Sleepin Pillow, sleeping beauty, κοιμήσου Περσεφόνη στον ημιτελικό…

Estimated read time 1 min read

Το άνοιγμα της ΕΡΤ, δύο χρόνια ακριβώς μετά από το πραξικοπηματικό κλείσιμό της, έφερε (αριστερό) αέρα αλλαγής και ανανέωσης. Νέος πρόεδρος ορίστηκε ο Διονύσης Τσακνής, αξιόλογος καλλιτέχνης και συναφής με τη Γιουροβίζιον στο ότι η πρώην σύζυγός του, Μαρίνα Λαχανά,  γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός και διευθύνουσα σύμβουλος της ελληνικής ραδιοφωνίας, βρέθηκε πολλές φορές σε επιτροπές της ΕΡΤ (1991, 2011, 2012, 2013, ίσως κι άλλες) και στήριξε τον διαγωνισμό, κάνοντας κάποιες χρονιές και τη ραδιοφωνική μετάδοσή του από το Δεύτερο Πρόγραμμα. Η δεύτερη, ακόμα πιο έμμεση, σύνδεση του ίδιου με τον διαγωνισμό, είναι το ότι το 1985 υπέγραψε τον πρώτο δίσκο της Δάφνης Μπόκοτα, υποψήφιας το 1983 (6η με το “Ιουλιέττα”), μετέπειτα τηλεπαρουσιάστριας εθνικών τελικών, μέλους των επιτροπών της ΕΡΤ και κυρίως γιουροσχολιάστριας (1987-1997, 1999-2004).

untitled (43)

Είναι γεγονός, πως, ήδη από τον Σεπτέμβριο, ο Διονύσης Τσακνής αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον, διαλύοντας κάθε αμφιβολία και κακοήθεια ορισμένων δημοσιογράφων ιδιωτικών καναλιών ότι, λόγω αριστερής κυβέρνησης, θα υπάρξει αποχή. Μάλιστα, τη μετάδοση θα αναλάβει η ΕΡΤ2, η οποία είναι πλέον το ψυχαγωγικό κρατικό κανάλι, σε αντιδιαστολή με την -πιο ενημερωτικού χαρακτήρα- ΕΡΤ1. Εξάλλου η Γιουροβίζιον, είναι κάθε χρόνο στα 5 προγράμματα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση (συχνά φθάνοντας στην πρώτη θέση), αποφέροντας στην ΕΡΤ έσοδα, ευρύτατο τηλεοπτικό κοινό, αλλά και την αίγλη ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος.

Φυσικό και επόμενο ήταν τα ονόματα που θα “πέσουν στο τραπέζι” να προέρχονται από τον λεγόμενο “έντεχνο” ή “ποιοτικό” χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση έγινε προσέγγιση στους: Νατάσα Μποφίλιου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Πάνο Μουζουράκη, Μαρίζα Ρίζου και Ειρήνη Σκυλακάκη. Πολύ αργότερα προτάθηκε η Μελίνα Ασλανίδου. Από την πλευρά των φαν (ίσως και των δισκογραφικών, για να γίνεται ντόρος) ακούστηκαν τα ονόματα της Ελένης Φουρέιρα, της Ντέμυ και της Τάμτα.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ακούγεται πολύ έντονα το όνομα των Sleepin Pillow, με ειδίκευση στο ψυχεδελικό ροκ  (μαζί με έθνικ ελληνικά και ανατολίτικα στοιχεία). Δεν είμαστε σε θέση ούτε να το επιβεβαιώσουμε, ούτε να το διαψεύσουμε, διατηρούμε, ωστόσο, αρκετές επιφυλάξεις για το κατά πόσον το συγκεκριμένο μουσικό είδος, κατά τα άλλα αξιολογότατο, θα μπορούσε να φέρει μια καλή θέση στην Ελλάδα, ούτε καν στον ημιτελικό. Ίσως ήρθε η αποφράδα ημέρα που θα δούμε την Ελλάδα εκτός τελικού, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ από το 2004, οπότε τέθηκε σε ισχύ το εν λόγω σύστημα.

Σημείωση. Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξηγήσεως, οι απόψεις αυτές ανήκουν καθαρά και μόνο στον συντάκτη του άρθρου.

Ακολουθεί ένα δείγμα από τη δουλειά του εξαμελούς γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα τρία άλμπουμ.