Τα… επαγγέλματα των eurostars

Τα… επαγγέλματα των eurostars

Υπάρχουν περιπτώσεις eurostars που οι επαγγελματικές τους ασχολίες ξεπερνούν τα όρια της μουσικής και του θεάματος. Πολλοί τραγουδιστές που έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα τους στο διαγωνισμό της Eurovision έχουν διαγράψει μια πορεία και σε άλλους τομείς, που ίσως λίγοι γνωρίζουν. Πάμε, λοιπόν, να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί…

O Finn Kalvik εκπροσώπησε τη χώρα της Νορβηγίας το 1981 με το “Aldri i livet”. Ο συνθέτης και τραγουδιστής εκτός από τη μουσική και την μελοποίηση ποιημάτων, ασχολείται και με τη ζωγραφική.

Την ίδια αγάπη για τη ζωγραφική έχει και ο εκπρόσωπος της χώρας της Σκανδιναβίας το 2012, Tooji. Άλλες ασχολίες του σχετικά με το χώρο του θεάματος είναι το μόντελινγκ και οι παρουσιάσεις στην τηλεόραση. Στον χώρο του μόντελινγκ δραστηριοποιείται και η Αγγλίδα Samantha Womack, που θα αναφέρουμε και παρακάτω.

Το 1978, η χώρα της Σκανδιναβίας είχε εκπροσωπηθεί από τον Björn Nils Olof Skifs. Εκτός από τη μουσική πορεία, ο 76χρονος υπήρξε και σεναριογράφος. Κάποιες από τις ταινίες που έχει γράψει είναι η κωμωδία δράσης “Strul” (1988) και “Privatdeckarna” (1984). Επίσης, χάρισε τη φωνή του στη σουηδική μεταγλώττιση του “Toy Story 2”.

Ένας άλλος εκπρόσωπος της Σουηδίας, ο Lasse Berghagen (1975) άφησε για λίγο κατά μέρους τον κόσμο της μουσικής και ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Ο 78χρονος υπήρξε συγγραφέας παιδικών βιβλίων και ποιητής. Μάλιστα, το 1993 κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή ”I mina blommiga sandaler΄΄.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μία εκ των δύο εκπροσώπων της Εσθονίας το 1999, Evelin Samuel. Το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο “Ükskord, kui sadas vihma (Once When It Was Raining)”, μια φανταστική ιστορία για μικρά παιδιά.

H εκπρόσωπος του Ισραήλ το 2020 και το 2021, Eden Alene σταμάτησε να εργάζεται στον τομέα της μουσικής βιομηχανίας από το 2022. Σήμερα ασχολείται με την εστίαση, στον τομέα των εστιατορίων ως hostess.

H Justyna Steczkowska εκπροσώπησε την Πολωνία στην δεύτερη συμμετοχή της, το 1995. Εκτός από το χώρο της μουσικής, την καρδιά της 51χρονης κατέκτησε και η φωτογραφία.

Δύο χρόνια αργότερα, την Πολωνία εκπροσώπησε η Anna Maria Jopek. Η τραγουδίστρια εκτός από συνθέτρια υπήρξε και σχεδιάστρια.

Στην πρώτη της συμμετοχή η Γερμανία εκπροσωπήθηκε από τον Walter Andreas Schwarz. Κατά τη διάρκεια της ζωή του -εκτός από τραγουδιστής- υπήρξε συγγραφέας, μεταφραστής και εκφωνητής audiobooks. Mία από τις εκφωνήσεις του ήταν το “Wiedergutmachung” (1967).

Η συγγραφή κατέκτησε και την καρδιά του ByeAlex, που εκπροσώπησε τη χώρα της Ουγγαρίας το 2013. Ο τραγουδιστής της indie pop είναι ένας μυθιστοριογράφος που ασχολείται και με τη δημοσιογραφία.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ίδια χώρα εκπροσωπείται από τον Joci Papai. Ο 42χρονος παραμένει στο χώρο της μουσικής και εκτός από το τραγούδι ασχολείται και ως κιθαρίστας.

