“Έφυγε” ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς. Συγκλονίζει η Μπέσσυ Αργυράκη

Estimated read time 2 min read

Ένα σύντομο βιογραφικό

Ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Παιδί χωρισμένων γονιών, έζησε για μεγάλο διάστημα στη Ροδεσία (τη σημερινή Ζιμπάμπουε), σε μία φάρμα, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν στους τοπικούς σιδηροδρόμους. Εκεί έκανε τη στρατιωτική του θητεία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έμεινε με τη μητέρα του. Από το 1971 έως το 1973 ήταν μέλος του ροκ συγκροτήματος Poll (από τους οποίους πρόσφατα απεβίωσε και ο Σταύρος Λογαρίδης), ωστόσο, με τον Κώστα Τουρνά γνωρίζονταν ήδη από το γυμνάσιο, φτιάχνοντας διάφορα ερασιτεχνικά γκρουπ, ενώ αμέσως μετά τη διάλυσή τους ξεκίνησε επιτυχημένη σόλο καριέρα με πολλούς δίσκους στο ενεργητικό του και τα κορίτσια να τρελαίνονται για τον καστανόξανθο καλλιτέχνη.

26 ετών το 1977, είχε ήδη πάρει το 1ο δημοσιογραφικό βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το τραγούδι Ελπίδα. Έβγαλε 4 δίσκους το 1974 και το 1975 συνεργάστηκε με τη Μπέσσυ Αργυράκη. Μαζί κέρδισαν το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το “Σαν ένα όνειρο”. Πρώτη του μεγάλη επιτυχία το “Μίλα μου”, η πρώτη εκτέλεση του οποίου ανήκει στον Δάκη. Νωρίτερα είχε συνθέσει τον ύμνο της Νεας Δημοκρατίας (φωνή: Βίκτωρας Πολυδώρου-GRE NF 98 και Λία Βίσση-CYP 85, φωνητικά GRE 79, CYP 82, GRE NF 87, 91, 92) και τη μουσική της «Λάμψης» (με κυριότερο το τραγούδι της έναρξης “Μες στην προσευχή μου”), όπως και πολλά διαφημιστικά. Από το 1999 έκανε ένα πετυχημένο τρίο με τον Γιώργο Πολυχρονιάδη και τον Λάκη Τζορντανέλλι. Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να τον απολαύσει στην υπέροχη, νοσταλγική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα, “Το πρώτο μας πάρτυ”. Ήθελε να κάνει διεθνή καριέρα… Στις αρχές Μαρτίου μπήκε στο νοσοκομείο με πόνους στο στομάχι και ανεβασμένους τους οργανικούς δείκτες. Αν και πίστευε ότι θα ξεπερνούσε το σοβαρό πρόβλημα υγείας του, τελικά δεν τα κατάφερε. Δεν δεχόταν επισκέψεις φίλων, παρά μόνο της οικογένειάς του. “Έφυγε” στα 73 του χρόνια από μεταστατικό καρκίνο στο πάγκρεας. Έχει τρία παιδιά με την Αμαλία Δημητριάδη, τον Αλέξανδρο, τη Μάρθα και την Ιλένια Ουίλλιαμς. Είχε προηγηθεί ένας πρώτος γάμος το 1976. Ο δεύτερος έγινε το 1986. Ως πρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ), αλλά και μέσω της ΑΕΠΙ αγωνίστηκε για τα πνευματικά -και όχι μόνο- δικαιώματα του κλάδου.

