το ηλεκτρονικό μέταλ που ακούσαμε στη συμμετοχή μπορεί να έχει πολλές παραμέτρους: από το digital hardcore και το electrogrind μέχρι το metalstep και το nintendocore.

Την ίδια χρονιά, με ροκ διαθέσεις εμφανίστηκε και η Νορβηγία. Οι Gåte κράτησαν το μουσικό τους είδος δίνοντάς μας μια διαφορετική προσέγγιση στο άκουσμά τους. Με φολκ αποχρώσεις, το συγκρότημα μας έκανε γνωστό το Kulokk , ένα σκανδιναβικό μουσικό είδος που αναπτύχθηκε πριν αιώνες στη Νορβηγία και τη Σουηδία. Οι μελωδίες του kulokk είναι μελαγχολικές και χαρακτηρίζουν τη σκανδιναβική λαϊκή μουσική.

Το 2012, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από από τους Λούκα Γιώργα και Stero Mike. Κρατώντας το εθνικ στοιχείο, στο “Watch my dance” ακούσαμε και Dancehall , ένα είδος λαϊκής μουσικής που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Παγκόσμια mainstream επιτυχία γνώρισε από το 2000 και μετά και από το 2010 άρχισε να επηρεάζει πλήθος καλλιτεχνών της Δύσης. Dancehall ρυθμούς είχε και η συμμετοχή “Allez Ola Ole” της Γαλλίας το 2010. Εδώ, είδαμε και τα πρώτα μουσικά ρεύματα που δεν έχουν ακουστεί ξανά στη σκηνή της Eurovision.

Ένα από αυτά είναι το Zouk, ένα μουσικό κίνημα που εμφανίστηκε στις Γαλλικές Αντίλλες στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το άλλο είναι τo Ndobolo, ένα είδος χορευτικής μουσικής που προήλθε από το Κονγκό κατά το 1990. Ενέπνευσε τη λαϊκή μουσική της Δυτικής Αφρικής αλλά και τη χορευτική μουσική της Ανατολικής Αφρικής.

Ανέκαθεν η χώρα μας εκπροσωπούνταν από τραγούδια που περιείχαν το παραδοσιακό ελληνικό στοιχείο. Στην εκπροσώπηση της Ελλάδας το 2013, το ρεμπέτικο “έσμιξε” με όμορφο τρόπο με την Ska Punk. Στο μουσικό είδος ακούγονται τρομπέτες, σαξόφωνα και τρομπόνια, κάνοντάς το ένα είδος ξεχωριστό από την υπόλοιπη πανκ μουσική. Εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ska με την προσθήκη καταλανικής Rumba ακούσαμε και από τη συμμετοχή “La Venda” το 2019. Η καταλανική rumba αναπτύχθηκε από τις κοινότητες των Ρομά της Βαρκελώνης τη δεκαετία του ’50 και του ’60. Έχει επηρεαστεί από φλαμένκο της Ανδαλουσίας, το rock & roll και την κουβανέζικη μουσική.

Σε φολκ ρυθμούς κινήθηκε και η συμμετοχή της Νορβηγίας το 2019. Σε ένα κομμάτι του “Spirit in the Sky” ακούγεται το yoik ή joik. Πρόκειται για μια παραδοσιακή μορφή τραγουδιού στη μουσική των Σάαμι. Αυτό το είδος μοιράζεται ορισμένα χαρακτηριστικά με τους σαμανιστικούς πολιτισμούς της Σιβηρίας που μιμούνται τους ήχους της φύσης. Yoik ακούμε και στο “Monument“, με το οποίο προσπάθησε το γκρουπ να εκπροσωπήσει ξανά τη χώρα.

uknown genres, subgeners, microgenres, είδη μουσικής, fusion genres

Κάποια χρόνια νωρίτερα, τη χώρα της Σκανδιναβίας εκπροσώπησε και η Agnete με το “Icebreaker“. Στο electropop τραγούδι ακούσαμε και το Electrolament. Πρόκειται για ένα είδος θρήνου σε μορφή μουσικής, που συγκεκριμένα εδώ αποδόθηκε με την ηλεκτρονική μουσική. Μουσικά, το electrolament, συγγενεύει με το μοιρολόι.

