Ο μύθος που ονομαζόταν “Raffaella Carrà” πέθανε από ασθένεια

Estimated read time 3 min read

Μια πολύπλευρη καλλιτέχνιδα

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς το φαινόμενο “Raffaella Carrà”: γεννημένη στη Μπολόνια το 1943 ως Raffaella Maria Roberta Pelloni, έμελλε να γίνει η πρώτη κυρία της ιταλικής τηλεόρασης, τραγουδίστρια διεθνούς φήμης με περισσότερους από 60 εκατομμύρια δίσκους, σωουγούμαν, ηθοποιός, χορεύτρια, ραδιοφωνική παραγωγός, αλλά και sex symbol και το απόλυτο gay icon. Πολυβραβευμένη, έκανε τεράστια καριέρα στις ισπανόφωνες χώρες, με δικές της εκπομπές τόσο στην Ισπανία, όσο στην Αργεντινή, όπου είχε εγκατασταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μετρά 22 χρυσούς δίσκους σε Ιταλία, Λατινική Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελλάδα. Στη χώρα μας λατρεύτηκε από τους Έλληνες και εμφανίστηκε ουκ ολίγες φορές στην τηλεόραση, αλλά και σε μια αλησμόνητη συναυλία στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, παρότι αγαπήθηκε από τους άνδρες (τον στιχουργό Gianni Boncompani, τον κατά 11 χρόνια μικρότερό της χορογράφο Sergio Japino, τον τραγουδιστή Little Tony, τον παίκτη της Juventus Gino Stacchini, ενώ απέρριψε το φλερτ του Frank Sinatra), ούτε απέκτησε παιδιά. Υιοθέτησε όμως αρκετά εξ αποστάσεως. Υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και της LGBT κοινότητας. Πέθανε από επιθετική ασθένεια (ακούστηκε κάτι για καρκίνο στον πνεύμονα), η οποία την ταλαιπωρούσε εδώ και κάποιο καιρό, αλλά επέλεξε να μην ανακοινώσει στο ευρύ κοινό. Τη θλιβερή ανακοίνωση έκανε ο πρώην σύντροφός της Sergio Japino:

“H Ραφαέλα μας άφησε. Πήγε σε έναν καλύτερο κόσμο, όπου η ανθρωπιά της, το πρόδηλο γέλιο της και το ασυνήθιστο ταλέντο της θα λάμπουν για πάντα”.

Αξέχαστες επιτυχίες

Tuca Tuca, Tanti Auguri, A far l’amore comincia tu (Liebelei) (ναι, είναι το “scoppia, scoppia, mi sco, scopppia scoppia, mi scoppia il cuor”!), Caliente caliente, Pedro, Fiesta, Rumore, 0303456 (στα Ελληνικά το διασκεύασε με τον τίτλο 6868357), Ma che musica maestro, Chissà se vaE salutala per me, Mi spendo tuttoInnammorata και τόσες ακόμα αξέχαστες επιτυχίες.

Η Raffaella και η Γιουροβίζιον

Καταρχάς ήταν υποψήφια να παρουσιάσει τη Γιουροβίζιον του 1991, αλλά δεν επελέγη, ίσως διότι εργαζόταν τότε στο ισπανικό κρατικό κανάλι ΤVE και δεσμευόταν από συμβόλαιο. To 2008 ξεκίνησε μεγάλη εκστρατεία, ενώνοντας τις δυνάμεις της με τους Ιταλούς καλλιτέχνες, αλλά και τους φαν, οι οποίοι δυσανασχετούσαν για τη μακροχρόνια πεισματώδη αποχή λόγω της RAI: αφού παρουσίασε τρία σώου στην ισπανική τηλεόραση με θέμα τη Γιουροβίζιον (“Salvemos Eurovision”), έκανε ένα μεγαλειώδες σώου, το Carramba! Che Fortuna στη Rai Uno, όπου εμφανίστηκαν πολλοί από τους διαγωνιζόμενους του 2008, μεταξύ των οποίων και ο Dima Bilan, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Κάπως έτσι, όταν η Ιταλία επέστρεψε τελικά το 2011, τιμής ένεκεν, έδωσε τα αποτελέσματα της χώρας. Το 2014, όταν ήταν κριτής στο ιταλικό “The Voice”, όπου διαγωνίστηκε η Alessandra Drusian των Jalisse, αισθάνθηκε αμήχανα που μια νικήτρια του Sanremo βρισκόταν σε εκείνη τη θέση, ως κρινόμενη. Έχει διασκευάσει και το Waterloo των ΑΒΒΑ (SWE 74). Το όνομά της ακουγόταν έντονα για την παρουσίαση της Γιουροβίζιον του 2022. Τελικά, αυτό δεν θα γίνει ποτέ… Δεν πρόλαβε, όπως δεν πρόλαβε ο Kirka τη Γιουροβίζιον του Ελσίνκι, όπως δεν πρόλαβαν ο Udo Jürgens και η Erika Vaal εκείνη της Βιέννης…

https://www.youtube.com/watch?v=spT2Kpc-w3k&ab_channel=FORD231

Η εντυπωσιακή καριέρα της στην Ελλάδα

Για την πορεία της στην Ελλάδα και πως καθιερώθηκε εν μία νυκτί, παρουσιάζοντας αρκετά σώου από το 1977 και εξής στην ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ, με την ελληνική τηλεόραση να προβάλει το σώου “Καντσονίσιμα” ήδη από το 1970, εμφανίζομενη σε νυχτερινό κέντρο, κυκλοφορώντας τους δίσκους της, αλλά και κάνοντας γκεστ στο “Εκείνες κι Εγώ” με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω εξαιρετικό αφιέρωμα (από εκεί προέρχονται οι φωτό που ακολουθούν, εκτός από την τελευταία). Φυσικά υπήρξε πρόδρομος και πρότυπο για τα υπέρλαμπρα σώου της Ρούλας Κορομηλά, αλλά και “υπεύθυνη” για την ερωτική απελευθέρωση, σε μια εποχή που το μόνο ακατάλληλο θέαμα στην πουριτανή ελληνική τηλεόραση ήταν η ετήσια περιήγηση στα παρισινά καμπαρέ το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

https://www.lifo.gr/prosopa/apolies/o-patagos-tis-rafaela-kara-stin-ellada-sto-deytero-miso-tis-dekaetias-toy-70

Η Ραφαέλα νοερά και στο Euro

Κατόπιν αιτήματος της ιταλικής ομάδας, το ζέσταμα πριν από τον αγώνα με την Ισπανία έγινε υπό τους ήχους του “A far l’amore comincia tu”!

1 Comment

Add yours
  1. 1
    όχι άλλο κάρβουνο

    Δεν υπάρχουν λόγια όντως…
    Καλό ταξίδι και σ’ ευχαριστούμε.

Comments are closed.