https://www.youtube.com/watch?v=jY-2SesIqrs

Η Γιουροβίζιον του 1977

Ο Ρόμπερτ βρέθηκε να συμμετέχει στη θρυλική τετράδα, μαζί με την Μπέσσυ, τον Πασχάλη και την αείμνηστη Μαριάννα Τόλη, όταν ο Δάκης απέρριψε την πρόσκληση που του είχε γίνει. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά είχε προετοιμάσει το έδαφος ο εξαιρετικός δίσκος «Eurovision ‘76», με διασκευές ξένων συμμετοχών, από τον Ρόμπερτ, την Μπέσσυ Αργυράκη, τον Τάκη Αντωνιάδη και την Ρένα Παγκράτη. Το περίφημο βίντεο-κλιπ είχε γίνει από την εταιρεία Αρώνης-Ευθυμιάδης και είχε γυριστεί στην Αυστρία. Οι στίχοι θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ευρηματικοί, αν και δεν αποκλείεται πηγή έμπνευσης να αποτέλεσε μια ιταλική διαφήμιση της εποχής (της εταιρίας SIA). Ο Γιώργος Χατζηνάσιος συνέλαβε την ιδέα σε 1 λεπτό, το συνέθεσε σε δύο ώρες και το έστειλε την τελευταία μέρα της προθεσμίας. Φημολογείται ότι εκπρόσωποι της EBU είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα, για να ελέγξουν αν και κατά πόσον ήμασταν ικανοί να διοργανώσουμε το διαγωνισμό, σε περίπτωση νίκης, αλλά η κυβέρνηση είπε πως δεν ενδιαφερόταν. Μπορεί να έγινε κι ένα σαμποτάζ στα μικρόφωνα. Ο Φρέντυ Γερμανός σε εκπομπή του είχε φέρει μέντιουμ, για να προβλέψει το αποτέλεσμα. Προέβλεψε την 4η θέση, κάτι που θα είχε συμβεί, αν η ελληνική επιτροπή δεν είχε ψηφίσει το outsider Μονακό, αντί για το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή ήταν ο κύριος αντίπαλος. Ο Ρόμπερτ σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως το βραβείο πήγε στη Γαλλία, από συμπάθεια για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε (σ. σ. δεν ξέρουμε σε τι ακριβώς αναφέρεται: την παραίτηση του πρωθυπουργού Jacques Chirac, τις δύο αεροπειρατείες σε πτήσεις της Air France από Παλαιστίνιους ή σε κάποιο άλλο γεγονός;). Θεωρούσε ότι έχουμε στείλει κακό υλικό κατά καιρούς κι ότι φταίνε ακόμα η γλώσσα και η μουσική μας που δεν είναι ευρωπαϊκή. «Εμείς ίσως τότε δεν ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε την πρωτιά, γιατί δεν υπήρχε υποδομή για να διοργανώσουμε ένα τέτοιο φεστιβάλ, και αυτό το ήξεραν πολύ καλά οι ξένοι». Μία αξιοσέβαστη 5η θέση που χρειάστηκαν 15 χρόνια, για να ισοφαριστεί και 24, για να ξεπεραστεί. Έκαναν εμφανίσεις στο “Άλσος” του Γιώργου Οικονομίδη, με 8000 άτομα καθημερινά και τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν επεδίωξαν τη διεθνή καριέρα, τον ώθησε στο να αποσυρθεί στη Ρόδο και να κρατήσει αποστάσεις από τους υπόλοιπους της τετράδας. Περισσότερα παρασκήνια και πληροφορίες εδώ.

Η Γιουροβίζιον του 1978 και του 1980

Το 1978 είχε νικήσει -ως συνθέτης – με το Να ξέρεις σ’ αγαπώ. Ο Δώρος Γεωργιάδης (2ος συνθέτης με το Μίστερ Νόμπελ, που είναι γνωστό και ως Κύριος Νόμπελ), μαζί με τη στιχουργό του, Σώτια Τσώτου, έκαναν ένσταση ότι ο Ρόμπερτ είναι και αλλοδαπός (έχει Άγγλο πατέρα) και εκπρόθεσμος, αφού η συμμετοχή του κατέφθασε στην ΕΡΤ τρεις ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας. Από την πλευρά του έκανε ένσταση ο  Ουίλλιαμς ότι και ο Γεωργιάδης είναι αλλοδαπός, ως Κύπριος. Τραγουδίστρια και στα δύο πρωτεύσαντα τραγούδια ήταν η Άννα Βίσση. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το Να ξέρεις σ’ αγαπώ, το οποίο ηχογράφησε μόνο ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, το ερμήνευσε μόνη της ή σε ντουέτο μαζί του. Μετά από τις αμοιβαίες ενστάσεις, ή θα έκαναν νέα κρίση των συνθέσεων ή θα ακύρωναν το διαγωνισμό (όπερ και εγένετο: έγινε δεύτερη προκήρυξη, όπου κέρδισε η Τάνια Τσανακλίδου). Το 1979 μίλησε στην εκπομπή «Κάθε Μεσημέρι», όπου εξέφρασε τους φόβους του για τον Σωκράτη μήπως οι επαναλαμβανόμενες συλλαβές στις λέξεις εκληφθούν από τους ξένους κριτές, που δεν γνωρίζουν την ελληνική, ως σημείο… τραυλισμού! Και αναρωτιέται: «Η Σώτια τι λέει;» (της το χρωστούσε λόγω της ένστασης που του είχε κάνει). Το 1980 μετέχει ως συνθέτης, μαζί με τον Πάνο Δράκο στο Τι θες να πω με τον Τάκη Αντωνιάδη που κατέλαβε την 7η θέση. Περισσότερα παρασκήνια και πληροφορίες εδώ.