Ηλεκτρονικές αποχρώσεις είχε και το “Cha Cha Cha“, εκπροσώπηση της Φινλανδίας το 2023. Πιο συγκεκριμένα στο τραγούδι ακούμε την electronicore μουσική. To fusion μουσικό είδος προέρχεται από την metalcore αναμειγνύοντας διάφορα στοιχεία της ηλεκτρονικής μουσικής. Εμφανίστηκε τη δεκαετία του ’00 σε Ευρώπη, Ανατολική Ασία και Βόρεια Αμερική. Είναι γνωστό, επίσης, ως trancecore ή synthcore. Σε παρόμοια μονοπάτια κινήθηκε και η συμμετοχή της Ισλανδίας το 2019. Το Aggrotech είναι μια παράγωγη μορφή του dark- electro με επιθετικά beats και σκοτεινές μελωδίες.

uknown genres, subgeners, microgenres, είδη μουσικής, fusion genres

Ανάμεσα στα γνωστότερα είδη της μουσικής (genres) που έχουμε ακούσει ελάχιστα στη σκηνή της Eurovision είναι και η reggae. To 2017, η χώρα της Ισπανίας εκπροσωπήθηκε από το “Do it For Your Lover” και τον Manel Navarro. Το ποπ Reggae Fusion που ακούγεται στο κομμάτι είναι ένα είδος που αναμειγνύει τη ρέγκε με άλλα μουσικά είδη όπως η ροκ, η ντίσκο, η σόουλ… Υπο- είδος αυτής της μουσικής αποτελεί το ska punk και το dancehall που είδαμε παραπάνω. Ρέγκε, και συγκεκριμένα Cod Reggae ρυθμούς είχε και η συμμετοχή της Πολωνίας το 2023. Το cod reggae είναι ένα είδος που χαρακτηρίζεται ως μια μουσική που πηγάζει από άτομα που δεν είναι από την Καραϊβική.

uknown genres, subgeners, microgenres, είδη μουσικής, fusion genres

Ένα άλλο ”τροπικό” είδος που ακούσαμε στη σκηνή της Eurovision είναι η Tropical House. Την ακούσαμε το 2018 από τη συμμετοχή της Πολωνίας και από την εκπροσώπηση της Ελβετίας την επόμενη χρονιά. Στην tropical house αναμειγνύεται το dancehall με την belearic house. Είναι σχετικά ένα νέο μουσικό ρεύμα που ξεκίνησε το 2010 από τη Βορειοδυτική Ευρώπη. Οι μελωδίες της χαρακτηρίζονται χαλαρές και εμπνευσμένες από καλοκαίρι σε νησί.

Σε χαλαρές διαθέσεις και μελωδίες κινείται και η Lounge μουσική. Ένα lounge τραγούδι χαρακτηρίστηκε η συμμετοχή της Λιθουανίας το 2022. H lounge είναι ένας τύπος της easy listening μουσικής. Ο παλιότερος τύπος αυτής της μουσικής είχε εμφανιστεί από τις δεκαετίες του ’20 και του ’30. Στην ίδια εκπροσώπηση, η lounge “έδεσε” περίτεχνα με την Tζαζ , ένα διαδεδομένο μουσικό είδος που συνδέεται με τα τέλη του 19ου αιώνα, τις αρχές του 20ου και τις αφροαμερικανικές κοινότητες της Νέας Ορλεάνης.

Η νικητήρια εκπροσώπηση της Πορτογαλίας βρίθει από ένα συνονθύλευμα Jazz Waltz, ένα από είδη μουσικής της τζαζ μουσικής και Bossa Nova. H Jazz Waltz συνδέει την τζαζ με το βαλς, ενώ η bossa nova αποτελεί ένα χαλαρό στυλ σάμπα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στο Ρίο ντε Τζανέϊρο. Waltz σε συνδυασμό με την ποπ μουσική ακούσαμε και στη συμμετοχή της Ισπανίας το 2010. Τη χώρα της Ιβηρικής εκπροσώπησαν και οι Mocedades το 1973. To “Eres Tu” χαρακτηρίζεται ως ένα Europop / Cancion Melodica κομμάτι. Eίναι ένα είδος ισπανικής λαϊκής μουσικής που χαρακτηρίζεται από συναισθηματικές μπαλάντες και αναπτύχθηκε από μορφές λατινικής μουσικής όπως το copla.

