Σουηδία: ο Tusse με το “Voices” στο Ρότερνταμ!

Σουηδία: ο Tusse με το “Voices” στο Ρότερνταμ!

Οι παρουσιαστές του τελικού

Έπειτα από 4 ημιτελικούς και το σόου της δεύτερης ευκαιρίας, έφτασε η μέρα του μεγάλου τελικού της διαδικασίας επιλογής εκπροσώπου της Σουηδίας για την Eurovision 2021, Melodifestivalen. Οι παρουσιαστές της βραδιάς, που έλαβε χώρα, όπως και τα πρηγούμενα σόου, στην Annexet Arena στη Στοκχόλμη, ήταν οι Christer Björkman (SWE 92), Shima Niavarani (ηθοποιός, τραγουδίστρια, θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτρια) και Måns Zelmerlöw (νικητής της Eurovision 2015).

Τα προκαταρκτικά

Η μετάδοση ξεκίνησε αυτή τη φορά στις 21.00 ακριβώς κι όχι στι 21.01 όπως οι ημιτελικοί, με τη διάρκεια να έχει υπολογιστεί σε δύο ώρες ακριβώς. Μπορει να μην έχει τη λάμψη του παρελθόντος, αλλά δεν παύει να είναι ο πλέον αναμενόμενος εθνικός τελικός σε όλη την Ευρώπη. Στην έναρξη, οι δύο από τους παρουσιαστές ερμηνεύουν ένα χιουμοριστικό τραγούδι, μια σάτιρα για το κανάλι SVT. Στο τέλος, ανεβαίνουν οι διαγωνιζόμενοι στη σκηνή. Χιουμοριστική και η συνέχεια, με την Shima να κρατά το βιβλίο-μπούσουλα “French for Eurovision” της… Petra Mede! Έρχεται και ο “King” Christer, για να εξηγήσει τα διαδικαστικά. Εικόνες με τους φαν από το σπίτι να κρατούν χαρτόνια, υποστηρίζοντας τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη. Καθε φορά οι παρουσιαστές λένε δυο λόγια για τον καλλιτέχνη και ακολουθεί βιντεάκι με τον ίδιο και τους δημιουργούς να μιλούν για την εμπειρία τους από το φετινό Melodifestivalen, τα συναισθήματά τους, τις αγωνίες τους.

Τι προηγήθηκε

Στους 4 ημιτελικούς που προηγήθηκαν, είδαμε να διαγωνίζονται συνολικά 28 καλλιτέχνες. Από τους 7 που έπαιρναν μέρος κάθε φορά, 2 προκρίνονταν στον τελικό και 2 στο σόου της δεύτερης ευκαιρίας. Στο σόου της δεύτερης ευκαιρίας οι 8 διαγωνιζόμενοι χωρίστηκαν σε 4 μονομαχίες, όπου από την κάθε μία προκρίθηκε στον τελικό η συμμετοχή με τις περισσότερες ψήφους από το κοινό.

Οι διαγωνιζόμενοι

Οι 12 συμμετοχές του τελικού του Melodifestivalen 2021, είναι οι εξής:

Danny Saucedo – Dandi dansa

Λίγο πριν από το τέλος του τραγουδιού διακόπηκε η μετάδοση λόγω τεχνικού προβλήματος (Vi har tekniska problem. Prova gärna igen om en stund)! Κι εμείς που νομίζαμε ότι μόνο στην παλιά ΕΡΤ συνέβαιναν αυτά!!!

Klara Hammarström – Beat of Broken Hearts

Anton Ewald – New Religion

The Mamas – In The Middle

Paul Rey – The Missing Piece

Charlotte Perrelli – Still Young

Tusse – Voices

Alvaro Estrella – Baila Baila

Clara Klingenström – Behöver inte dig idag

Eric Saade – Every Minute

Dotter – Little Tot

Arvingarna – Tänker inte alls gå hem

Οι βετεράνοι και τα στοιχήματα

Ανάμεσα στους υποψήφιους συναντάμε τις περσινές νικήτριες, The Mamas, την Charlotte Perrelli πρώην Nilsson (SWE 99-βραβείο, 08), τον Eric Saade (SWE 11) και τους Arvingarna (SWE 93). Επίσης, συναντάμε και καλλιτέχνες που έχουν ξανά συμμετάσχει στο Melodifestivalen, χωρίς όμως να καταφέρουν να κερδίσουν, όπως τους Danny Saucedo (MF 09, ως μέλος του γκρουπ E.M.D., MF 11, 12, ως σόλο καλλιτέχνης), Klara Hammarström (MF 20), Anton Ewald (MF 13, 14), Paul Rey (MF 20), Alvaro Estrella (MF 2014, 20), Dotter (MF 18, 20). Σύμφωνα με τα στοιχήματα, προηγείται με το σαρωτικό 60% ο Tusse και ακολουθούν με 18% ο Eric Saade, με 8% η Dotter και 7% οι The Mamas. Οι υπόλοιποι κινούνται μεταξύ 1-2%. Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά. Πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και τα τραγούδια μπορείτε να δείτε εδώ.