Η ηθοποιία είναι ίσως ο συχνότερος τομέας που συνδυάζουν οι eurostars με τη μουσική τους. Πολλούς από τους συμμετέχοντες τις eurovision τους έχουμε δει στο κινηματογραφικό γυαλί αλλά και στην τηλεόραση. Ένας από αυτούς είναι ο Kamil Mikulčík, εκπρόσωπος της Σλοβακίας το 2009. Ο Zoli Ádok, εκπρόσωπος της Ουγγαρίας το 2009 ακολουθεί επίσης τον δρόμο του ηθοποιού.

Ως ηθοποιοί παρουσιάζονται στο κοινό της χώρας τους και ο Václav Noid Bárta (Τσεχία 2015), o Tony Wegas (Αυστρία 1992), ο Roberto Satti γνωστός ως Bobby Solo (Ιταλία 1965) και ο φετινός εκπρόσωπος του Βελγίου, Mustii, o οποίος δηλώνει στο βιογραφικό του και συγγραφέας.

https://www.youtube.com/watch?v=WCe9zrWEFNc

Παραμένοντας στο χώρος του θεάματος και στον τομέα της σκηνοθεσίας τα δικά του βήματα έχει κάνει ο Massimo Ranieri (Iταλία 1971), η πρώτη εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου Michèle Arnaud και η Samantha Womack (Ηνωμένο Βασίλειο 1991).

Το 2018, η Αυστρία εκπροσωπήθηκε από τον Cesár Sampson, κατακτώντας απροσδόκητα -για πολλούς- την 3η θέση. Ο 40χρονος εκτός από τραγουδιστής και συνθέτης δραστηριοποιείται ως χορευτής και ως μοντέλο. Τα ίδια βήματα, ως χορεύτρια και χορογράφος, ακολουθεί και η φετινή εκπρόσωπος της χώρας, Kaleen.

Στον χώρο της μόδας πορεύεται και η Rebeka Dremelj που εκπροσώπησε τη χώρα της Σλοβενίας το 2008 στο Βελιγράδι. Όχι μόνο ως μοντέλο αλλά και σχεδιάστρια ρούχων κυκλοφόρησε το τελευταίο της άλμπουμ δύο χρόνια μετά τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό.

Ως σχεδιάστρια μόδας δραστηριοποιούνταν και η Paule Desjardins, η δεύτερη κατά σειρά εκπρόσωπος της χώρας της Γαλλίας στη Φρανκφούρτη το 1957. Eπίσης, τα δικά του ρούχα σχεδιάζει και ο Fuad Backović γνωστός ως Deen (Bosnia Herzegovina 2004).

Η Ελβετία είναι από τις ”πρωτεργάτριες” της eurovision. To 1965 εκπροσωπήθηκε από την Ελληνίδα Yovanna (Ιωάννα Φάσσου Καλπαξή) που δηλώνει μυθιστοριογράφος και ποιήτρια. Το 1991 την Ελβετία εκπροσώπησε η Sandra Studer Simó που εκτός από τραγουδίστρια είναι και διαμεσολαβήτρια.

Στη διοργάνωση της Αθήνας, η Ιρλανδία εκπροσωπήθηκε από τον Brian Kennedy. Ο 57χρονος εκτός από τα δικά του τραγούδια, έγραψε και δύο νουβέλες, γεγονός που τον κατατάσσει και στους συγγραφείς. Πρόκειται για τις νουβέλες “The Arrival of Fergal Flynn” και ”Roman Song”.

Tην Ιρλανδία, δέκα χρόνια αργότερα, εκπροσώπησε και ο τραγουδιστής των Westlife Nicky Byrne. O Byrne ξεκίνησε το 1995 ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής από την ομάδα Leeds United.

Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ήταν και ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου το 2006, Daz Sampson. Ο 49χρονος ξεκίνησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής στην εφηβική ομάδα της Μάντσεστερ Σίτυ. Τέλος, δραστηριοποιείται και ως εκφωνητής. Ένας άλλος ποδοσφαιριστής βρέθηκε στη σκηνή του διαγωνισμού και δεν είναι άλλος από τον εκπρόσωπο του Βελγίου το 2022, Jérémie Makiese.

O Franco Battiato εκπροσώπησε την Ιταλία το 1984. Εκτός από τραγουδιστής και μουσικός ήταν filmmaker αλλά και ζωγράφος. Μια από τις πολλές ταινίες που έχει δημιουργήσει είναι η αυτοβιογραφική δραματική ταινία “Lost Love” (2003).

Μετά τη eurovision, o εκπρόσωπος του Βελγίου το 1984 άλλαξε τελείως ρότα και καριέρα. Ο 76χρονος ήταν πλέον μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και ποιητής, δημοσιεύοντας μια συλλογή ποιημάτων αλλά και τη νουβέλα “Le nœud”.

Η συγγραφή έχει κλέψει και την καρδιά του εκπροσώπου της Αλβανίας το 2007, Frederik Ndoci. Το 2011 ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας και ποιητής, δημοσιεύοντας το βιβλίο ποιημάτων “I Lindur dhe Plak i Divorcuar”.

Έναν χρόνο πριν, στη διοργάνωση της Αθήνας, η γείτονα χώρα εκπροσωπήθηκε από τον Luiz Ejlli. Εκτός από τραγουδιστής, συνθέτης και μουσικός υπήρξε πρώην διπλωμάτης που ασχολείται με τα νομικά και την δικηγορία.

https://www.youtube.com/watch?v=z_r4IzbwDY4

Η Nina Radojičić εκπροσώπησε τη χώρα της Σερβίας το 2011 με το “Caroban”. Εκτός από τραγουδίστρια, η 34χρονη έχει σπουδάσει φαρμακευτική και το εξασκεί επαγγελματικά.

Tο 2013, το νησί της Μάλτας εκπροσωπήθηκε από τον Gianluca Bezzina, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υγείας. Το πραγματικό επάγγελμα του 34χρονου είναι γιατρός, ενώ ασχολείται με τη μουσική… part- time.

Το 1987, ο Plastic Bertrand (Roger François Jouret) εκπροσώπησε το κρατίδιο του Λουξεμβούργου.Ο Βέλγος συνθέτης, μουσικός και παραγωγός εκτός από τη σταδιοδρομία του στη μουσική έχει εργαστεί και ως συντάκτης στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Τη συγγραφή ακολούθησε και η Γαλλίδα εκπρόσωπος του Μονακό το 1977 και του Λουξεμβούργου το 1966, η Michèle Torr.

Η Ισπανία κατέκτησε τη 17η θέση το 2023 με την Blanca Paloma. Η 34χρονη εκτός από το τραγούδι και τη μουσική, δραστηριοποιείται επαγγελματικά με τη σχεδίαση ρούχων- κουστουμιών και με τη σκηνογραφία.

O Anri Jokhadze εκπροσώπησε τη Γεωργία το 2012, στην 6η συμμετοχή της χώρας. Ο 43χρονος είναι παραγωγός ανερχόμενων τραγουδιστών, στιχουργός αλλά και σκηνοθέτης βίντεο κλιπ.

H Thérèse Steinmetz και η Marlayne είναι δύο τραγουδίστρια που εκπροσώπησαν την Ολλανδία στη σκηνή της eurovision. H Steinmetz (1967) μετά την καριέρα της στο τραγούδι έγινε μια επιτυχημένη ζωγράφος με δική της γκαλερί, ενώ Marlayne (1999) έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και ως εκφωνήτρια ειδήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.