Μία χρονιά νωρίτερα, η Σλοβενία εκπροσωπήθηκε από τη Lea Sirk. Το “Hvala, ne” μας έκανε γνωστό ένα νέο μουσικό είδος, το Wonky. Συγχέεται με τη dubstep που είδαμε παραπάνω, τη jazz fusion και τη glitch hop. Εμφανίστηκε στα τέλη του ’00 στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ένα υπο- είδος της χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής. Στο τραγούδι ακούμε και Trap, ένα υπο- είδος της χιπ- χιπ που προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εστιάζει περισσότερο στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

Η μουσική Mizrahi είναι ένα από τα είδη μουσικής που μας έρχεται από την Ανατολή . Αναφέρεται σε ένα είδος μουσικής από το Ισραήλ που συνδυάζει στοιχεία από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η mizrahi μπορεί να συνδυαστεί με την ποπ και τη ροκ μουσική. Αυτή τη μουσική την ακούσαμε στις συμμετοχές του Ισραήλ του 2015 και του 2018.

uknown genres, subgeners, microgenres, music styles, fusion genres

Μπορεί να μην κατάφερε να βρεθεί στον τελικό, αλλά το 2022 υπήρξε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των fans. Μιλάμε για το “Secret” της Ronela Hajati που συνδύαζε περίτεχνα τη reggaeton με την ποπ και έθνικ στοιχεία. Στη συμμετοχή της Αλβανίας ακούσαμε Moombahton, ένα είδος ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μουσικά, αναμιγνύει τη house μουσική με τη ρεγκετόν. Από την ίδια χώρα ακούσαμε και Arena Rock στη συμμετοχή της το 2014. H arena rock αναπτύχθηκε το 1970 και δίνει ισχυρή έμφαση στη μελωδία με εφέ κιθάρας και τη χρήση πληκτρολογίου.

Από τις φολκ μελωδίες που ακούσαμε στη σκηνή της Eurovision είναι και η κέλτικη μουσική. Το 2022, η Γαλλία επέλεξε να στείλει το “Fulenn“, ένα κομμάτι με παραδοσιακές κέλτικες μουσικές επηρεασμένο από την ηλεκτρονική μουσική, τη λεγόμενη Celtic Electronica . Σε Modern Celtic μουσική ήταν και η συμμετοχή του Βελγίου του 2003. Η κέλτικη μουσική είναι μια ευρεία ομάδα ειδών που αναπτύχθηκαν από τις παραδόσεις των κέλτικων λαών της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

uknown genres, subgeners, microgenres, music styles, fusion genres

Σε παρόμοια μονοπάτια κινήθηκε και η συμμετοχή της Γερμανίας το 2014. To Neofolk στο τραγούδι “Is It Right” είναι γνωστό και ως αποκαλυπτικό φολκ. Συνδυάζει στοιχεία φολκ μουσικής και industrial. To neofolk είναι ένα από τα είδη μουσικής που εμφανίστηκε τη δεκαετία του ’60, όταν μουσικά σχήματα άρχισα να επηρεάζονται από την παραδοσιακή λαϊκή μουσική. Συγγενικά μουσικά είδη η folk noir και η martial industrial.

Ο περσινός νικητής Nemo άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο με το τραγούδι του, όσο και με τη φωνή του. Στο “The Code” εκτός από ηλεκτρονική χορευτική μουσική (EDM) ακούσαμε και Drum and Bass. Είναι ένα από τα είδη μουσικής που αναπτύχθηκε το 1990 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαρακτηρίζεται από γρήγορα breakbeats και βαριά μπάσα. Όπως είναι φυσικό, επηρέασε είδη όπως το dubstep και το trip hop και επηρεάστηκε από την χιπ-χοπ, τη ambient, τη house και τη techno μουσική.

Ένα από τα είδη της μουσικής που χαρακτηρίζεται από τα μπάσα της είναι η Future bass. Είναι και αυτή ένα είδος της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής που αναμειγνύει τη trap με το dubstep. Εμφανίστηκε στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Οι Άγγλοι Disclosure θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι οι πρωτεργάτες αυτού του μουσικού είδους. Στον διαγωνισμό την ακούσαμε το 2023 από την Ουκρανία.