Το διάλειμμα

Με το πέρας των υποψηφιοτήτων εμφανίζεται στην οθόνη το recap. Το σατιρικό τραγούδι του διαλείμματος με τους τρεις παρουσιαστές, ένα αφιέρωμα στον “βασιλιά” Christer, ο οπoίος εγκαταλείπει φέτος το MF και “βγαίνει στη σύνταξη”, αλλά και κάποιες γνωστές συμμετοχές του MF, έγραψε ο Σουηδός – γεννημένος στη Βραζιλία – Edward af Sillén, δημιουργός του “Peace, peace, love, love”, κειμενογράφος στο φετινό MF και επιστήθιος φίλος του Christer. Ακολουθεί ένα βιντεάκι της σειράς “Hermans melodisk historia”, με τον ιστοριοδίφη Herman να παρουσιάζει αναδρομές στη Γιουροβίζιον και το MF. Δεύτερο βιντεάκι, σατιρικό, με δήθεν δημοσιογράφο του SVT να προσπαθεί να κάνει ανταπόκριση από τη Γιουροβίζιον του Ρότερνταμ μες στην υστερία και να θέλει να γυρίσει άρον-άρον πίσω.

Η ψηφοφορία των επιτροπών

Ο νικητής που θα ταξιδέψει στο Ρότερνταμ για λογαριασμό της Σουηδίας, προέκυψε από τον συνδυασμό ψηφοφορίας του κοινού και της διεθνούς κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από τις παρακάτω χώρες:

 • Γαλλία (με τον φίλο του Christer, Bruno Berberes)
 • Αλβανία
 • Ισλανδία (Felix Bergsson)
 • Ισραήλ (Tali Eshkoli)
 • Ηνωμένο Βασίλειο που αντικατέστησε τη Λευκορωσία (Simon Proctor). Χάθηκε ο ήχος και έδωσε τα αποτελέσματά τους ο Christer.
 • Ελβετία (Zibbz). Πάλι χάθηκε εντελώς ο ήχος.
 • Κύπρος (Αλέξια Μουταφίδου)
 • Ολλανδία (Lars Lourenko)

Πρώτος στις επιτροπές ο Tusse, δεύτερος ο Eric Saade και τρίτη η Dotter!

Η ψηφοφορία του κοινού

Παίχτηκε το δεύτερο recap των τραγουδιών, για να ψηφίσει ο κόσμος. Ακόμα ένα τραγούδι από τον Måns και ένα από την Shima, με έναν χορευτή να κάνει drag show. Ακολουθεί η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία. Οι παρουσιαστές λένε το γνωστό: “Vi har ett resultat” (έχουμε ένα αποτέλεσμα) και αρχίζουμε αντίστροφα βάσει του αποτελέσματος των επιτροπών.

Νικητής ο Tusse με τεράστια διαφορά! Ακολούθησαν τα επινίκια με τους φωτογράφους, καθώς και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Όσο για τη μετάδοση; Παρά τα τεχνικά προβλήματα με τις συνδέσεις, έπεσε έξω μόνο κατά 30 δευτερόλεπτα! Απίστευτοι οι Σουηδοί!

Τα συνολικά αποτελέσματα Κοινού και Επιτροπών
Καλλιτέχνης Τραγούδι Επιτροπές Televoting Σύνολο Θέση
Tusse Voices 79 96 175
Eric Saade Every Minute 69 49 118
The Mamas In the Middle 50 56 106
Dotter Little Tot 57 48 105
Clara Klingenström Behöver inte dig idag 39 52 91
Klara Hammarström Beat of Broken Hearts 43 36 79
Danny Saucedo Dandi dansa 39 35 74
Charlotte Perrelli Still Young 32 28 60
Arvingarna Tänker inte alls gå hem 22 22 44
Alvaro Estrella Baila Baila 7 19 26 10η
Anton Ewald New Religion 9 16 25 11η
Paul Rey The Missing Piece 18 7 25 12η

Παρατηρούμε πως ο Tusse πέτυχε μια μεγάλη και καθαρή νίκη καθώς όχι μόνο πήρε την πρωτιά σε επιτροπές και κοινό, αλλά επίσης οι 96 πόντοι στο κοινό μεταφράζονται σε 8 12άρια από τα αντίστοιχα ηλικιακά groups. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τα δύο ονόματα που αρχικά ήταν φαβορί, δηλαδή ο Eric Saade και η Dotter, βρέθηκαν τελικά στην 4η και 5η θέση του κοινού με την Dotter μάλιστα να βιώνει ένα Deja Vu της προηγούμενης χρονιάς, καθώς βρέθηκε και πάλι 1 πόντο πίσω από τις The Mamas στην συνολική βαθμολογία.

2 σκέψεις για το “Σουηδία: ο Tusse με το “Voices” στο Ρότερνταμ!

 1. Τα ίδια και τα ίδια σχεδόν κάθε χρόνο από τη Σουηδία, δυστυχώς.
  Εν τω μεταξύ, δεν μπορούσα να καταλάβω αν στον χθεσινό τελικό τραγουδούσαν ζωντανά ή όχι.

  Καλή επιτυχία.

 2. Νομίζω ότι η Σουηδία έκανε την καλύτερη επιλογή. Μου αρέσει πραγματικά και θα πάει πιστεύω πολύ καλά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.