https://www.youtube.com/watch?v=nZTfTA8KE8Y

Η Γιουροβίζιον του 1998 και οι συμμετοχές στις επιτροπές της ΕΡΤ

Επανέκαμψε το 1998 με το οπερατικό τρίο-έκπληξη του Προμηθέα, μαζί με τη Μάρα Θρασυβουλίδου και τον Κωνσταντίνο Παλιατσάρα, χωρίς να καταφέρουν να προκριθούν στον τελικό. Σύνθεση Γιώργου Νιάρχου (ο σύζυγος της Μάρας) και Αμαλίας Δημητριάδη (η σύζυγος του Ρόμπερτ) και στίχοι Μάρας Θρασυβουλίδου. Παρασκήνια για εκείνη τη χρονιά εδώ. Πολλές φορές ζητούσαν τη γνώμη του ως γιουροβιζιονολόγου. Πρόχειρα θυμόμαστε το 2006, οπότε «ειδήμονες» ανακάλυψαν πως το τραγούδι Everything είναι αντιγραφή από το «We are not alone» του Michael Jackson, σε λίγο πιο γρήγορη εκτέλεση. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, τα τραγούδια ακολουθούν ίδιο μουσικό δρόμο, όμως δεν τίθεται –σε καμία περίπτωση- θέμα αντιγραφής. Το 2004 ήταν πρόεδρος στην 8μελή επιτροπή της ΕΡΤ (τέσσερεις “ειδικοί” και τέσσερα μέλη κοινού), η οποία ουσιαστικά λειτουργούσε ως back-up jury, δηλαδή θα υπολογιζόταν η βαθμολογία της, σε περίπτωση που η τηλεψηφοφορία παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα. Με τον τρόπο του (πολύ διακριτικά είναι η αλήθεια) “έδινε γραμμή” ή, έστω, “περνούσε την άποψή του” ως πιο καταξιωμένος, στους υπόλοιπους ειδικούς. Η κόρη του Ιλένια ήταν μέλος της εθνικής επιτροπής το 2018. Ενοχλημένη από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε: “είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι με κάλεσε η ΕΡΤ επειδή είμαι η κόρη του Ρόμπερτ Ουίλλιαμς; Δεν μεσολάβησε ο μπαμπάς μου, για να μπω στην επιτροπή”.

Ο αποχαιρετισμός από τη Μπέσσυ Αργυράκη

Η Μπέσσυ Αργυράκη, με την οποία ήταν σε σχέση από το 1978 και για έξι χρόνια, διατηρώντας, προϊόντος του χρόνου, μια υπέροχη φιλία, τον αποχαιρέτησε με τις εξής αναρτήσεις:

Καλο ταξιδι Ρομπερτ Ουιλιαμς. Με πολυ διακριτικοτητα εγραφα ολο αυτο το διαστημα για την περιπετεια της υγείας του σπουδαιου καλλιτεχνη. Πλεον θα τραγουδαει απο τον ουρανο διπλα στους αγγελους”.

Αντίο αγαπημένε μου, μελωδε της καρδιάς μου, Άγγελε επί της γης… Τώρα θα τραγουδάς από κει ψηλά κι εμείς θα σε ακούμε για πάντα..”

“Αντίο αγαπημένε μου… Έφυγες αθόρυβα στον ύπνο σου… όπως χαμηλών τονων και διακριτικός ήσουν σε όλη σου τη ζωή… Συλλυπητηρια στην οικογένεια του..και κουράγιο…”.

Ο αποχαιρετισμός από τον Πασχάλη

Εφυγε ο Ρόμπερτ.

Ο καλός φίλος.

Ο ξεχωριστός συνάδελφος.

Ο αξιόλογος μουσικοσυνθέτης-στιχουργός.

Ο ήρεμος και ιδιαίτερος ερμηνευτής.

Ο μαχητικός και αποτελεσματικός συνδικαλιστής που πάλεψε για τα δίκια του κλάδου των τραγουδιστών.

Ο ”Ηλιε μου ήλιε μου” των POLL.

O ”Σαν ένα όνειρο” του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Ντο φα φα φα στο ”Μάθημα Solfege” της Eurovision.

Ο Αγαπημένος μας Ρόμπερτ.

Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΥΙΛΙΑΜΣ.

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΦΙΛΕ.

Θα σε θυμόμαστε, Ρόμπερτ, “σαν ένα όνειρο” για τη βελούδινη φωνή σου και για τα όμορφα τραγούδια που μας πρόσφερες…

Ακολουθεί η τελευταία του συνέντευξη, στην εφημερίδα Espresso και τον Νίκο Νικόλιζα.

https://www.espressonews.gr/celebrities/280661/rompert-oyiliams-mathimata-eurovision-apo-ton-mister-solfez/?fs=e&s=cl&fbclid=IwAR2CNgcvfLB9aAnkmcxRg-CKmFjbdCHRWkmzqyl_JZi8qUyzW3tMAcmW-_8

5Comments

Add yours
  1. 1
    Θάνος

    Κρίμα κριμα…Εμαθα ότι έφυγε από μεταστατικο καρκίνο στο πάγκρεας. Μέσα σε 5 μήνες μπαμ και κάτω….όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο στενοχωριεμαι

Comments are closed.