Ολοκληρώνοντας για τα γνωστότερα είδη της μουσικής, αξίζει να αναφερθούμε και στην Contemporary R&B. H μουσική αυτή συνδυάζει στοιχεία ποπ, σόουλ, φανκ, χιπ χοπ και ηλεκτρονικής μουσικής. Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 από τη Βόρεια Αμερική. Στη σκηνή της Eurovision, contemporary R&B ακούσαμε το 2022 από τη συμμετοχή του Βελγίου.

Αφήσαμε για το τέλος κάποια σπανιότερα μουσικά είδη. Ένα από αυτά είναι η Novelty, που δεν αποτελεί αυτό καθ’ αυτό μουσικό είδος αλλά έναν τύπο τραγουδιού, ενός τραγουδιού που βασίζεται σε καινοτομία και σε ένα τέχνασμα όπως μια μυθιστορηματική ιδέα ή ένα δείγμα κάποιας μουσικής κουλτούρας. Ένα τέτοιο κομμάτι ακούσαμε από τον Άγιο Μαρίνο το 2019. Ένα, επίσης, σπάνιο είδος είναι και η Gabber. Ένα είδος ηλεκτρονικής μουσικής που ξεκίνησε το ’90 από την Ολλανδία. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα και εκπροσωπήθηκε από αυτή το 2024. Στο ίδιο τραγούδι ακούσαμε και την Happy Hardcore, ένα υπο- είδος της σκληροπυρηνικής χορευτικής μουσικής που είναι δημοφιλής, εξίσου, από το 1990 σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο.

Ένα μουσικό παραδοσιακό μουσικό είδος γνωρίσαμε από το Αζερμπαϊτζάν το 2024. To “Özünlə Apar” ήταν μια Mugham σύνθεση, μια από τις κλασσικές συνθέσεις που προέρχεται από την παράδοση του Αζερμπαϊτζάν και συνδυάζει την κλασσική ποίηση με τον μουσικό αυτοσχεδιασμό. Το μουγκάμ μαρτυρείται από τον μεσαίωνα.

Ένα ακόμη φολκ μουσικό είδος είναι το Skiffle . Ακούστηκε το 1964 από την αποστολή του Λουξεμβούργου. Αυτή η μουσική δέχεται επιρροές από την μπλουζ, την κάντρι, την τζαζ και την bluegrass. Mαρτυρείται από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε δημοφιλές το 1950 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συχνά εκτελείται με ένα μείγμα αυτοσχέδιων οργάνων.

Φτάνοντας προς το τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στο Yé-yé και στο Kawina. Το Yé-yé αποτελεί ένα είδος της γαλλικής ποπ μουσικής που εμφανίστηκε στη Δυτική και Νότια Ευρώπη το 1960. Ο όρος αυτός προήλθε από το yeah- yeah, που διαδόθηκε από τους Beatles. Το ακούσαμε μια χρονιά αργότερα, το 1965, από τη συμμετοχή του Λουξεμβούργου. Στον αντίποδα, το kawina είναι ένα είδος από το Σουρινάμ. Αναπτύχτηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Στον διαγωνισμό το ακούσαμε από την Ολλανδία το 2021. O ρυθμός του ενσωματώθηκε και σε μια παγκόσμια επιτυχία του 2006, το “Hips Don’t Lie” της Shakira.

+ posts

Κατοικος Ρόδου και σπουδαστής του τμήματος ”Μεσογειακών Σπουδών” με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα “Διδασκαλίας της Ελληνικής ως 2ης Ξένης Γλώσσας” του πανεπιστημίου της Λευκωσίας. Θα τον βρείτε στο αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου, όπου και εργάζεται. Λατρεύει τη μουσική, τον κινηματογράφο, τον εθελοντισμό και την αρθρογραφία με την οποία ασχολείται περίπου 5 χρόνια.

Αγαπημένες ξένες συμμετοχές
1. Marija Serifovic – Molitva
2. Secret Garden – Nocturne
3. Loreen – Tatoo
4. Jamala – 1994
5. Duncan Laurence – Arcade

Αγαπημένη Ελληνική Συμμετοχή
Γιάννα Τερζή – Όνειρό μου


Follow us

error: Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας !!